sobie przygotować tą smaczną zupę. Prosty przepis bez wydziwiania z dodawaniem koniaku czy białego wina... Potrzebujemy włoszczyznę 500-750 g w słupkach, cebulę 6-8 szt., ziemniaki 5 szt., sól ~1 płaska łyżka, ziele 5 ziaren,liść 5 szt., pieprz 1 łyżeczka, majeranek 1 czubata łyżka, smalec 50-70 g. Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy(...)upodobania w kostkę, pióra, słupki... Włoszczyznę gotujemy w trzech litrach wody, dodajemy ziemniaki, liście i ziele. Na patelni dusimy pokrojoną cebulę do czasu dobrego zeszklenia. Gdy bulion warzywny się zagotuje, to cebula zdąży się już zeszklić. Do gotującego się bulionu dodajemy podduszoną cebulę. Wszystko razem gotujemy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Serwujemy gorącą zupę, można posypać
chleba naszegowołowiny na gulasz 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki 1 łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka pasty paprykowej śmietana sól(...)miękkawe, co najmniej przez godzinę . W międzyczasie na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę i pieczarki. Do garnka dorzucamy podsmażona cebulę i pieczarki marchewkę, paprykę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką, pastą, pieprzem i solą, dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody Gatityjedynie delikatnie modyfikując przepis dla maluszka. Doskonałym przykładem jest tutaj kremowa zupa porowa. Przepis zainspirowany został książką Julii Child „Gotuj z Julią”. 1 duży por 4 średnie ziemniaki 1 cebula 1.5 łyżeczki soli (opcjonalnie) 1 szklanka mleka owsianego mleka owsianego Pora przekrawamy na pół i myjemy dokładnie. Następnie kroimy go w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę(...)Podobnie postępujemy z ziemniakami. W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody. Wrzucamy wszystkie warzywa oraz 1,5 łyżeczki soli i gotujemy około 20-30 minut na małym ogniu. Garnek powinien być przykryty, a pokrywka lekko uchylona. Gdy warzywa zmiękną całość blendujemy na gładko. Zupę możemy zabielić i zagęścić delikatnie dodając pod koniec gotowania szklankę mleka owsianego i zagotowując całość
Dieta bez mlekaJest znakomitą propozycją na różnego rodzaju domowe imprezy lub ciekawym pomysłem na smakowite śniadanie, które można zabrać do pracy. składniki na 3 porcje 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków 150 g kabanosów 3-4 średnie ogórki kiszone 300 g pieczarek 1 papryka czerwona pęczek szczypioru z dymki 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy olej do smażenia czarny pieprz sól(...)stracą surowość ale będą jeszcze jędrne, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec smażenia pieczarki doprawiamy odrobiną soli i czarnym pieprzem, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Ogórki kiszone oraz czerwoną paprykę również kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do ziemniaków. Kabanosy kroimy na niewielkie około 2 centymetrowe kawałki
Smakowite Daniabył za rzadki zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Można podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Ja ugotowałam młode ziemniaki w skórkach. Ugotowane ziemniaki podałam na talerzu razem z mięskiem i sosem. Pycha, polecam
Kuchnia PokoleńZupa grzybowa krem Składniki dla 4-6 osób: 1 kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki ) 2 cebule 100ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku Masło 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2L Bulionu drobiowo warzywnego Sól Pieprz Natka pietruszki grzanki Zupa grzybowa krem Przygotowanie: Leśne grzyby obieramy, kilka razy płuczemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem(...)smażymy do momentu aż większość wody odparuje a grzyby będą miękkie. W rondlu przygotowujemy 2 L buliony drobiowego lub warzywnego, dodajemy podsmażone grzyby i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie wywar gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, chwilę jeszcze po miksowaniu gotujemy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy 100ml
Księga-Smakuposypane zrumienioną bułką tartą, podane z bitą śmietaną to jedno z tych potraw, które zazwyczaj kojarzą się z dzieciństwem, i przywołują miłe wspomnienia. Knedle ze śliwkami – składniki: 1kg ziemniaki 1 jajko 350g mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 500g śliwek węgierek Cukier Bułka tarta masło Knedle ze śliwkami – przygotowanie: Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki, następnie(...)każdą ze śliwek przecinamy na połowę. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki, które następnie tniemy na równe kawałki
Księga-Smakułatwiej ją przygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę, a marchewkę i ogórki kiszone tarkujemy(...)drobną kostkę ponadto kroimy ziemniaki. Rozgrzewamy nasz garnek, w którym jako pierwsza olej roślinny, masło klarowane bądź olej kokosowy ląduje cebula. Smażymy ją do zeszklania po czym dodajemy marchew i ziemniaki. Wtedy dodajemy bulion. Całość gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy starte ogórki kiszone i czekamy jak zupa znowu zacznie gotować się. Po chwili dodajemy koperek i jeśli lubimy możemy
Kuchennyviral.pltadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański Składniki / na 4 porcje: 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki 1 bakłażan pokrojony w dużą kostkę 2 średnie cukinie, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona na paski oliwa sól, pieprz(...)ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie Bulgur Mix Przygotowanie wegetariańskiego tadżinu: Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. W dużej misce wymieszaj słodkiego ziemniaka, bakłażana, cukinie i paprykę z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, aż oliwa dokładnie pokryje warzywa (wygodnie użyć dłoni). Dobrze rozgrzej dużą patelnię. Partiami obsmaż na niej warzywa
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, kalafior 1 mały, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do potraw 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mozzarella małe kulki 2 opakowania ziemniaki ugotować w skórce, wystudzone obrać i pokroić na talarki, włożyć do naczynia żaroodpornego z olejem, delikatnie przemieszać, posypać przyprawą shoarma ugotowany kalafior w osolonej wodzie odcedzić dobrze na durszlaku, podzielić na drobne(...)cząstki i rozłożyć na ziemniakach, posypać papryką ostrą na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, kroić lekko przestudzone - pyszne danie i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczosnkiem, albo jako dodatek do porannego omletu lub jajecznicy. Dzisiaj proponujemy wyśmienitą i aromatyczną zupę z kurek. Fantastycznie rozgrzewa w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Zupa z kurek z ziemniakami i makaronem Składniki: 1/2 kg kurek 4 ziemniaki 6 łyżek drobnego makaronu 1 cebula 1 i 1/ 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany(...)ogień, dodajemy kurki i co chwilę mieszając smażymy do momentu gdy woda odparuje a grzyby lekko zarumienią. Dodajemy masło a po chwili wlewamy gorący bulion. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 4 minuty. Następnie wrzucamy makaron i gotujemy ok. 5 min. Śmietanę lub jogurt rozprowadzamy stopniowo ok. 10 łyżkami zupy i wlewamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu
Moja Mama Gotujewiecznie coś tam im brakuje a to za rzadkie ciasto a to za gęste, ten przepis jest idealny. Nie wierzycie? Zachęcam do spróbowania ☺☺☺☺☺☺ Składniki: 1,5 kg ziemniaków ( starych, młode mają za dużo wody) 2-3 łyżki mąki ( w zależności jak mocno uda się Wam odcisnąć sok) 1 mała biała cebula łyżka śmietany jajko sól, pieprz(...)olej do smażenia ręcznik papierowy Sposób przyrządzenia: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Starte kartofelki przesunąć na brzeg miski, tak aby sok spływał na jedną stronę. Mocno odcisnąć, ja to robię za pomocą przykrywki od garnka mniejszej niż miska. Mocno przyciskam ciasto aż wszystko spłynie ale można przez sito lub po prostu w dłoniach
pieprzny smaczeknajwyższa pora wybrać się za miasto. Macie swoje sprawdzone miejsca gdzie rosną? Zupa krem z kurek: 600-800 g kurek leśnych 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki masła 4 liście laurowe 6 ziel angielskich ok. 4,5 – 5 szklanek wody 125 ml słodkiej śmietanki(...)świeży rozmaryn / koperek, grzanki czosnkowe Kurki przebieramy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części: seler naciowy, marchewki, pietruszkę, czosnek na plasterki, cebulę w półplasterki, a ziemniaki w małe kawałki (jak “na zupę”). W garnku rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem, a gdy cebula będzie szklista dorzucamy kurki. Podsmażamy razem przez
Poezja smakuziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy i sycący obiad. Polecam! Składniki: 3 arkusze wodorostów nori 220 g białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera(...)drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę, czyli aquafabę i zachowujemy do późniejszego użycia np. do tofucznicy . Przepłukujemy wodą i odcedzamy. Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski, dodajemy zmiksowane wcześniej arkusze nori i bułkę tartą i mieszamy. Formujemy kotleciki dowolnego kształtu i rozmiaru, które
Lamarida.plpolecam gorąco Składniki: 600g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 400 g serka topionego 20 dag żółtego sera 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora pół selera cebula 2 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 l bulionu lub 3 kostki rosołowe łyżka ziół prowansalskich łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól,pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion (lub 2 litry(...)wody z 3 rosołkami),wrzucamy do niego serki topione i rozdrabniamy blenderem i zagotowujemy, Warzywa kroimy w kostkę(oprócz ziemniaków) i przesmażamy na odrobinie oleju, podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z serowym bulionem, mięsko przesmażamy z ziołami i papryką i również przekładamy do garnka,wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw
Swojskie jedzonko