serem i aromatyczną natką pietruszki. Wyszły pyszne! Dodatkowo przygotowany sos pomidorowy z kiełbaskami dodał sytości daniu. Możemy go podać osobno lub wylać na placuszki! Placki ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 1 jajko 0,5 szklanki żółtego sera 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka natki pietruszki Sól Pieprz Sos pomidorowy z kiełbaskami: 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 4 kiełbaski wiedeńskie(...)Maestro Henryk Kania 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml wody 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy
VioletoweKucharzenieinny pomysł, wzbogaciłam jej smak kurkami! Kurki mogą być mrożone lub świeże. 1 kg szynki wieprzowej 3 papryki 300g kurek (mogą być mrożone) 2 duże cebule 2 marchewki 4 ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek granulowany 2 łyżki smalcu 3-4 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1. Szynkę, paprykę, cebulę(...)ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry. Kurki rozmrażamy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy mięso, bardzo mocno, do zarumienienia. Dodajemy paprykę, cebulę i kurki, smażymy chwilę, po czym zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy marchewkę i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 h. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziemniaki. 2. Do zupy dodajemy koncentrat. Mąkę rozrabiamy
Szefowa kuchniZdrowo, kolorowo i smacznie. Wcześniej przygotowany kurczak w przyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por… Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno – warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej z pewnością(...)rzadko się nim zajada, lecz w tej wersji i w naszym rodzinnym gronie na pewno by ją ucieszyła Pyszota! Składniki: 6 udek kurczęcych umytych i osuszonych 7 małych ziemniaków dobrze umytych i pokrojonych w ćwiartki (nie obieramy ze skórki) połowa czerwonej papryki posiekanej w większą kostkę lub paseczki połowa zielonej papryki posiekanej w większą kostkę lub paseczki spora garść mrożonej
Zasmakuj KuchniPrzepyszne pierogi z gotowanymi ziemniakami, dodatkowo dosmaczone wędzonym serem. -- Farsz: 1 kg utłuczonych i wcześniej ugotowanych ziemniaków, 200 g wędzonego sera typu włoskiego, 3 cebule, 2 jajka, czubata łyżka majeranku, łyżeczka pieprzu, łyżeczka płaska soli. -- Cebulę kroimy, dusimy i dorzucamy do pozostałych składników tj. utłuczonych ziemniaków, pokruszonego sera, wbitych jaj, dosypanych przypraw...wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto
chleba naszegostekiem z tuńczyka i pure z zieloną pietruszką. sos béarnaise: 1 cebula 2 żółtka 100 g masła klarowanego 100 ml wina białego sól, pieprz estragon puree: 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki mleka 4 łyżki oleju ryba: 3 kawałki tuńczyka sól, pieprz czerwony przyprawa do ryb 1 cebula olej rzepakowy Tuńczyka przekładam(...)zgęstnieje. Uważam żeby nie zagotować sosu. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito. Tuńczyka wyjmuję z marynaty z cebuli i przesmażam na patelni grillowej po dwie minuty z każdej strony. Ziemniaki gotuję, odcedzam, dodaję masło, mleko gorące. Natkę pietruszki kroję drobno, dodaję olej i blenduję żeby ją rozdrobnić. Dodaję do ziemniaków, doprawiam solą
wesoła kuchniaDziś mam dla Was na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę. Składniki: 1 duży por (biała część) 3 małe marchewki 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 750 ml bulionu 3 trójkąty serka topionego śmietankowego sól, pieprz Przygotowanie: Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy do na gaz. Obieramy ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Myjemy je a następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneekologicznej, bezglutenowy. Znakomity dla dzieci. 1,5 litra wody 1 butelka żurku jaglanego Bio biała cebula olej rzepakowy czosnek majeranek ( u mnie także świeży) sól i pieprz do smaku ziemniaki ekologiczne jaja na twardo 1 łyżeczka chrzanu liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj przyprawy. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj do zupy. Posiekaj(...)czosnek, dodaj. Kiedy ziemniaki będą miękkie dokładnie wymieszaj zawartość żurku, wlewaj i mieszaj. Zagotuj chwilę. Podawaj z jajem i świeżym majerankiem
AZgotuj!selera 1 cebula 1 por 250 ml zakwasu buraczanego 150g śmietanki 12-18% 5 liści laurowych 5 kulek ziela angielskiego majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany Puree: 1 kg ziemniaków 250 ml kwaśnej śmietany 12-18% sól 200g boczku wędzonego koperek 1. Udka zagotowujemy w 2-3 litrach wody, zbieramy szumowiny. Buraki i marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Pietruszkę(...)wlewamy najpierw kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i dopiero wtedy przelewamy do garnka). W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. 3. Boczek podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugniatamy ze śmietanką. Na talerz wykładamy ziemniaki, posypujemy boczkiem i koperkiem. Obok wlewamy barszcz
Szefowa kuchniSkładniki: ziemniaki w mundurkach 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, podsmażona cebula na oleju 1 sztuka, kulki małej mozzarelli 2 opakowania, pomidory 4 sztuki, papryka słodka wędzona 1 łyżeczka, oregano 1 łyżka, parzona biała kiełbasa 4 sztuki ziemniaki ugotowane w łupinkach obrać, drobno pokroić, wymieszać z podsmażoną na oleju cebulą, kucharkiem parzoną białą kiełbasę ponacinać z dwóch stron ukośnie, na patelni(...)oleju kiełbasę zrumienić ziemniaki włożyć do formy silikonowej 25x24 cm, rozłożyć kulki mozzarelli, plastry pomodorów, posypać wędzoną papryką, ułożyć białą kiełbasę, posypać oregano piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, pomidory i oregano dają śródziemnomorski smak - pyszne danie obiadowe jest smacznym obiadem, można je zjeść z surówką lub musztardą, chrzanem, keczupem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wywar z gotowania buraków 2 litry, woda 2 litry, ziemniaki 8-10 sztuk , barszcz ukraiński mrożonka 1 opakowanie, fasola czerwona 1 puszka, groszek zielony 1 puszka, kucharek 1,5 łyżki, cząber suszony 1 łyżka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, olej rzepakowy chili 4 łyżki, olej rzepakowy czosnek 4 łyżki(...)wywar z gotowania dzień wcześniej w szybkowarze buraków czerwonych podłużnych wlać do garnka, dolać z 2 litry wody dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, opakowanie mrożonki barszcz ukraiński, zagotować dodać z zalewą z puszki czerwoną fasolę, groszek zielony, gotować do miękkości ziemniaków do szklanki wlać sam wywar i wystudzić dodać kucharka, cząber suszony, cukier, ocet jabłkowy, śmietanę wymieszać z 1 szklanką
W Mojej Kuchni LubięPożywna i warzywna zupa z ziemniaków z dodatkiem pieczarek smażonych na maśle w lubczyku i słodkiej papryce z aromatem delikatnej śmietany i musztardy. W takie dni jak teraz, chłodnych i zimowych taka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się już nie zmieści(...)Składniki: 1 kg obranych już ziemniaków i pokrojonych w kostkę 0,4 kg pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie talarki 2 l wody 2 pietruszki 4 marchewki połowa selera 1 średnia cebula z łupinką (nie obieramy jej, a jedynie myjemy) 1 obrana cebula i pokrojona drobno połowa pora 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, słodka papryka, łyżka vegety
Zasmakuj Kuchniząbek czosnku bułka tarta 50-80 ml rosołu olej do smażenia Sos: 1 cebula 1 l rosołu 1 pełna łyżka mąki 100 ml zimnej wody Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek(...)płomień i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kluski: Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ). Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski
R'n'G KitchenJedynie cena będzie niższa :) Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym Składniki 1 mały kalafior - około pół kilograma po oczyszczeniu z zielonych części (można zastąpić mrożonym) 2 małe ziemniaki 1 mała cebula około1 litr bulionu warzywnego 100 g sera z niebieską pleśnią około 100 ml śmietany do zup (o zawartości tłuszczu 18%) 2 łyżki oleju lub masła(...)dekoracji Przygotowanie Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla tradycjonalistów Cebulę drobno pokroić i poddusić przez kilka minut na maśle lub oleju, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić jeszcze przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażyć przez 2 - 3 minuty różyczki kalafiora i przełożyć do garnka. Warzywa zalać bulionem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryką i soczystym mięsem, po prostu pycha. Taka zupa z pewnością wystarczy jako samodzielne danie. Zapraszam :) Składniki : około 500 g mięsa może być karkówka lub szynka 5 ziemniaków 1 duża czerwona papryka 2 małe marchewki 6 dużych pieczarek kilka gałązek pietruszki, gałązka selera kawałek pora kawałek selera ( korzeń ) 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół(...)małym ogniu podsmażamy co jakiś czas mieszając około 12 minut następnie wlewamy połowę wody tak aby przykryła mięso i dusimy około 20 minut.Warzywa obieramy i myjemy, marchewkę, ziemniaki, paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w pół plasterki. Zieleninę związujemy nitką. Wszystko wkładamy do garnka, dolewamy wody według uznania i gotujemy tak długo aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie . Zupa
Sama słodycz i szczypta chiliPlacki ziemniaczane uwielbiam z cukrem. Prosto, ale pysznie. Jesienią jednak połączenie delikatnej dyni i ziemniaków z gulaszem wołowym idealnie rozgrzewa...i ten zapach unoszący się w całym domu. Lubicie placki ziemniaczane? :) Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków szklanka musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) sól + pieprz do smaku jajko 3-4 łyżki mąki pszennej pół cebuli Składniki(...)czas mieszamy i dolewamy wody (szybko wyparowuje). Sos zagęszczamy mąką, którą rozprowadzamy w zimnej wodzie (ok 1/3 szklanki). Gotujemy jeszcze kilka minut do zgęstnienia. W czasie gotowania sosu obieramy ziemniaki oraz cebulę. Ścieramy warzywa na tarce i łączymy z musem dyniowym oraz mąką i jajkiem. Przyprawiamy do smaku. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron do zbrązowienia. Placki polewamy gulaszem
ChilliJemy