środku). Pierożki te są mięciutkie i rozpływają się w ustach, receptura pochodzi z książki ,,Szkoła gotowania”, M. Łebkowskiego. Składniki (około 4 porcje): 500 g twarogu 250 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła mąka do podsypania sól Okrasa: 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej cynamon cukier Przygotowanie: CIASTO NA PIEROGI Obrane ziemniaki gotujemy(...)osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito. Zimne ziemniaki łączymy z serem, dodajemy żółtka, sól oraz roztopione przestudzone masło. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą ziemniaczano – serową, dosypując mąkę ziemniaczaną. Wykładamy ciasto na stolnicę podsypana mąką, formujemy wałki o średnicy 2 cm i kroimy je ukośnie na kawałki. Gotujemy partiami
KierunekuchniaDziś obiad po góralsku. :) Składniki: I. Ciasto: - 500 g mąki - 50 g masła - 1 szklanka letniej wody - szczypta soli II. Farsz: - 1 kg ziemniaków - 250 g sera bryndza - 3 cebule - sól - pieprz - olej kokosowy III. Wykończenie: - roztopione masło - rzeżucha - jogurt naturalny Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy masło. Stopniowo zalewamy wodą, wyrabiając ciasto(...)być elastyczne. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Z cebuli usuwamy błony i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oleju kokosowym, na złoty kolor. Ziemniaki dusimy i dodajemy bryndzę, połowę ilości złotej cebulki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze ze sobą połączone. Pamiętamy
DominikaDolcimleko kokosowe i wodę. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj pieczoną dynię i pogotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj kolendrę. Róże ziemniaczane. Składniki: - 1 kg obranych ziemniaków - 1/2 szklanki oleju kokosowego - 2 łyżeczki mieszanki przypraw jakie lubicie ( dodałam paprykę wędzoną, sól himalajską, majeranek i tymianek) Wykonanie: 1. Formę do pieczenia muffinów wyłóż paskami papieru. 2. Piekarnik rozgrzej(...)Obrane ziemniaki bardzo cienko pokrój, a następnie namocz je w wodzie przez 10 minut. Odsącz, osusz. 3. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Formuj róże i układaj w formach. 4. Piecz ok. 40 minut
Apetyczna babeczkaCiekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz Składniki 4 szt szarej renety 1 cebula 1 marchewka 4 ziemniaki 2 pętka białej kiełbasy 1 l bulionu drobiowego 4 jajka kieliszek białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 18 % 3 ząbki czosnku 3 łyżki startego chrzanu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1 łyżka majeranku liść laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren(...)cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem. Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka. Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły. Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut. Śmietanę
R'n'G Kitchenbędą idealne na bezmięsny obiad czy też kolację. Można je podać z ostrym sosem chrzanowym lub czosnkowym. KOTLECIKI z KALAFIOREM (warzywne) Składniki: (ok.10 sztuk) 400 g ugotowanych ziemniaków 220 g kalafiora mrożonego Hortex 100 g sera żółtego 1 mała lub 1/2 dużej ugotowanej marchewki 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko 2 czubate łyżki mąki(...)szczypta soli i pieprzu oliwa do smażenia panierka: 1 jajko mąka bułka tarta Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora Hortex pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, a następnie masę wykładamy do formy lub naczynia do zapiekania (u mnie 20x30
Bon appetit mon amiewiecie ona jest moją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 Czas przygotowania: 30 minut maksymalnie. Składniki na 4 porcje: opakowanie 200-300 g szpinaku 1 duży por 2-3 ziemniaki puszka 400 ml mleka kokosowego 800 ml wody 100 g makaronu ryżowego pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka kuminu Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w drobną(...)łyżki oleju, wrzuć pokrojone warzywa, smaż prze 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj przyprawy (sól na samym końcu) i mleko kokosowe. Gotuj kolejne 5 minut, sprawdź ziemniaki, jeżeli są już prawie idealnie miękkie dodaj szpinak i 800 ml wody (odmierz sobie puszką po mleku kokosowym). Doprowadź do zagotowania, dopraw solą (około 1 łyżeczka). W oddzielnym garnku ugotuj makaron
greenscarfWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 2 duże garści grzybów mrożonych (u mnie wcześniej obgotowane), 8 ziemniaków średniej wielkości, kawałek kiełbasy, mała cebula, łyżka masła, barszcz w butelce, majeranek Cykoria , sól, pieprz, 2 liście laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, 4 łyżeczki śmietany. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam. Ziemniaki kroję(...)około 1 litrem wody. Gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 20 minut. W międzyczasie podsmażam na maśle drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Do ziemniaków dodaję pokrojone grzyby, gotuję kolejne 5 minut. Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, aby nie dodać za dużo, wtedy zupa będzie zbyt kwaśna). Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek oraz
JejKuchniaWaszej kreatywności. Bardzo dobrze sprawdza się chorizo, ale tarta świetnie smakuje też np. z łososiem. Przepis pochodzi z Tasty.co . Składniki: Ciasto 2 szklanki tartych brokułów 2 szklanki tartych ziemniaków 1 szklanka tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Łyżeczka masła lub oleju do posmarowania foremki Nadzienie : 4 jajka Niepełna szklanka mleka Kilka plasterków chorizo lub innej suchej kiełbasy 1/2 szklanki(...)serów dojrzewających dodaj 1/4 łyżeczki soli) 1/2 łyżeczki pieprzu Szczypta gałki muszkatołowej Tarty parmezan do posypania nadzienia – 2-3 łyżki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki zetrzyj w blenderze albo na tarce i dobrze odciśnij z wody. Brokuła zmiksuj, albo użyj zwykłej tarki. Wymieszaj brokuł z ziemniakami i z tartym parmezanem. Dodaj sól, wbij jajko
Niedzielny kucharzWitajcie :) Zostały Wam może ziemniaki z obiadu? to proponuję upiec ciasteczka z ich dodatkiem i powidłami, pyszne i proste w wykonaniu. Zdążycie jeszcze je upiec do niedzielnej kawki. Zapraszam :) Składniki : 125g ugotowanych ziemniaków 60 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 60 g cukru 250g mąki + do podsypania 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek powideł śliwkowych(...)Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko,masło, proszek i mąkę, szybko zagniatamy ciasto. Stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 5mm, wycinamy dowolne kształty, na środku każdego ciastka nakładamy po łyżeczce powideł. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut na złoty
Sama słodycz i szczypta chilipepper to your own preferred taste. Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h(...)minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać groszek. Całość blendujemy i przecieramy przez sito. Dodać mleko i masło, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem
Coś z niczegododaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór(...)nieco inaczej. Do masy ziemniaczanej dodaje się mleko oraz czosnek co powoduje, że smakują inaczej niż te które znam. Niezaprzeczalnie jednak są one przepyszne! Składniki: 2,5 kg ziemniaków 2 duże cebule Szklanka mąki ¾ szklanki mleka 4 jajka Olej do smażenia Sól Śmietana 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy. Ścieramy je na tarce wraz z cebulą
Życie ze smakiemtemat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje dziś ze mną również Marta . Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 200 g chudego wędzonego boczku 3 średnie kremowe ziemniaki 1 niewielka pietruszka ½ małego selera 2 małe marchwie 1 duża cebula kilka ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek liść laurowy, ziele angielskie ½ małego pęczka posiekanej natki pietruszki olej(...)smażenia 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 płaskie łyżki mąki pszennej Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele . Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później ziemniaki
Czerwień i błękitdość szybka w przygotowaniu i do tego bardzo dobra. Polecam spróbować, jeśli jeszcze ktoś z Was nie miał tej przyjemności :) Składniki: - 1 op. kalafiora mrożonego 450 g - 2 duże ziemniaki - 1 por- biała część - 2 ząbki czosnku - 2-3 serki topione kremowe - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - sól , pieprz - 1,5 l bulionu Wykonanie: 1.Pora kroimy w pół talarki(...)czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę. 2.W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. 3. Wrzucamy czosnek .Gdy się zeszkli ,dodajemy pora i przez 5 min. całość podsmażamy . 4.Później wlewamy bulion, ziemniaki, kalafior i wszystko gotujemy do miękkości. 5.Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy ok. 5 minut. 6.Dla uzyskania jednolitego kremu używamy blendera
Różne smaki w kuchnijuż kolejny się poprawić. Przedstawiam Wam przepis na pyszną rozgrzewającą zupę, tak potrzebną w te okropne, październikowe dni. Składniki: 3 pory 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu 3 ziemniaki masło sól pieprz Przygotowanie. 1. Pory kroimy w plasterki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy do momentu zeszklenia. 2. Do garnka z dolewamy bulion. Wrzucamy obrane(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy pieprzem i solą. 3. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Blendujemy na jednolitą masę. ( W razie potrzeby można jeszcze przetrzeć przez sitko). Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:) Zupę można podać z grzankami, lub groszkiem ptysiowym z keksem śmietany. U mnie królowała dzisiaj druga opcja:) Hasta Luego
la cucharaposty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak, utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa będzie za rzadka. -- Wszystkie(...)piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi, do obiadu, kolacji... z pieczywem lub z innymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się na zimno, nie są tłuste, ale dzięki ziemniakowi są pulchne. Smacznego ! ***pomysł z dodaniem ziemniaka pochodzi od Marty Kowalik
chleba naszego