ziemniaki - 38421 przepisów (strona:696/2562)

Przepis na krem szparagowy z kwiatami jaśminu 142

chłodnym i wilgotnym miejscu, czyli w lodówce *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Obierz i pokrój w kostkę wielkości 1cm ziemniaki. Obierz i pokrój dość drobno cebulę. W średniej wielkości garnku o ciężkim dnie rozpuść masło. Wrzuć pokrojono drobno cebulę i smaż na lekko złoty kolor. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki(...)zdejmij z ognia. Zupę zmiksuj na gładki krem. Przelej do talerzy i udekoruj główkami szparagów i kwiatami jaśminu. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 1 mała cebula 4 średniej wielkości ziemniaki (400 g po obraniu) 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła lub oleju 1 łyżka startego parmezanu opcjonalnie – około 25 małych kwiatów jaśminu – zerwanych

Eat me! Fit me!
ZUPA RZODKIEWKOWA 103

dania i przekąski. Pierwszy raz zrobiłam zupę do której dodałam rzodkiewkę, jest bardzo delikatna i mocno warzywna, takie właśnie lubię. Polecam :-) Składniki: 1 pęczek rzodkiewki 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 garść posiekanego koperku sól pieprz papryka słodka Przygotowanie: Marchewkę oraz ziemniaki umyć(...)obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, zaś ziemniaki w kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Pokrojone warzywa wrzucić do wrzącego bulionu i ugotować na półmiękko. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć , oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z rzodkiewką podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Pomidora umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić

Ciastka - domowe słodkości
Zupa z rzeżuchą 98

pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad. Składniki (na 2-3 porcje): 3 garście świeżej rzeżuchy 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 duży ziemniak mały por pół kubka mrożonego groszku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Do podania: odrobina świeżej rzeżuchy śmietanka kremówka oliwa z oliwek   Zaczynamy od przygotowania warzyw(...)pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pora – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy warzywa – pietruszkę, selera i ziemniaka i smażymy, mieszając, przez kolejne 5 minut

Smaczna Strona
Kentucky Burgoo 155

robiono z przeróżnego mięsa - głównie z dziczyzny, wiewiórek, oposów, szopów i dzikich ptaków. Obecnie w typowym daniu mięsa te zastepuje się wieprzowiną, kurczakiem lub baraniną. Z dodatkiem warzyw i ziemniaków stanowi bogaty, syty i pełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę -200 g mielonego mięsa wieprzowego -250 g mięsa gulaszowego -1 podwójny filet z kurczaka(...)zielonej fasolki szparagowej -150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy -1 szkl. brązowego ryżu -250 g ziemniaków -1 cebula -2 marchewki -mały kawałek selera -5 ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina -3 szkl. bulionu -3 szkl. wody -sól, pieprz -2 łyżki oleju do smażenia -ostry sos typu tabasco/piri-piri (opcjonalnie) Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. przesmażyć boczek przez 2-3 minuty

Zielona Kuchnia
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 111

wykonaniu - potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu... Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać 😉   Składniki: 500 g białych szparagów 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml mleka kokosowego ok. 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: (do podanie) grzanki czarnuszka Wykonanie(...)Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę/olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone ziemniaki oraz szparagi dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około

Kuchnia MagdaLeny
Złocisty kurczak upieczony w 40 minut 191

minut na pieczenie (plus 30 minut na rozgrzanie piekarnika) Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 3-4 Składniki: Kurczak około 1,8 kg wagi 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka oregano Sól Pieprz Wykonanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wstaw do środka żeliwną patelnię lub formę do pieczenia. Nagrzewaj przez 30 minut. Krok 2 W międzyczasie wytrzyj kurczaka ręcznikiem(...)kurczaka piersiami do góry i dociśnij nogi do dna patelni lub foremki. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia to 40-45 minut. Krok 4 Kiedy kurczak się piecze umyj ziemniaki. Nie obieraj. Większe przekrój na połówki. Zalej zimną wodą wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Następnie odcedź, posól i odstaw do przestudzenia. . Następnie

Niedzielny kucharz
Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem 135

szparagów podana z gotowanym jajkiem Proporcje na 3 osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku  1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby 1 łyżka oliwy(...)łyżka masła Wykonanie: Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone, twarde końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny

Wino Francja Kuchnia
Kurczak na warzywach z piekarnika 166

Obiad fantastyczny. Zrobiłam z ziemniakami dla mojego męża, ale można zrobić bez nich. Będzie wtedy idealnym obiadem dla osób które chcą zgubić kilogramy. Można to danie bez wyrzutów sumienia zjeść. Kurczak bez tłuszczu tylko przyprawy. Byłam najedzona i szczęśliwa. Ziemniaki i buraczki obrać i pokroić w grube plastry. marchewki oskrobać, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli macie takie(...)trzeba. Ja nie miałam czasu, ale wiem że to jest dobre. Do garnka wlać wodę i osolić do smaku. Wrzucić buraki i gotować 3 minuty. Następnie dodać ziemniaki. Gotować 5 minut. Odcedzić, zostawić 300 ml wody. Na dnie blaszki rozłożyć warzywa, wlać wodę. Posypać delikatnie suszonym oregano. Na górze rozłożyć kawałki kurczaka. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec

Kuchnia Pokoleń
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WIEJSKĄ KIEŁBASKĄ 176

serowo- śmietanowym. Idealna na obiad i nie tylko. Polecam i zapraszam również do polubienia mojego FP  Gotowanie Patki SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➧ 30 dag Wiejskiej Kiełbasy  ➧6 Ziemniaków ➧1 Papryka czerwona  ➧6 Pieczarek ➧1 Cebula ➧20 dag Sera Żółtego Tartego ➧1 Jajko ➧300 ml Śmietany 18 % ➧Sól i pieprz do smaku ➧1 Łyżka mielonej papryki czerwonej(...)Łyżka drobno siekanej pietruszki PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w plastry, podsmażam na oleju, dodaję drobno posiekaną cebulkę. 2. Ziemniaki kroję w plastry ( ja pozostawiłam w mundurkach), i gotuję krótko ok 5 min w osolonej wodzie.  3. Warzywa kroję w plastry lub słupki. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowane ziemniaki kiełbasę,warzywa. 5. W misce łączę

Gotowanie Patki
kurczak z młodymi ziemniakami i ... 122

sztuk, liście laurowe 3 sztuki, przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 sztuka, przyprawa w płynie - ile potrzeba, woda 1/2 szklanki, pieprz mielony - ile potrzeba, ziemniaki młode małe 1 kg, sałata zielona +śmietana + cukier + sól + pieprz mielony + ocet winny do smaku, pomidory + Zottarella clasic kulka 1 opakowanie #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo , koperek 1/2 pęczka duże uda kurczaka podzielić(...)kurczaka, na gorącym oleju zrumienić z każdej strony następnie dodać pokrojoną cebulę, przyprawę w płynie, dolać z 1/2 szklanki wody i pod przykryciem dusić z 35 minut młode ziemniaki ugotować, wystarczy je tylko dobrze wymyć,podawać z zieloną sałatą ze śmietaną, pomidorami z Zottarellą, posypane pieprzem i koperkiem najlepsze danie obiadowe to kurczak, młode ziemniaki, sałata i pomidory z Zottarellą

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa kalafiorowo - fasolkowa na wywarze drobiowym 123

przygotowywała często moja mama. Nie ma co się rozpisywać, robi się ją szybko i równie szybko zjada. :)  Tak się składa, że do zrobienia zupy potrzebujesz trzy warzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki 2 l wywaru drobiowego  w wersji(...)kalafiora lub nieco więcej, podziel na różyczki 250 g fasolki szparagowej, odkrój końcówki i pokrój w poprzek na 4-5 części, aby powstały małe kawałeczki 4 - 6 średnich ziemniaków, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm kwaśna śmietana 20% lub inna świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie Szybki wywar drobiowy Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne

Szybko Szybkowar
Zupa buraczkowa z ziemniakami 246

angielskiego, 1 cebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody 1 kg buraczków, obierz i pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól, czarny pieprz śmietana kwaśna 18% lub inna - ilość wedle uznania(...)łyżkę słodu lub parę szczypt cukru i 1 łyżkę soku z cytryny zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II otwórz garnek i dodaj ziemniaki zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap III otwórz garnek, dopraw zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny dodaj pokrojone warzywa z wywaru

Szybko Szybkowar
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym do grilla + film 216

Pyszna, szybka i smaczna sałatka z ziemniakami, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym to proste a zarazem sycące danie idealne do potraw z grilla. I dealnie komponuje się z mięsem, kiełbasą lub kaszanką z rusztu, świetnie smakuje również w wersji solo. Dodatek szczypiorku nadaje sałatce bardziej wyrazistego smaku.   składniki na 6 porcji 6 średnich ugotowanych ziemniaków duży pęczek rzodkiewek 2 ogórki(...)kiszone pęczek szczypioru z dymki 1/2 szklanki kefiru 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski. Umyte rzodkiewki oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę a następnie łączymy z zawartością miski. Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do sałatki. Na końcu do sałatki wlewamy kefir, dodajemy majonez i musztardę, wszystko

Smakowite Dania
Czwartek: Marokańska zupa z bobu 110

jest w niej mnóstwo warzyw. Szczególną rolę odgrywa jedno z nich, mianowicie rzepa, która nadaje bobowi, łagodnemu z natury, ostrości i charakteru. Marchew dodaje słodyczy, seler aromatu, a ziemniak konsystencji. Zupa jest treściwa i aromatyczna, a przy tym delikatna jak wiosenna mgiełka i słodka jak pierwsze pocałunki… Jak widać po konsumpcji łatwo popaść w grafomanię, ale też nie starcza(...)duża cebula drobno posiekana 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 1 łodyga selera lub kawałek selera korzeniowego pokrojonego w kostkę 2 małe rzepy albo jedna duża 1 mały ziemniak obrany i pokrojony w kostkę Bouquet garni: 2-3 gałązki pietruszki, 2-3 gałązki kolendry, liść laurowy związane sznurkiem bawełnianym 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 3 litry wody

Niedzielny kucharz
Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką 132

ugotowałam taką oto zupę... Składniki: 4 skrzydełka 1 pęczek botwinki z małymi burakami 2 średnie buraki 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki szklanka ugotowanej ciecierzycy po pół papryki w dwóch kolorach 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki mielonego kminku przyprawa(...)buraków obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować w osobnym garnku razem z pokrojonymi łodygami z 2 łyżkami octu jabłkowego lub winnego. Liście posiekać drobno i odłożyć. Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W wywarze ze skrzydełek ugotować marchew, seler. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki. Gotować do miękkości. Wlać ugotowane buraki. Dodać

Czerwień i błękit