podrobów. Ja tym razem wykorzystałam drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej) ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, imbir ząbek czosnku Wszystkie podroby dokładnie oczyszczam z tłuszczu i błonek, wątróbkę(...)niewielką ilością bulionu, dokładam pokrojone żołądki. Następnie podsmażam pokrojonego w plastry pora, marchewki i pietruszkę- dorzucam do potrawki. Wszystko duszę około 25 minut i dorzucam pokrojone w cząstki ziemniaki, pilnując, by bulion mniej więcej sięgał wszystkich składników. W międzyczasie podsmażam wątróbkę, a na koniec cebulkę. Wszystko staram się przyrumieniać na tej samej patelni, nie myjąc jej, więc na koniec wlewam
Pichceniomaniaświat się zmienia i to wcale nie w dobrym kierunku, chciałabym mieć znów kilka lat i biegać boso po naszym starym sadzie.... Składniki na ok 25 sztuk: - 1 kg ziemniaków - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 szklanka mąki pszennej - 25 do 30 dag białego sera - jajo - szczypta soli Dodatkowo: - śliwki - śmietana - cukier 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy(...)wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, które powinno pozostać nieco lepkie. 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, zwilżamy dłonie żeby ciasto się nie kleiło, urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy śliwkę w środek, zlepiamy i formujemy kulę, gotowe knedle układamy na blacie kuchennym oprószonej mąką. 3. Gotujemy wodę z odrobiną oleju, wrzucamy knedle
Apetyczna babeczkawpadłam kiedy miałam pustki w lodówce.To był strzał w dziesiątkę.Wyszły miękkie i soczyste , a smak zniewalajacy.Połączenie mięty , przypraw i parmezanu to był dobry pomysł. 1 kg.ugotowanych ziemniaków 1 szkl.mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej ( można trochę mniej ) mięta kilka LIŠCI posiekać 5 dag.parmezanu 1 kubek śmietany sól pieprz(...)olej do formy ************************************** Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce.Do miski z ziemniakami dodać mąkę ziemniaczana,sól,imbir,parmezan ,gałkę muszkatołową i posiekaną miętę.Wymieszać.Formować kulki ,spłaszczyć ,zrobić palcem wgłębienie.Formę żaroodporną wysmarować olejem.Układać w trzech rządkach kluski jedna obok drugiej.Śmietanę wymieszać z żółtkiem lekko posolić i popieprzyć.Zalać kluski sosem.Sos musi pokrywać kluski. Posypać parmezanem.Zapiekać w 180st.przez
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, boczek wędzony 25 dag, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kurki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony(...)patelnię, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać z 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby nadmiar wody z kurek odparował, na koniec dodać pieprz mielony, wymieszać ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić w talarki nie za cienkie do naczynia żaroodpornego, posypać kucharkiem, natką pietruszki i delikatnie wymieszać kurki z patelni rozłożyć na ziemniakch, łyżką wyrównać wierzch użyłam
W Mojej Kuchni Lubięangielskiego, 1 cebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody 1 kg buraczków, obierz i pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól, czarny pieprz śmietana kwaśna 18% lub inna - ilość wedle uznania(...)łyżkę słodu lub parę szczypt cukru i 1 łyżkę soku z cytryny zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II otwórz garnek i dodaj ziemniaki zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap III otwórz garnek, dopraw zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny dodaj pokrojone warzywa z wywaru
Szybko SzybkowarNajprostszy i najpyszniejszy przepis na SMAŻONE GRZYBY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI.... Artykuł Smażone grzyby z pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpełni, dlatego warto z niego korzystać. Oto przepis na kremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika. Składniki 1 kalafior 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Odcinamy(...)różyczki kalafiora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy bulion warzywny i dodajemy różyczki kalafiora i pokrojone ziemniaki. Czosnek obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Smażymy, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodajemy do gotujących się warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu
My Chcemy JeśćSkładniki: woda 3 litry, koper 3 baldachimki suszone, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 10 sztuk, ogórek kiszony 1/2 kg, woda 1/2 litra/z ogórków kiszonych, masło 1/4 kostki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, śmietana gęsta - ile potrzeba ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wodą, włożyć suszone baldachimki kopru, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę(...)gotować do miękkości ziemniaków ogórki kiszone w rozdrabniaczu zmiksować i wlać do zupy, wlać również ile potrzeba do smaku wody z ogórków, dodać masło, kucharka, gotować z 15 minut na średnim ogniu mąkę wymieszać z wodą i wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, wsypać pieprz mielony zupę podawać ze śmietaną lub jogurtem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy lub ok. 200 g wędzonego boczku 3 jajka 100 g żółtego sera opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę i kiełbasę(...)boczek) pokroić w drobną kostkę, po czym usmażyć na patelni. Ziemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec
IMPRESJA SMAKUskładniki: ok. 500 g parów (biała i jasno zielona część) ok. 600 g ziemniaków 2 marchewki 250 ml śmietany 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki sól, pieprz 1500 – 2000 ml wody wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki, przekładamy do garnka z masłem, chwilkę podsmażamy. Następnie podlewamy wodą(...)Pory kroimy w krążki, dodajemy do podduszonej marchewki, podlewamy wodą i chwilkę dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane ziemniaki. Śmietanę mieszamy z ok.100 ml wywaru z warzyw, wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1/2 kg ziemniaków mączystych 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 jajko 1 łyżka oleju Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy już będą zimne wsypujemy do nich obie mąki i dodajemy jajko i zagniatamy ciasto (można trochę podsypać więcej mąki - jeśli bardzo będzie nam się kleiło(...)lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z olejem i wrzucamy kopytka - gotujemy jeszcze około 1-2 minuty po wypłynięciu kopytek. Kopytka można podać zamiast ziemniaków do obiadu, polane masełkiem z podsmażoną cebulką i surówką. Smacznego
Moje-pitraszenietakiej wersji naprawdę czasami warto zrobić takie urozmaicenie , a podaje te placuszki z dżemem ,bądź śmietaną . Składniki 4 duże ziemniaki 2 jajka 3 łyżki mąki cebula(...)kostka sera białego sól pieprz Wykonanie Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ,do ziemniaków dodajemy pokrojoną cebule w kostkę i przesmażoną na patelni ,jajka mąkę i kostkę sera i przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej
Mój Smakkopytka z dodatkiem bazylii , znakomicie smakują z dodatkiem sosu , a jeszcze bardziej smakują odsmażone na chrupko bez żadnych dodatków , więc zapraszam do wypróbowania . Składniki 5 ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej szczypta soli 2 garście bazylii Wykonanie Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę , bądź zmielić w maszynce , następnie do zmielonych ziemniaków dodaję
Mój Smakzaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany. Placki ziemniaczane: - 1-1,5 kg obranych ziemniaków, - 1 duża cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2-3 łyżki mąki pszennej, - 1 jajko, - przyprawy: sól, pieprz, - olej do smażenia(...)Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utrzeć cebulę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i dobrze wszystko wymieszać. Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki. Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego placka
Aromatyczne Podróżewarzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa-krem brokułowo-porowa Składniki: 1 brokuł 3-4 łodygi pora 1 dużą cebulę 2-3 ziemniaki natka pietruszki 1l bulionu warzywnego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżeczka zielonej czubrycy łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę(...)tylko łodygę) umyć i pokroić w grubsze paski.Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę i to samo uczynić z cebulą.W dużym garnku przesmażyć ziemniaki wraz z porem,cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy. A następnie dodać różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby
Aromatyczne Podróże