Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82

Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82

Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82

Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba drożdżowa ciasto: 100 ml mleka 125 g masła roślinnego 2 duże jaja pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdż... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Dzieje kuchennej Wiewióry

Autor

WiewióraWiewióra

Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

lukier , tarta, ciasto, babki, pieczywo, czekolada, drożdżowe, chleb, wielkanoc, baba drożdżowa, ciasta drozdzowe, polewa, pomarańcze, ciastka kremówki, biała czekolada, ciasta z kremami, bułki, ciasto drożdżowe, świąteczne, świąteczne przepisy, pyszne ciasto, ciasto z bezami, chleb na drożdżach , biała polewa do ciasta, chleb mieszany, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia

Inne przepisy z Dzieje kuchennej Wiewióry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.