Kadayif z budyniem to deser z ciasta filo pociętego w cieniutkie nitki, tak zwane anielskie włosy lub po prostu kadayif. Kadayif z budyniem to pyszny deser z kremem budyniowym w chrupiącym cieście. Ciasto kadayif można kupić w większości sklepów z produktami arabskimi. Ciasto : 300 g ciasta kadayif, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki masła, 1,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich(...)krem : 4 łyżki mąki, 1 litr mleka, 1 szklanka cukru, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 1 żółtko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 ml śmietany kremówki 30%, Ciasto : ciasto kadayif pociąć i rozdzielić na pojedyncze nitki. Do garnka z grubym dnem włożyć masło i je roztopić. Wrzucić ciasto i podgrzewać cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gdy ciasto zmieni
królestwo garówwspaniale wygląda. Mak, czekolada i orzechy dobrze się ze sobą łączą. Spód nie jest twardy i go już osobno nie podpiekałam. Zamiast rodzynek można użyć innych, ulubionych bakalii. Z ciastem jest trochę zachodu, więc radzę zapoznać się z przepisem i go sobie rozplanować. Polecam! (inspiracja z gazetki „Najlepsze słodkości 66 sprawdzonych przepisów” 4/2015 przepis zmodyfikowany). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału(...)cukru pudru Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70% 60g mlecznej czekolady 200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) trochę posiekanych orzechów włoskich do posypania ciasta Spód: 1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM . Dodać żółtka, śmietanę i ciasto
Mała CukierenkaJedno z moich ulubionych ciast! Smak dzieciństwa takie ciasto piekła często moja kochana mamusia Niebo w gębi e – nazwa mówi sama za siebie Ciasto jest przepyszne, idealny przepis na Święta. Ciasto niebo w gębie to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej oraz kremu orzechowego. Jest wilgotne od jabłek, trochę kremowe i aromatyczne. Serdecznie polecam! Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio(...)ORZECHOWY 350 g orzechów włoskich Helio 300 ml mleka 3/4 szkl cukru 300 g masła POLEWA: Polewa mleczna Helio Sposób przygotowania: Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką. Dzielimy je na dwie równe części. Jedną dajemy do lodówki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut na złoty
Podróż w kulinariaNaleśniki są to płaskie placki, które są cienkie i okrągłe. Przygotowywane z ciasta, które zawiera jajka, mąkę i mleko oraz smażone są na oleju lub maśle. Uważa się, że były prawdopodobnie najwcześniejszym i najbardziej rozpowszechnionym pokarmem zbożowym spożywanym w społeczeństwach prehistorycznych. Można podawać je o każdej porze dnia i roku, z różnymi dodatkami lub nadzieniami. W Polsce naleśniki podawane(...)dżemem lub białym serem jako deser lub także jako danie główne. Mogą być także w wersji wytrawnej z farszem mięsnym lub z warzywami. Cały sekret tkwi szczególnie w cieście. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cienkie ciasto na naleśniki 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Naleśnik Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Smażenie 5 min. Kalorie
ProstePesto.plMoże upiekłabym makowca? Ale kto wtedy by go zjadł? Kto by powiedział, że za słodki mak, że znowu skórkę pomarańczową dałaś, a wiesz, że nie lubię! Albo: ale ciasto, noooo powiem ci, że takiego makowca jeszcze nie jadłem. I na jedne i na drugie słowa czekam, z pierwszych zawsze się uśmieję, czasami się wkurzę, te ostatnie sprawiają, że chce(...)się jeszcze bardziej. Zapraszam na makowca innego. Na struclę w kwadratowym wydaniu :) Ciasto krucho-drożdżowe: 380-400 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 g cukru pudru 110 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i kawałki
bistro mamakiszoną kapustą i grzybami leśnymi, doskonałe jako przekąska na przyjęcia, lub imprezy rodzinne a oprócz tego obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Kapuśniaczki drożdżowe Składniki na około 25szt. kapuśniaczków: Farsz: 300g kapusty kiszonej 20g suszonych grzybów leśnych(...)liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku szklanka wody 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Ciasto: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + 1 żółtko) 40g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo 1rozmącone jajko i kminek do posmarowania i posypania kapuśniaczków przed
Księga-SmakuCiasto cytrynowiec wg przepisu siostry Anastazji. Wyśmienite ciasto ze słodko-kwaskawą nutą. W mojej rodzinie to ciasto wzbudziło zachwyt. Sama po ten przepis sięgnełam z ciekawości i się nie zawiodłam. Ciasto prezentuje się imponująco i dobrze się kroi. Idealne na różnego rodzaju uroczystości czy Święta. W oryginalnym przepisie był pieczony biszkopt z 6 jaj. Ja przygotowałam biszkopt(...)ciasto i tak jest bardzo wysokie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka L 3/4 szklanki cukru (130 gram), składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej (140 gram) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 2 budynie śmietankowe
Blog kulinarny S9.PLnadzieniem z białego maku . Jest on bardzo popularny w Poznaniu i w niektórych częściach Wielkopolski. Te rogale są głównie wypiekane podczas obchodów dnia Niepodległości. Wypiek ten jest wykonany z ciasta półfrancuskiego, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pyszne nadzienie z białego maku, bakalii i orzechów sprawia, że ciężko się oprzeć tym pysznościom. Od dziś w domu sami możemy wykonać(...)pyszne rogale, które rozpływają się w ustach. Ciężko się im oprzeć, ale raz do roku możemy sobie pozwolić na małe szaleństwo. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 1 kg mąki pszennej tortowej – 110 g miękkiego masła – 300 g masła do wałkowania – 100 erytrytolu – 2 jajka – żółtko – 400 ml ciepłego mleka
Zdrowy Styl JoannyPrzepis na ciasto powstał we współpracy z marką Ariete. Drożdżówka została wyrobiona robotem planetarnym Ariete z serii Classica. W mojej ocenie robot doskonale sprawdziła w tym zadaniu. Ciasto wyszło doskonałe. Przedstawiam dodatkowo kilka zalet tego urządzania: 1. Ręczne wyrabianie ciasta jest zadaniem pracochłonnym i wymaga sporej wprawy, za to mikser jest w stanie zrobić to praktycznie samodzielnie, a nasza rola(...)się podczas najcięższych zadań. 3. Pojemność misy - Metalowa misa o pojemności 5,5 l wraz z zestawem 3 końcówek sprawi, że za jednym razem z łatwością przygotujesz dużą porcję ciasta lub ubitych białek czy śmietany 4. Praca pulsacyjna - Robot został wyposażony w funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu i rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę
Kulinarne przygodyCiasto, które tym razem zrobiłam to ciasto bez pieczenia, czy też deser na zimno na bazie białego sera i herbatników. Nosi on wiele nazw, między innymi: chatka Puchatka, chatka Baby Jagi, psia buda, domek Baby Jagi i inne. Mi osobiście najbardziej spodobała się nazwa :Chatka Puchatka" i taką też będę się posługiwała. Podobnie jak nazw, również przepisów na to ciasto(...)bardzo podobne, ale różnią się pewnymi szczegółami. Jedne są z galaretką, inne bez, jedne mają w składzie jajka inne nie, mają inne proporcje składników itp. Ja osobiście zrobiłam to ciast bez jajek i z dodatkiem galaretki. Ciasto wyszło pyszne, tak jak się tego spodziewałam, choć nie do końca wyszedł mi taki kształt jaki ta chatka powinna mieć. Ciasto w oryginale
Waniliowe Improwizacje