Kolejna wersja ziemniaczanej sałatki, która świetnie będzie pasować jako przekąska. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Polecam aby ziemniaki z których ją przygotowujemy były gotowane w mundurkach co podkreśli jej smak. Dodatek koperku i szczypiorku nada wiosenności na którą wyczekujemy z utęsknieniem. A Wy lubicie ziemniaczane sałatki ? Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i szynką SKŁADNIKI : 500 g ziemniaków gotowanych(...)jajka ugotowane na twardo 200 g szynki konserwowej 1-2 ogórki kiszone świeży koperek cienki szczypiorek 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki i jajka obieramy z łupiny, kroimy w kostkę wraz z szynka i ogórkiem - przekładamy do miski. Szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZamiast majonezu można dodać do tej sałatki jogurt wymieszany z posiekanym czosnkiem. Świetnie sprawdzi się posiekana, czerwona, wyrazista w smaku i dodająca koloru, czerwona cebula. Po raz pierwszy połączyłam ziemniaki z czarnymi oliwkami i rzeczywiście udany duet. Przygotujcie koniecznie więcej takiej sałatki, posmakuje każdemu! Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i oliwkami Składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 2 średniej wielkości ziemniaki(...)szklanki konserwowej kukurydzy 1/2 pęczka natki z pietruszki 3 łyżki drylowanych czarnych oliwek sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kukurydzę bez zalewy przekładamy do miski. Obrane ziemniaki i jajko oraz czarne oliwki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kukurydzy. Natkę z pietruszki siekamy i wrzucamy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku, skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy
Moja smaczna kuchniaDziś w propozycji włoskie gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka :) Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji Składniki: -> 2 buraki -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C(...)pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy tarty parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy i stopniowo dodajemy puree buraczane
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Sposób na wykorzystanie ziemniaków które zostały z obiadu Składniki • 1 cebula • kilka grubych plastrów szynki dojrzewającej wędzonej • pęczek koperku • sól • pieprz • ziemniaki które zastały nam z obiadu • 1 łyżka smalcu może być olej • ok 1,5 łyżki sosu sojowego Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę na patelni rozpuścić smalec lub dać olej podsmażyć cebulę dodać pokrojoną(...)kostkę szynkę smażyć ok 10 minut dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki sos sojowy i posiekany koper smażyć kolejne 5 minut doprawić pieprzem i solą
W królestwie smaków BeatyWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne pyzy z mięsem. Często zostają Wam ziemniaki z obiadu? bo mi tak, proponuję zrobienie z nich pyszny kluch z mięsem. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne, polane cebulką z masłem, myy co za smak :) do pyzów możecie użyć np: mięsa z kurczaka który został Wam z rosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam(...)wypróbowania :) Składniki : 500g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól do smaku 500 g piersi z kurczaka 3 pieczarki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy 1 cebula Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki, cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z drobno pokrojonymi pieczarkami. Następnie dodać piersi , przyprawić solą i pieprzem lub vegetą
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać(...)Ugotowane ziemniaki połączyć w misce z uprażoną cebulą . Wyrobić masę doprawiając ziołami ,solą i pieprzem. Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut
w mojej kuchnimasła, 5 jajek, 230 g cukru pudru, 500 g twarogu półtłustego, 300 g obranych ugotowanych ziemniaków, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy,* 30 g skórki pomarańczowej, 30 g rodzynek, sól Ziemniaki przetrzeć przez sito. Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć na tarce (w robocie). Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy(...)Dokładnie utrzeć, następnie dodać ser i ziemniaki, tu już wystarczy dokładnie wymieszać ser z masą żółtkowo maślaną (nie ucierać długo, ponieważ zbyt długie ucieranie spowoduje, że otrzymamy płynną masę, a tego nie chcemy ). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli (ma być w miarę sztywna, z miski odwróconej do góry
królestwo garówdowolne owoce. Można też dodać owoce od razu do masy i delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą(...)wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje 2-3 porcje Składniki 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości 1 szt korzeń selera jeden mały, ok. 300 g 1 szt korzeń pietruszki jeden średniej wielkości, ok. 300 g 1/4 szt kalafiora ok. 300 g 500 ml woda
Kucharzycatemu) z internetu i źródła nie pamiętam. "Langosz (węg. lángos, słow. lángoš)- specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (i również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym(...)cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy 13-14 cm lub 5 mniejszych) Ciasto: 250g mąki + 1/2 łyżeczki soli 1 średni ziemniak (ugotowany) 15g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru (płaska) 180 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 szczypta soli Dodatkowo (*): 4 łyżki
Di gotujenawet umierających mężczyzn ;) Zupa krem cebuli Składniki: 5 dużych cebul ok. 1 l bulionu warzywnego 185 ml (3/4 szklanki) wytrawnego cydru 4 łyżki masła klarowanego 2 duże ziemniaki sól, pieprz suszony tymianek suszony estrogen do podania: podsmażone piórka cebuli, chipsy z jarmużu Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy w kostkę ziemniaki(...)Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz cydr i gotujemy ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy, zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać włoszczyznę z bulionu albo mleko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chipsami jarmużu. Chipsy z jarmużu Składniki: dowolna ilość jarmużu sól (najlepiej himalajska) tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur
Bon Appetit Małgorzatypolędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła 2 łyżki chrzanu 150 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny 1,25 l bulionu drobiowego sól(...)pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo 150 g polędwicy łososiowej szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę. Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy 3-5 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól 8 ziaren pieprzu Duża biała cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Około 0,5l zakwasu (najlepiej domowego) 2 łyżki maki żytniej Biały pieprz Czosnek granulowany Sposób przygotowania: Do wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną(...)czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do garnka. Gotujemy Az ziemniaki będą półmiękkie. Doprawiamy
Pyry na Gazwarzyw. W moim domu, tak jak w domu moich rodziców i moich dziadków szczawiówka nie jest zupą kremem, ani zupą z małymi kawałeczkami, prawie przecieranymi warzyw. Musi być dużo ziemniaków, marchwi, dużo szczawiu i dużo jajek. Taka jest przepis na zupę szczawiową przekazany z pokolenia na pokolenie. Składniki: 2 wędzone żeberka 2,5 l bulionu warzywnego słoiczek szczawiu siekanego(...)DAGOMA 3 marchwie 4 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków sól,pieprz śmietana do zabielenia Wykonanie: Do bulionu wrzucamy wędzonkę. Dodajemy też ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plastry. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Wtedy wkładamy szczaw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy pokrojone w dużą kostkę jajka. Zabielamy
Z Majeczką w kuchniSerduszka serowe (kluseczki z twarogiem) z brokułami i sosem serowym Składniki na ok. 30 serduszek: mąka ziemniaczana 250g (kostka) twarogu półtłustego ok. 1 kg ziemniaków 1 jajko sól wg uznania Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Gorące ziemniaki i twaróg partiami przecisnij przez praskę. Wymieszaj i utwórz wolne miejsce wielkości około
Anioszek w kuchniSkładniki na 4-5 porcji: 3-4 marchewki 2-3 pietruszki 1 seler mały 1 kalarepa 4 ziemniaki nieduże 500 g brokułów świeżych (opcjonalnie mrożonych) 100 g serka topionego, dobrej jakości, bez dodatków 2-3 łyżki śmietany 18% po 1-2 małe łodyżki natki selera i lubczyku (lub suszony lubczyk pół łyżeczki) łyżeczka świeżej siekanej natki pietruszki sól, pieprz ziołowy(...)grzanki 2-3 ząbki czosnku do natarcia grzanek Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w mniejsze kawałki, seler i kalarepę przekrój na pół lub na cztery. Ziemniaki zostaw w całości. Brokuł podziel na różyczki i również opłucz. Zagotuj wodę w dużym garnku. Nie sól. Wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler, kalarepę i ziemniaki. Gotuj kilkanaście minut prawie
Anioszek w kuchni