ziemniaki - 38421 przepisów (strona:703/2562)

Pierogi leniwe z cynamonową okrasą 146

środku). Pierożki te są mięciutkie i rozpływają się w ustach, receptura pochodzi z książki ,,Szkoła gotowania”, M. Łebkowskiego. Składniki (około 4 porcje): 500 g twarogu 250 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła mąka do podsypania sól Okrasa: 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej cynamon cukier Przygotowanie: CIASTO NA PIEROGI Obrane ziemniaki gotujemy(...)osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito. Zimne ziemniaki łączymy z serem, dodajemy żółtka, sól oraz roztopione przestudzone masło. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą ziemniaczano – serową, dosypując mąkę ziemniaczaną. Wykładamy ciasto na stolnicę podsypana mąką, formujemy wałki o średnicy 2 cm i kroimy je ukośnie na kawałki. Gotujemy partiami

Kierunekuchnia
Pierogi z bryndzą. 116

Dziś obiad po góralsku. :) Składniki: I. Ciasto: - 500 g mąki - 50 g masła - 1 szklanka letniej wody - szczypta soli II. Farsz: - 1 kg ziemniaków - 250 g sera bryndza - 3 cebule - sól  - pieprz - olej kokosowy III. Wykończenie: - roztopione masło - rzeżucha - jogurt naturalny Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z solą i  dodajemy masło. Stopniowo zalewamy wodą, wyrabiając ciasto(...)być elastyczne. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Z cebuli usuwamy błony i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oleju kokosowym, na złoty kolor. Ziemniaki dusimy i dodajemy bryndzę, połowę ilości złotej cebulki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze ze sobą połączone. Pamiętamy

DominikaDolci
God Food, coco curry z dynią hokkaido 122

mleko kokosowe i wodę. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj pieczoną dynię i pogotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj kolendrę. Róże ziemniaczane. Składniki: - 1 kg obranych ziemniaków - 1/2 szklanki oleju kokosowego - 2 łyżeczki mieszanki przypraw jakie lubicie ( dodałam paprykę wędzoną, sól himalajską, majeranek i tymianek) Wykonanie: 1. Formę do pieczenia muffinów wyłóż paskami papieru. 2. Piekarnik rozgrzej(...)Obrane ziemniaki bardzo cienko pokrój, a następnie namocz je w wodzie przez 10 minut. Odsącz, osusz. 3. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Formuj róże i układaj w formach. 4. Piecz ok. 40 minut

Apetyczna babeczka
Barszcz chrzanowy z szarą renetą 108

Ciekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz Składniki 4 szt szarej renety 1 cebula 1 marchewka 4 ziemniaki 2 pętka białej kiełbasy 1 l bulionu drobiowego 4 jajka kieliszek białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 18 % 3 ząbki czosnku 3 łyżki startego chrzanu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1 łyżka majeranku liść laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren(...)cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem. Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka. Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły. Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut. Śmietanę

R'n'G Kitchen
Kotleciki warzywne z kalafiorem 147

będą idealne na bezmięsny obiad czy też kolację. Można je podać z ostrym sosem chrzanowym lub czosnkowym. KOTLECIKI  z KALAFIOREM (warzywne)   Składniki: (ok.10 sztuk) 400 g ugotowanych ziemniaków 220 g kalafiora mrożonego Hortex 100 g sera żółtego 1 mała lub 1/2 dużej ugotowanej marchewki 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko 2 czubate łyżki mąki(...)szczypta soli i pieprzu oliwa do smażenia panierka: 1 jajko mąka bułka tarta   Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora Hortex pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, a następnie masę wykładamy do formy lub naczynia do zapiekania (u mnie 20x30

Bon appetit mon amie
Zupa ze szpinakiem, porem i makaronem ryżowym 129

wiecie ona jest moją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 Czas przygotowania: 30 minut maksymalnie. Składniki na 4 porcje: opakowanie 200-300 g szpinaku 1 duży por 2-3 ziemniaki puszka 400 ml mleka kokosowego 800 ml wody 100 g makaronu ryżowego pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka kuminu Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w drobną(...)łyżki oleju, wrzuć pokrojone warzywa, smaż prze 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj przyprawy (sól na samym końcu) i mleko kokosowe. Gotuj kolejne 5 minut, sprawdź ziemniaki, jeżeli są już prawie idealnie miękkie dodaj szpinak i 800 ml wody (odmierz sobie puszką po mleku kokosowym). Doprowadź do zagotowania, dopraw solą (około 1 łyżeczka). W oddzielnym garnku ugotuj makaron

greenscarf
ZALEWAJKA Z GRZYBAMI 163

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 2 duże garści grzybów mrożonych (u mnie wcześniej obgotowane), 8 ziemniaków średniej wielkości, kawałek kiełbasy, mała cebula, łyżka masła, barszcz w butelce, majeranek Cykoria , sól, pieprz, 2 liście laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, 4 łyżeczki śmietany. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam. Ziemniaki kroję(...)około 1 litrem wody. Gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 20 minut. W międzyczasie podsmażam na maśle drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Do ziemniaków dodaję pokrojone grzyby, gotuję kolejne 5 minut. Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, aby nie dodać za dużo, wtedy zupa będzie zbyt kwaśna). Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek oraz

JejKuchnia
Tarta z brokułowego ciasta 133

Waszej kreatywności. Bardzo dobrze sprawdza się chorizo, ale tarta świetnie smakuje też np. z łososiem. Przepis pochodzi z Tasty.co . Składniki: Ciasto 2 szklanki tartych brokułów 2 szklanki tartych ziemniaków 1 szklanka tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Łyżeczka masła lub oleju do posmarowania foremki Nadzienie : 4 jajka Niepełna szklanka mleka Kilka plasterków chorizo lub innej suchej kiełbasy 1/2 szklanki(...)serów dojrzewających dodaj 1/4 łyżeczki soli) 1/2 łyżeczki pieprzu Szczypta gałki muszkatołowej Tarty parmezan do posypania nadzienia – 2-3 łyżki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki zetrzyj w blenderze albo na tarce i dobrze odciśnij z wody. Brokuła zmiksuj, albo użyj zwykłej tarki. Wymieszaj brokuł z ziemniakami i z tartym parmezanem. Dodaj sól, wbij jajko

Niedzielny kucharz
Ciatseczka z ziemniakami i powidłami 114

Witajcie :) Zostały Wam może ziemniaki z obiadu? to proponuję upiec ciasteczka z ich dodatkiem i powidłami, pyszne i proste w wykonaniu. Zdążycie jeszcze je upiec do niedzielnej kawki. Zapraszam :) Składniki : 125g ugotowanych ziemniaków 60 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 60 g cukru 250g mąki + do podsypania  1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek powideł śliwkowych(...)Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko,masło, proszek i mąkę, szybko zagniatamy ciasto. Stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 5mm, wycinamy dowolne kształty, na środku każdego ciastka nakładamy po łyżeczce powideł. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
"Duck in black currant sauce with green pease puree" - Kaczka z sosem z czarnej porzeczki i puree z zielonego groszku 113

pepper to your own preferred taste.  Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h(...)minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać groszek. Całość blendujemy i przecieramy przez sito. Dodać mleko i masło, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem

Coś z niczego
#2 – Warmia i Mazury 126

dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór(...)nieco inaczej. Do masy ziemniaczanej dodaje się mleko oraz czosnek co powoduje, że smakują inaczej niż te które znam. Niezaprzeczalnie jednak są one przepyszne! Składniki: 2,5 kg ziemniaków 2 duże cebule Szklanka mąki ¾ szklanki mleka 4 jajka Olej do smażenia Sól Śmietana 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy. Ścieramy je na tarce wraz z cebulą

Życie ze smakiem
Soczewicówka a la zupa grochowa 113

temat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje dziś ze mną również Marta . Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 200 g chudego wędzonego boczku 3 średnie kremowe ziemniaki 1 niewielka pietruszka ½ małego selera 2 małe marchwie 1 duża cebula kilka ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek liść laurowy, ziele angielskie ½ małego pęczka posiekanej natki pietruszki olej(...)smażenia 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 płaskie łyżki mąki pszennej Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele . Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później ziemniaki

Czerwień i błękit
Zupa - krem kalafiorowy 131

dość szybka w przygotowaniu i do tego bardzo dobra. Polecam spróbować, jeśli jeszcze ktoś z Was nie miał tej przyjemności :) Składniki: - 1 op. kalafiora mrożonego 450 g - 2 duże ziemniaki - 1 por- biała część - 2 ząbki czosnku - 2-3 serki topione kremowe - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - sól , pieprz - 1,5 l bulionu Wykonanie: 1.Pora kroimy w pół talarki(...)czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę. 2.W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło.  3. Wrzucamy czosnek .Gdy się zeszkli ,dodajemy pora i przez 5 min. całość podsmażamy . 4.Później wlewamy bulion, ziemniaki, kalafior i wszystko gotujemy do miękkości.  5.Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy ok. 5 minut.  6.Dla uzyskania jednolitego kremu używamy blendera

Różne smaki w kuchni
Zupa krem z pora 144

już kolejny się poprawić. Przedstawiam Wam przepis na pyszną rozgrzewającą zupę, tak potrzebną w te okropne, październikowe dni. Składniki: 3 pory 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu 3 ziemniaki masło sól pieprz Przygotowanie. 1. Pory kroimy w plasterki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy do momentu zeszklenia. 2. Do garnka z dolewamy bulion. Wrzucamy obrane(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy pieprzem i solą. 3. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Blendujemy na jednolitą masę. ( W razie potrzeby można jeszcze przetrzeć przez sitko).  Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:) Zupę można podać z grzankami, lub groszkiem ptysiowym z keksem śmietany. U mnie królowała dzisiaj druga opcja:) Hasta Luego

la cuchara
Pieczone kotlety z szynki 142

posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak,  utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko,  duża szczypta soli, szczypta  pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa będzie za rzadka. -- Wszystkie(...)piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi, do obiadu, kolacji... z pieczywem lub z innymi dodatkami. Doskonale sprawdzą  się na zimno, nie są tłuste, ale dzięki ziemniakowi są pulchne. Smacznego !  ***pomysł z dodaniem ziemniaka pochodzi od Marty Kowalik

chleba naszego