Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity
Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę. Ponieważ moja Gadzina nie lubi oliwy, więc posypuj... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Autor
CzteryFajery.pl
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
mielone, orzechy, papryka, sezam, shoarma, zupa, ciasto, sałatki, sałatka, ryby, chleb, prosta zupa, bułka pszenna, przekąska, kokosowe, pomarańcze, mięso, pieczywo, ciabatta, bułki, ryba, przekąski, proste ciasto, mięsa pieczone, ciasto z orzechami, smaczna sałatka, ciasto kokosowe, ryba w ciescie, salatka z serem, pieczeń z mięsa mielonego
Inne przepisy z Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dodaj komentarz