WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 175Watykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać zaczyn na to ciasto to serdecznie polecam . Przez czas oczekiwania, zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników ("dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części
Kuchnia w opałach
JAJECZNICA PO CHŁOPSKU 149wszystkie składniki były własnej roboty, albo z własnej uprawy (a nie ze sklepu) . Nawet pieczarki zbieraliśmy na łące .......... to były czasy. Jak już udało mi się upiec własnoręcznie chleb to nie mogło zabraknąć takiej jajecznicy. Każdy potrafi zrobić jajecznicę więc nie będę tu przytaczać przepisu :) Moja oparta jest na maśle , cebuli, pieczarkach, szynce, papryce czerwonej, szczypiorku no i oczywiście(...)jajkach. Do tego domowej roboty chleb i pomidor - pychota
Kuchnia w opałach
JAJKO SADZONE NA TOŚCIE 150spędzić w piżamie. I tak też zrobię, no bo kto mi zabroni :) Nie przeszkadzało mi nawet to, że śniadanie było dzisiaj o 11. SKŁADNIKI: na 1 porcję 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 3 plasterki serka capresi 3 plasterki pomidora 1 jajko szczypiorek roszponka sól ziołowa olej masło A jak to zrobić: Kromki chleba tostowego posmarować bardzo cienko masłem
Kuchnia w opałach
FRANCUSKIE TOSTY 183trwaj. No nic delektuję się tym czasem póki mogę bo po godzinie 13 czar pryśnie i trzeba będzie zbierać się do pracy :( SKŁADNIKI: na 1 porcję 2 kromki chleba tostowego 1 jajko 1 łyżeczka śmietany sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej 3 liście sałaty rzymskiej 2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo 3 pomidorki koktajlowe kilka kostek czerwonej papryki(...)gorgonzolę. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Na wierzchu ułożyć kiełki z rzodkiewki i oprószyć pokrojonym drobno szczypiorkiem. Jajko skłócić ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb z dwóch stron obtoczyć w masie jajecznej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Tosty odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku. Przełożyć na talerz
Kuchnia w opałach
BARSZCZ KISZONY 169pietruszka 1 marchewka 1 plaster selera korzeniowego 6 dużych ząbków czosnku 2 litry wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli niejodowanej 1/2 łyżeczki kminku w ziarenkach 1 kromka chleba żytniego A jak to zrobić: Wszystkie warzywa myjemy i cienko obieramy. Ząbki czosnku, jeśli są zbyt duże przecinamy na pół. Wodę zagotowujemy i studzimy, dodając sól i cukier. Wszystkie(...)warzywa układamy w kamiennym garnku lub dużym słoju, wsypujemy kminek i zalewamy przestudzoną wodą. Na wierzchu układamy kromkę chleba. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Na wierzchu utworzy się kożuch, który delikatnie ściągamy i przecedzamy barszcz. Tak przygotowany przechowujemy w lodówce
Kuchnia w opałach
SAŁATKA CEZAR 178nikt, nie waży się mi przeszkadzać ;) SKŁADNIKI: na 1 porcję 5 liści sałaty rzymskiej 1 jajko ugotowane na twardo 4 filety z anchois 2 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) 2 kromki chleba tostowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego parmezanu sól pieprz sok z cytryny oliwa ostra musztarda (opcjonalnie) A jak to zrobić: Z chleba odkroić skórkę i pokroić w kostkę, którą
Kuchnia w opałach
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 223Ja nie urok to sraczka, wiadomo jak to przy dzieciach. Syncio był chory a teraz choruje Córcia. Synio uporał się raz dwa a tu się ciągle
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną 285Ograniczanie spożywania chleba ma takie zalety, że robi się w zamian więcej ciekawych sałatek. Oczywiście najlepiej wykorzystywać i łączyć składniki, które lubimy… ale można też próbować połączeń nietypowych, choć to nie zawsze jednak kończy się powodzeniem… Ta dzisiejsza sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną jest przykładem tych sprawdzonych, tradycyjnych smaków… Choć przyznam szczerze, że najczęściej z makreli robię/robiłam pastę do chleba. Sałatka, mimo że dość prosto skomponowana, bardzo nam zasmakowała. Smaki ciekawie się ze sobą łączą a dodatek dressingu miodowo-musztardowego sprawia, że sałatka jest bardziej ciekawa w smaku. Naprawdę warto się skusić, doskonale nadaje się zarówno jako tradycyjna przekąska, jak i np. na lunch. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną z makrelą wędzoną. Sałatka ziemniaczana z makrelą
UgotujmyTo.pl
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 325zasadach diety śródziemnomorskiej 1. Produkty zbożowe pełnoziarniste to Twoja baza. Wiele osób błędnie kojarzy dietę śródziemnomorską z górą makaronów, gdy tymczasem powinna ona opierać się przede wszystkim na chlebie i kaszach. Naczelna zasada brzmi: wybieraj produkty pełnoziarniste, mało przetworzone . Nie musicie więc biegać po sklepach w poszukiwaniu kuskusu, bulguru, ryżu arborio i pszenicy farro. Świetnie sprawdzą się nasze rodzime kasze(...)gryczana, pęczak i jęczmienna w towarzystwie pełnoziarnistego chleba . Dadzą Wam dużo energii, zapewnią sytość na długo i uzupełnią dietę w cenne witaminy i składniki mineralne. 2. Warzywa i owoce - sezonowe i lokalne. Warzywa i owoce, obok produktów zbożowych, stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej i powinny znajdować się w praktycznie każdym posiłku . Jednak w żadnym razie nie zachęcam Was do tego
Chilli Czosnek i Oliwa
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 409sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka(...)dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu
OstryKęs
Owsianka nocna z orzechami i suszonymi owocami 217Znowu sypie śnieżek, szkoda tylko, że nie ma słońca i tak ponuro jakoś... Zamiast blue monday mam blue tuesday normalnie... i poczucie, że wszystko
Dzieje kuchennej Wiewióry
Lussekatter - szwedzkie bułki szafranowe 230„Kotki Łucji”, bo tak w dosłownym tłumaczeniu można nazwać szwedzkie bułki szafranowe Lussekatt (w liczbie mnogiej Lussekatter), nazwę zawdzięczają Świętej Łucji z Syrakuz. W Szwecji
Grahamka, weka i kajzerka
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 256Było wiosenne ale już nie jest! Wieczorem mgła przysłoniła wszystko a potem zaczęło prószyć coś białego... ŚNIEG!!! ale dzieciaki mają radość! cały czas marzą o sankach
Dzieje kuchennej Wiewióry
Dietetyczna pasta z jajek i awokado (idealna również dla dzieci!) 288Wersja dla dzieci: Jajka dokładnie myjemy, a następnie gotujemy na twardo*. Obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Awokado myjemy i dorzucamy do jajek. Całość blenderujemy na gładką masę. Smarujemy chleb i gotowe J Wersja dla dorosłych:. Zblenderowane jajka z awokado doprawiamy obficie pieprzem oraz odrobiną soli. Dodajemy posiekany szczypiorek. Smarujemy chleb, z wierzchu możemy jeszcze oprószyć przyprawami i zajadamy. Smacznego
Kolizje Smaków
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 219Z ostatniej chwili... Zapachniało wiosną choć mamy dopiero styczeń. Słońce świeci, cieplutko, jeszcze tylko świergotu ptactwa brak do szczęścia. Miałam bardzo udany i miły dzień pełen
Dzieje kuchennej Wiewióry