Tarta, rodzaj wypieku z kruchego ciasta lub ciasta francuskiego i nadzienia, które może być słodkie lub wytrawne. Jest to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.Istnieją trzy warianty pieczenia tarty:- surowe ciasto piecze się wraz z nadzieniem.- piecze się samo ciasto, a później wypełnia nadzieniem.- piecze się ciasto wypełnione ryżem lub fasolą, by zapobiec podnoszeniu się ciasta, pod koniec pieczenie usuwa się ryż lub fasolę i wkłada się nadzienie i pieczeń wspólnie.Zapraszam na wytrawną tartę z o...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...