roku na blogu pojawiło się wiele przepisów na smaczne i zdrowe dania. Wśród nich są przepisy na słodkie wypieki, sałatki, pasty do pieczywa oraz przepis na wegański pasztet i leczo. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły do smaku czytelnikom. Fit sernik waniliowy Chleb z ziarnami konopi Wegańskie leczo z cukinią Sałatka niemieszana z kurczakiem i serem bałkańskim(...)Pasta do chleba z pieczonym czosnkiem Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem Sałatka z kurkami, suszonymi pomidorami i sosem musztardowo-konopnym Świąteczny wegański pasztet z burakami Sałatka ze smażonym tofu i jogurtowym sosem Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi
My Chcemy JeśćBrownie, to ciasto czekoladowe o dekadenckiej i bardzo wilgotnej, a jednocześnie lekko kruchej, maślanej konsystencji. Brownie według mnie ma zawierać dużo, dużo czekolady i to takiej
Kuchnia ŁukaszaSałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do dna słoika… to prawda. Ale żeby zabrać taką warstwową sałatkę do pracy, musimy ją w coś zapakować. Możemy do tego wykorzystać rozmaite pojemniki ze szczelnymi pokrywkami, lunch boxy, ale przecież w słoiku(...)Buraczki obieramy, kroimy w kostkę (około 1 – 1,5 cm). Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy buraczki i marynujemy minimum 30 minut. Im dłużej tym lepiej. Przed układaniem sałatki buraczki odsączamy, marynaty nie wylewamy. Układamy warstwy według kolejności – składniki na 1 słoik: 4 łyżki komosy ryżowej 4 łyżki jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka
Tajemnice Smakuchrupiącym groszkiem i serem feta stanowią pyszne, zdrowe danie, zarówno na śniadanie, jak i na lunch. Dodatek intensywnie pomarańczowych w kolorze, słodkich i chrupiących chipsów z batatów, doda charakteru sałatce zarówno wizualnego, jak i smakowego. Składniki CHIPSY Z BATATÓW 1 – 2 bataty 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól chili suszone SAŁATKA 1 pęczek zielonych szparagów 100 g zielonego(...)możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi i można je spalić, dlatego warto zachować czujność i dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości. SAŁATKA Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy
Tajemnice Smakuryżowa to bogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, deserów. Komosa po ugotowaniu bywa gorzka w smaku, dlatego warto przedtem ją namoczyć i przepłukać ( ja przelewam wrzątkiem) na sitku. Jak ugotować komosę ryżową (quinoa) podpowiadam tutaj . Składniki
Tajemnice SmakuU mnie śniadanie zazwyczaj na słodko. Z czasem nudzą się tradycyjne pomysłu typu owsianka, placuszki czy kanapki. Mam prawdziwie niebanalny sposób na pyszne śniadanie - czekoladowy ryż
Kuchnia ŁukaszaŁatwo, tanio, szybko i smacznie. Jak już pewnie wiecie, uwielbiam takie rozwiązania. Sałatka ta powstała dosłownie w chwilę, bez planu, przepisu. Otworzyłam szafkę, lodówkę i stworzyłam sałatkę z tego co miałam pod ręką. Takie sałatki są najlepsze. Zniknęła w mgnieniu oka, pora pomyśleć o czymś nowym ;) Składniki: * 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej * 130 g makaronu ryżowego (waga przed ugotowaniem(...)opakowaniu. Gotowy wylać na sitko, aby obciekł z wody. Tuńczyka odlać z zalewy. jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odlać z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, dodać majonez, sól i pieprz, dokładnie wymieszać
Zrób to smacznieTakiej sałatki chyba jeszcze nie jedliście. Ja też jadłam ją i robiłam pierwszy raz. Wymyśliłam ją sobie w głowie i postanowiłam ten pomysł zrealizować. Ta sałatka to trochę taki miszmasz. Jest w niej sporo świeżych warzyw, są nasiona słonecznika, jest sos czosnkowy i mięsne kuleczki z mięsa mielonego, które można włożyć na ciepło lub na zimno. Sałatka niby jest lekka(...)wyłożyłam na rzodkiewkę. Doprawiłam je solą i pieprzem. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Posypałam nią pomidory. Na cebulę wyłożyłam resztę sałaty i polałam ją resztą sosu czosnkowego. Wierzch sałatki posypałam ziarnem słonecznika. Najlepiej go wcześniej podprażyć na suchej patelni, wtedy będzie bardziej chrupiący i aromatyczny. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeOdrazu powiem, że w Polsce trudno zrobić IDEALNĄ Carbonarę. Jak powiedziała mi jedna włoszka: „Wiesz, w carbonarze chodzi nie o sposób i technikę, ale tylko
Kuchnia ŁukaszaDeser kawowy 2. Kulki migdałowo-kokosowe 3. Babeczki z mandarynką 4. Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową 5. Owocowe pralinki 6. Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek SAŁATKI 1. Sałatka z kurczakiem i camembertem 2. Kolorowa sałatka 3. Sałatka z kaszą bulgur i warzywami COŚ NA CIEPŁO 1. Buraczane naleśniki 2. Grzanki z kalafiorem 3. Tortille po meksykańsku
Z notatnika dietetykabardzo popularny w wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem w roli głównej, choćby z tego względu, że jego właściwości zdrowotne(...)przyrządzaniu potraw z pora są Turcy. Por na ciepło lub na zimno jako przystawka tzw. meze. Zupa krem z pora w wielu wariantach, musaka z porem, por z mięsem, sałatka z pora - jest w czym wybierać. Poniższy przepis to właśnie turecka zupa z pora i ziemniaka -patatesli pırasa corbası. Zupa porowo - ziemniaczana - składniki 3 duże pory
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZawsze robię ją na raz, nie lubię, gdy ta surówka za długo stoi, gdyż warzywa puszczają soki. Składniki na surówkę postną mam zawsze pod ręką. Polecam też przepis na sałatkę z ogórka kiszonego i cebuli ; Sałatka z ogórka kiszonego i jabłka , Sałatka z pomidorów i cebuli Będąc na wczasach odchudzających w Kołobrzegu, przekonałam się, że takie sałatki i surówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóra pełni tutaj nie tylko funkcję dekoracyjną. Pyszne śledzie pod pierzynką z buraczkami Śledzie pod pierzynką z buraczkami, są dobrze znane także pod nazwą śledź pod szubą . Ta wyjątkowa sałatka, jest popularna przede wszystkim w kuchni rosyjskiej, ale doskonale sprawdza się także jako bożonarodzeniowy przepis. Lista składników niezbędnych do jej przygotowania nie jest długa i zawiera: 5 filetów śledziowych(...)pokroić w kostkę. Na drobną kostkę, trzeba również pokroić ziemniaki, cebulę i ogórki. Buraki zetrzyj natomiast na grubej tarce, podobnie jak jajka i ser. Śledź pod szubą, to typowa sałatka warstwowa. Na dnie naczynia, ułóż warstwę śledzi, dwie łyżki majonezu posypane pieprzem, cebulę, ogórki i ziemniaki, pokrojone w kostkę, a następnie, kolejne warstwy w tej samej kolejności, aż do wyczerpania
Okiem Blondynki by McBlondi