święta,ale na imprezy.Z racji tego,że to warstwowa sałatka doskonale będzie się prezentować w szklanym,przezroczystym naczyniu. Składniki: 5 płatów śledziowych 1 średnia cebula 3 ugotowane ziemniaki 2 większe marchewki 2 jabłka 4 ugotowane na twardo jajka mała puszka kukurydzy i groszku sól,pieprz majonez,musztarda Śledzie zalać mlekiem i zostawić na ok 2 godziny,opłukać z mleka(...)pokroić w kostkę,cebulę również.Połączyć razem,obficie posypać pieprzem - wymieszać dokładnie. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki oraz marchewkę ugotować,ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Majonez mieszamy z 2 - 3 łyżkami musztardy,dodajemy pieprz. Na dno naczynia układamy śledzie z cebulką,smarujemy cienką warstwą przygotowanego majonezu. Kolejno układamy ziemniaki,posypujemy solą oraz pieprzem,następnie jabłka starte
Niespełnione zdolności kulinarnełatwa w przygotowaniu. Z pewnością będę robić ją częściej. SKŁADNIKI na 3-4 osoby: 4 skrzydełka, ½ szkl. czerwonej soczewicy , 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, 3 ziemniaki, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku , 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej , 2 liście laurowe , 4 ziarna ziela angielskiego , sól, pieprz WYKONANIE Soczewicę moczymy w wodzie przez(...)następnego dnia płuczemy, osączamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy wypłukane skrzydełka, zalewamy wodą. Na oleju podsmażamy cebulę z papryką wędzoną, dodajemy pietruszkę i marchewkę, chwilę smażymy. Podsmażone warzywa dodajemy do skrzydełek, dodajemy ziemniaki, wypłukaną soczewicę oraz ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy
słodki bratekDanie z kuchni niemieckiej Składniki 800 g małych ziemniaków 5 łyżek masła 800 g filetów z sandacza sól pieprz 200 ml rieslinga 200 ml śmietany kremówki 50 g szczawiu (może być ze słoiczka) 1 łyżeczka soku z cytryny cytryna do dekoracji Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem. Filety sandacza(...)kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Sandacza podałem z sosem i maślanymi ziemniakami. Udekorowałem cząstką cytryny
R'n'G Kitchenbabcią która ją robiła. 700 ml bulionu drobiowego 1 kiełbasa biała 15 dkg szynki wędzonej surowej masło klarowane 3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietany 30 % 1 cebula 3 ziemniaki szczypior 3 jajka sól 1 liść laurowy 2 ziele angielskie 1/2 łyżeczki majeranku Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję Na maśle klarowanym przesmażam cebulę, dodaję(...)pokrojoną szynkę i dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem
wesoła kuchniakolorom i smakiem zachęca do jedzenia. Moja rodzina się w niej zakochała. Jest lekko ostra i bardzo dobra. 2 cukinie 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 papryczki chili 0,70 litra bulionu warzywnego sól, pieprz pieprz czerwony masło klarowane Cebule i czosnek obieram, kroje drobno i przesmażam na maśle klarowanym.Dodaj(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażam. Dodaję umytą i pokrojoną cukinię razem ze skórą i chwilę przesmażam. Zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Około 5-10 minut. Zupę miksuję blenderem, dodaję pokrojony koperek i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jogurtem, papryczką, koperkiem i kawałkami cukinii oraz pieprzem czerwonym
wesoła kuchniaSałatka którą robi się bardzo szybko. Ziemniaki można wykorzystać z dnia poprzedniego jak nam zostaną. Lekka, zdrowa, idealna do pracy i na obiad. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 1/2 pęczka rzodkiewki 7 pomidorów koktajlowych śliwkowych 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 pęczka koperku 5 liści sałaty masłowej 1/2 papryczki chili sól, pieprz czerwony 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego Zimniaki dokładnie(...)skrobię. Gotuję w osolonej wodzie i studzę. Rzodkiewki kroję w wąskie paski, pomidorki kroję w plastry, papryczkę chili drobno, koper i szczypiorek kroję też drobno. Przekładam wszystko do miski, ziemniaki pokroiłam w plastry. Dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany i jogurt grecki. Całość mieszam , przed podaniem dodaję kawałi sałaty na wierzchu miski
wesoła kuchniaząbki czosnku 6 gałązek koperku 1 łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/3 szklanki octu winnego sól, pieprz 2 gałązki świeże rozmarynu Warzywa: 1/2 kg młodych ziemniaków małych 3 marchewki młode sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu Podudzia kroję na pół, przekładam ze skrzydłami do pojemnika. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sprasowany(...)sól, pieprz, estragon, szczypior, rozmaryn, ocet winny całość mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję mięso z marynaty i przekładam do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Ziemniaki dokładnie szoruję i skrobię, młode marchewki także obieram i kroję wzdłuż na pół. Przekładam do miski, polewam olejem, posypuję estragonem , rozmarynem, solą, pieprzem, dokładnie obtaczam w marynacie i układam
wesoła kuchniapożywna. Bardzo dużo warzyw z sosem jogurtowym i jajkiem. Lekka nuta ostrości którą można pominąć jak ktoś nie lubi chili. 1/2 kalafiora 2 łyżeczki płaskie kurkumy 10 małych ziemniaków ugotowanych 2 jajka 2 garście roszponki 5 pomidorków koktajlowych 4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona papryczka chili sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz koper posiekany(...)ząbki czosnku Kalafiora dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, dodaję kurkumę i zagotowuję, dokładam kalafiora i gotuję trzy minuty ma być aldente i odcedzam. Ziemniaki wykorzystałam z obiadu z dnia poprzedniego. Jajka gotuję na twardo. Pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki na paski, cebule kroję w talarki cienkie, chili drobno. Na półmisku układam roszponkę, dodaję kalafiora, połówki ziemniaków, pomidorki, ogórki
wesoła kuchniaktórą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku. 4 gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki(...)kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję
wesoła kuchniafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700 g ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku 1 jajko 3 łyżki mąki sól, pieprz przyprawa do ziemniaków Szpinak rozmrozić. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Dodać szpinak, jajko, mąkę
kulinarnyswiatdomiposmakowała. Jest delikatnie ostra, dzięki dodatkowi ogórka kiszonego, wcześniej wspomnianego pieprzu i odrobiny chili (ale chili możemy pominąć, nie jest konieczne). 5 filetów śledziowych typu matjas 3 spore ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 3 jajka 1 nieduża cebula pęczek szczypiorku 0,5 torebki brązowego ryżu 4 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypta chili (opcjonalnie(...)starty żółty ser (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, aż będą odpowiednio słone. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo, a ryż do miękkości. Śledzie pokroić w kostkę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić w niewielkie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZbliża się czas śledzi i pierników. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie potraw. Dlatego też pomyślałam, że warto wykombinować jakąś szybką rybną sałatkę. Ziemniaki, buraki i śledź. Co Wy na to? Szybka sałatka śledziowa 4 małe ziemniaki 1 średni burak (pokrojony na ćwiartki) 2 ogórki konserwowe opakowanie (300 g) śledzi w śmietanie sól, pieprz Buraka i ziemniaki
Dzieje kuchennej WiewióryRobiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak. Składniki: 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 1 cebula 1 filet z kurczaka 4 łyżki pęczaku natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz mielony oraz w ziarenkach Wykonanie: Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Marchewkę(...)ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast selera, pietruszkę i cebulę pozostawiamy w całości. Warzywa zalewamy ok. 1,5 lita wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy niepotrzebne części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotujących warzyw. Gotujemy ok. 30-40 min. Gdy kawałki kurczaka oraz warzywa będą miękkie wrzucamy opłukany pod bieżącą
Kuchnia MagdaLenywtedy będzie jeszcze delikatniejsza, ale przyznam się, że tego nie robiłam ;) 4 filety śledziowe (typu matjas) 2 średnie buraczki ćwikłowe 3 ogórki kiszone 3 jajka 1 nieduża cebula 2 ziemniaki 1 jabłko pęczek szczypiorku sól pieprz 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez 2-3 godziny, aż będą(...)słone jak lubimy. Buraczki ugotować lub upiec w piekarniku, nie obierając wcześniej. Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Jabłko i ogórki kiszone pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Wymoczone śledzie pokroić w większą kostkę, buraczki obrać ze skórki i pokroić w kostkę nieco mniejszą niż śledzie. Ziemniaki i jajka również pokroić w kostkę. Gdy wszystkie składniki będą już pokrojone wystarczy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemieszanymi warzywami. Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw. To świetny przepis na obiad jednogarnkowy. Wiosenne ślepe ryby 15 dag mięsa wieprzowego 15 dag wołowiny 1/2 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonki Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny" 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki majeranek, pieprz i sól do smaku Umyj mięso. Zalej je litrem wody i zagotuj(...)odszumowaniu lekko posól wodę i gotuj mięso do miękkości. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę. Miękkie mięso wyjmij z wywaru, a w to miejsce włóż ziemniaki i mrożonkę Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny". Gotuj wszystko razem około 15 minut, az warzywa zmiękną. W międzyczasie pokrój mięso w kostkę. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Zeszklij cebulę na patelni
Gotuj Sam!