Polecam kopytka z sosem lub z bułką tartą .Te są z dodatkiem zmiksowanego jabłka polane zrumienionym masełkiem i oprószone cukrem cynamonowym. Mówię wam, palce lizać. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 350 g twaróg półtłusty łowicki 100 g mąki krupczatki 200-250 g mąki pszennej* 3 łyżki cukru 1 jajko 1 większe jabłko masło zrumienione cukier cynamonowy Przygotowanie: Jabłko obrać(...)zmiksować na puree. Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę krupczatkę, jajko, puree z jabłka, cukier i część mąki pszennej. Zagnieść i jak ciasto się mocno klei stopniowo dosypywać mąki pszennej. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować część ciasta pokroić w paski a następnie w kwadraty albo ukośnie. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1 minuty
Ala piecze i gotujegryczaną jeśli ją lubisz, efekt będzie bardzo ciekawy. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – placuszki pełnoziarniste – przepis na placki ziemniaczane – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni Ilość: około 50 placków Przygotowanie: 25 minut Składniki
nietylkopasta.pljestem jeszcze wegetarianinem na 100%, ale pole do przejścia na dietę wegetariańską sobie już przygotowuje... Tradycyjnie w domach bywa kotlet schabowy lub z piersi kurczaka, surówka, ziemniaki... itp. Krok 1. To zgodnie z dietą rozdzielną💚 usuwamy z posiłku białkowego węglowodany. W ten sposób mamy już zdrowszy obiad. Zdrowszy zarówno dla zdrowia(...)zdrowie, czyli z dietą rozdzielną to nie namawiam do drastycznej zmiany tego co ląduje na talerzu.😀 Proponuje krok o kroku...🏃 Jeśli ktoś na obiad serwuje smażone kotlety z ziemniakami, to o wiele lepiej będzie jak zrobi I krok i zrezygnuje z porcji ziemniaków... Potem może podążyć dalej i zrezygnować z panierki, potem zrezygnować ze smażenia... A w końcu nawet
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolejna zupka, prosta ale smaczna. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki , golonki lub żeberka 1 marchewka 1 pietruszka kilka ziemniaków 10 dkg ryżu listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek vegeta koperek Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków].Dodać przyprawy i gotować(...)między czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.Dodać do garnka, po około 15 minutach dodać ryż.Gotować do miękkości ryżu
Moje domowe kucharzeniedobre, pożywne i sycące. Zapach i smak czosnku oraz tymianku fantastycznie pobudzają kubki smakowe. Dla dwóch osób 200 g białej fasoli 2 średnie ziemniaki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka soli, pieprz olej do smażenia Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odlać wodę(...)fasolkę przełożyć do garnka zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię, dodać sól oraz obrane ziemniaki. Gotować 30 minut. Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju na małym ogniu około 15 minut, pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Smażyć kolejne 5 minut. Po 30 minutach gotowania fasoli z garnka wyjąć ziemniaki i udusić je na gładkie purre
Jadło i czytadłointensywnego koloru i bogatego smaku. SKŁADNIKI/ 6 porcji 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 pęczek z dużymi 3 ziemniaki 1 marchewka 50 g kiełbaski chorizo 1,5 l bulionu lub gorącej wody wymieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego 200 g ugotowanej soczewicy z puszki (użyłam takiej(...)cytryny WYKONANIE Botwinkę opłukujemy, liście odcinamy od łodyżek, i buraczków. Liście i łodyżki drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (lub półplasterki, jeśli buraczki są duże). Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy w plasterki, kiełbaskę chorizo, w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę i kiełbaskę chorizo
cool and mintyzupa z białych szparagów i innych warzyw, której delikatny smak idealnie komponuje się z wyrazistym, aromatycznym zielonym pesto i chrupiącym ptysiowym groszkiem. Składniki: 300g białych szparagów 1 cebula 2 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 50ml śmietany 30% 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Pesto: 1 pęczek natki z pietruszki 6 łyżek oliwy 50g migdałów(...)łyżka soku z limonki sól morska pieprz Dodatkowo: 60g groszku ptysiowego Wykonanie: 1. Szparagi umyć, oczyścić, odłamać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, cebulę drobno posiekać. 2. Cebulę lekko zeszklić na maśle, dodać szparagi, ziemniaki i lekko podsmażyć. Następnie dodać bulion, szczyptę gałki muszkatołowej i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą
Szalona Kuchnia EwelinySałatka ziemniaczana ( kartoffelsalad ) to potrawa kuchni niemieckiej. Przygotowuje się ja na bazie ziemniaków, ogórków, cebuli, majonezu, soli i pieprzu. Sałatka zaliczana jest do sałatek postnych i bardzo pysznych. Natomiast z dodatkiem pieczonego boczku to już sałatka wywodząca się z Bawarii. SKŁADNIKI : 6-7 ziemniaków ugotowanych w munduru, odcedzonych i ostudzonych 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 ogórków konserwowych(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Natomiast jajka, ogórki i cebulę w mniejszą. Szczypiorek siekamy. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki. Boczek kroimy w mała kostkę, podpiekamy na patelni. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Wylewamy sos do sałatki, dodajemy małą część boczku, wszystko mieszamy. Sałatkę odkładamy do lodówki. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy samą. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje Marioliręką produkty, z których w chwilę stworzymy nowe danie. W zastępstwie można użyć pomidory krojone z puszki i po garści czarnych oraz zielonych oliwek. Składniki 1 duża marchew 3 ziemniaki 1 sos Barilla z oliwkami 1/2 kalafiora 50 g kaszy gryczanej 1,2 l bulionu drobiowego zielenina Przygotowanie Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior(...)dzielimy na różyczki. Kaszę gotujemy na sypko (ew. można dorzucić do bulionu razem z warzywami). Marchew i ziemniaki zalewamy bulionem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. Dodajemy sos, kaszę (ew. pomidory wraz z zalewą i pokrojone na plasterki oliwki), kalafior i gotujemy do jego miękkości. Podajemy z ulubioną zieleniną
R'n'G KitchenBardzo prosta i orzeźwiająca zupa. Rano wstaliśmy, a tu…śnieg! Chociaż w taki sposób można „przywołać” wiosnę. Składniki 1 duża marchew 4 ziemniaki średniej wielkości 1/2 główki młodej kapusty 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 mała puszka groszku konserwowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę, zalewamy zimną wodą
R'n'G Kitchenoczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku. Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami, a w dni powszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach na żurek. W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku(...)przepis: bulion warzywny ) 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku 4 łyżki śmietanki 30% do zabielenia zupy jajka ugotowane na twardo (w wersji na Wielkanoc) lub ziemniaki okraszane cebulą (jako wersja żurku na zwykły obiad) *opcjonalnie można dodać do smaku chrzanu tartego na koniec gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żurek na zakwasie – Wykonanie: Kilka dni wcześniej przygotować
Kulinarne Przebojesznycli z indyka panierka: łyżka bułki tartej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, odrobinka przyprawy curry (na czubek łyżeczki) olej do smażenia puree: ugotowane, utłuczone ziemniaki plus mleko salsa meksykańska: opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex 200 m przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu słodko kwaśnego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu chili z domowej spiżarni łyżka(...)świeżego kopru u mnie w postaci mrożonej 5 łyżek oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, dodajemy trochę mleka ilość zależy od stopnia gęstości jaki preferujecie. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Sznycle z indyka rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce powstałej z mąki z bułką tartą. Smażymy na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy
Życie zaczyna się w kuchnismakiem ryby, wtedy można ją dodać zaraz po ugotowaniu. Podczas odgrzewania odda swój smak zupie. Składniki na 4-6 porcji: 300 g selera 500 g pietruszki 500 g ziemniaków 1 średnia cebula 4 duże ząbki czosnku ok. 1 litr wody 2 łyżki oleju duża szczypta mielonego ziela angielskiego ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz ok. 400 g świeżego(...)łososia po 1 jajku na 1 porcję zupy sól i biały pieprz do smaku szczypiorek Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę. Dodać seler i pietruszkę, mieszając poddusić przez
Codzienna kuchnia niecodziennaporcję) - pół małej cebuli (ok. 35 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 300 ml bulionu warzywnego, - ząbek czosnku, - 4 łyżki zakwasu żytniego (ok. 40 ml), - ziemniak (ok. 70 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka wędzona, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju. 2. Bulion podgrzewamy(...)ziela angielskiego. 3. Do gorącego bulionu wlewamy zakwas żytni (stopniowo, żeby zupa nie była za kwaśna). 4. Żur doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką wędzoną. 5. Ugotowanego ziemniaka z dodatkiem masła rozgniatamy praską. 6. Żurek podajemy z ziemniakami. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 450 ml Energia: 282 ,0 kcal Białko: 12 ,7 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmrożonych warzyw, która wnosi na nasz stół cudowny powiew świeżości. Smacznego! Składniki: 1 cebula 1 nieduży por 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 nieduże ziemniaki 200 g mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1,3 l bulionu 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki masła sól pieprz czarny 0,5 łyżeczki kurkumy koperek Wykonanie: W garnku o grubym(...)rozgrzewamy masło. Do masła dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Pora myjemy, kroimy na małe talarki, wrzucamy do garnka i podsmażamy z cebulą. Obieramy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Podsmażamy ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy bulion i gotujemy całość, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy
psgotujemy