pieczony omlet - alternatywa dla tego tradycyjnego, smażonego na patelni, który tak ciężko przewrócić na drugą stronę;). Jest szybki i łatwy w wykonaniu. Przepis na dwie porcje. 250g ugotowanych ziemniaków 6 jajek 200g pieczarek 4 łyżki mleka 1 cebula 100g szynki 1/3 puszki groszku konserwowego sól, pieprz 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1. Jajka(...)roztrzepujemy z solą, pieprzem i mlekiem. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki i cebulę przyprawione solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody. 3. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, natkę i groszek mieszamy z masą jajeczną. Przelewamy ją do formy na tartę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, następnie włączamy
Szefowa kuchniJesień zawsze kojarzyła mi się z zapachem ogniska i pieczeniem ziemniaków. Odkąd kupiłam sobie żeliwny garnek do zapiekania w ognisku jesień kojarzy mi się z obłędną, warzywno mięsną zapiekanką. Pieczonki, bo o nich mowa zawsze kończą u mnie sezon działkowy. Gdy nad górami ściele się jesienna mgła, a ogród szykuje się do zimowego snu, rozpalamy ognisko (musi być spore(...)piekarniku. Może nie pachną dymem z ogniska ale to nie znaczy, że nie smakują wyjątkowo. Potrzebujemy jedynie kamionkowego garnka, może być tez zwykły szklany, żaroodporny. Składniki 1/2 kg ziemniaków kilka liści kapusty 2 marchewki kilka pieczarek papryka zielona papryka czerwona papryka żółta garść fasolki szparagowej mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku sól- plaska łyżeczka pieprz- pól łyżeczki papryka wędzona
Kasia i jej kobiecy światprodukty, które niemal zawsze znajdą się w mojej lodówce. Do tego płatki owsiane czy jaglane lub pełnoziarnista mąka i sycący, zdrowy posiłek gotowy :) PIECZONY OMLET Z BROKUŁEM I ZIEMNIAKAMI Czas przygotowania 40 minut Z podanych składników upiekłam omleta w formie o średnicy 22cm 3 jajka 3 spore różyczki brokuła (ugotowane) Pół czerwonej papryki Mały burak (u mnie kiszony, ale może(...)być gotowany/pieczony) 2 małe ugotowane ziemniaki Zioła, sól, pieprz Brokuł podzielić na mniejsze cząstki Paprykę i buraki pokroić w drobną kostkę Ugotowane ziemniaki także pokroić w kostkę lub grubsze plastry Warzywa przełożyć do miski i połączyć z roztrzepanymi jajkami, przyprawić Masę przelać do formy do pieczenia Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach około 25-30 minut
HealthyCreationskupić Espumisan Max -wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. ŚLEDZIE PO CHŁOPSKU Składniki: 4-5 płatów śledzi marynowanych w occie 4 ziemniaki 2 jajka 1/3 pora 3-4 ogórki kiszone 1/4 pęczka koperku 1/4 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy gotujemy w osolonej wodzie(...)oddzielnym garnku gotujemy na twardo jajka. Śledzie, ugotowane ziemniaki, jajka kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w pióra, ogórki kiszone w plasterki. Koperek i szczypior drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszamy
Bon appetit mon amieSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 3 łyżki, tarta bułka - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, sos grzybowy 1 opakowanie, śmietana 2 łyżki, woda 1/2 litra, surówka ziemniaki ugotować nie obrane, wystudzone obrać(...)przecisnąć przez praskę do ziemniaków do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i wyrobić dokładnie masę, jeśli masa jest mało zwarta to dodać trochę ziemniaczane mąki formować kotlety ziemniaczane i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z każdej strony pieczarki pokrojone usmażyć z cebulą pokrojoną na oleju, sos grzybowy wymieszać ze śmietaną, wodą
W Mojej Kuchni LubięRogaliki zero waste. Ciasto z mąki orkiszowej lub innej drożdżowe z ziemniakami ( zostały z obiadu), do nich możecie wykorzystać resztkę masy makowej po przygotowaniu świątecznych makowców. Ja użyłam masę i resztki powideł i konfitur. 500 gram przesianej mąki i ok. 50 gram do podsypywania 100 ml mleka lub roślinnego migdałowego 100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego 1 szklanka ziemniaków(...)wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Przesiać mąkę, zrobić na środku kopczyka dołek i wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę mleka i rozpuszczone letnie masło oraz ziemniaki. Razem zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze raz. Wyłożyć na stolnicę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować
AZgotuj!wiem która wspanialsza...?? Ale wiem na pewno, ze lepszej zupy dyniowej nie jadłam... 🙈🙉🙊 SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 350 g ziemniaków 1 kg dyni (lub 800 g dyni hokkaido - nie trzeba obierać ze skórki) 500 - 600 ml bulionu warzywnego 250 ml mleka kokosowego 1 - 2 cm korzenia imbiru 1/2 łyżeczki przyprawy(...)cayenne - ilość wg uznania sól i świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka masła DODATKOWO: kilka łyżeczek słonecznika łuskanego WYKONANIE: Dynię (obraną ze skórki) lub hokkaido ze skórką oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i podsmaż około 30 sekund. Dodaj teraz dynię
Słodko-Słony Świat IlonyKrokiety wiejskie Rumiane i chrupiące krokiety wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku(...)dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano *** *** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Dodajemy ugotowaną i pokrojoną kiszoną kapustę, dokładamy masło, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zasmażamy jeszcze przez dwie minuty ciągle mieszając *** *** Farsz
Blog z Apetytemaromatów lub jako ich przeciwieństwa. To wszystko znajdziemy w kalifornijskich winach oraz w potrawach przygotowanych z wykorzystaniem sztandarowych amerykańskich produktów spożywczych takich jak: wołowina, łosoś z Alaski czy słodkie ziemniaki. Fume Blanc Robert Mondavi i słodkie ziemniaki pieczone z ziołami i solą morską. Long Barn Charrdonnay, Ridge i łosoś z Alaski gotowany na parze, z kompozycją sałat z sosem miodowo(...)wolno pieczonym rostbefem z wołowiny USA Black Angus. Sonoma Zinfandel, Seghesio i ribeye z wołowiny USA Black Angus w stylu Wild West z masłem stekowym, gotowana kukurydzą i pieczonym ziemniakiem z kwaśną smietaną. To dopiero początek programu Ameryka od Kuchni. W kolejnych jego odsłonach będziemy poznawać inne produkty oraz wielorakość ich zastosowań Dziękujemy za zaproszenie California Wines Polska Taste
królestwo garówdomowników jest za coś odpowiedzialny, przygotowanie tej sałatki to zawsze świetna zabawa . Składniki: 4 jajka 4 marchewki puszka groszku puszka kukurydzy por biała część 1 jabłko 3 ziemniaki majonez- 3 łyżki sól, pieprz Wykonanie: *Marchewki i ziemniaki obieramy, gotujemy, kiedy ostygną kroimy w małą kosteczkę. * Jajka gotujemy na twardo, kiedy ostygną obieramy, kroimy w kosteczkę. Pora kroimy(...)półplasterki, jabłko obieramy kroimy w kosteczkę. * Do salaterki przekładamy osączoną kukurydzę, groszek, dodajemy ziemniaki, marchew, por, jajka, jabłko. Do podanych składników dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki,aby składniki się przegryzły. Świetny nóż do krojenia warzyw znajdziecie w ofercie AMBITION
Z Majeczką w kuchniprostu epicka Składniki : 2 kacze korpusy ( całej kaczuchy szkoda ) 1 średniej wielkości brukiew (użyłam nowej odmiany „Purpur top”ale lepsza jest tradycyjna żółta ) 1/2 małej dyni 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki passaty pomidorowej ( lub własnego przecieru ze świeżych pomidorów ) sól , pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej , gęstej śmietany 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku(...)wróci do zupy .Do tak uzyskanego wywaru dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę , brukiew , cebulę i dynię . Gotujemy przez około 30 minut , po czym dokładamy również drobniutko pokrojone ziemniaki , wyciśnięty praską czosnek , passatę pomidorową sól do smaku i suszony majeranek . Gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Na koniec wlewamy śmietanę , doprawiamy pieprzem . Zupę z brukwi , serwujemy
Ogrodnik w podróżysmak, kolor i możliwość kombinacji w kuchni. Zupa krem jest przepyszna, a dodatkowo z mleczkiem kokosowym i imbirem smakuje wyśmienicie Co nam trzeba? 500 g miąższu dyni 2 ziemniaki 2 marchewki kawałek piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1 średnia cebula przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, soli(...)litrów wody (zależy jakie chcecie mieć gęste) Robimy! Pierś kurczaka gotujemy wraz z plasterkami marchewki-około pół godziny. wyjmujemy pierś z kurczaka i drobno siekamy Miąższ dyni i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Na oliwie lub oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy razem przez ok. 5 minut. Dodajmy całość do garnka
Latosiowydomkonieczne. Botwinkę można włożyć w słoiki, aby cieszyć się nią zimą. Składniki: 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego kilka ziemniaków śmietana sok z cytryny koperek 3-4 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Umyte i oczyszczone mięso zalać wodą, dodać obraną pietruszkę i marchewki, liście laurowe(...)ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie prawię miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną botwinkę. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę z wywaru mięsnego kroję w kostkę i ponownie wrzucam do zupy. Kiedy ziemniaki i botwinka będą miękkie dodać sok z cytryny i przyprawić. Zatrzepać śmietaną i zagotować lub dodać śmietanę dopiero na talerzu. Ugotowane mięso pokroić
talerz przyjemności