ręką produkty, z których w chwilę stworzymy nowe danie. W zastępstwie można użyć pomidory krojone z puszki i po garści czarnych oraz zielonych oliwek. Składniki 1 duża marchew 3 ziemniaki 1 sos Barilla z oliwkami 1/2 kalafiora 50 g kaszy gryczanej 1,2 l bulionu drobiowego zielenina Przygotowanie Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior(...)dzielimy na różyczki. Kaszę gotujemy na sypko (ew. można dorzucić do bulionu razem z warzywami). Marchew i ziemniaki zalewamy bulionem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. Dodajemy sos, kaszę (ew. pomidory wraz z zalewą i pokrojone na plasterki oliwki), kalafior i gotujemy do jego miękkości. Podajemy z ulubioną zieleniną
R'n'G KitchenBardzo prosta i orzeźwiająca zupa. Rano wstaliśmy, a tu…śnieg! Chociaż w taki sposób można „przywołać” wiosnę. Składniki 1 duża marchew 4 ziemniaki średniej wielkości 1/2 główki młodej kapusty 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 mała puszka groszku konserwowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę, zalewamy zimną wodą
R'n'G Kitchenoczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku. Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami, a w dni powszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach na żurek. W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku(...)przepis: bulion warzywny ) 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku 4 łyżki śmietanki 30% do zabielenia zupy jajka ugotowane na twardo (w wersji na Wielkanoc) lub ziemniaki okraszane cebulą (jako wersja żurku na zwykły obiad) *opcjonalnie można dodać do smaku chrzanu tartego na koniec gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żurek na zakwasie – Wykonanie: Kilka dni wcześniej przygotować
Kulinarne Przebojesznycli z indyka panierka: łyżka bułki tartej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, odrobinka przyprawy curry (na czubek łyżeczki) olej do smażenia puree: ugotowane, utłuczone ziemniaki plus mleko salsa meksykańska: opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex 200 m przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu słodko kwaśnego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu chili z domowej spiżarni łyżka(...)świeżego kopru u mnie w postaci mrożonej 5 łyżek oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, dodajemy trochę mleka ilość zależy od stopnia gęstości jaki preferujecie. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Sznycle z indyka rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce powstałej z mąki z bułką tartą. Smażymy na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy
Życie zaczyna się w kuchnismakiem ryby, wtedy można ją dodać zaraz po ugotowaniu. Podczas odgrzewania odda swój smak zupie. Składniki na 4-6 porcji: 300 g selera 500 g pietruszki 500 g ziemniaków 1 średnia cebula 4 duże ząbki czosnku ok. 1 litr wody 2 łyżki oleju duża szczypta mielonego ziela angielskiego ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz ok. 400 g świeżego(...)łososia po 1 jajku na 1 porcję zupy sól i biały pieprz do smaku szczypiorek Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę. Dodać seler i pietruszkę, mieszając poddusić przez
Codzienna kuchnia niecodziennaporcję) - pół małej cebuli (ok. 35 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 300 ml bulionu warzywnego, - ząbek czosnku, - 4 łyżki zakwasu żytniego (ok. 40 ml), - ziemniak (ok. 70 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka wędzona, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju. 2. Bulion podgrzewamy(...)ziela angielskiego. 3. Do gorącego bulionu wlewamy zakwas żytni (stopniowo, żeby zupa nie była za kwaśna). 4. Żur doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką wędzoną. 5. Ugotowanego ziemniaka z dodatkiem masła rozgniatamy praską. 6. Żurek podajemy z ziemniakami. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 450 ml Energia: 282 ,0 kcal Białko: 12 ,7 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmrożonych warzyw, która wnosi na nasz stół cudowny powiew świeżości. Smacznego! Składniki: 1 cebula 1 nieduży por 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 nieduże ziemniaki 200 g mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1,3 l bulionu 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki masła sól pieprz czarny 0,5 łyżeczki kurkumy koperek Wykonanie: W garnku o grubym(...)rozgrzewamy masło. Do masła dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Pora myjemy, kroimy na małe talarki, wrzucamy do garnka i podsmażamy z cebulą. Obieramy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Podsmażamy ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy bulion i gotujemy całość, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy
psgotujemyżurek z jajkiem i wędliną. To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 300g żeberek wieprzowych, 200g kiełbasy cienkiej np. śląskiej, 200g boczku wędzonego, 4 duże ziemniaki. 2 ząbki czosnku, 400ml zakwasu na żurek, 2 litry wody, 3 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około 30 minut(...)czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. 2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam. 3. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół. Jajka układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia Kasifanem, a dla samej siebie nie chce mi się ich robić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi ruskie składniki: 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu - klik 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula Pierogi ruskie wykonanie: Ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej, lub chociaż kilka godzin zanim zabierzemy się za lepienie pierogów. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na maśle. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy cebulę, twaróg. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i lepimy pierogi. Wrzucamy na gotującą i osoloną wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ja lubię pierogi podsmażyć na maśle, wtedy najlepiej mi smakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinepijecie jej za często ;-). Miłego popołudnia :-) Składniki: około 450 g skrzydełek około 2,5 litra wody 2 marchewki 1 większa pietruszka kawałek pora kawałek selera 5 średnich ziemniaków około 500 g ogórków (bez zalewy) 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ziela pieprzu świeża natka pietruszki 1 łyżeczka soli 100 g śmietanki 30% masło klarowane(...)będzie gotowy, skrzydełka wyjmujemy. Studzimy, obieramy, mięso kroimy i dodajemy na końcu do zupy. 2. W międzyczasie jak będzie gotował nam się bulion marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora również kroimy. 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Podsmażamy, odkładamy. Następnie na pozostałym maśle podsmażamy pora
kruche babeczkiSkładniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz 150 g mięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć wszystko(...)minuty,dodać szpinak ,a następnie dodać sól i pieprz do smaku. Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić
w mojej kuchnimarchwi, która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcieli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liść laurowy - 1 ziele angielskie - 4 pieprze - 4 łyżki tartego chrzanu(...)jajka - 1 łyżka masła - olej Sposób przygotowania 1. Ugotować jajka na twardo. 2. Boczek pokroić w kostkę,podsmażyć. 3. Czosnek drobno siekamy. 4. Pietruszkę, ziemniaki i seler, kroimy w kostkę. 5. Pora i cebulę w plasterki. 6. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut. 7. Dorzucamy cebulę i pora
Różne smaki w kuchniwłoski, inaczej fenkuł gości na naszym stole od niedawna. I tak został zaadoptowany na stałe. Składniki 300 g karkówki bulwa kopru włoskiego 1 łodyga selera naciowego marchewka pietruszka 4 ziemniaki cebula biała 2 ząbki czosnku 100 g makaronu oreccchiette oliwa z oliwek 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka estragonu sól pieprz Przygotowanie Mięso umyłem, pokroiłem w kostkę(...)zalałem 1 i ½ l wody, gotowałem 15 minut, zszumowałem. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrałem, opłukałem. Warzywa korzeniowe starłem na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroiłem kostkę. Dodałem do mięsa, dołożyłem liście laurowe oraz ziele angielskie, gotowałem 15 minut. Koper włoski i seler naciowy oczyściłem, pokroiłem. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem, zeszkliłem na 2 łyżkach oliwy. Dołożyłem koper włoski i seler
R'n'G KitchenCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na ziemniaczaną zapiekankę z dodatkiem boczku i pieczarek. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 3-4 ziemniaki - 150 g wędzonego boczku - 250 g pieczarek - starty ser cheddar - posiekany koperek - granulowany czosnek - sól i pieprz do smaku - olej 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)pokrojone w plasterki pieczarki, oprószamy solą, by szybciej puściły wodę i całość smażymy przez kolejne 10 minut. 4. Usmażone pieczarki i boczek obficie doprawiamy pieprzem. 5. Ugotowane i odcedzony ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i oprószamy sporą szczyptą granulowanego czosnku. 6. Na wierzch przekładamy usmażony boczek z pieczarkami i całość posypujemy startym serem cheddar. 7. Zapiekankę wstawiamy
Bez Cebuliintensywność upraw w niektórych gminach się nawet 70%. Jabłkowa zupa krem z chrzanem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula biała część z 1 pora 400 g ziemniaków 2 duże Jabłka Grójeckie Red Jonaprince 1 litr bulionu 3 łyżki chrzanu 3 łyżki gęstej śmietany 18% masło do smażenia sól pieprz płatki chili koperek do posypania ugotowane jajka przepiórcze Wykonanie(...)kroimy w kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło. Warzywa szklimy na średnim ogniu, aż będą lekko przezroczyste, wtedy dodajemy bulion. Ziemniaki oraz jabłka obieramy i kroimy w drobna kostkę, również wrzucamy do bulionu. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy, dodajemy chrzan i przyprawy, zabielamy śmietaną. Bardzo
Kulinarne przygody Gatity