ziemniaki - 38421 przepisów (strona:671/2562)

Kremowa zupa szczawiowa. 104

jajko ugotowane na twardo. Zupa równie dobrze smakuje z grzankami usmażonymi na maśle lub oliwie z oliwek. Składniki: 200 g liści świeżego szczawiu 5 szklanek bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego nierafinowanego 2-3 łyżki gęstej śmietany do zupy (18% tłuszczu) duża szczypta cukru sól, pieprz do smaku do podania - jajka(...)wypłukać, aby pozbyć się piasku, który może znajdować się na liściach. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę, aż się zeszkli.  Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Dodać ciepły bulion warzywny dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić

Codziennik Kuchenny
Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i ziemniakami 313

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i ziemniakami to genialny sposób na obiad bez mięsa. Do tego jeśli masz ziemniaki już ugotowane (np. z poprzedniego dnia), są całkiem szybkie do wykonania. Kiedy pierwszy raz zrobiłam kotlety z kaszy gryczanej, aż miło… Artykuł Kotlety z kaszy gryczanej(...)twarogiem i ziemniakami pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Ryba z brokułami w sosie chrzanowym 116

gatunku tych które lubię najbardziej lekkie, smaczne i zdrowe i dość szybkie w przygotowaniu. Składniki: ok 500 g filetów rybnych (u mnie tym razem miruna) ok 500 g ziemniaków  ok 400 g brokułów (użyłam mrożonych, ale świeże będą jeszcze lepsze) jogurt grecki (400 g) 1 łyżka chrzanu (najlepiej świeżego ale jeśli nie macie to może być ze słoika, tylko(...)poszukajcie takiego o dużej zawartości "chrzanu w chrzanie") 3 jaja  2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Rybę oprószamy solą i pieprzem ze wszystkich stron. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i podgotowujemy do miękkości, ale uważamy by ich całkiem nie rozgotować. Brokuły wykładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Jogurt mieszamy z jajami, chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą

Cynamonowe szczęście
Prosto z francji- zupa serowo cebulowa 94

serem! Więc jeśli w domowej spiżarni macie nadmiar cebuli, to zobaczcie co możecie wyczarować! Francuska zupa serowo-cebulowa Składniki na 4 porcje: cebula – 5 szt. serek topiony – 250 g ziemniak – 1 szt. bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l czosnek – 1 ząbek masło – 1 łyżka chleb żytni – 0,5 bochenka suszony majeranek suszony tymianek mielona ostra papryka cukier – 1 łyżka(...)sól mielony pieprz biały olej Wykonanie:  Cebulę Sławek pokroił w cienkie piórka. Smażyliśmy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obierał Narcyz i kroił w kostkę. Podsmażoną cebulę przełożyliśmy do dużego garnka. Dodaliśmy ziemniaki, odrobinę czosnku pokrojonego w plastry, szczyptę tymianku i trochę cukru. Doprawiliśmy solą i pieprzem. Chwilę dusiliśmy, mieszając. Dodaliśmy ostrą paprykę i majeranek i ponownie mieszaliśmy. Do cebuli

Sprawni w smaku
Placuszki cukiniowo-ziemniaczane 116

dawno nie przygotowywałam placuszków warzywnych! Szczerze to nie pamiętam. Sezon letni jest w pełni, na straganach pełno sezonowych warzyw i owoców. Idealna kompozycja to cukinia i ziemniaki! Składniki: 2 jaja 1 mała cukinia 3 małe ziemniaki 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej przyprawy: pieprz, jarzynka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię i ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy

Truskawkowa Fiesta
Knedle z truskawkami 97

Takie proste, takie pyszne <3 Warto promować sezonowe smaki. Tak szybko się kończą, niestety. Składniki: 700 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej truskawki 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, studzimy i mielimy. Dodajemy mąkę,  ¼ objętości ziemniaków. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki. Truskawki  myjemy, osuszamy, oprószamy cukrem i mąką. Łyżką nabieramy ciasto, lekko

R'n'G Kitchen
Polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym 127

pieprz, suszony tymianek 2-3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy z oliwek – lub innego tłuszczu do smażenia 200 g śmietany 30% + do podania ulubiony dodatek: ziemniaki, kasza lub makaron Wykonanie: Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez peraskę. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą(...)śmietankę i wymieszaj. Gotuj 5 minut co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie – dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego!   Artykuł Polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Delikatny gulasz z młodych ziemniaków i indyka 128

Zupa Gulaszowa - Moja Wersja lekkiej ,letniej zupy z indykiem,młodymi ziemniakami ,pieczarkami i dużą ilością natki pietruszki Mojej rodzińce bardzo smakuje ;) Zapraszam 🥣🥣🥣🥣🥣🥣  Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😍😘 Facebook Gotowanie Patki  A teraz przepis :  Składniki na 10 porcji :  500 g mięsa gulaszowego z indyka (bez skóry)  25 dag pieczarek 1 pęczek(...)natki pietruszki 5 młodych ziemniaków  500 ml przecieru pomidorowego  2 łyżki przyprawy do gulaszu  2 łyżki papryki czerwonej mielonej słodkiej  1 łyżeczka przyprawy mielonej ostrej Sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 3 l wody  Przygotowanie:  Mięso myję. Przekładam do miski ,dodaję sól i pieprz do smaku, mielone papryki

Gotowanie Patki
Oberiba na gęsto 145

wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż zmięknie. Na koniec dodać posiekany koperek, lekko oprószyć mąką i zagotować. Tak przygotowana oberiba na gęsto podawana jest do tłuczonych ziemniaków i klopsików mielonych. Aby produkt mógł trafić na Listę Produktów Tradycyjnych, należy udowodnić przynajmniej 25-letnią historię jego wytwarzania w danym regionie, powinien posiadać również wyjątkowe cechy i właściwości wynikające(...)nadzieję, że z czasem będzie ich więcej.  To co? Testujemy bida potrawę naszych przodków? Oberiba na gęsto to trochę taki zamiennik młodej kapusty. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków i koletów mielonych.  Składniki: 3 - 4 młode kalarepki 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz  Przygotowanie: Kalarepki

bistro mama
Wiosenna zupa z rzodkiewek 119

smakoszom. Rzodkiewki pod wpływem temperatury tracą swój kolor i to chyba jedyny minus jaki dopatrzyłam się w tej zupce. Poza tym – rewelacja! 2 pęczki rzodkiewek 3 średniej wielkości ziemniaki około 1,5 l bulionu 1-2 łyżki masła 1/2 szkl. śmietany 1 płaska łyżka mąki pszennej pęczek koperku sok z cytryny (opcjonalnie sól, pieprz Obrane ziemniaki kroimy w średniej(...)jednego pęczka rzodkiewek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy rzodkiewki. Podsmażamy je krótko, przez 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy posiekane liście rzodkiewki. Całość dodajemy do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotujemy wszystko razem. Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną. Hartujemy ją 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy. Dodajemy koperek. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Surówka z cykorii i ogórków małosolnych 91

dzień spędzony z Babcią. Piękne czasy! Ogórki małosolne bardzo szybkie, bo w te upalne dni są gotowe praktycznie z dnia na dzień. Idealny dodatek do mięs, grilla, potraw z ziemniaków, dziś w towarzystwie cykorii. Surówka świetnie pasuje do czerwonych i białych mięs. Dojadłam do kanapki, więc i tak można SKŁADNIKI: 4 cykorie 2 ogórki małosolne garść posiekanego szczypioru 1 łyżka(...)sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Cykorie myję, odkrawam głąby i siekam drobno. Ogórki kroję w kostkę, łączę z cykorią w misce. Dodaję majonez, szczypior, przyprawiam. Surówka świetnie pasuje do ziemniaków lub potraw z ziemniaków oraz mięs. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pieczone ziemniaki z kiełbasą 126

Prosto, szybko  i smacznie. około 60 dkg surowej kiełbasy około 1 kg ziemniaków 1 cebulka 2 łyżki oleju sól, pieprz marchewka  sól ziołowa Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki,posypać solą ,skropić olejem i wymieszać.Blaszkę wyłożyć  papierem do pieczenia, wyłożyć ziemniaki, cebulkę oraz kiełbasę, marchewkę.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Krupnik wegetariański 152

Krupnik wegetariański, ugotowałam na kaszy jęczmiennej wiejskiej i młodych, drobnych ziemniakach. Taki krupnik jest przepyszny! Ja zupy gotuję w znakomitej większości tylko na warzywach, ale jeśli lubicie zupy z mięsnym dodatkiem, możecie do gotowania wywaru na krupnik dorzucić kilka wędzonych żeberek. Składniki na ok 2l zupy Krupnik wegetariański: 500g młodych, drobnych ziemniaków 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej cebula łyżka oliwy(...)kładę na niej połówki cebuli przecięciem do dołu i podsmażam aż się zbrązowi. Do cebuli wlewam wodę (ok 1,5l), dodaję kaszę, przyprawy, obrana włoszczyznę pokrojona w kosteczkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę doprowadzam do wrzenia, zmniejszam grzanie i gotuje ok pół godziny. Zupę doprawiam do smaku, podaję z posiekaną natka pietruszki. Artykuł Krupnik wegetariański pochodzi z serwisu Dorota

Dorota Smakuje
Kopytka ziołowe ze szparagami 135

jeść nawet na surowo. Zielone szparagi przygotowałam z ziołowymi kopytkami i powstało pyszne danie, doskonałe na wiosenno-letni obiad. Uwielbiam ten zielony kolor na talerzu! Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 jajko 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, bazylia itd) Dodatki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła(...)posiekana natka pietruszki i koperek pieprz sól tarty parmezan lub grana padano Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i odstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy je i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę, posiekane zioła. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiste, podsypujemy odrobiną mąki, nie za dużo, żeby kopytka nie były

Smakowity Blog Kulinarny