ziemniaki - 38421 przepisów (strona:736/2562)

Duszony schab w sosie własnym z ziemniakami oraz surówką z marchewki i jabłka 294

Dziś przedstawiam wam kolejną smaczną potrawę na obiad. Jest to duszone plastry schabu w sosie własnym z pokrojoną marchewką, do tego ziemniaki oraz surówka z marchewki z jabłkiem. Składniki: 5 plastrów schabu 2 marchewki do sosu 2 marchewki do surówki 1 jabłko 0,5 cebuli 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: papryka słodka, curry, sól, pieprz Przygotowanie(...)naturalnego lub śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i mieszamy. Próbujemy na smak czy jest doprawione dobrze, jeśli jeszcze słabo to po prostu doprawiamy. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Podajemy na talerzu z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z marchewki i jabłka

Gotuj z Mąką
Kotlety mielone z ziemniakami oraz sałatą 191

Witajcie :). Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną propozycją na smaczny obiad :). Są to kotlety mielone podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a jako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek(...)ręką. W zależności jakiej wielkości kotlety chcemy, formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką żeby wyglądał jak kotlet :). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. W garnku gotujemy ziemniaki.  W drugiej misce wkładamy umytą i wysuszoną sałatę porwaną na mniejsze kawałki, pokrojony umyty szczypior, przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Mieszamy z jogurtem lub śmietaną. Podajemy na talerzu

Gotuj z Mąką
Zupa ogórkowa z wędzoną kiełbaską. 104

nocach ;) Poszłam do piwnicy sprawdzić, czy mam potarte ogóraski i.. ohh radość była wielka ! Od razu zabrałam się do działania !! Składniki: słoik ogórków potartych 1 śmietana 1 marchewka ziemniaki  przyprawy Przygotowanie: Do garnka nalewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę tarkujemy na dużych oczkach. Wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki

My World by Dagmara Rek
Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad! 120

Placki ziemniaczane uwielbiamy, ja zazwyczaj jadam z cukrem, mąż ze śmietaną. I powiem Wam, że lubię trzeć ziemniaki. Dziwne, co? Zaglądając do lodówki zauważyłam, że mam w niej paprykę, cebulę i piersi z kurczaka - od razu pomyślałam o placku po węgiersku.  Placki ziemniaczane: 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 całe jajka 1 łyżka mąki pieprz i sól(...)Ziemniaki  i cebulę tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje na małych, gwarantuje Wam, że na placki tarte na dużych oczkach są o wiele lepsze), dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką placki, rozprowadzamy je na całą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu

My World by Dagmara Rek
Zwykłe placki ziemniaczane 86

wraz z koleżanką biegłyśmy do mnie do domu i podawała nam je razem ze śmietaną, lub też po węgiersku. Teraz pora na placki ziemniaczane wykonywane przeze mnie. Ja trę ziemniaki na tarce tym jednym z mniejszych oczek, lecz nie najmniejszym. Wydają mi się wtedy takie mocniej zbite i bardziej kruche, poza tym łatwiej mi jest je nakładać na patelnię. Podaję(...)różnie, a to ze śmietaną, z sosem pieczarkowym, sosem węgierskim, czyli z  tym co aktualnie mam w szafce. Składniki (na ok 2 os) : 0,5 kg ziemniaków pół średniej cebuli ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżek śmietany (ja dałam jogurt naturalny, bo to akurat miałam w lodówce) sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki trę

Justa próbuje gotować
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 154

żeberek - użyłam paska, którego pokroiłam w większe kawałki 180 g boczku pokrojonego w krótsze paseczki, bądź kosteczkę 3 marchewki 4 pietruszki seler duża cebula 2 większe ziemniaki ziele angielskie 3 sztuki 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz i sól do smaku szczypta ugniecionego w moździerzu kminku łyżka masła Przygotowanie: Kapustę odciskam, nie płuczę, średnio siekam. W zależności(...)kwasowości możecie lekko przepłukać lub nie - musicie spróbować i ocenić. Włoszczyznę obieram, ziemniaki kroję w kostkę, cebulę siekam w drobne piórka, seler przekrawam na pół. Żeberka myję w zimnej wodzie, układam do garnka, zalewam wodą, tak by nieco powyżej poziomu przykryły mięso. W razie czego wodę możecie później dolać, ja tak zrobiłam, aby zupa nie była za gęsta. Wrzucam ziele

Zasmakuj Kuchni
Kapuśniak 194

składnik pomijam, ale Wy jak najbardziej możecie spróbować :) SKŁADNIKI: Na około 4 porcje. 300 g żeberek wieprzowych 200 g boczku wędzonego 400 g kiszonej kapusty 5 - 6 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 opalona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 8 - 10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka kminku(...)seler, pietruszkę. Ja ugotowaną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach i z powrotem dodaję do zupy. 5. Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. 6. Na koniec kiszoną kapustę (jeśli jest za kwaśna należy ją wcześniej przepłukać w zimnej wodzie) szatkujemy, a następnie dodajemy do zupy. 7. Gotujemy

W kuchni Katie
FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO 182

Słodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w różnej postaci, pieczone, w zupie-krem w połączeniu np. z marchewką, niedawno opublikowałam na blogu przepis na pieczone bataty , który cieszy się dużym powodzeniem wśród moich znajomych, którzy mieli okazję je spróbować, a dzisiaj(...)frytki z batatów, którego przygotowanie jest dziecinnie proste, a uważam, że tak podane frytki z dipem z awokado smakują rewelacyjnie, ja wolę je nawet od tradycyjnych frytek z ziemniaków, za którymi, szczerze mówiąc, nie przepadam. Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 5 min Dla 4 osób ● 4 bataty (średniej wielkości) ● 1 dojrzałe awokado ● 1 limonka ● 1 jogurt naturalny kremowy ● 1-2 gałązki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Placuszki z cukinii i batatów 157

naprawdę bardzo dobre. Została mi połówka cukinii i tak się zastanawiałam co by tu z niej zrobić i natrafiłam na przepis na placuszki z batatami czyli słodkimi ziemniakami. Brzmi nieźle, co nie?  Składniki pół cukinii jeden słodki ziemniak pół czerwonej cebuli 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka garść natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię należy zetrzeć na tarce, posolić(...)zostawić na około pół godziny aby puściła sok. Następnie trzemy na tarce ziemniaka, dodajemy do cukinii i wyciskamy cały nadmiar wody przez ściereczkę, wtedy nasze placuszki będą chrupiące. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną natkę pietruszki i cebulę, mąkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni. Ja swoje placuszki podałam z sosem czosnkowym

Delusional Trine
Zupa fasolowa 155

Zapraszam po przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z ziemniakami, fasolą i majerankiem,  Ja i moja rodzina nie przepadamy za zupami na mięsie, ale jeśli macie ochotę, możecie wywar na zupę ugotować na mięsie lub wrzucić wędzonkę do zupy. Składniki: 500 g suchej fasoli 4 duże ziemniaki 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki majeranku 3 liście(...)litry, liście laurowe, ziele angielskie  oraz pełną łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy przez 30 minut. W tym czasie kiedy na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz przygotowujemy warzywa - ziemniaki kroimy w małą kostkę, marchewki i pietruszkę w słupki. Po tych 30 minutach do fasoli dodajemy warzywa, cebulę, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania

Życie zaczyna się w kuchni
Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage 204

pomidorową , którą robi się dosłownie w kilka chwil, a efekt zachwyca, zapraszam! Scroll down for recipe in English Gnocchi z szałwią i grzybami (2 porcje) Składniki: 300 g obranych ziemniaków sól i pieprz 1 małe jajko, rozbełtane 100 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypania 100 g masła 120 g mieszanych grzybów, pokrojonych na większe kawałki 1 łyżka drobno pokrojonych(...)świeżch liści szałwii 30 g świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 25-30 minut, odcedź i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę do większej miski. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, dodaj dwie szczypty soli, jajko i mąkę, wymieszaj w misce po czym przełóż na posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj aż powstanie elastyczne

karmelowy
Warzywa zapiekane z jajkami 110

całego dnia. Jajka zawsze mam w lodówce, kilka dodatków, zapiekam w piekarniku i gotowe, ciepłe śniadanie mam już po kwadransie.  Warzywa zapiekane z jajkami / 1 porcja Składniki: 1 ziemniak 1/4 brokuła 2 jajka 4 łyżki konserwowego groszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól do smaku Przygotowanie(...)Ziemniaka kroimy na półplasterki. Nie obieramy ze skóry. Czosnek obrany kroimy na plasterki. Na oliwie z oliwek smażymy brokuły z czosnkiem i ziemniakami, aż będą półtwarde. Dodajemy suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wbijamy dwa jajka. Zapiekamy przez nie dłużej niż 15 minut w temp. 180 st. C. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowe zapiekanki z batatów 129

Bataty dotychczas mało znane w naszym kraju, ostatnio robią karierę. Dziś można je znaleźć w niemal każdym supermarkecie. Warto poznać je lepiej, bo te słodkie ziemniaki są odpowiednie do eksperymentów kulinarnych i potrafią zaskoczyć w nietypowym dla ziemniaków wydaniu. Mimo podobieństwa do ziemniaków, bataty przewyższają je znacznie pod względem wartości odżywczych. Warto pamiętać, że mają działanie antyrakowe i przeciwzapalne

Wiszniówka
Krupnik na żołądkach z kaszą bulgur 133

składniki: 700 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka 3 l wody 1 cebula 3 listki laurowe sól 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść pora i selera) 4 duże ziemniaki 2-3 marchewki 3/4 szklanki kaszy bulgur garść posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki mleka Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Żołądki przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać(...)sól, listki laurowe, cebulę oraz włoszczyznę. Zagotować i gotować aż żołądki będą miękkie. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę natomiast marchewkę w plasterki lub pół plasterki. Gdy żołądki będą już miękkie dodać pokrojone warzywa oraz kaszę bulgur. Dalej gotować aż warzywa się ugotują. Od czasu do czasu przemieszać aby kasza nie przywarła do garnka. Doprawić jeszcze solą

Monia miesza i gotuje
Zupa chrzanowa z jajkami i zrazami 183

Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle gustu] ziemniaki chrzan ze słoiczka  1 żółtko śmietana  jajka gotowane Do gotujących się , prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan oraz żółtko

Moje domowe kucharzenie