Zapisz przepis Drukuj Składniki dla 4 osób (lub 2 bardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru(...)ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek obieramy. Ziemniaka kroimy w grubą 2-3cm kostkę, seler w słupki grubości kilku mm, a imbir w zapałki. Z kapusty usuwamy dolną, najbardziej łykowatą część liści
Kulinarna PokusaZiemniak stał się jednym z podstawowych składników w menu na całym świecie. Jest ogólnodostępny i tani, ale kremowa zupa ziemniaczana to nie taka znowu zwykła zupa. Uważam, że zalicza się do zup, które można zaserwować na domowym przyjęciu. Krem jest bardzo łatwy , zawiera niewiele składników i dzięki temu jest właśnie najlepszy . Tradycyjna zupa ziemniaczana zawiera głównie same ziemniaki, odrobinę smażonej(...)ilości. To nie będzie ten smak, jaki ma prawdziwa zupa ziemniaczana . Chcemy prawdziwej kremowej zupy ziemniaczanej! Zupa z tego przepisu jest prawie jak tradycyjna kartoflanka. Z małym wyjątkiem, część ziemniaków podmieniłam na kalafior, który prawie nie zmienia smaku, a jeśli – to tylko na lepsze. Jest to trochę odchudzona wersja i dobrze – możecie mieć czyste sumienie, kiedy już
Słodkie Gotowaniewigilijnej. Jest to zupa na wodzie z kiszonej kapusty i wywarze z suszonych grzybów. Gotuje się ją z odrobiną kapusty i z kaszą jaglaną, a podaje z całymi ugotowanymi ziemniakami. Kwas wigilijny okraszony jest cebulą, która – zgodnie z tradycją obowiązującą w postne dni – usmażona jest na oleju lnianym. To bogactwo prostych składników przekłada się na doskonały smak i aromat dania(...)będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy wodą (około 3 szklanki) dzień wcześniej. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości około 45 minut. Wywar grzybowy odcedzamy i zachowujemy
Trzeci talerzsię z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie(...)pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć na tarce. 4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 6. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę. 7. Ziemniaki
Szalona Kuchnia Ewelinysię produktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze - z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone(...)małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie do miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości
KardamonovySałatka z buraków, śliwek i czerwonej cebuli - idealna sałatka ze śledziem, burakami i ziemniakami, nie tylko na wigilijny stół. (porcja na 4-6 osób) Śledzie : 6 filetów śledzia matias, słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie, sałatka ziemniaczana : 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 30 ml octu białego winnego, 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego, sól, 20 ml oleju rzepakowego, 1 nieduża(...)części. Podczas warsztatów użyliśmy matiasów. Sałatka ziemniaczana : bulion pogrzać, wymieszać z octem i olejem. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Posiekać cebulę. Wrzucić do bulionu. Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić (tak, aby można było je obrać) obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do bulionu z cebulą. Odstawić na około 2 godziny Marynata do cebuli : do garnuszka wlać ocet, dodać cukier
królestwo garówjedynym, te mocno warzywne, z mięsem lub bez, z dodatkiem kasz, ryżu, soczewicy – solidna porcja zaspokoi nasz obiadowy głód. Dziś jarzynowa, delikatna zupa z dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka, smaczna. Dla mojej Córci (bez fasoli), całej rodziny, zdrowa, domowa, pożywna. Polecam:) SKŁADNIKI: 2 marchwie 1 cały seler puszka(...)420g pieczonej fasoli w sosie pomidorowym wraz z sokiem (u mnie Tesco Organic) puszka fasoli białej wraz z sokiem puszka pomidorów 1 batat 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 l wody + 1 szklanka (250 ml) 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz i lubczyk do smaku – w wersji dla niemowlaków prawie rocznych (czyt. mojej Córeczki) tych przypraw
Zasmakuj Kuchniświetnie smakująca sałatka ze śledziem w roli głównej, którego smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi warzywami, marynowanymi pieczarkami i delikatną słodkością jabłek. Składniki: 350g śledź 3 marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 małe buraki 1 jabłko 1 czerwona cebula 450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy 2 pęczki natki z pietruszki sól pieprz majonez Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej(...)wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Buraki również ugotować ale w osobnym naczyniu, obrać i pokroić w kostkę. 3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę, a pieczarki odsączyć z zalewy. Natkę z pietruszki drobno posiekać
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam na smaczne kotleciki zrobione z gotowanych ziemniaków z dodatkami. Jest to tanie, proste w przygotowaniu i smaczne danie. Polecam Składniki: 370 g ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 60 g mielonki 1 duże jajko 5 łyżek bułki tartej+ do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, curry olej do smażenia Przygotowanie: Cebule i mielonkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce(...)oleju. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy je do miski. Następnie dodajemy przestudzoną smażona cebulkę z mielonką oraz pozostałe składniki. Chwilę wyrabiamy masę i formujemy spore kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przepis na 8 sporych kotletów
słodkie i nie tylko historie kulinarnemoże zobaczyć z czego jest zrobiona. Bardzo smaczna, kolorowa i będzie pięknie wyglądała na każdym stole. Świetnie sprawdzi się jako świąteczna sałatka, na imprezach lub innych rodzinnych spotkaniach. 4 ziemniaki 6 płatów śledziowych a’la Matjas 1 cebula 3 marchewki 3 buraczki ćwikłowe 2 jajka 400 g majonezu 100 g śmietany 18% pół pęczka szczypiorku sól pieprz czarny mielony(...)Ziemniaki i marchewki ugotować razem w łupinach. Po ugotowaniu, do tej samej wody można włożyć jajka. Gotujemy na twardo. Buraczki ćwikłowe gotujemy w oddzielnym garnku ze względu na to, że intensywnie farbują. Warzywa ścieramy osobno na tarce jarzynowej (dużych oczkach). Cebulę i śledzie pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Białka jaj zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać
https:KKuchniaMniambarszczyk zdecydowanie przenosi mnie myślami do dziecięcych lat, gdy to na stole wigilijnym był serwowany przez moją babcię Melanię. Do niego zawsze były ziemniaki gotowane na kuchni kaflowej - żadne ugotowane teraz ziemniaki nie są w stanie smakować tak jak wtedy... Barszcz można przygotować postny - czyli typowo wigilijny. Można też ugotować na rosole, udkach, wędzonce itp. U mnie na zdjęciach właśnie(...)paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem. 4. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub do kapuśniaczków, pasztecików czy paluszków. Smacznego
Kuchnia domowa Aniniezwykle proste, a jednocześnie ma niepowtarzalny smak, który zawdzięcza wywarowi z prawdziwków i wspomnianemu zakwasowi. Barszcz grzybowy jest bardzo aromatyczny i lekko kwaśny. Podaje się go z ugotowanymi osobno ziemniakami. Barszcz grzybowy to specjalność mojej teściowej. Nie wyobrażam sobie bez niego Wigilii. Zachęcam do przygotowania na zbliżające się święta, bo nie dość, że jest bardzo smaczny, to jego przygotowanie jest(...)podkarpacka Składniki: 2 litry wody 300-400 ml zakwasu na barszcz z mąki żytniej* 50 g suszonych prawdziwków (najlepiej same kapelusze) sól, pieprz do smaku Dodatkowo ugotowane osobno całe ziemniaki. Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut od zagotowania. Kiedy są miękkie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a wywar przecedzamy przez sitko. Wywar
Trzeci talerzSkładniki: 1 ćwiartka kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler naciowy 10 średnich ogórków kiszonych 6 ziemniaków 200 ml soku z kiszonych ogórków 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 4 listki laurowe 2 łyżeczki kminku mielonego świeży koperek sól Sposób wykonania: Do dużego garnka wrzucam(...)Dodajemy ziele angielskie pieprz, listki oraz sól. Gotujemy przez 20 minut pod przykryciem. W tym czasie obieramy marchewki i pietruszki, myjemy je, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Seler szatkujemy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy selera i przesmażamy go aż zacznie mięknąć. Pod koniec
Qchnia po prostuJuż od dawna chciałam zrobić frytki z batatów, bo ze zwykłych ziemniaków robię bardzo często, zawsze w piekarniku, odchudzając je z tłuszczu. Frytki z batatów podałam do pieczonej kaczki z jabłkami z żurawiną. Składniki: 2 duże bataty przyprawa do ziemniaków suszony czosnek 1-2 łyżki oleju gałązka rozmarynu Bataty obrać, umyć i pokroić w półcentymetrowe paski. Jeśli są za długie(...)przekroić na pół. Igiełki rozmarynu drobno posiekać. Bataty posypać przyprawą do ziemniaków, czosnkiem i rozmarynem, wlać olej. Dobrze wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem. Poukładać frytki i piec na w 180 o C aż będą miękkie i lekko zrumienione (ok. 20 minut
Czerwień i błękit