Lekkie ciasto jogurtowe na biszkopcie, to nasza propozycja na pyszny i prosty deser na weekend. Łagodne, orzeźwiające ciasto z puszystym biszkoptem, delikatną jogurtową masą i przejrzystą galaretką. Idealne na spotkania do kawy i jako doskonały deser po obiedzie . Do udekorowania ciasta skusiła nas polewa czekoladowa bez czekolady. Bez wątpienia wyszedł bardzo ładny i wyjątkowo pyszny deser. Mamy nadzieję, że każdy(...)znajdzie w tym cieście coś dla siebie. Zamiast pieczenia spodu, śmiało można go zrobić z biszkoptów. Dzięki temu ciasto wykonasz jeszcze szybciej. Jeśli szukasz więc prostego przepisu na sprawdzony deser, czegoś na słodko na poprawę nastroju, lub ciasta dla niedzielnych gości, to zapraszamy! LEKKIE CIASTO JOGURTOWE NA BISZKOPCIE Składniki: Biszkopt: jajka: 4 szt. cukier waniliowy: 3 łyżki mąka pszenna
Kuchnia Na WypasiePrzepyszny Miodownik przekładany masą z kaszy manny. Wyśmienite i proste w przygotowaniu ciasto na każdą okazję. Cała blacha znika w mgnieniu oka. Idealne dla wielbicieli ciast z dodatkiem miodu. To jedno z moich ulubionych ciast które często gości na naszym stole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram margaryny lub masła 3 łyżki miodu(...)pojemności 250 ml) 250 gram margaryny lub masła dodatkowo mały słoiczek lub pół większego ulubionego dżemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy
Blog kulinarny S9.PLMigdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy są na różnych dietach 🙂 Składniki(...)cukru 150 g zmielonych migdałów + ew.do obsypania foremki szczypta soli odrobina masła do wysmarowania formy Przygotowanie: Jaja powinny mieć temperaturę pokojową (wyciągnąć z lodówki na 4 godziny przed przygotowaniem ciasta lub najlepiej noc wcześniej). Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Formę na babkę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać zmielonymi migdałami. Nadmiar strzepnąć
Moja DelicjaKilka dni temu nastała kalendarzowa jesień. Widać ją i czuć także w powietrzu. Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z szarlotką/jabłecznikiem i takie też ciasto dziś upiekłam. Postawiłam na bardzo prosty, klasyczny przepis, czyli kruche ciasto i nadzienie z tartych jabłek. Chciałam, aby szarlotka wyszła w miarę niska, dlatego użyłam niezbyt dużej ilości jabłek oraz, aby nadzienie(...)było zbyt rzadkie i aby jabłka nie wypływały przy krojeniu. Dlatego do jabłek dodałam trochę budyniu w proszku i kaszy manny. Szarlotka wyszła przepyszna. Mimo iż jest to ciasto kruche, to jednocześnie jest miękkie i delikatne. Taka szarlotka jest dla mnie idealna. Mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2,5szkl
Waniliowe Improwizacjetradycyjnie – szarlotka w kruchym cieście z cytrynowym lukrem. Prosto i niezwykle smacznie. Przepis pochodzi z zasobów “zeszytu słodkosentymentowego” Składniki: 1,2 kg jabłek 500 g mąki 220 g masła 200 ml kwaśnej śmietany 12% 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli jabłka są zbyt kwaśne) 1 szklanka cukru(...)pudru Sok z połowy cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Mąkę, posiekane masło, szczyptę soli i śmietanę zagniatam na jednolite ciasto. Tworzę kulkę, którą następnie wkładam do lodówki na 20 minut. W tym czasie myję i obieram jabłka. Następnie trę jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ciasto wyciągam z lodówki, dzielę na dwie równe części. Blaszkę
Słodki sentymentTarta wegetariańska w wersji fit! Przygotowana na spodzie z ciasta francuskiego, ze świeżymi pomidorami i cebulą czerwoną oraz dodatkiem naturalnego serka Bieluch. Mega prosty i szybki przepis - tylko 4 główne składniki i 30 minut czasu! Używając gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy. Idealna propozycja dla osób zapracowanych lub w sytuacji gdy pojawią się niespodziewani goście. Jestem wielką fanką(...)pomidorów i jak dla mnie ta tarta to strzał w dziesiątkę. Jest lekka, bogato nadziana pomidorami i z chrupiącym ciastem francuskim. Delikatny i kremowy serek świetnie współgra ze smakiem pomidorów. Po prostu pyszna! Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie się sprawdzi na kolację, lunch lub wieczór z przyjaciółmi. Do przygotowania tarty użyłam serka naturalnego Bieluch
Kuchnia MagdaLenyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kinder Country bez pieczenia to bardzo smaczna przekąska, którą pokochają wszyscy miłośnicy tego typu łakoci. Ogromną zaletą tego ciasta jest fakt, że nie dość, że jest proste w przygotowaniu, to na dodatek zajmuje bardzo mało czasu. Jeśli macie niezapowiedzianych gości, lub po prostu nachodzi Was ochota na coś słodkiego, ciasto kinder country będzie idealnym wyborem(...)wpisie znajdziecie przepis na pyszne ciasto kinder country , które możecie przygotować bez użycia piekarnika w bardzo krótkim czasie. Jeśli nie lubicie piec, lub nie macie do tego daru, to ciasto z pewnością Wam wyjdzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem i wypróbowania tego ciasta. PRZEPIS NA CIASTO KINDER COUNTRY Składniki: 350 ml schłodzonej śmietanki
Przepiski.plDzisiaj zapraszamy na przepyszne, miękkie i wilgotne ciasto na maślance z wiśniami . Do tego szybkiego i prostego w zrobieniu ciasta użyliśmy wiśni, które zebrałam ze starych drzew u zaprzyjaźnionej rodziny. U mojego Wujka też są takie drzewa, ale owoce zostały już wcześniej oberwane. Drzewa te, od kiedy tylko pamiętam, rosły wzdłuż ich płotu, myślę, że mogły być zasadzone zaraz(...)też są takie drzewa. Takich owoców wiśni, prawie czarnych w swojej barwie nie można chyba nigdzie kupić. Powstają z nich najlepsze dżemy oraz nalewki, a teraz także to wyborne ciasto z kruszonką, zrobione z wykorzystaniem maślanki. Udostępnij Ciasto na maślance z wiśniami – składniki 500 g wiśni 1 łyżka cukru Ciasto na maślance: 3 szklanki mąki pszennej 3 / 4 szklanki
niecodziennikparyCiasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pysznie wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego(...)DODATKOWO: śliwki węgierki *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu
Blog z ApetytemCiasto Tropikana bez pieczenia Ciasto Tropikana to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia z galaretką, ananasem z puszki i budyniem na herbatnikach . Ten łatwy przepis to świetny wybór dla początkujących, zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Zobaczcie, jak przygotować pyszne ciasto bez włączania piekarnika na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Tropikana z galaretką(...)herbatnikami może być przygotowane w okrągłej lub kwadratowej tortownicy. Jeśli używacie okrągłej, najlepiej wybrać okrągłe herbatniki. Do ciasta bez pieczenia z ananasem idealnie pasuje budyniowy krem kokosowy . Podczas jego przygotowania należy pamiętać, by budyń i masło były w tej samej pokojowej temperaturze, a kokosowy budyń dodawać do masła stopniowo. Nasze ciasto na zimno wieńczymy galaretką z ananasem z puszki
Lekcje w kuchnipokona! Nie damy się! Niech na naszych stołach się dzieje, niech pojawią się nasze ulubione potrawy, kwaśne żurki, soczyste pieczenie, kolorowe jajka, sałatki i oczywiście osładzające każdą chwilę słodkie ciasta. A skoro Wielkanoc, to i mazurek musi być. Moim faworytem zawsze były mazurki kajmakowe, było mi wszystko jedno jakie było ciasto pod spodem, czy było to kruche, półkruche(...)zwykły andrut, najważniejsze, że była tam przesłodka masa kajmakowa...... I ten moment, gdy ciasto skończone, a w puszcze jeszcze kilka łyżek kajmaku do wylizania :D Dziś przedstawiam Wam mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki. Kruche ciasto wypełnione jest kajmakowym nadzieniem, którego słodycz przełamana jest przez dżem z czarnej porzeczki. Całości dopełniają: idealna na wszystko czekolada i chrupiące
Na kulinarnym poligonieKarpatka, czyli ulubione ciasto mojego Smakosza. Kiedyś myślałam, że na takie ciasto trzeba sobie zasłużyć ;) bo jej przygotowanie jest bardzo trudne. Nic bardziej mylnego, najważniejsze, żeby się odważyć i wypróbować, a potem już tylko cieszyć się efektem. Tym razem przygotowałam karpatkę z wiśniami, które wspaniale smakują razem z aksamitnym kremem na bazie masła i budyniu. Karpatka z wiśniami Składniki(...)Ciasto: 1) 5 jajek 2) 250 ml wody 3) 150 g masła 4) 1 szkl mąki pszennej 5) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Na kulinarnym poligonieDziś proponuję przepis na lekkie śmietankowo-brzoskwiniowe ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto brzoskwiniowe Składniki Składniki na ciasto: 200 g mąki 40 g cukru pudru 80 g masła 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego Składniki na masę: 300 ml mleka 50 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy(...)połówek brzoskwiń z puszki Instrukcje Mąkę przesiewamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, posiekane zimne masło i jogurt. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. W garnku zagotowujemy 200 ml mleka i cukier, w pozostałym mleku mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy, przykrywamy folią i odstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamKarpatka to ciasto, które z pewnością zna każdy. Mój ulubiony i wielokrotnie sprawdzony przepis na karpatkę. Karpatka z dużą ilością kremu. Pamiętam kiedy jako dziecko piekliśmy je w domu pierwszy raz i wszyscy z zaciekawieniem patrzyliśmy jak rosną „Karpaty”. To jedno z moich ulubionych ciast, szkoda tylko, że ma tak dużo kalorii ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karpatka(...)Składniki Składniki na ciasto: 5 jajek 130 g mąki pszennej 250 ml wody 130 g masła Składniki na krem: 4 żółtka 300 g miękkiego masła 700 ml mleka 80 g budyniu bez cukru 140 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Instrukcje Ciasto: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę i gotujemy chwilę cały czas mieszając
To co lubię - gotuję i polecamjest po prostu pyszny, tak można go określić jednym zdaniem. Wymaga trochę pracy, ale na specjalne okazje będzie idealny. Najlepiej smakuje 2, 3 dnia więc można go przygotować wcześniej. Ciasto biszkoptowe przełożone gotowanym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na ciasto ciemne: 6 jajek całe 100 g cukru 0,5 szklanki (szklanka 250 ml) 140 g mąki tortowej(...)szkl. 2 łyżki kakao płaskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na ciasto jasne: 6 białek 3/4 szklanki cukru 140 g 50 g mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki 150 g mąki ziemniaczanej 1 szkl. szczypta soli 1 łyżka octu lub soku z cytryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę sernikową: 1 kg sera półtłustego zmielonego
To co lubię - gotuję i polecam