ziemniaki - 38421 przepisów (strona:686/2562)

Kurczak w jarzynach 257

kawałek selera – ok. 200g 1 duży kawałek pora – ok. 180 g białej części pora 1 puszka groszku sól, pieprz, słodka papryka, majeranek ok. 1 kg małych ziemniaków (w zależności od potrzeb) 2-3 szklanki bulionu mięsno-warzywnego lub wody (ja gotuję warzywa wraz z korpusem, który został z porcjowania kurczaka – wg tego przepisu: Bulion warzywny(...)zagotowuję, ściągam szumowiny, a następnie dodaję warzywa i gotuję dalej tak jak w tym przepisie: Bulion warzywny ). Warzywa (marchew, pietruszkę, por i seler) umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Groszek konserwowy odsączyć z zalewy. Połowę warzyw (połowę z pokrojonej marchwi, pietruszki, pora, selera i groszku) ułożyć na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Następnie poukładać

Kulinarne Przeboje
Kopytka dyniowe (kluski dyniowe) 210

dodać jeden mały składnik, aby zwyczajne kopytka nabrały pięknego jesiennego koloru! Możemy podać je razem z gulaszem grzybowym lub po prostu posypane delikatnie tymiankiem. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków, 3/4 puree z dyni , ok 2 1/2 szklanki mąki (plus do podsypania), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczka kurkumy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie

Lena Gotuje
Kurczak pieczony w soli (Pollo in crosta di sale) 170

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na  pieczone ziemniaki w zio ł owej soli  oraz  pieczon ą  dorad ę  w aromatycznej soli . Oba przepisy cieszyły si ę  dużym Waszym zainteresowaniem, za co bardzo Wam dziękuj ę . Po rybie i ziemniakach przyszedł czas na mięsko, dlatego dziś(...)długi nóż si ę  złamie  na naprawdę bardzo twardej skorupie). Oczyszczamy kurczaka z drobinek soli i podajemy od razu po przygotowania np. z pieczonymi ziemniakami. **** Una volta cotto, sfornate il pollo. Rompete la crosta di sale, pulite il pollo, sistemate su un piatto di portata e servite immediatamente. Smacznego :) Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach 263

Składniki: Ziemniaki kg cebula 1/2 średniej wielkości jajka 2 mąka pszenna 2 kopiaste łyżki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odstawić na 15 minut a następnie lekko odcisnąć i wylać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Kolejno dodać jajka i mąkę. Wszystko razem wymieszać

Kulinarne przygody
Racuszki z ziemniaków 150

Świetny deser,zupełnie nie czuć ziemniaków. Moje dziecko określiło je jako pieczoną bułeczkę:) Smakują obłędnie Składniki 500 g surowych ziemniaków startych na małych oczkach 500 g mąki pszennej 5 dkg drożdży 250 ml mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli olej do smażenia dowolna konfitura cukier puder do posypania Mleko podgrzać rozrobić w nim … Czytaj dalej Racuszki(...)ziemniaków

gotuj ze mną
Jesienna grochówka ze świeżym majerankiem 139

zapach majeranku…pycha Składniki : 1,5 szklanki grochu łuskanego 2 kiełbasy śląskie 3 żeberka wieprzowe kawałek wędzonego boczku 1 cebula 1-2 marchewki korzeń pietruszki 3-4 ziemniaki 3 l wody 1 łyżka maggi w płynie sól , pieprz do smaku mały pęczek świeżego majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę i cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na złoty kolor . Przekładamy(...)pokrojony dowolnie boczek , żeberka. Wlewamy wodę . Wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę , pietruszkę oraz wsypujemy groch . Doprawiamy solą . Gotujemy około godziny na małym ogniu , po czym dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i maggi. Ponownie gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Wyłączamy gaz . Siekamy majeranek i wsypujemy do gorącej zupy . Czas doprawić pieprzem i można podawać Smacznego ! Artykuł Jesienna grochówka

Ogrodnik w podróży
Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami 200

startą skórkę z limonki i wycisnąć z niej sok. Składniki: Opakowanie krewetek surowych (10-12 krewetek, mogą być oczywiście mrożone) Puszka mleka kokosowego Woda Mała cukinia lub mały słodki ziemniak lub jedno i drugie 2 łyżki zielonego curry Garść szpinaku Siekana kolendra 1 łyżka oleju Sok z limonki (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wyłóż na niego(...)smaż przez 4-5 minut z obydwu stron aż krewetki zrobią się różowe. Jeśli nie masz surowych krewetek tylko obgotowane, smaż je 2 minuty. Krok 2 W międzyczasie obierz ziemniaka i pokrój w dość drobną kostkę (około 1 cm). Umyj i posiekaj w kostkę podobnej wielkości cukinię. Krok 3 Zdejmij z rondla krewetki, wlej do niego pół szklanki wody, wsyp

Niedzielny kucharz
Wegańskie curry - krem z dyni 179

owoce lasu, śliwki, gruszki, jabłka... Tyle do przerobienia! :) Dziś rozgrzewające curry na śniadanie, bo dłonie zimne, a niedziela leniwa. Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie! Składniki: 500g dyni / 150 g ziemniaków / 100g pieczarek 2 ząbki czosnku / 3 szalotki 200g krojonych pomidorów z puszki / ćwiartka czerwonej papryka świeża kolendra / sól i pieprz pół łyżeczki pasty z tamaryndowca pół łyżeczki czerwonej pasty curry(...)uważajcie :) (lub 2 łyżeczki przyprawy w proszku) 100ml mleczka koksowego 500ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek  Do dzieła: Krok 1. Dynię kroimy w kostkę - ja lubię ze skórką, ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą na blasze i pieczemy w piekarniku przez ok. 10 min. w temp. 180'C. Krok 2. Szalotkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki

Spektrum Smaku
Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem 120

knedelki wypełnione delikatnym, pachnącym cytryną serem, okraszone masełkiem z bułką tartą i posypane cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 350g dyni 400g ziemniaków 1 jajko 230g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól oliwa Farsz: 350g białego sera 2 żółtka 4 łyżki cukru skórka starta z jednej cytryny Dodatkowo: bułka tarta masło cynamon(...)naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować do postaci gładkiego puree. 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę. 3. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 4. Do miski przełożyć mąki, jajko

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka ziemniaczana 156

już niemal 100-letnie doświadczenie! Największy uśmiech wywołała u mnie, ręcznie napisana kartka. 😊 Wcześniej znałam bardzo dobrze ich majonez, dlatego postanowiłam przygotować moją ulubioną wersję sałatki ziemniaczanej. Składniki: Ziemniaki 5 szt 3 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki Kawałek selera mały 1 puszka groszku 3 jajka ugotowane na twardo 8 ogórków korniszonków 2 średnie jabłka 1 mały jogurt naturalny(...)łyżki majonezu 2 łyżki musztardy Sól, pieprz Dodatkowo: Natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. W drugim garnku ugotować marchewki, seler i pietruszkę, można dodać piramidki smaku z lidla.. Warzywa ostudzić, ziemniaki pokroić wg uznania, marchewki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Jajka i jabłka obrać i również pokroić w kostkę, a korniszonki w paseczki

Trufelkowo
Kapuśniak z ziemniakami i kaszą gryczaną 173

kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 cebula 1/2 kg mięsa wieprzowego 30 dkg boczku 1/2 kg kiełbasy 3 ziemniaki 3 łyżki kaszy gryczanej olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku odrobinę chili Do garnka wlewamy wodę, dajemy kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę starte na grubej tarce, liść(...)ziele angielskie, kminek i gotujemy. Cebulę kroimy i lekko podsmażamy, dodajemy mięso wieprzowe i boczek pokrojone w kostkę, podsmażamy i dajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno w garnku. Do kapusty dajemy kaszę gryczaną i gotujemy, jak kasza będzie miękka, dajemy ziemniaki ugotowane i podsmażoną kiełbasę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą

Kuchnia u Bietki
Zupa dyniowa, smażona i gotowana na woku 107

spodziewałem się takich wrażeń kulinarnych. A tu proszę. Wystarczył wok i zapełnianie go składnikami. Oto zupa dyniowa. Zupa dyniowa POTRZEBUJEMY 500 g (obranej, bez pestek i skórki) 250 g ziemniaków (obranych) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru (świeżego startego) 1 pomidor 1/2 szklanki mleka PRZYGOTOWANIE Obrany(...)pestek miąższ dyni oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek. W woku podsmażyć na maśle cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodać kawałki dyni i ziemniaków. Całość doprawić solą, wsypać kurkumę i starty imbir. Smażyć wszystko w woku, często mieszając przez 5-10 minut. Następnie wlać gorący bulion, wymieszać składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować

Fleksitarianizm.pl
ZAPIEKANA WARZYWNA Z MIELONYM 136

www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:   1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 3 garscie szpinaku świeżego sól i pieprz do smaku przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia 200 ml jogurtu naturalnego 20 dag sera żółtego tartego(...)PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde.  Odcedzamy.  Na patelni smażę na łyżeczce oleju mięso mielone, doprawiam.  Cukinię obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa.  Następnie dodaję umyty szpinak. Mieszam. Doprawiam. Dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję ser żółty tarty a następnie jogurt naturalny, sól

Gotowanie Patki
Gołąbkowa patelnia – pyszne danie jednogarnkowe! 7225

mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty 150g ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, świeże zioła 4-5 ziemniaków 300ml bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka masła olej do smażenia   *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę(...)mące *** *** Na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor. Po podsmażeniu mięso zdejmujemy z patelni *** *** Kapustę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelni na której smażyło się mięso rozpuszczamy łyżeczkę masła i dokładamy kapustę oraz ziemniaki *** *** Całość zasmażamy przez około minutę, ciągle mieszając *** *** Następnie dodajemy podsmażone już klopsiki

Blog z Apetytem