ziemniaki - 38421 przepisów (strona:684/2562)

ZUPA JARZYNOWA BEZ MIĘSA 327

Zupa jarzynowa bez mięsa. Przepis na zupę jarzynową bez mięsa i śmietany. Zupa jarzynowa gotowana na lekkim bulionie jarzynowym z ziemniakami, kalafiorem, fasolką szparagową, groszkiem i marchewką - bogactwo smaków na talerzu. Jak zrobić zupę jarzynową bez mięsa - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową bez mięsa SKŁADNIKI: 3 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę 1 marchew, pokrojona(...)koperku 1,5-2 litry wody 2 łyżki oliwy Przepis na zupę jarzynową bez mięsa. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego pora, chwilę podduszamy i dodajemy ziemniaki, marchew, fasolkę, kalafiora, pieprz ziołowy, sól, gałkę muszkatołową, paprykę mieloną i lubczyk - podgrzewamy przez chwilę cały czas mieszając. Do garnka z warzywami wlewamy wodę, zagotowujemy - gotujemy na średnim ogniu przez

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak na wędzonym boczku - mniam! 287

Dziś przychodzę do was z przepisem na kapuśniak! Jest to jedna z wielu pysznych i polskich zup.  Składniki: 250 g kiszonej kapusty 200 g wędzonego boczku 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3-4 ziela angielskie 1-2 liście laurowe sól   pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę(...)sól oraz pieprz. Całość gotujemy ok. 25 minut. Następnie do gotującego się bulionu dodajemy kiszoną kapustę  (ja wcześniej ją drobniej pokroiłam) oraz obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej gotujemy przez ok 35-40 minut do czasu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się ładnie

Gotuj z Mąką
Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim. 203

Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe. Składniki: 12 zielonych szparagów (dużych, grubych) 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku(...)Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki. Dodać do garnka masło klarowane i pokrojoną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie, dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki i ciepły bulion. Gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.  Dodać pokrojone szparagi i główki szparagów. Gotować 4 minuty.  Wyjąć z zupy główki szparagów, odłożyć do późniejszej dekoracji

Codziennik Kuchenny
Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 200

dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć i obrać z ziaren(...)pomocą noża. Następnie rozgrzać na patelni masło dodać ziarna kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować

Szalona Kuchnia Eweliny
Wegańskie kotleciki z fasoli 185

ziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy i sycący obiad. Polecam! Składniki: 3 arkusze wodorostów nori 220 g białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera(...)drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę, czyli aquafabę i zachowujemy do późniejszego użycia np. do tofucznicy . Przepłukujemy wodą i odcedzamy. Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski, dodajemy zmiksowane wcześniej arkusze nori i bułkę tartą i mieszamy. Formujemy kotleciki dowolnego kształtu i rozmiaru, które

Lamarida.pl
Pieczone zielone Szparagi z ziemniakami 126

Składniki : - 500 g zielonych szparagów - 500 g ziemniaków - oliwa z oliwek - czarny pieprz - pęczek koperku - zielone oliwki Do podania : - rukola - pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 lub 3 części. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Koperek myjemy i drobno kroimy. Dodajemy oliwki i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą.  Nakładamy(...)dużego lub kilku naczyń żaroodpornych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pueczemu dodmomemom aż ziemniaki będą miękkie. Około 30 minut. Po wyjecu i lekkim przestudzeniu na gore układamy rukolę i pomidorki. Skrapiamy oliwa

Szkrab Je Sam
Sałatka ziemniaczana ze szparagami 172

obok nich obojętnie, choć jeden pęczek zawsze znajdzie się w moim koszyku. Szparagi, czy to zielone czy białe, lubią prostotę, dlatego u mnie najczęściej lądują na talerzu z młodymi ziemniakami, koperkiem, polane roztopionym masłem. Często przygotowuję z nich zupę, dodaję do risotto, makaronu albo przygotowuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie ze szparagów(...)pieprz Dressing: 50 ml octu winnego 100 ml oliwy extra vergine lub oleju roślinnego szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, a gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w pół-plastry.  Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 138

zamieszczanych na naszym blogu, to sposoby na nie marnowanie produktów. Chcemy na maksa wykorzystać w naszej kuchni wszystkie tricki, by jak najmniej wyrzucać. Reaktywacja jest cudowna. Składniki 500 g ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka mielonej papryki 500  łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 2 ząbki czosnku 330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami(...)parmezan wiórki mozzarella starta sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm . Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem. Mięso mielimy na średnich oczkach. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły

R'n'G Kitchen
Zupa chrzanowo-musztardowa 191

razem z braku odpowiedniej ilości chrzanu dodałam musztardę i dla odmiany jajko starłam na tarce.Ilość składników dowolna, wedle gustu i smaku. bulion biała kiełbasa marchewka kawałek pora kilka ziemniaków listek, ziele domowa vegeta chrzan ze słoiczka musztarda śmietana jajka ugotowane na twardo Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić.Wrzucić do bulionu, dodać listek, ziele , kiełbaskę i gotować do miękkości(...)ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan oraz musztardę, a na koniec śmietanę. Doprawić w razie potrzeby.Podawać z pokrojoną kiełbaską i ugotowanym na twardo jajkiem ,posypać koperkiem

Moje domowe kucharzenie
Kremowa zupa cukiniowo-ziemniaczana z dodatkiem chrupiących grzanek 223

Wyszła bardzo kremowa, o aksamitnej konsystencji i naprawdę pyszna. Sami spróbujcie 😊 Składniki na 3-4 porcje: około 500 g cukinii obranej ze skórki lub wydrążonego środka około 500 g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 250 ml wody 50 g masła sól do smaku mielone suszone płatki chilli lub ewentualnie gruby świeżo mielony pieprz Cukinię(...)rozdrobnić na mniejsze kawałki.  Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o wielkości zbliżonej do wielkości kawałków cukinii. W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać cukinię i ziemniaki. Mieszając często lekko poddusić, a następnie wlać wodę i ugotować całość do miękkości. Zdjąć z ognia. Przyprawić solą, dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z brokułów, z warzywami 187

smaki. To jest pyszne :) Składniki: 2 brokuły o wadze ok. 800   g 3 duże marchewki kawałek selera w korzeniu 2 dorodne pietruszki 2 cebule mały kawałek pora kilka ziemniaków kubeczek (200 g śmietany 18%) kilka kuleczek ziela angielskiego kilka listków laurowych sól pieprz świeżo zmielony 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Brokuły po umyciu podzieliłam na różyczki. Ogonki(...)odcięłam   i zostawiłam je. Wszystkie warzywa obrałam, opłukałam i pokroiłam: cebulę w pół plasterki,   por w krążki, marchewkę i pietruszkę w talarki, seler w cienkie plasterki, a ziemniaki w kosteczkę. Na dużej patelni, na średnim   ogniu   rozgrzałam oliwę z masłem.   Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Po chwili dodałam por, następnie pozostałe warzywa razem z ogonkami

Kuchnia u Krysi
Owsiane kluseczki z pesto z pietruszki 148

Składniki : - 3 średnie ziemniaki - 1/2 szklanki płatków owsianych - 1 jajko - 1/3 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki czarnuszki Przygotowanie : Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purre, przestudzamy. Platki owsiane i czarnuszkę mielimy w młynku do kawy. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki (opcjonalnie mozna posolić) i wyrabiamy ciasto. Formujemy kluseczki z dziurka. Wrzucamy do wrzatku i gotujemy 5 minut od czasu gdy kluski wypłyną

Szkrab Je Sam
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami 202

ziele angielskie 2 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% pieprz sól Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo młode ziemniaki koper Wykonanie: 1. Mięso umyć, zalać 2 litrami wody i zagotować. Powstałą przy gotowaniu pianę usunąć, gotować aż mięso będzie miękkie (po ugotowaniu mięso wyjąć). Po tym czasie do wywaru(...)minut, następnie dodać sól, pieprz, sok z cytryny, natkę, koper, wszystko zmiksować blenderem i na końcu dodać śmietanę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki. 4. Ugotować ziemniaki, posypać koprem. 5. Botwinkę podawać z jajkiem oraz młodymi ziemniakami z koperkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Menu na tydzień: W kolorze groszku 201

Słodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)których możecie zrezygnować), a wyglądało następująco: Pobierz menu na tydzień A tu znajdziecie pełną listę zakupową: Pobierz listę zakupów Kurczak po żydowsku Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami Spaghetti primavera Risi e bisi, czyli ryż z pesto i groszkiem Calo verde z młodą kapustą i chorizo Misa obfitości z pęczakiem i szparagami Niezła historia z groszkiem Za zielonym groszkiem przepadał Ludwik

Niedzielny kucharz
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I CAMEMEBRT 170

prawidłową kondycję kości i zębów błonnik glutation inulina No to czas na przepis.  Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 2 łyżki masła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ziemniak 1,5 l bulionu 2 garście listków bazylii 60 g sera camemebert szczypta gałki muszkatołowej 100 m śmietanki sól pieprz groszek ptysiowy do dekoracji Szparagi opłukać, odkroić końcówki szparagów. Pozostałe(...)główki.  Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę. Pod koniec zeszklenia cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Smażymy wszystko ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Łodygi szparagów, drugą część masła dodać do cebuli i ziemniaków. Smażyć 2 minuty mieszając co chwilę. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania