korzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 duża marchewka 3 nieduże ziemniaki 1 papryka słodka 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki) 500 g dyni (może być mrożona) 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka oleju do smażenia sól do smaku Wykonanie: Cebulę(...)obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę, ziemniaki i dynię obieramy, myjemy i odpowiednio kroimy w plasterki i w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Jeśli używacie dyni mrożonej, to wystarczy tylko rozciąć opakowanie W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir i cebulę i smażymy
Lamarida.plWspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami(...)ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko sól pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajka, obie mąki
Zasmakuj Kuchninastępnie polej odrobiną soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Rybę połóż na talerzu, a na wierzchu wyłóż podsmażone pory. Tak przygotowaną rybę możesz podawać z ryżem, kaszą gryczaną, pieczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami. Zapiekanka z tuńczykiem Chociaż czas przygotowania tego dania wynosi nawet 60 minut, jest bardzo proste w przygotowaniu. Zaskakuje swoim smakiem – jest tak samo pyszne jak wiele rybnych dań(...)piec przez 20 minut w temp. 190oC. Jeżeli zdecydujesz się ryż zastąpić makaronem, ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pieczony łosoś z ziemniakami Jest to jeden z podstawowych przepisów, dzięki któremu można przyrządzić smacznego łososia na miarę potraw przygotowywanych przez restauracje w Gdyni. Składniki to: 4 dzwonka łososia, sok z cytryny, sól i pieprz
Moja smaczna kuchniazieloną. Cukinię dorzucamy na sam koniec gotowania aby się nie rozpadła tylko zachowała swój kształt. składniki: 1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 duża marchewka 1,5 l bulionu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku sól,pieprz ostra papryka do smaku 50 ml śmietanki 30 % do zabielenia Cebulę(...)marchewkę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórę również pokroić w średnią kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Potem dorzucić jeszcze cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze do miękkości warzyw ale żeby cukinia się nie rozpadła
Monia miesza i gotujeWęgajty . A to na pewno nie wszystkie atrakcje, jakie ma nam do zaoferowania Warmia. Od tego nadmiaru wrażeń i pyszności zjedzonych u ludzi przygotowałem tylko prostego pieczonego pstrąga i ziemniaki z sosem kurkowym. Ryby i kurki i to też dobra tego regionu! Składniki 3 pstrągi 1 cytryna 1 pęczek koperku sól i pieprz 3 duże ziemniaki 1/2 kg kurek(...)natkę pietruszki (wcześniej też je myjecie i siekacie). Smażycie kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje, ale nie przesadźcie, bo grzyby się zrobią zbyt miękkie. Przyprawiacie solą, pieprzem i gałką. Ziemniaki obieracie, myjecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, lekko studzicie i kroicie na plasterki, polewacie jej sosem, wykładacie rybę i jecie podziwiając zachód słońca
GRUBY WAŁEKkurkumą, bo mam słabość do tych przypraw, a poza tym są bardzo zdrowe. Składniki na zupę: - 2 litry dobrego bulionu, warzywnego lub mięsnego - 2 szklanki małych kurek - 4 ziemniaki - 2 marchewki - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka curry i kurkumy - sól - pieprz - natka pietruszki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki Przyprawy dobrej jakości znajdziecie u mojego ulubionego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl(...)bulionie gotujemy ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy kurki. Gdy ziemniaki nieco zmiękną dodać przyprawy, obsmażone grzyby i przygotować śmietanę z mąka do zabielenia. 2. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ze śmietaną i natkę pietruszki, dodatkowo zawsze zostawiam kilka łyżek grzybów i dodaję je dopiero na talerz jak podaję na stół
Apetyczna babeczkaLekka, pożywna i baaaardzo smaczna! SKŁADNIKI: 300g pieczarek 2 marchewki 1 duża, lub dwie małe pietruszki 1 mały seler Biała część pora 1 średnia cebula Kilka ziemniaków 2 łyżki posiekane koperku 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 szklanka mleka 2 łyżki jogurtu greckiego 3 listki lazurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, (Maggi, wegeta(...)masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki (pokrojone, ale na grubsze plastry) całość podsmażamy na dużym ogniu. Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodajemy zawartość patelni oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Mleko łączymy z jogurtem i wlewamy do garnka, dodajemy koperek i chwile gotujemy. Doprawiamy wg. Uznania
Mamuśka wraca do formynawet nie wiem czemu robię je tak sporadycznie. Wszystko w jednym garnku, szybko, prosto i pysznie...polecam zwłaszcza miłośnikom kurczaka. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg niedużych ziemniaków 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku garść mini marchewek 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 18% 100 ml mleka 3,2% 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Sposób(...)przygotowania: Udka umyć, przekroić na pół i zdjąć z nich skórę.W garnku ułożyć mięso, a na nim obrane ziemniaki i minimarchewki. Pokroić szczypiorek, koperek, posypać całość zieleniną. Do garnka wlać wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać sporą łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 40 -45 minut
Gosia gotujeBieszczadów :) Składniki: 70 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę (u mnie szynka) 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 duża marchewka 10 pieczarek kilka ogórków kiszonych 3 duże ziemniaki 1 puszka pomidorów lub kilka świeżych pomidorów obranych ze skórki sól, pieprz majeranek 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta(...)pomidory świeże bez skórki, ewentualnie z puszki. Przykrywam pokrywką, gotuję na małym ogniu i uzupełniam wodę w razie potrzeby. 3. W czasie, gdy mięso się gotuje szykuję pozostałe warzywa - ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, a ogórki kiszone w słupki. Pieczarki obsmażam na patelni, by odparować z nich wodę. 4. Gdy mięso już jest miękkie, dodaję
Kuchnia domowa Anizakończony. Dla ich wielbicieli, jak i tych osób które przepadają za słodkimi potrawami proponuję Knedle z jagodami. Podawane z bułką tartą lub ze śmietaną smakują wyśmienicie. Składniki : 700g ziemniaków 1-2 szkl mąki pszennej 1 jajko sól jagody cukier Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i sól. Ciasto zagniatamy
Garnkowe fanaberieZupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym Drukuj Prep time 10 min Cook time 20 min Total time 30 min Letnia zupa szpinakowa z cukinią, porem i ziemniakiem z dodatkiem mleka kokosowego Author: cookinf for emily Serves: 4 Ingredients 2 łyżki oleju kokosowego (albo masła) ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 1 por 2 ząbki czosnku(...)ziemniaki 1 spora cukinia ½ litra wywaru warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 300 g szpinaku garść bazylii sól, pieprz do smaki 1 łyżka soku z limonki (albo cytryny) na wierzch: pokrojone w kostkę kawałki chleba (lub bułki) 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku sól Instructions Por pokroić w kawałki, czosnek posiekać. W garnku w grubym dnem rozgrzać olej
Cooking for Emilymleka kokosowego 120 ml oleju roślinnego sok z połowy cytryny nasiona z 5 strąków kardamonu farsz: 150 g surowego kalafior bardzo drobno posiekanego 150-200 g ugotowanych ziemniaków (2-4 sztuki) 3-4 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu łyżeczka mieszanki garam masala pół łyżeczki kurkumy łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju (użyłam rydzowego, może być arachidowy lub inny roślinny jaki(...)macie pod ręką) pęczek świeżej kolendry Przygotowanie: Farsz : ziemniaki utłucz na idealnie gładką masę, dodaj bardzo drobno posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj. Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj mąki, jeżeli zbyt zbite to ciut ciepłej wody. Ciasto powinno się łatwo formować, ale nie rozpadać. Podziel
greenscarfcałkowicie jałowe w smaku. To muszą być dobrej jakości parówki w starym stylu, najlepiej z dużym dodatkiem cielęciny i koniecznie o mocnym wędzonym smaku! Polecam serdecznie. :) Składniki: 4 duże ziemniaki 1 duża cebula 250 g parówek wiedeńskich (podwędzanych, z cielęciną) 1 szklanka mrożonego groszku 150 g słodkiej śmietanki 100 g startego żółtego sera 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonej papryki(...)najlepiej wędzonej) 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej sól Wykonanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Pokroić na grube plastry. Cebulę pokroić na piórka. Oprószyć solą i podsmażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia (około 10 min). Przełożyć do dużej miski. Parówki pokroić na skos na grube plasterki i zrumienić na patelni po cebuli. Przełożyć do miski. Ziemniaki zrumienić lekko
zadanie-gotowanieSzybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni - ten płaski, też będzie smaczny, smaczny(...)mąki pszennej chlebowej ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 125 g mąki pszennej razowej 40 g drożdży świeżych 25 g masła, miękkiego 250 ml ciepłej wody 175 g surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, na "papkę" 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego 2 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą. Drożdże dokładnie rozpuścić w ciepłej wodzie
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 1 litr wywaru warzywnego, 0,5 kg ogórków kiszonych, 1 marchewka, kilka ziemniaków, łyżeczka posiekanego koperku, pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry i ścieramy na drobnych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy w wywarze około 20minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy ogórki, przyprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze kilka
Lena Gotuje