kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem. Składniki : - 10 dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej do smażenia Ziemniaki i marchew myjemy , obieramy i trzemy(...)dużych oczkach. Mleko potrzebne nam będzie po to , aby przelać starte ziemniaki i marchew , dzięki czemu nie ściemnieją .W tym celu , gotujemy mleko wcześniej a następnie przelewamy w durszlaku z całą startą masą .Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę , wbijamy 3 jajka , wsypujemy 6 łyżek mąki , mieszamy , żeby połączyć wszystkie składniki i już na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem
Różne smaki w kuchniprzedstawiają się cudownie i dodatkowego ślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu i przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu. Składniki : 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie(...)godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka
Różne smaki w kuchniinne indyjskie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata. Na zdjęciach zupa z przepisu Izy. Zupa z buraków - przepis Izy Składniki 3 duże buraki czerwone 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru kawałek selera 1,5 do 2 litrów wywaru warzywnego lub mięsnego sól i pieprz(...)talerzach do każdej porcji dodałam po 2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej, która oprócz wielu właściwości zdrowotnych, ma też tę zaletę, że nie zmienia smaku potrawy. Przygotowanie Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i pora zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa oraz pokrojony w kawałki imbir i ząbki czosnku dodać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię na spacer w poszukiwaniu wiosennych dzikich ziół. Przynajmniej jedno lub dwa powinno znaleźć się w tym daniu! Składniki: 1 cebula (lub jasna część pora) 2 łyżki masła 2 ziemniaki 2 garście posiekanych ziół (9 rodzajów spośród typowych ogrodowych jak: szpinak, pietruszka, koper, szczypior, seler, rzeżucha, tymianek, bazylia, por oraz dzikich np.: pokrzywa, szczaw, mniszek, krwawnik, babka, stokrotka i inne(...)łyżki śmietanki jako dodatek i dekoracja: jajko na twardo i rzodkiewka lub kwiaty dzikich ziół Wykonanie: Cebulę (lub pora) drobno posiekać i podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 2 minuty. Zaleć bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków (około 10 - 15 minut). Dodać wino oraz posiekane zioła. Zwiększyć
zadanie-gotowaniewoda zimna 3/4 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, musztarda sarepska 3 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, natka pietruszki 2 łyżki, parówki cienkie 10 sztuk, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - do wyboru w garnuszku stopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę lekko złocistą mieszając łyżką do zasmażki włożyć kostkę rosołową, musztardę, wlać zimną wodę, przyprawę(...)minuty mieszając na koniec dodać śmietanę 18%, natkę pietruszki, wymieszać i krótko zagotować parówki cienkie bez osłonek z indyka osobno ugotować sos z parówkami podać z tłuczonymi ziemniakami i np. buraczkami zasmażanymi, obiad na szybko, gdy gotujemy ziemniaki robimy sos - smaczne, sycące danie obiadowe............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprosty sposób w domowej kuchni: Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami . Składniki: szaszłyki: - filet z kurczaka - papryka czerwona - kilka średnich pieczarek - cebula - przyprawa do szaszłyków - olej rzepakowy ziemniaczki: - ziemniaki - włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon) - mielona słodka papryka - sól himalajska, pieprz (świeżo zmielone) - ząbek czosnku dodatki: - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (m.in.: brokuły, szpinak, cukinia) - pasta(...)szaszłyków. Na patelni rozgrzewam olej i układam szaszłyki tak, aby przywierały całe do patelni. Smażę z obu stron na rumiano. Odkładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na pół twardo. Kroję je w cienkie plastry. Dodaję posiekany ząbek czosnku oraz zioła włoskie, pieprz, sól. Delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, do którego
Kuchnia co dniaDomowy chleb foremkowy z makiem. Chleb z mąki typ 650 z gotowanymi ziemniakami, jest pulchny, świeży i z chrupiącą skórką :) Dwa chleby upieczemy z 1 kg mąki, dodatkowo... 3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru, łyżkę soli, szklankę ciepłej wody, garstkę maku do posypania, ciut mleka do posmarowania.... Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki(...)Mąkę przesiewamy i wsypujemy sól, jak również rozgniecione ziemniaki, potem dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia... Jak ciasto powiększyło się dwa razy, to zagniatamy chlebki i wkładamy do przygotowanych foremek 30x11 wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką....smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem... Tak przygotowane odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia :) Pieczemy w 225 st.C/ 10min
chleba naszegomoment kiedy w końcu je zrobiliśmy - użyliśmy do ich przygotowania nowość na warzywnym rynku - makaronu warzywnego od Fit&Easy . Wybraliśmy marchewkę, ale dostępna jest również wersja buraczkowa. Do ziemniaków i marchewki dodaliśmy fetę oraz czosnek, a placki podaliśmy z kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi warzywami. Jest pysznie! Koniecznie spróbujcie! :) Składniki: 1 opakowanie makaronu Fit&Easy marchewka(...)średnich ziemniaków, 2 jajka, 5 łyżek mąki, średnia cebula, 30 g sera feta, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz Dodatkowo: jogurt naturalny, miks sałat, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, szczypior z dymką, olej do smażenia Ziemniaki obieramy i płuczemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru soków i przekładamy do miski, następnie dodajemy posiekany z grubsza
Plate of Joycieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki. Urozmaicać można je w dowolny sposób - dzisiaj podrzucam Wam wersję z zielonymi dodatkami - groszkiem, rukolą i porem. Smacznego piątku :). Składniki: około 1,5 kg ziemniaków, 2 duże garście rukoli, 1 szklanka zielonego groszku, jasna część dużego pora, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i czosnek(...)małych oczkach. Osączyć z nadmiaru płynu - na drobnym sicie lub bawełnianej ściereczce. Por, rukolę i groszek opłukać. Por pokroić w drobną kostkę, rukolę posiekać. Razem z groszkiem dodać do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąkę oraz przyprawy - dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakładać dużą łyżką ciasto - smażyć placki na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco z jogurtem
Nie tylko w kuchnizapraszam was na przepis - moja wersja barszczu. Składniki: 5 buraków (u mnie były 4 małe i jeden większy) 500g mięsa (ja dałam polędwicę wieprzową) 200g boczku surowego wędzonego 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu mały(...)smażymy na patelni. Nie dodajemy już żadnego oleju, gdyż tłuszcz wytopi się z boczku. Smażymy do momentu aż boczek się ładnie zarumieni. Następnie starte buraki, pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażony boczek, oraz fasolę wrzucamy do zupy. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Wsypujemy majeranek. *Przed wrzuceniem buraków polecam wyjąć ugotowane mięso i wykorzystać je np. do pasztecików, które świetnie
Gotuj z Mąkąchrzan, mnie osobiście bardzo mocno kojarzy się z tymi świętami ... :) Składniki: 2 l bulionu ok. 300 g białej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków słoiczek chrzanu (160 g) 200 ml śmietany 30 % kilka plasterków boczku surowego wędzonego majeranek sól pieprz czerwona słodka papryka olej świeży szczypiorek jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki(...)odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wraz z kiełbasę. Przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę, surowe ziemniaki oraz pokrojony na kawałki czosnek. Posypujemy czerwoną słodką papryką i gdy czosnek się zarumieni - przekładamy warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku. Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki
Taste Therapysię tak bardzo! Składniki (na 4-6 porcji): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki wrzątku szczypta soli Farsz: 1 ziemniak 1/2 batata 1 marchew 1 szklanka mrożonego groszku 200 gram piersi kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego przyprawy(...)kuminu, mielonej kolendry, curry, kozieradki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego sezamu Do podania: jogurt naturalny, sos słodko - kwaśny lub jogurt naturalny zmiksowany z miętą lub bazylią Ziemniaka, batata, marchew gotuję do miękkości. Obieram. Na oleju smażę posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję pokrojoną drobno pierś kurczaka. Smażę składniki przez kilka minut. Dodaję wszystkie przyprawy i duszę całość
Mango Papajasprzed roku http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/05/krem-szparagowy.html Polecam obie wersje,dajcie znać,która Wam bardziej przypadła do gustu. Składniki: 30 dag zielonych szparagów 10 dag szpinaku 2 ziemniaki 1 średnia cebula czosnek 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz,gałka muszkatołowa 700 ml bulionu warzywnego bądź drobiowego jajka ( u mnie przepiórcze) Szparagi oczyścić,odciąć zdrewniałe końcówki,główki szparagów odciąć(...)łodygi pokroić w plastry. Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę i 3 ząbki czosnku pokroić w kostkę. W rondelu rozgrzać łyżkę masła klarowanego z odrobiną oleju - wrzucić posiekany czosnek i cebulę,krótko przesmażyć.Następnie dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok 15 min na średnim ogniu.Pod koniec dodać pokrojone szparagi oraz liście szpinaku- gotować
Niespełnione zdolności kulinarneczasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się lekko złocista. Obierz i posiekaj bardzo drobno czosnek – dodaj do cebuli i smaż dosłownie minutkę, ciągle mieszając. Obierz i pokrój ziemniaki w drobna kostkę (mniejszą niż 1cm x 1cm) wrzuć je do cebuli z czosnkiem. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie(...)Zupę przelej do misek, a każdą porcję udekoruj ćwiartkami jajek i rzeżuchą. Składniki 250 g świeżego szpinaku baby (czyli całe opakowanie) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 duże ziemniaki – około 230 g 1 litr bulionu warzywnego odrobina oleju suszony czosnek niedźwiedzi (można pominąć) 4 jajka ugotowane na twardo 200 g śmietany lub wersji lżejszej jogurtu greckiego sól, pieprz
Eat me! Fit me!