Zupa z dyni z salsą mango. Thermomix przepisy. Składniki: 700 g bulionu warzywnego 250 g puree z dyni 1 mała szalotka 2 łyżki masła klarowanego 3 ziemniaki świeży imbir ok 3 cm kawałek 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku sól Składniki na salsę mango: 2 mango 1 papryczka chilli 1 średnia czerwona cebula 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)limonki Thermomix przepisy. Zupa z dyni z salsą mango. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane i pokrojoną szalotkę. Podsmażamy czas 5 min/tem. 100/obr.2 Dodajemy pokrojone na małe kawałki ziemniaki i ponownie podsmażamy czas 2 min/temp.100/obr.2 . Wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków czas 15 min/temp.100/obr.1 Dodajemy imbir oraz puree z dyni. Gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1 Dodajemy mleko
Themo przepisyburaka. Intensywnie czerwony, kremowy, z dodatkiem jabłka. Wspaniale smakuje i wspaniale prezentuje sie na talerzu. składniki: ok 1 kg pieczonych buraczków czerwonych 1 cebula 1 marchewka 2 średnie ziemniaki 1 kwaskowe jabłko ok 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól sok z cytryny Buraki należy wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się upiekły. Owinąć folią(...)minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę i ziemniaki. Dodać pokrojone buraki oraz jabłko. Zalać bulionem. Gotować do miękkości. Zestawić
Monia miesza i gotujekalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 małe marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 serki topione kwadratowe 1000 ml wody lub bulionu 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki gałki muszaktołowej sól pieprz masło do smażenia świeży tymianek Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy(...)cienkie plasterki. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim czosnek, a następnie dodajemy kalafiora. Smażymy 5 minut, dodajemy marchewkę i ziemniaki. Wlewamy bulion, dodajemy serki topione, kumin, gałkę, sól i pieprz. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupe dokładnie blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Kiszona kapusta 1 celula 3 ziemniaki kostka rosołowa sól, pieprz kilka suszonych grzybków Wykonanie: Kapustę opłukać 2 razy wodą (jeśli wolicie żeby kapuśniak był bardziej kwaśny można pominąć płukanie). Kapustę wrzucić do garnka, dolać wody, dodać cebulę i kostkę rosołową. Można również dodać kilka suszonych grzybków. Gotować do czasu kiedy kapusta będzie miękka. W osobnym garnku ugotować(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkie połączyć je w jednym garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jest to przepis na kapuśniak bezmięsny ale można ugotować go również na żeberkach, wtedy zamiast kostki rosołowej gotuje się wywar z żeberek
Olga Piecze i Gotujemiędzyczasie przyszło mi do głowy, że fajnie byłoby wykorzystać nadmiar gęsiej skórki do zrobienia chrupiących chicharronów. Usmażyłam je na 100% oleju rzepakowym Wielkopolskim . Do tego purée z fioletowych ziemniaków i granat, bo nie mogłam się oprzeć kolorom, idealnie pasowały mi do modrej kapusty ;) No i brakuje jeszcze sosu, zrobiłam go na bazie czerwonego wina z czarnym czosnkiem. Może trochę tego(...)genialnie, no i w końcu od święta można trochę kulinarnie zaszaleć i olać konwenanse . #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: pół szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 pierś z gęsi 3 fioletowe ziemniaki 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty garść jeżyn 1 mała cebula 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia 250 ml czerwonego wytrawnego wina łyżka owoców granatu 4 ząbki
Quinoa Raz!Pulki ze śledziem to tradycyjna potrawa kaszubska. Jedna z moich ulubionych. Pulki, czyli ziemniaki gotowane w łupinach zostały nawet wpisane w 2006 r. na listę produktów tradycyjnych. Dodatek do tych ziemniaków stanowią śledzie w śmietanie. Dla mojego męża połączenie dość kontrowersyjne, dla mnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu(...)Śledzie w razie potrzeby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć cebulę, ryby i śmietanę. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinach
zadanie-gotowanieKotlety z wędzonej ryby. Ja wykorzystałam makrelę wędzoną, ale można dać każdą inną rybę. Podałam je z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Idealna propozycja na bezmięsny smaczny obiad. W zakładce RYBY znajdziecie więcej przepisów z rybami w roli głównej. Szczególnie polecam rybę po genueńsku lub rybę po indiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele(...)inna wędzona ryba 1 cebula 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety
O kuchni z uczuciem400g mięsa wieprzowego z łopatki 200g czerwonej soczewicy 1-2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka, korzeń kawałek selera pół strąka czerwonej papryki 4 ziemniaki 200g pomidorów w całości z puszki wraz z częścią zalewy 3 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 spore łyżki masła lub jeśli nie używamy może być olej pęczek zielonej(...)mięsnym w odpowiedniej ilości aby zupa nie było zbyt gęsta. W razie konieczności doprawić do smaku i gotować razem około 15 minut. Po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz soczewicę. Dalej gotować. Gdy już ziemniaki będą prawie miękkie dodać pokrojone pomidory z zalewą. Jeszcze chwilę zagotować. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki
W garach u Gosiwilec ziemniaczany. Należą one do najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Uważa się, że bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy przywędrowały dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Wtedy też to słodkie ziemniaki dotarły do Europy. Jadalna część batata, czyli bulwa korzeniowa może ważyć 3, a nawet 5 kg. Warzywo posiada owalny i wydłużony kształt. Miąższ batatów może przyjmować barwę białą, beżową(...)przez organizm, musi być rozpuszczony w tłuszczu. Ponieważ bataty prawie go nie zawierają, dodatek oliwy lub masła jest w tym wypadku jak bardzo pożądany. Bataty w porównaniu do ziemniaków zawierają o około 50 % więcej składników odżywczych, co czyni je bardzo dobrym produktem w diecie, uzupełniając przy okazji niedobory i dostarczając energię do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są kopalnią skrobi
Kulinarne przygody Gatitylaurowe, 5 ziarenek pieprzu, włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora, 2 kostki rosołowe, 1 cebula, 4 gałązki natki pietruszki, 400 g ogórków kiszonych, 700 g ziemniaków, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej"). Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar(...)Zupę gotować przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzała. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na niewielką kostkę i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 20 minut. Ogórki obrać
Świat Domowej Kuchniwielu latach testowania i tworzenia nowych przepisów na zupy kremy mam już swoje ulubione przepisy. Na pewno należą do nich krem z białej cebuli i krem z ziemniaków z ciemnym piwem. Ale to zestawienie zrobiłam dla Was, abyście i Wy mogli znaleźć Wasze ulubione smaki pysznych zup kremów. Aby znaleźć przepis kliknijcie w nazwę zupy lub w zdjęcie. Poniżej znajdziecie(...)ponad 30 przepisów na NAJLEPSZE ZUPY KREMY KREM Z DYNI Z JABŁKIEM zupa krem z pomidorów ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM krem z ziemniaków z ciemnym piwem kalafiorowa z posypką z bułki tartej zupa krem z brokuła krem z marchewki z pomarańczą i imbirem zupa krem z buraczków zupa krem z cukinii z nachos zupa
nietylkopasta.plJEDNOGARNKOWY KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI to doskonała propozycja na niedzielny obiad.... Artykuł JEDNOGARNKOWY KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEbatatów z piekarnika, już od kilku lat systematycznie pojawiają się w naszej polskiej kuchni. Szczególnie dobrze są nam znane z burgerowni, gdzie często podawane są, jako zamiennik frytek z ziemniaków . Czy bataty są lepsze od ziemniaków? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, są inne, ale na pewno są słodsze, dużo słodsze, dlatego do frytek z batatów polecam sosy, które przełamią słodycz(...)batata (zobaczcie sos czosnkowy ). Osobiście frytki z batatów z piekarnika podaję posypane gruboziarnistą solą – pycha! Zobaczcie też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska Frytki z batatów z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 2 małe Czas gotowania: 30 minut Składniki duży batat łyżka oleju rzepakowego gruboziarnista sól papier do pieczenia Przepis
Kuchnia Bazyliidyni piżmowej (waga po obraniu) 3-4 duże pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 lub 2 papryczki chili 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku ćwierć bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe(...)opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać, skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepisu wychodzą delikatne, mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek aromatycznego cynamonu dodaje śliwką charakteru tworząc wyjątkowo apetyczne danie. Domowe Knedle ze Śliwkami - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) ok. 300 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka szczypta soli szczypta cukru 500 g niedużych śliwek węgierek cukier cynamon mielony śmietana 18% Domowe Knedle(...)Śliwkami- Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Przestudzamy, przeciskami przez praskę (lub ścieramy na tarce o małych oczkach) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijamy jajka oraz dodajemy po szczypcie soli oraz cukru. Dokładnie wyrabiamy masę ziemniaczaną starając się nie dosypywać mąki - im mniej jej dodamy - tym knedle będą delikatniejsze
Słodka Strona