ziemniaki - 38421 przepisów (strona:711/2562)

Zupa z dyni z salsą mango 134

Zupa z dyni z salsą mango. Thermomix przepisy. Składniki: 700 g bulionu warzywnego 250 g puree z dyni 1 mała szalotka 2 łyżki masła klarowanego 3 ziemniaki świeży imbir ok 3 cm kawałek 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku sól Składniki na salsę mango: 2 mango 1 papryczka chilli 1 średnia czerwona cebula 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)limonki Thermomix przepisy. Zupa z dyni z salsą mango. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane i pokrojoną szalotkę. Podsmażamy czas 5 min/tem. 100/obr.2 Dodajemy pokrojone na małe kawałki ziemniaki i ponownie podsmażamy czas 2 min/temp.100/obr.2 . Wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków czas 15 min/temp.100/obr.1 Dodajemy imbir oraz puree z dyni. Gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1 Dodajemy mleko

Themo przepisy
Krem z pieczonych buraków 164

buraka. Intensywnie czerwony, kremowy, z dodatkiem jabłka. Wspaniale smakuje i wspaniale prezentuje sie na talerzu. składniki: ok 1 kg pieczonych buraczków czerwonych 1 cebula 1 marchewka 2 średnie ziemniaki 1 kwaskowe jabłko ok 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól sok z cytryny Buraki należy wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się upiekły. Owinąć folią(...)minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę i ziemniaki. Dodać pokrojone buraki oraz jabłko. Zalać bulionem. Gotować do miękkości. Zestawić

Monia miesza i gotuje
Zupa krem serowo-kalafiorowa 181

kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie  kalafiora Poltino 2 małe marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 serki topione kwadratowe 1000 ml wody lub bulionu 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki gałki muszaktołowej sól pieprz masło do smażenia świeży tymianek Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy(...)cienkie plasterki. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim czosnek, a następnie dodajemy kalafiora. Smażymy 5 minut, dodajemy marchewkę i ziemniaki. Wlewamy bulion, dodajemy serki topione, kumin, gałkę, sól i pieprz. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupe dokładnie blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba

Kulinarne przygody Gatity
Staropolski Kapuśniak z kiszonej kapusty 167

Składniki: Kiszona kapusta 1 celula 3 ziemniaki kostka rosołowa sól, pieprz kilka suszonych grzybków  Wykonanie: Kapustę opłukać 2 razy wodą (jeśli wolicie żeby kapuśniak był bardziej kwaśny można pominąć płukanie). Kapustę wrzucić do garnka, dolać wody, dodać cebulę i kostkę rosołową. Można również dodać kilka suszonych grzybków.  Gotować do czasu kiedy kapusta będzie miękka. W osobnym garnku ugotować(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkie połączyć je w jednym garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jest to przepis na kapuśniak bezmięsny ale można ugotować go również na żeberkach, wtedy zamiast kostki rosołowej gotuje się wywar z żeberek

Olga Piecze i Gotuje
Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 129

międzyczasie przyszło mi do głowy, że fajnie byłoby wykorzystać nadmiar gęsiej skórki do zrobienia chrupiących chicharronów. Usmażyłam je na 100% oleju rzepakowym Wielkopolskim . Do tego purée z fioletowych ziemniaków i granat, bo nie mogłam się oprzeć kolorom, idealnie pasowały mi do modrej kapusty ;) No i brakuje jeszcze sosu, zrobiłam go na bazie czerwonego wina z czarnym czosnkiem. Może trochę tego(...)genialnie, no i w końcu od święta można trochę kulinarnie zaszaleć i olać konwenanse .  #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: pół szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 pierś z gęsi 3 fioletowe ziemniaki 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty garść jeżyn 1 mała cebula 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia 250 ml czerwonego wytrawnego wina łyżka owoców granatu 4 ząbki

Quinoa Raz!
Śledzie w śmietanie. 177

Pulki ze śledziem to tradycyjna potrawa kaszubska. Jedna z moich ulubionych. Pulki, czyli ziemniaki gotowane w łupinach zostały nawet wpisane w 2006 r. na listę produktów tradycyjnych. Dodatek do tych ziemniaków stanowią śledzie w śmietanie. Dla mojego męża połączenie dość kontrowersyjne, dla mnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu(...)Śledzie w razie potrzeby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć cebulę, ryby i śmietanę. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinach

zadanie-gotowanie
Kotlety z wędzonej ryby 144

Kotlety z wędzonej ryby. Ja wykorzystałam makrelę wędzoną, ale można dać każdą inną rybę. Podałam je z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Idealna propozycja na bezmięsny smaczny obiad. W zakładce RYBY znajdziecie więcej przepisów z rybami w roli głównej. Szczególnie polecam rybę po genueńsku  lub rybę po indiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele(...)inna wędzona ryba 1 cebula 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety

O kuchni z uczuciem
Zupa z czerwoną soczewicą 152

400g mięsa wieprzowego z łopatki 200g czerwonej soczewicy 1-2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka, korzeń kawałek selera pół strąka czerwonej papryki 4 ziemniaki 200g pomidorów w całości z puszki wraz z częścią zalewy 3 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 spore łyżki masła lub jeśli nie używamy może być olej pęczek zielonej(...)mięsnym w odpowiedniej ilości aby zupa nie było zbyt gęsta. W razie konieczności doprawić do smaku i gotować razem około 15 minut. Po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz soczewicę. Dalej gotować. Gdy już ziemniaki będą prawie miękkie dodać pokrojone pomidory z zalewą. Jeszcze chwilę zagotować. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki

W garach u Gosi
Krem z dyni i batatów 143

wilec ziemniaczany. Należą one do najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Uważa się, że bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy przywędrowały dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Wtedy też to słodkie ziemniaki dotarły do Europy. Jadalna część batata, czyli bulwa korzeniowa może ważyć 3, a nawet 5 kg.  Warzywo posiada owalny i wydłużony kształt. Miąższ batatów może przyjmować barwę białą, beżową(...)przez organizm, musi być rozpuszczony w tłuszczu. Ponieważ bataty prawie go nie zawierają, dodatek oliwy lub masła jest w tym wypadku jak bardzo pożądany.  Bataty w porównaniu do ziemniaków zawierają o około 50 % więcej składników odżywczych, co czyni je bardzo dobrym produktem w diecie, uzupełniając przy okazji  niedobory i dostarczając energię do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są kopalnią skrobi

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa na żeberkach 174

laurowe,  5 ziarenek pieprzu, włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora, 2 kostki rosołowe, 1 cebula, 4 gałązki natki pietruszki, 400 g ogórków kiszonych, 700 g ziemniaków, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej"). Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar(...)Zupę gotować przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzała. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na niewielką kostkę i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 20 minut. Ogórki obrać

Świat Domowej Kuchni
Najlepsze przepisy na zupy kremy 275

wielu latach testowania i tworzenia nowych przepisów na zupy kremy mam już swoje ulubione przepisy. Na pewno należą do nich krem z białej cebuli i krem z ziemniaków z ciemnym piwem. Ale to zestawienie zrobiłam dla Was, abyście i Wy mogli znaleźć Wasze ulubione smaki pysznych zup kremów. Aby znaleźć przepis kliknijcie w nazwę zupy lub w zdjęcie. Poniżej znajdziecie(...)ponad 30 przepisów na NAJLEPSZE ZUPY KREMY KREM Z DYNI Z JABŁKIEM zupa krem z pomidorów ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM krem z ziemniaków z ciemnym piwem kalafiorowa z posypką z bułki tartej zupa krem z brokuła krem z marchewki z pomarańczą i imbirem zupa krem z buraczków zupa krem z cukinii z nachos zupa

nietylkopasta.pl
JEDNOGARNKOWY KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI 244

JEDNOGARNKOWY KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI to doskonała propozycja na niedzielny obiad.... Artykuł JEDNOGARNKOWY KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Frytki z batatów z piekarnika 104

batatów z piekarnika, już od kilku lat systematycznie pojawiają się w naszej polskiej kuchni. Szczególnie dobrze są nam znane z burgerowni, gdzie często podawane są, jako zamiennik frytek z ziemniaków . Czy bataty są lepsze od ziemniaków? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, są inne, ale na pewno są słodsze, dużo słodsze, dlatego do frytek z batatów polecam sosy, które przełamią słodycz(...)batata (zobaczcie sos czosnkowy ). Osobiście frytki z batatów z piekarnika podaję posypane gruboziarnistą solą – pycha! Zobaczcie też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska Frytki z batatów z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 2 małe Czas gotowania: 30 minut Składniki duży batat łyżka oleju rzepakowego gruboziarnista sól papier do pieczenia Przepis

Kuchnia Bazylii
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 147

dyni piżmowej (waga po obraniu) 3-4 duże pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 lub 2 papryczki chili 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku    ćwierć bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe(...)opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać,  skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe Knedle ze Śliwkami 191

przepisu wychodzą delikatne, mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek aromatycznego cynamonu dodaje śliwką charakteru tworząc wyjątkowo apetyczne danie.  Domowe Knedle ze Śliwkami - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) ok. 300 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka szczypta soli szczypta cukru 500 g niedużych śliwek węgierek cukier cynamon mielony  śmietana 18% Domowe Knedle(...)Śliwkami- Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Przestudzamy, przeciskami przez praskę (lub ścieramy na tarce o małych oczkach) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijamy jajka oraz dodajemy po szczypcie soli oraz cukru. Dokładnie wyrabiamy masę ziemniaczaną starając się nie dosypywać mąki - im mniej jej dodamy - tym knedle będą delikatniejsze

Słodka Strona