kwaśnej śmietany 18 % 50 ml mleka krowiego 50 g majonezu Kielecki 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 1 ząbek czosnku ekologicznego garść świeżo posiekanej kolendry sól i grubo mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SOS RANCZERSKI W miseczce rozmieszaj śmietanę, majonez, mleko i sok z cytryny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną kolendrę. Dopraw(...)krowiego","50 g majonezu Kielecki","1 \u0142y\u017cka soku z cytryny lub limonki","1 z\u0105bek czosnku ekologicznego","gar\u015b\u0107 \u015bwie\u017co posiekanej kolendry","s\u00f3l i grubo mielony czarny pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SOS RANCZERSKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"W miseczce rozmieszaj \u015bmietan\u0119, majonez, mleko i sok z cytryny. Dodaj czosnek przeci\u015bni\u0119ty przez
ProstePesto.pllekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło nam już w nawyk. Dlaczego? Pisaliśmy już o tym sto razy, powtórzymy raz jeszcze(...)dodaj do mięsa kilka łyżek tartej bułki, jajko i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj tak jak w przepisie. Glazurowane pulpety zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com Składniki: 200 g mielonego kurczaka 1 szklanka ugotowanego pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura
Niedzielny kucharzśrednia cebula 1 duży ząbek czosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, 1 liść laurowy, 5 kulek ziela angielskiego, czarny i biały pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka
Even Better Foodsłodki ziemniak) o wadze około 320 g 3 czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia
Even Better Foodokoło 25 klopsików: 1/2 szklanki ziaren kaszy jaglanej 1/2 szklanki nasion słonecznika 50 g suszonych pomidorów 4 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku sól i przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, suszonej cebulki i kozieradki, po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i kurkumy, czarny pieprz i ostra papryka do smaku; zioła: 1 łyżeczka oregano Kaszę jaglaną ugotować
Even Better Foodokoło 25 klopsików: 1/2 szklanki ziaren kaszy jaglanej 1/2 szklanki nasion słonecznika 50 g suszonych pomidorów 4 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku sól i przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, suszonej cebulki i kozieradki, po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i kurkumy, czarny pieprz i ostra papryka do smaku; zioła: 1 łyżeczka oregano Kaszę jaglaną ugotować
Even Better Foodktóre zakupiłam w sklepie Spiżarnia.SchroniskoSmaków.pl SKŁADNIKI: MIĘSO 1 perliczka 1300 g 100 ml bulionu warzywnego 100 ml wina białego kilka cienko pokrojonych plastrów wędzonego boczku pieprz czarny mielony 3 ziarenka jałowca 4 suszone borowiki łyżka majeranku FARSZ 1/2 szklanki kaszy pęcak 10 g suszonych borowików 1 żabek czosnku pół cebuli 2 łyżki masła 1½ łyżki natki pietruszki(...)sól pieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Perliczkę myjemy i zanurzamy w zimnej solance (3 łyżki soli na 2 litry wody) na 12 godzin. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy przez około godzinę następnie odcedzamy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy przez 15 minut. Osobno gotujemy kaszę, dolewając wodę, w której wcześniej ugotowaliśmy grzyby. Ugotowane borowiki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło
Kasia i jej kobiecy światsłodki ziemniak) o wadze około 320 g 3 czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia
Even Better FoodSkładniki : 15 dag dość chudego, wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 10 dag makaronu podobnego do ziaren ryżu koperek majonez 2 ząbki czosnku, słodka mielona papryka, pieprz mielony czarny Przygotowanie: Makaron ugotować al dente Pokrojony w kostkę boczek lekko obsmażyć "na chrupiąco" Paprykę i cebulę pokroić w kostkę Do majonezu dodać sypką paprykę, przeciśnięty czosnek
Proste Potrawyśrednia cebula 1 duży ząbek czosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, 1 liść laurowy, 5 kulek ziela angielskiego, czarny i biały pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka
Even Better FoodPyszna i bardzo zdrowa zupa z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie z pulpetami z mielonego kurczaka i kaszy gryczanej. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 4 Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić, robione na mleku, jako postach wnuków i na rosole, jako dodatek(...)zrób. Smakują pysznie, są miękki i bogate w smak, dzięki dodatkowi kaszy, parmezanu i pietruszki. Naprawdę warto je zrobić. Składniki: Pulpety 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion warzywny 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula
Niedzielny kucharzmąki, 1 całe jajko, 2-3 łyżki cukru pudru, łyżka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła na masę serową: 500 g sera mielonego trzykrotnie, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, duża szczypta mielonej wanilii, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka masła, 4 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie 30%) Przepis na sernik królewski w tortownicy
Lekcje w kuchnikcal Przepyszne frytki ze zdrowych batatów – słodkiej odmiany ziemniaków. Słodkawe frytki pieczone w piekarniku z dodatkiem przypraw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 słodkie ziemniaki bataty sól morska grubo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oliwy z oliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Słodkie ziemniaki cienko obierz ze skórki. Pokrój w długie słupki grubości tradycyjnych frytek. Ułóż(...)totalTime":"PT30M","recipeCategory":["G\u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine":["Ameryka\u0144ska"],"recipeYield":["2","2 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"150 cal"},"recipeIngredient":["2 s\u0142odkie ziemniaki bataty","s\u00f3l morska","grubo mielony czarny pieprz","1 \u0142y\u017ceczka tymianku","1 \u0142y\u017cka oliwy z oliwek"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"S\u0142odkie ziemniaki cienko obierz ze sk\u00f3rki. Pokr\u00f3j w d\u0142ugie
ProstePesto.plłyżek jasnej pasty tahini około 100 g jogurtu naturalnego sok z jednej pomarańczy opcjonalnie – miód lub cukier do dosłodzenia. Przygotowanie lodów: Do mrożonych bananów dodajemy, tahini, sok, jogurt i mielimy na gładką masę. Do tej czynności będziemy potrzebować w miarę mocnego urządzenia, które zmieli nam zamrożone banany. Jeśli nie macie, to na końcu wpisu dowiecie się jak zrobić lody(...)mielenia. Próbujemy, dodajemy miód lub cukier dla smaku. Masę przekładamy do foremek lub pudełka i mrozimy. Pojemniki, w których mrozimy, dobrze jest przykryć. Możecie dodać orzechy lub rodzynki, a zamrożone lody zanurzyć, jeśli macie foremki na patyku, w rozpuszczonej i przestudzonej czekoladzie. Jak zrobić lody bez mielenia: Jeśli nie mamy czym mielić czy miksować, to wystarczy blender lub widelec
ladykitchenłyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka dobrej konfitury malinowej sól, pieprz do smaku. 3. Dressing orzechowy 60 g masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki octu jabłkowego 4 łyżki ciepłej wody ½ łyżeczki pieprzu cayenne, jeśli chcecie wersje pikantną sól, pieprz do smaku, ale ostrożnie, bo masło orzechowe jest słone, a cayenne(...)dużej cytryny 4 łyżki ciepłej wody 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu) 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku ½ łyżeczki świeżego, tartego imbiru ½ łyżeczki mielonej kurkumy sól, pieprz do smaku. 5. Dressing bazyliowo – cytrynowy około 60 ml soku z cytryny 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki musztardy Dijon
ladykitchen