Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to wyjątkowy deser, który łączy w sobie dwa ciasta. A mianowicie aromatyczny piernik i delikatną piankę. To ciasto nie jest zbytnio skomplikowane, ani pracochłonne, a kostka piernikowa z ptasim mleczkiem prezentuje się ładnie na talerzu i smakuje wyśmienicie. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to piernik przełożony powidłami śliwkowymi, a dodatkową warstwą jest śmietankowa pianka, natomiast(...)wykończenie ciasta stanowi czekoladowa polewa. Do polewy czekoladowej dodana jest żelatyna, dzięki czemu podczas krojenia nie rozpływa się ona i nie brudzi białej pianki. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to ciasto dosyć wysokie, dlatego piernik można upiec w nieco większej blaszce, wówczas nie musimy go przekrawać, a powidłami posmarować wierzch piernika i na to nałożyć piankę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciPoznaj zawijane, drożdżowe bułeczki z makiem. Wyglądają jak z cukierni i smakują wyśmienicie. Są miękkie, delikatne i wilgotne. Zobacz jak formować i zawijać ciasto drożdżowe z masą makową. U mnie w domu czuć już zapach świąt, które będą za niecały miesiąc! Dziś upiekłam wspaniałe bułeczki drożdżowe zawijane z masą makową. Mama bardzo często piekła takie bułeczki z serem lub właśnie(...)smak z dzieciństwa. Pamiętacie te bułeczki ze szkolnego sklepiku? Wyglądają efektownie i jeszcze lepiej smakują. Gorąco polecam wypróbować przed świętami. Drożdżówki z makiem wykonasz w 60 minut . Czas wyrastania ciasta drożdżowego : 70 – 90 minut (plus 10 – 15 minut aktywacji świeżych drożdży) Czas pieczenia bułeczek : 15 minut w 190 stopniach bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół. Drożdżowe
Ania gotujeBrownie idealne, czyli coś dla fanów wyjątkowo czekoladowych wypieków. Mocno wilgotne i czekoladowe, przyznam się, że to ciasto do którego mam ogromną słabość! Po wielu próbach w końcu uzyskałam brownie idealne, wypieczone tak by nie było zbyt upieczone i suche, ale też niezbyt surowe w środku. I dodam, że najważniejsze to jednak poznać się dobrze ze swoim piekarnikiem, u mnie(...)szklanki cukru ** (180 g) ½ szklanki mąki (80 g) ½ łyżeczki soli * najlepiej co najmniej 64% miazgi kakaowej ** jeśli używasz kakao o bardzo dużej zawartości miazgi kakaowej, a lubisz mocno słodkie ciasta to dodaj 200-220 g cukru Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia : 25 minut Ilość : forma 24 x 25 cm (20 porcji) Przygotowanie W garnku roztapiamy masło na średniej
WegePrzepisCiasto Czarnuszek z oreo to bardzo prosty do zrobienia wypiek, który smakuje bardzo dobrze i wygląda interesująco. Takie czarno-białe ciasto z pewnością przyciąga wzrok i kusi kubki smakowe. Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom oreo i nie tylko. Jak zrobić ciasto Czarnuszek z oreo? Jest to bardzo proste. Wystarczy upiec biszkopt, a na niego wyłożyć krem z bitej śmietany(...)mascarpone. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i gotowe. Ciasto powinno wyjść nawet początkującym kucharzom i kucharkom. Składniki na ciasto Czarnuszek z oreo: Biszkopt: 5 jajek rozmiar M 140 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka z czubkiem) 1 czubata łyżka czarnego kakao 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 mascarpone 400 ml śmietany
e-PrzepisyKulinarneCiasto Balladyna to pyszny deser składający się z kilku warstw, które świetnie ze sobą współgrają. Jest to ciemny biszkopt, warstwy serowe oraz kajmak przełożony herbatnikami. Na wierzchu ciasta znajdują się maliny zatopione w galaretce o tym samym smaku. Pomimo iż do ciasta został dodany słodki kajmak to ciasto Balladyna nie jest zbyt słodkie, ponieważ malinowa galaretka z owocami przełamują jego(...)słodycz. Ciasto Balladyna to super deser, który przygotować możemy na imieniny, spotkania ze znajomymi, a także na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Zrobienie tego deseru może wydawać się trudne, ale tak nie jest, a całość smakuje wyśmienicie. Ciasto Balladyna ma jeden minus, a mianowicie nie można go spróbować bezpośrednio po zrobieniu, ponieważ musi spędzić kilka godzin w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciNajprostsza szarlotka. Przepis na ciasto z jabłkami smaczne i proste. Najprostsza szarlotka. Prosty przepis na szarlotkę jest na wagę złota, szczególnie wtedy, kiedy dysponujemy niewielką ilością czasu. Szarlotka to tak jakby nasze listopadowe ciasto. Każdemu smakuje i ma takie jakieś nostalgiczne właściwości, kiedy to wszyscy wracamy do "do tych pól malowanych, do tych łąk zielonych...". Przepisów na szarlotki jest cała(...)jabłkowy: ( jeśli masz w słoikach to super, jeśli nie, to zacznij od zrobienia musu): - do 2 kg jabłek, np. szara reneta -5 łyżek cukru - łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto: - 300 g mąki - 200 g zimnego masła - 50 g smalcu - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek drobnego cukru - 1 jajko - cukier puder do posypania wierzchu Jak zrobić szarlotkę? Najpierw przygotuj
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Babka cytrynowa: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 250 g margaryny 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia skórka i sok wyciśnięty(...)cytryny 0,5 łyżeczki aromatu proszku o smaku cytrynowym Dodatkowo: słoik dżemu o smaku agrestu (280g) Przygotowanie: Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się
Ciastka - domowe słodkościPrzepis na przepyszne słodkie, aromatyczne ciasto. Słodkie bo moje gruszki były dojrzałe i słodkie – wybrałam gatunek Konferencja – bardzo smaczny. Czasem również nadzienie z gruszek lubię doprawić przyprawą do pierników i wanilią. Smakuje trochę jak korzenna szarlotka, ale z nutą czegoś nowego i fajnego . Dzisiaj było bez tej przyprawy, bo chciałam naturalny smak gruszek, ale wspominam o takiej mozliwości(...)Bardzo polecam! Ciasto upiekłam dla odwiedzających nas znajomych a po szybkości jego znikania wnioskuję, że wszystkim bardzo smakowało PRZEPIS NA GRUSZOTKĘ Składniki: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g oleju kokosowego lub masła rozpuszczonego 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby taka uwaga – na zdjęciach widać
Dorota Smakujepewnością słyszeliście o takim przepisie i wiecie, że szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek jest doskonała. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche. Efekt jest naprawdę spektakularny Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 200 g masła 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 3 szklanki mąki (tortowej lub 500) Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam(...)kruszonkę. Odkładam dwie garście, a resztę szybko zagniatam w kulkę. Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję do wielkości blaszki i umieszczam je w blaszce (żeby było łatwiej, ciasto rozwałkowuję najczęściej na papierze do pieczenia i całość przekładam do blaszki – idzie sprawniej ) Ciasto z blaszką wkładam do zamrażarki, a w tym czasie nagrzewam piekarnik. Wyciągam blaszkę
Słodki sentymentCiasto kubanka to niesamowicie smaczny deser, obok którego nie da się przejść obojętnie. Czekoladowy krem na bazie nutelli, delikatna śmietanka, puszysty biszkopt i herbatniki przełożone dżemem porzeczkowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Wszystkie te warstwy połączone ze sobą smakują obłędnie! Kubanka, czyli ciasto z kremem czekoladowy wbrew pozorom jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Wystarczy sztywno(...)trzymać się instrukcji, którą znajdziecie poniżej. Zapraszam na przepis! KUBANKA – CIASTO Z KREMEM CZEKOLADOWYM PRZEPIS Składniki BISZKOPT 4 jajka 120 g mąki pszennej 35 g kakao 160 g cukru szczypta soli KREM CZEKOLADOWY 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki nutelli 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix KREM ŚMIETANKOWY
Alle Dobre!Czas na winobranie:)) Witam, witam po dłuższej przerwie:) Winogrona w tym roku są wyjątkowo duże, bardzo soczyste w pięknych kolorach. Fantastycznie komponują się z wrzosami, które uwielbiam:) Ciasto drożdżowe, niby proste ale dodatek winogron sprawił, że stało się bardziej apetyczne. Ciasto drożdżowe niby proste, ale okazuje się, że nie dla każdego? Spotkałam kilka osób którym właśnie to ciasto spędza(...)powiek. Dlaczego? Nie wyrasta, mało puszyste, zapada się owocami i wiele innych …. Diabeł tkwi w szczegółach. Ja od dawna porzuciłam tradycyjną metodę wyrabiania, aż do upadłego ciasta drożdżowego, wychodzi 100 na 100 upieczonych. Wiele lat temu zakupiłam miskę do ciasta drożdżowego w firmie Tupperware i szczerze ją polecam. Nie dlatego , że reklamuję( jak możecie zauważyć na moim blogu brak
gotuj ze mnąPorzeczkowiec to leciutkie, pulchne ciasto idealne na różnego rodzaju rodzinne przyjęcia lub święta. Wygląda bardzo apetycznie i trudno odmówić sobie zjedzenia kolejnego kawałka. Porzeczkowiec to dwa pulchne blaty czekoladowego biszkoptu nasączone sokiem z czarnej porzeczki i przełożone lekkim kremem śmietankowym. Dodatkowo biszkopt jest posmarowany dżemem z czarnej porzeczki, który sprawia, że porzeczkowiec nie jest zbyt słodki. Wierzch ciasta posypany jest(...)startą gorzką czekoladą, która wzmacnia smak ciasta. Porzeczkowiec to słodko-kwaśne ciasto, którego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale tak nie jest i warto zrobić ten pyszny deser. Gorąco polecam wypróbować przepis na ciasto porzeczkowiec! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 25×36 cm. Składniki na Porzeczkowca: Masa kakaowa do biszkoptu: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody
Danka PichciDrożdżówka ze śliwkami Koniec lata to najlepszy sezon na wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml mleka 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 120g masła Kruszonka: 100g mąki 6 łyżek cukru 60 g masła DODATKOWO: kilka śliwek(...)zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukry, jajka oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste *** *** Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia
Blog z Apetytem