mielone - 47549 przepisów (strona:609/3170)

5 obiadów za 14 zł i mniej 94

gotuje się długo: 1,5 godziny i więcej. U nas całość gotowa była w 30 minut – dzięki jednemu trickowi. Sosu zrobiliśmy znacznie więcej niż potrzeba: z 500 g mielonego indyka. Połowa znalazła się w spaghetti, a drugą połowę zachowaliśmy na dzień następny. We wtorek była Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu Sos był już gotowy, wystarczyło tylko(...)się podobają przejrzyj listę składników poniżej, sprawdź co masz w lodówce/spiżarce i kup brakujące składniki. Mięso/wędliny/ryby 1 polędwiczka wieprzowa 12,40 zł 500 g mielonego indyka 8 zł 2 dorady 28 zł Szynka suszona 7 zł Warzywa Dynia makaronowa 10 zł Kalafior 5 zł Pieczarki 4 zł 2 cebule (lub 4 szalotki

Niedzielny kucharz
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls 75

zwykłego cukru 100 g masła roztopionego, ostudzonego 2 jajka swojskie 1 żółtko jaja NADZIENIE CZEKOLADOWE 50 g miękkiego masła 2 łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem 1 łyżeczka mielonego cynamonu 5 łyżek cukru trzcinowego 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka LUKIER 120 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWE Do dużego kubka z ciepłym(...)u0142a roztopionego, ostudzonego","2 jajka swojskie","1 \u017c\u00f3\u0142tko jaja","50 g mi\u0119kkiego mas\u0142a","2 \u0142y\u017cki gorzkiego kakao z wiatrakiem","1 \u0142y\u017ceczka mielonego cynamonu","5 \u0142y\u017cek cukru trzcinowego","1 tabliczka mlecznej czekolady Milka","120 g cukru pudru","3 \u0142y\u017cki gor\u0105cej wody"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CIASTO DRO\u017bD\u017bOWE","itemListElement":[{"@type

ProstePesto.pl
Świąteczna babka czekoladowa gotowana w garze 72

jajka z chowu ściółkowego 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g gorzkiego kakao z wiatrakiem 1 łyżeczka mielonego cynamonu kilka kropli olejku z prawdziwej wanilii 50 ml letniego mleka krowiego POLEWA CZEKOLADOWA 200 g mlecznej czekolady Milka 50 ml śmietanki kremówki 30 % (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BABKA(...)u0142kowego","200 g drobnego cukru do wypiek\u00f3w","250 g m\u0105ki pszennej tortowej","2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia","20 g gorzkiego kakao z wiatrakiem","1 \u0142y\u017ceczka mielonego cynamonu","kilka kropli olejku z prawdziwej wanilii","50 ml letniego mleka krowiego","200 g mlecznej czekolady Milka","50 ml \u015bmietanki krem\u00f3wki 30 %"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"BABKA KAKAOWA

ProstePesto.pl
Jak zrobić 5 różnych obiadów z tych samych składników 115

indyka i kaszy Upiekliśmy solidny kawał pieczeni, który wystarczył na obiad, a resztę dojadaliśmy na kolację. Meatloaf doskonale smakuje na zimno, przypomina nieco pasztet. Pieczeń powstała z masy z mielonego indyka i dwóch rodzajów kaszy. Masy zrobiliśmy znacznie więcej niż potrzeba – nadwyżka trafiła do lodówki, żeby posłużyć jako baza do obiadu na czwartek. I jeszcze jeden trick: meatloaf(...)Tyle, 5 obiadów robionych na zasadzie łączenia tych samych składników, tworząc różne potrawy. Poniżej lista wszystkich składników potrzebnych do przygotowania pięciu obiadów Mięso/wędliny/ryby 500-600 g mielonego indyka 4 udka z kurczaka 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki Kawałek chorizo –10 cm 300 g ryby mrożonej Kasza/ryż 1/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej ½ szklanki pęczaku

Niedzielny kucharz
Dżem z dyni 92

Hokkaido – 2500 g 4 pomarańcze – 1330 g 2 cytryny – 220 g 1 jabłko – 195 g 1 szklanka cukru 1 szklanka soku jabłkowego po większej szczypcie mielonych przypraw: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania dżemu wybieram dynię Hokkaido o pięknym kolorze i słodkim smaku, której nie trzeba obierać. Po odcięciu końcówek oraz wydrążeniu z miąższu(...)etapie dżem ściągam z palnika i miksuję na gładko. Robię to blenderem typu żyrafa. Zmiksowany dżem stawiam z powrotem na palnik. Wsypuję cukier oraz po większej szczypcie przypraw. Możesz mielony imbir zastąpić kardamonem. Jeśli chcesz możesz dosypać 1 galaretkę o smaku cytrynowym – o wadze 77 g – chodzi o proszek lub też dać mniej cukru, np. połowę szklanki

Zasmakuj Kuchni
Skrzydełka kurczaka z pak choi 112

200g pędów bambusa z puszki kilka cebulek dymek Marynata 1 łyżka sosu hoisin 3 łyżki brandy 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 3 łyżki oleju arachidowego 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki mielonego chili 1 płaska łyżeczka soli Do podania ryż (najlepiej jaśminowy) Instrukcje Od skrzydełek odcinamy i usuwamy końcówki (najmniejszą zewnętrzną

Kulinarna Pokusa
Kurczak po Koreańsku czyli Kkanpunggi Faceta w Kuchni 76

cebule pokrojone w kostkę ___ ✅ 2 łyżki octu jabłkowego ✅ 2 łyżki sosu sojowego ✅ 2 łyżki sosu ostrygowego ✅ 2 łyżki miodu ✅ 2 łyżki wina sherry ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ 2 łyżki mielonego czosnku ✅ 2 łyżki mielonego imbiru ✅ Sok z cytryny 🛠️ Przygotowanie Zacznij od kurczaka 🛠️ Wymieszaj ze sobą składniki na marynatę, czyli ocet ryżowy, sos sojowy, curry, mąkę, jajko, sól

RafalCook
Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy 75

gruncie rzeczy jest to wielki pieczony pulpet. Danie bardzo proste do zrobienia i niekłopotliwe: wystarczy masę włożyć do foremki i upiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów(...)surówkami lub pieczonymi warzywami (można je upiec razem z pulpetem). Jeśli zostanie ci coś z obiadu możesz zjeść pieczyste z kanapką. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250-300 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 jajko Sól Pieprz 3 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie

Niedzielny kucharz
Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy 105

gruncie rzeczy jest to wielki pieczony pulpet. Danie bardzo proste do zrobienia i niekłopotliwe: wystarczy masę włożyć do foremki i upiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów(...)surówkami lub pieczonymi warzywami (można je upiec razem z pulpetem). Jeśli zostanie ci coś z obiadu możesz zjeść pieczyste z kanapką. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250-300 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 jajko Sól Pieprz 3 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie

Niedzielny kucharz
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią 67

Składniki: 500 g swojskiej kiszonej kapusty 2 winne jabłka 1 cebula 1 marchew garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego koperku 50 ml oleju rzepakowego zwykły cukier, sól i grubo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Swojską, dobrą jakościowo kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku (sok odlej do szklanki i wypij na zdrowie). Następnie kapustę posiekaj ostrym nożem(...)winne jab\u0142ka","1 cebula","1 marchew","gar\u015b\u0107 posiekanej natki pietruszki","gar\u015b\u0107 posiekanego koperku","50 ml oleju rzepakowego","zwyk\u0142y cukier, s\u00f3l i grubo mielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Swojsk\u0105, dobr\u0105 jako\u015bciowo kiszon\u0105 kapust\u0119 odci\u015bnij z nadmiaru soku (sok odlej do szklanki i wypij na zdrowie). Nast

ProstePesto.pl
Tatar 77

zaczęło lekko brązowieć, ale nie śmierdzi, to z mięsa takiego da się zrobić jeszcze gulasz, ale tatara nie. Wołowinę najlepiej drobno posiekać (w poprzek włókien), choć łatwiejsze jest użycie mielonego mięsa. Mimo iż siekany tatar wydaje się mieć bardziej wyrazisty smak, to na zdjęciu powyżej akurat trafił mi się mielony. Wykładamy mięso na talerz, robimy wgłębienie, w które

PaleoSMAK
POMARAŃCZOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI 58

soczystej pomarańczy – Pyszne umami – Ekspresowy deser ILOŚĆ PORCJI: 6 SZKLANEK 200 ML CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Herbatniki – 200 g – Jabłka – 4 sztuki – Masło – około 1 łyżka – Cynamon mielony do smaku – Cukier trzcinowy – 3 łyżki /lub mniej lub więcej do smaku / – Mięta świeża –8 dużych listków – Limonka – Pomarańcza – Śmietanka 30%, zimna – Cukier puder – 1 płaska łyżka / można pominąć(...)Limonka Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Servings 6 SZKLANEK 200 ml Author Globus Kulinarny Ingredients Herbatniki – 200 g Jabłka – 4 sztuki Masło – około 1 łyżka Cynamon mielony do smaku Cukier trzcinowy – 3 łyżki / lub mniej lub więcej do smaku / Mięta świeża – 8 dużych listków Limonka Pomarańcza Śmietanka 30%, zimna Cukier puder – 1 płaska łyżka / można pominąć

globuskulinarny
Marchewka z groszkiem zasmażana 134

dań obiadowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g mrożonego groszku 300 g marchwi świeżej lub mrożonej 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej sól i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mrożony groszek i marchewkę obraną, pokrojoną w kostkę umieść w rondelku. Zalej wodą jedynie do przykrycia warzyw i gotuj do miękkości przez 15 minut(...)u017conego groszku","300 g marchwi \u015bwie\u017cej lub mro\u017conej","300 ml wody","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki pszennej","s\u00f3l i mielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Mro\u017cony groszek i marchewk\u0119 obran\u0105, pokrojon\u0105 w kostk\u0119 umie\u015b\u0107 w rondelku. Zalej wod\u0105 jedynie do przykrycia warzyw

ProstePesto.pl
Duszona kalarepa zasmażana do obiadu 82

kapusty zasmażanej. Rzadko spotykany przepis i pomysł na wykorzystanie chrupiącej kalarepki. Składniki: 3 kalarepy 120 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej garść posiekanego koperku sól i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kalarepkę oczyść, odetnij liście, obierz cienko ze skórki i pokrój w słupki. W rondelku rozpuść masło i wrzuć kawałki kalarepy. Posól, popierz(...)NutritionInformation","calories":"70 cal"},"recipeIngredient":["3 kalarepy","120 ml wody","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki pszennej","gar\u015b\u0107 posiekanego koperku","s\u00f3l i mielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Kalarepk\u0119 oczy\u015b\u0107, odetnij li\u015bcie, obierz cienko ze sk\u00f3rki i pokr\u00f3j w s\u0142upki. W rondelku rozpu\u015b\u0107

ProstePesto.pl