Łatwa szarlotka na kruchym cieście. Szarlotkę z tego przepisu przygotowałam na mące orkiszowej, pełnoziarnistej – stąd jej ciemny kolor. Szarlotkę na kruchym cieście możesz upiec ze zwykłej mąki pszennej, mąki owsianej , lub pełnoziarnistej, tak jak ja. Forma w której piekłam szarlotkę, miała wymiary 31x21cm Składniki: 330g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 200g masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru 1op. cukru waniliowego ( 16g ) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz jabłek, zagniatamy ręcznie, lub za pomocą robota z hakami, na gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w woreczek i wkładamy do lodówki na około 1-1,5 godz. W czasie kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się przygotowaniem jabłek i blachy na ciasto. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy
NiePieprz.plpuszysta rolada czekoladowa z malinami bez cukru i glutenu! Świetny deser dla osób na diecie niskowęglowodanowej czy bezglutenowej, a także odchudzających się. Powstała jako jeden z wielu wariantów biszkoptowego ciasta, które znacie m.in. z zawijanego keto makowca . Krem przygotowany na bazie jogurtu skyr pozwala znacznie zmniejszyć zawartość tłuszczu, przy jednoczesnym zwiększeniu białka, zatem ciasto doskonale sprawdzi się również na redukcji(...)oczywiście po wliczeniu go do bilansu kalorycznego). Jeśli chodzi o nadzienie, to ogranicza Was jak zawsze tylko Wasza wyobraźnia oraz makro! Składniki – rolada czekoladowa z malinami Ciasto 4 jajka szczypta soli kłodawskiej 150 g twarogu półtłustego 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 30 g erytrolu w pudrze 10 g kakao szczypta wanilii 1 łyżeczka
Ola la LCHFNiezwykle prosta i efektowna przekąska z parówek zawiniętych w chrupiące ciasto francuskie. Bardzo smaczna przekąska na ciepło lub zimno. Podasz ją do sosu czosnkowego lub sosu pomidorowego. Ciasto francuskie przed pieczeniem możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziołami. Zapraszam po sprawdzony przepis na parówki w cieście francuskim. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego – 300 g 5 parówek PRZYGOTOWANIE: Ciasto(...)francuskie rozkładam na blacie. Układam na nim w równych odstępach parówki. Ciasto nacinam z zapasem, tak aby udało się owinąć nim dokładnie parówki. Ciasto dokładnie dociśnij do parówki, końce zawiń. Ciasto wraz z parówką ponacinaj uważając, by nie przeciąć całkowicie parówek z ciastem. Parówkę w cieście zawiń w koło, dokładnie zlep końce. Parówki w cieście piecz przez 20-25 minut
Zasmakuj KuchniCiasto Świąteczne… Na początku mojej nudnej wypowiedzi, życzę Ci mój drogi czytelniku spokojnych świąt. Wracamy do ciasta świątecznego lub bożonarodzeniowe, którego historia sięga XVI wieku, które na całym świecie występuje oczywiście wielu odmianach i jest przekazywana z pokolenia na pokolenia. W XVI wieku z pierwotnej receptury usunięto płatki owsiane i dodano masło, mąkę pszenną i jajka. Ciasto Świąteczne(...)pisałem wyżej, ma oczywiście wiele odmian, ale z reguły jest to wariacja na temat klasycznego ciasta owocowego. Odmiany tych ciast mogą być oczywiście przeróżne, jasne, ciemne, wilgotne, suche, lepkie, kruche, ciężkie, gąbczaste, zakwaszane, przaśne, z lukrem, lub bez lukru, posypane cukrem pudrem, marcepanem, migdałową pastą cukrową, lub po prostu bez niczego. Przyprawy korzenne, które były przywożone przez – Mędrców
RafalCookKulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego , który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach(...)zatem poniższy przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kulebiak z kapustą Składniki na kulebiak. Ciasto drożdżowe: 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 dkg świeżych drożdży 120 ml letniego mleka 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka cukru kryształu 2 łyżki oleju 1 jajko
MeCooksKostka piernikowa z ptasim mleczkiem to wyjątkowy deser, który łączy w sobie dwa ciasta. A mianowicie aromatyczny piernik i delikatną piankę. To ciasto nie jest zbytnio skomplikowane, ani pracochłonne, a kostka piernikowa z ptasim mleczkiem prezentuje się ładnie na talerzu i smakuje wyśmienicie. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to piernik przełożony powidłami śliwkowymi, a dodatkową warstwą jest śmietankowa pianka, natomiast(...)wykończenie ciasta stanowi czekoladowa polewa. Do polewy czekoladowej dodana jest żelatyna, dzięki czemu podczas krojenia nie rozpływa się ona i nie brudzi białej pianki. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to ciasto dosyć wysokie, dlatego piernik można upiec w nieco większej blaszce, wówczas nie musimy go przekrawać, a powidłami posmarować wierzch piernika i na to nałożyć piankę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciPoznaj zawijane, drożdżowe bułeczki z makiem. Wyglądają jak z cukierni i smakują wyśmienicie. Są miękkie, delikatne i wilgotne. Zobacz jak formować i zawijać ciasto drożdżowe z masą makową. U mnie w domu czuć już zapach świąt, które będą za niecały miesiąc! Dziś upiekłam wspaniałe bułeczki drożdżowe zawijane z masą makową. Mama bardzo często piekła takie bułeczki z serem lub właśnie(...)smak z dzieciństwa. Pamiętacie te bułeczki ze szkolnego sklepiku? Wyglądają efektownie i jeszcze lepiej smakują. Gorąco polecam wypróbować przed świętami. Drożdżówki z makiem wykonasz w 60 minut . Czas wyrastania ciasta drożdżowego : 70 – 90 minut (plus 10 – 15 minut aktywacji świeżych drożdży) Czas pieczenia bułeczek : 15 minut w 190 stopniach bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół. Drożdżowe
Ania gotujeBrownie idealne, czyli coś dla fanów wyjątkowo czekoladowych wypieków. Mocno wilgotne i czekoladowe, przyznam się, że to ciasto do którego mam ogromną słabość! Po wielu próbach w końcu uzyskałam brownie idealne, wypieczone tak by nie było zbyt upieczone i suche, ale też niezbyt surowe w środku. I dodam, że najważniejsze to jednak poznać się dobrze ze swoim piekarnikiem, u mnie(...)szklanki cukru ** (180 g) ½ szklanki mąki (80 g) ½ łyżeczki soli * najlepiej co najmniej 64% miazgi kakaowej ** jeśli używasz kakao o bardzo dużej zawartości miazgi kakaowej, a lubisz mocno słodkie ciasta to dodaj 200-220 g cukru Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia : 25 minut Ilość : forma 24 x 25 cm (20 porcji) Przygotowanie W garnku roztapiamy masło na średniej
WegePrzepisCiasto Czarnuszek z oreo to bardzo prosty do zrobienia wypiek, który smakuje bardzo dobrze i wygląda interesująco. Takie czarno-białe ciasto z pewnością przyciąga wzrok i kusi kubki smakowe. Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom oreo i nie tylko. Jak zrobić ciasto Czarnuszek z oreo? Jest to bardzo proste. Wystarczy upiec biszkopt, a na niego wyłożyć krem z bitej śmietany(...)mascarpone. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i gotowe. Ciasto powinno wyjść nawet początkującym kucharzom i kucharkom. Składniki na ciasto Czarnuszek z oreo: Biszkopt: 5 jajek rozmiar M 140 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka z czubkiem) 1 czubata łyżka czarnego kakao 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 mascarpone 400 ml śmietany
e-PrzepisyKulinarneCiasto Balladyna to pyszny deser składający się z kilku warstw, które świetnie ze sobą współgrają. Jest to ciemny biszkopt, warstwy serowe oraz kajmak przełożony herbatnikami. Na wierzchu ciasta znajdują się maliny zatopione w galaretce o tym samym smaku. Pomimo iż do ciasta został dodany słodki kajmak to ciasto Balladyna nie jest zbyt słodkie, ponieważ malinowa galaretka z owocami przełamują jego(...)słodycz. Ciasto Balladyna to super deser, który przygotować możemy na imieniny, spotkania ze znajomymi, a także na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Zrobienie tego deseru może wydawać się trudne, ale tak nie jest, a całość smakuje wyśmienicie. Ciasto Balladyna ma jeden minus, a mianowicie nie można go spróbować bezpośrednio po zrobieniu, ponieważ musi spędzić kilka godzin w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciNajprostsza szarlotka. Przepis na ciasto z jabłkami smaczne i proste. Najprostsza szarlotka. Prosty przepis na szarlotkę jest na wagę złota, szczególnie wtedy, kiedy dysponujemy niewielką ilością czasu. Szarlotka to tak jakby nasze listopadowe ciasto. Każdemu smakuje i ma takie jakieś nostalgiczne właściwości, kiedy to wszyscy wracamy do "do tych pól malowanych, do tych łąk zielonych...". Przepisów na szarlotki jest cała(...)jabłkowy: ( jeśli masz w słoikach to super, jeśli nie, to zacznij od zrobienia musu): - do 2 kg jabłek, np. szara reneta -5 łyżek cukru - łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto: - 300 g mąki - 200 g zimnego masła - 50 g smalcu - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek drobnego cukru - 1 jajko - cukier puder do posypania wierzchu Jak zrobić szarlotkę? Najpierw przygotuj
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Babka cytrynowa: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 250 g margaryny 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia skórka i sok wyciśnięty(...)cytryny 0,5 łyżeczki aromatu proszku o smaku cytrynowym Dodatkowo: słoik dżemu o smaku agrestu (280g) Przygotowanie: Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się
Ciastka - domowe słodkościPrzepis na przepyszne słodkie, aromatyczne ciasto. Słodkie bo moje gruszki były dojrzałe i słodkie – wybrałam gatunek Konferencja – bardzo smaczny. Czasem również nadzienie z gruszek lubię doprawić przyprawą do pierników i wanilią. Smakuje trochę jak korzenna szarlotka, ale z nutą czegoś nowego i fajnego . Dzisiaj było bez tej przyprawy, bo chciałam naturalny smak gruszek, ale wspominam o takiej mozliwości(...)Bardzo polecam! Ciasto upiekłam dla odwiedzających nas znajomych a po szybkości jego znikania wnioskuję, że wszystkim bardzo smakowało PRZEPIS NA GRUSZOTKĘ Składniki: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g oleju kokosowego lub masła rozpuszczonego 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby taka uwaga – na zdjęciach widać
Dorota Smakuje