ziemniaki - 38421 przepisów (strona:736/2562)

Brokułowa sałatka warstwowa 186

chcecie więcej, to mam dla was nowego warstwowca! To takie szybkie i proste, a gwarantuje efekt, smak i zbilansowany posiłek. Składniki: 400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Brokuły(...)ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie (al dente) i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy czosnek z jogurtem. Słonecznik prażymy na suchej patelni, tak by się nie przypalił. Układamy warstwami: brokuła podzielonego na jak najmniejsze różyczki, a następnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) i połowę sosu jogurtowego. Posypujemy pieprzem. Kolejną warstwą będzie papryka (oczyszczona i pokrojona w kostkę), feta (w kostkę

Ugotowane pozamiatane
Gulasz z kiełbasy z warzywami 217

kiełbasy Z Dymnej Chaty Hańderek 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki  1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego  2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj) 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki przyprawy(...)gulaszu Do smaku: sól  pieprz kolorowy pieprz ziołowy szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni

Ala piecze i gotuje
ROLADKI INDYCZE Z PUREE Z AWOKADO 185

Intermarche 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz słodka papryka mielona oregano/ papryczka chili-przyprawy w sprayu =>  Lidl olej do smażenia =>  Biedronka Puree: 3 ziemniaki =>  Lidl 1 awokado =>  Intermarche natka pietruszki 1 łyżka masła =>  Netto 1 łyżka soku z cytryny =>  Lidl 1/2 łyżeczki musztardy Dijon => Biedronka sól, pieprz(...)zmielona na miałko. Każdą roladę obtaczać w mące, następnie w jajku, a na końcu w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor. Puree : Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękka. Awokado obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Do ugotowanych ziemniaków dodać awokado, masło, resztę, musztardę

Kuchnia MagdaLeny
zupa fasolowa z grzybami 168

składniki: 150 g świeżych podgrzybków 125 g fasoli Jaś 65 g marchwi 65 g pietruszki 65 g cebuli 45 g selera 275 g ziemniaków 16 g czosnku 60 ml śmietany 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz koperek wykonanie: Fasolę myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 12 godz. do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podgrzybki(...)dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy podgrzybki i dusimy ok. 10-15 min. na małym ogniu. Marchew, pietruszkę i selera cieniutko obieramy lub skrobiemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy warzywa, gdy są półmiękkie dodajemy ziemniaki, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy uduszone podgrzybki, ugotowana fasolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę

Domowy Smak Jedzenia
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami 140

Pyszne knedle ze śliwkami z nutką bakaliowo-korzenną. Idealne na Wigilię. Składniki: • 1 kg ugotowanych ziemniaków • 300 g mąki pszennej • 100 g mąki ziemniaczanej • 2 jajka • mrożone śliwki – 1 opakowanie • sól do smaku Nadzienie dla śliwek • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki migdałów • 1/2 szklanki rodzynek Sos • 1/2 litra kompotu z suszu Hortex(...)limonka • laska cynamonu Wykonanie: • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. • Zagnieść ciasto na knedle z mąką, jajkami i szczyptą soli. • Kompot z suszu gotować z cynamonem i skórką z 1/4 limonki do zredukowania do sosu, dodać sok z limonki. • Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. • Uprażyć

To co kocham
Zupa borowikowa 153

jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować(...)osolonej wodzie. • Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić na paseczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obgotować w osolonej wodzie. • Cebulę i por pokroić w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i posiekać. • Na maśle podsmażyć pietruszkę, seler i marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać

To co kocham
Soljanka z polędwicy 163

miałam okazję ugotować soljankę na konkurs Blogerszefa – Kuchnia wschodnioeuropejska. Smak wybornie zaskakuje. Składniki na 4 porcje: • 600 g polędwiczek wieprzowych • 2 cebule • 3 łyżki oleju • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 kiszone ogórki • 2 łyżki krojonych pomidorów z zalewy • 1 litr bulionu mięsnego • 3 łyżki masła • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz(...)smaku • natka pietruszki • kilkanaście czarnych oliwek • 1 cytryna Wykonanie: • Polędwiczkę pokroić w wąskie paski, cebulę w kostkę, czosnek pokroić bardzo drobno. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. • Ogórki obrać i pokroić w półkrążki. • Rozgrzać olej, wrzucić polędwicę i podsmażyć na ostrym ogniu. • Dodać cebulę i ciągle mieszając smażyć dalej, posolić. • Wlać

To co kocham
Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 154

razem spodoba się jury? A wam się podoba? Składniki na 12 babeczek: • 700 g filetu z łososia • 250 g szpinaku mrożonego w liściach • 500 g ziemniaków • 150 g sera żółtego • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku • sok z 1 cytryny • olej do smarowania foremek • sałata, koper(...)dekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu

To co kocham
Pieróg biłgorajski 246

Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany 18% • 5 jajek • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić(...)utłuc na puree. • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. • Ziemniaki wymieszać z kaszą, twarogiem i roztopionym masłem. • Wbić jajka, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa. • Przyprawić solą i pieprzem. • Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki. • Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką. • Pieroga

To co kocham
Torcik łososiowy 156

Kolorystycznie i smakowo wyśmienity. W sam raz na końcówkę karnawału. Składniki: • 300 g łososia wędzonego w plastrach • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego • 700 g ziemniaków ugotowanych • 3 jajka • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • zielenina, koper do dekoracji • 1 cytryna • masło i mąka do przygotowania(...)tortownicy Wykonanie: • Rozmrożony szpinak wycisnąć i podsmażyć na maśle. • Dodać drobno posiekany czosnek i poddusić chwilę. • Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy

To co kocham
Zapiekanka obiadowa 174

ponieważ u nas w domu nie wyrzuca się jedzenia, trochę inwencji twórczej i nowy obiad lub kolacja gotowa. Szybko, tanio i smacznie! Składniki: • ziemniaki puree z poprzedniego dnia • kawałek kurczaka upieczenego, u mnie pierś • 1 opakowanie brokułów mrożonych • 1/2 szklanki śmietany 18% • kilka plastrów sera żółtego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Naczynie(...)zapiekania wysmarować masłem. • Na spód wyłożyć warstwę ziemniaków. • Upieczonego kurczaka pokroić w kostkę i wyłożyć na ziemniaki. • Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. • Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. • Ser żółty porwać na kawałki

To co kocham
Zielony tort warzywny 235

aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 4 małe cukinie • 150 g świeżego szpinaku • 1 pęczek zielonych szparagów • 2 małe ziemniaki • 3 opakowania sera mozzarella, kulki po 150 g • 8 jajek • 400 g kwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • masło do wysmarowania tortownicy Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej(...)szklanki joguru • 3 łyżki majonezu • 3 ząbki czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórce. • Cukinie umyć i pokroić w 1 cm krążki. • Szparagi złamać w miejscu, gdzie znajdują się włókna – złapać w połowie i za koniec. • Zagotować w garnku wodę z łyżecką soli

To co kocham

Proponowane wyszukiwania