Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity

Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity

Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity

Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę. Ponieważ moja Gadzina  nie lubi oliwy, więc posypuj... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Autor

CzteryFajery.plCzteryFajery.pl

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mielone, orzechy, papryka, sezam, shoarma, zupa, ciasto, sałatki, sałatka, ryby, chleb, prosta zupa, bułka pszenna, przekąska, kokosowe, pomarańcze, mięso, pieczywo, ciabatta, bułki, ryba, przekąski, proste ciasto, mięsa pieczone, ciasto z orzechami, smaczna sałatka, ciasto kokosowe, ryba w ciescie, salatka z serem, pieczeń z mięsa mielonego

Inne przepisy z Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.