Tego mi było trzeba! Puszyste ciasto, pulchne, z borówkami i pachnącą masłem domową kruszonką, na jogurcie naturalnym. Ciasto cudo! Pasują tu także inne owoce, szczególnie w sezonie truskawki, jagody, czereśnie, agrest jak i te całosezonowe jak jabłka, wtedy do kruszonki można dodać szczyptę cynamonu. Polecam także inne ciasta jogurtowe: Ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto jogurtowe z rodzynkami Jogurtowe ciasto(...)jabłkami oraz wypieki z kruszonką: Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką SKŁADNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 330 g jogurtu naturalnego gęstego kilka kropel aromatu śmietankowego Dodatkowo: 125 g borówek
Zasmakuj KuchniCiasto Amoniaczek pamiętam z dzieciństwa jak robiła go moja mama. Teraz ja go robię moim dzieciom bo które dziecko nie lubi galaretki? Ciasto jest z dodatkiem amoniaku ale nie jest on jakoś wyczuwalny chyba dzięki esencji arakowej, która daje ten specyficzny aromat. Ciasto pochodzi z dawnych książeczek wydawanych przez Poradnik Domowy. Pychotka11 Składniki: 6 jaj 30 dag cukru pudru(...)sztywną pianę, partiami dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z amoniakiem.Utrzeć gładką masę. Margarynę utrzeć na puch i połączyć z masą. Pod koniec ucierania dodać kilka kropli esencji. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w temp. 180 st. do zarumienienia. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier do pieczenia. Galaretki przygotować
Cukiernia Pychotkicytryny Dodatkowo 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Zaczyn drożdżowy Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Ciasto właściwe Do garnka przelewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane(...)jajka i żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy zaczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączamy i oprószamy mąką. Kiedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie
Wędrówki po kuchniDzisiaj chciałbym przedstawić Wam ciasto, które odkąd pojawiło się na naszym Wielkanocnym stole, rok rocznie robi gigantyczną furorę. Mazurek z karmelizowaną skórką pomarańczową to jeden z najlepszych słodkich wypieków. Wykwintne połączenie goryczkowej skórki pomarańczowej z kruchym ciastem i czekoladą. Bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Wielkanocy Ciasto (spód(...)rozpuści, duś na małym ogniu przez 30 minut często mieszając. Po tym czasie dodaj konfiturę pomarańczową lub brzoskwiniową. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, około 6-7 mm grubości. Ja wykładam 2/3 ciasta na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywam folią spożywczą i wałkuję małym wałkiem
kuron.com.plzrobić z zaległymi mrożonymi owocami? Oczywiście ciasto. Zdecydowałam się na kruche ciasto wypełnione budyniem jagodowym. Wyszło pyszne, ale trzeba pamiętać o doprawieniu jagód, w przeciwnym razie ciasto będzie mdłe. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (z czubkiem) 3/4 szklanki cukru kryształ opakowanie cukru wanilinowego 4 żółtka 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki(...)wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. (Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta przekładamy do tortownicy i wylepiamy jej dno nie zapominając o bokach (jakieś 3cm). Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy 10-15 minut. Kiedy ciasto się piecze
Anielskie wypiekioknami pochmurno. Pogoda przypomina bardziej jesienną niż wiosenną. Na poprawę humoru warto wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. Dziś przedstawiam przepis na pyszne ciasto serowo- orzechowe przełożone kremem budyniowym. Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i przygotować to pyszne ciasto. SKŁADNIKI: Ciasto orzechowe: 5 jajek, ¾ szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru(...)śmietany 30%, Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto orzechowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję mąki wymieszane z orzechami i proszkiem do pieczenia. Na końcu cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto przekładam
Tradycyjna kuchnia KasiDzień dobry :-) U mnie dziś wiosennie. Moja córcia w tamtym tygodniu miała urodzinki i musiał być tort, koniecznie z różowym. Więc mama myślała i myślała i wymyśliła taki oto ;-) Ciasto z dodatkiem szpinaku, środek to mus truskawkowy i do tego świeże truskawki. Tort wyszedł pyszny, córci smakował bardzo, nawet ciasto ze szpinakiem było pyszne ;-) Tort przyozdobiony truskawkami i kwiatuszkami cukrowymi(...)które kupiłam w Lidlu.Miłego piątku kochani Wam życzę :-) Tortownica średnica 26 cm Składniki ciasto: 550 g mrożonego szpinaku 6 jajek L 3 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu przekładamy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy połowę oleju
kruche babeczkiCiasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych wypieków. Dawno już nie piekłam, więc najwyższa pora to zmienić. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu, uwielbiam jeść ją jeszcze ciepłą świeżo po upieczeniu, do tego szklanka mleka lub kakao... pycha :) Przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, jednak jest to czas, kiedy ciasto samo rośnie a my możemy w tym czasie(...)formę keksówkę: * 250 g mąki pszennej * 4 g suchych drożdży * 4 łyżki cukru * 125 ml ciepłego mleka * 50 g bardzo rozpuszczonego masła * 1 jajko * szczypta soli * marmolada do posmarowania ciasta (użyłam marmolady wieloowocowej Orzech ) Wykonanie: Mleko podgrzać (musi być letnie, ale nie gorące), wlać do miski, wsypać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Miskę przykryć ścierką, odstawić
Zrób to smaczniemięciutkie i przepyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Drożdżówki są łatwe i dość szybkie w przygotowanie, gdyż dzięki użyciu suchych drożdży nie musimy robić rozczynu. Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 900g masy makowej z puszki Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta lukier(...)polania drożdżówek *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia
Blog z ApetytemWitam Kochani za oknem zrobiło się wiosennie, więc i jak chcę Wam dziś przedstawić pyszne, kolorowe ciasto. Jest to bardzo pyszny sernik z kremową masa serową, na kolorowym biszkopcie, z truskawkową pianką. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, zrobiłam je w dużej blaszce, a zniknęło w tempie ekspresowym. Całej mojej rodzinie bardzo smakowało. Chce Wam je bardzo polecić(...)Jest łatwe, pyszne, pięknie wygląda. Szczególnie polecam na zbliżające się święta wielkanocne. Na pewno będzie ozdobą stołu. Zapraszam SKŁADNIKI Przepis na dużą blaszkę ok 35x25cm CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek wody -8 łyżek oleju -3 łyżeczki kiślu truskawkowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczonych pączków ponieważ zbliża się Tłusty Czwartek i są one lżejszym wypiekiem niż tradycyjne pączki. To nadal ciastka zawierające sporo masła ale nie przesiąknięte tłuszczem tak jak smażone pączki. Ciasto na te pączki jest delikatne, puszyste i niezbyt słodkie. Pieczone pączki zachwycają lekkością i smakiem. Warto się troszkę napracować i upiec je dla rodziny, bo zapewniam Was w cukierni(...)cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Przesianą mąkę wymieszać w misce z cukrem i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn i roztrzepane jajka, wyrabiać ciasto przez 10 minut. Polecam wyrabiać ciasto za pomocą robota kuchennego wyposażonego w hak do ciasta. Ciasto jest dosyć rzadkie i wyrabianie ręczne jest trudne ponieważ mocno przykleja się do dłoni
Codziennik KuchennyCiasta z białek Po tradycyjnych tłustoczwartkowych wypiekach pączków i faworków zazwyczaj zostają nam w lodówce niewykorzystane białka. Podsyłam więc dziś kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki, do których przygotowania używamy wyłączcie białek. Zapraszam! *W razie potrzeby białka spokojnie możemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto(...)mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. *** Czekoladowe ciasto na białkach PRZEPIS TUTAJ Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach. *** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty wypiek. Polecam
Blog z ApetytemFaworki, pączki, kruche ciasto, mazurki to ciasta, do przygotowania których używa się dużo surowych żółtek. Zostaje dużo białek, z którymi trzeba coś zrobić. Można upiec różnego rodzaju bezy , kokosanki , pavlovą oraz ciasto anielskie -biszkopt na białkach. Angel Food Cake - delikatne, lekkie, puszyste i białe jak anielska suknia ciasto anielskie . Ciasto należy piec w specjalnej formie z nóżkami. Formy nie smaruje(...)ubijać dalej dodając 200 g cukru pudru. Gdy białka będą ubite – ale nie za bardzo sztywne, dodać pozostały cukier puder i delikatnie wymieszać. Następnie dodawać partiami mąkę delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do niewysmarowanej i nie wyłożonej papierem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Piekarnika nie otwierać przez pierwsze 25 minut. Ciasto powinno być
królestwo garówPrzepis pochodzi z książki siostry Anastazji. ciasto kokosowe 20 dag kokosu ja użyłam zielonego 5 białek 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia przygotowanie białka ubić na sztywno wsypać cukier i resztę składników ubijać na krótko i wylewamy na blaszkę i pieczemy w dużej blaszce ok 20 min – czas zależy od piekarnika ciasto ciemne upiekłam ze swojego(...)przepisu już sprawdzonego klik po upieczeniu ciasta jak ostygnie przeciąć ciasto na 2 części. składniki na masę do ciasta 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki zwykłej 1 budyń 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 1/2 szklanki cappuccino -ja użyłam śmietankowy smak 5 żółtek przygotowanie Cukier, budyń, mąkę, 5 żółtek dajemy do jednego garnka i do przygotowanych składników
Moje WyrobyWitam Kochani, dziś przyszła pora na kolejne super ciasto. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju przekładańce, są łatwe w przygotowaniu, pięknie wyglądają i super smakują. Ten też taki jest. Mowa o cieście Stefanka. Składa się ona z trzech miodowych spodów, połączonych kakaową masą grysikową, a całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Można też posypać ją wiórkami kokosowymi. To ciasto(...)łyżki kakao -250g masła lub margaryny DODATKOWO -5 łyżek mleka -50g masła -100g dowolnej czekolady -kilka orzechów włoskich do posypania lub wiórki kokosowe Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Musi nam powstać piękne, gładkie ciasto. Jeśli się klei posypujemy troszkę mąką. Powstałe ciasto dzielimy na trzy równe części i wstawiamy na około 20 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku