bazylii 3) 100 g parmezanu 4) 5 łyżek pestek słonecznika 5) pieprz czarny świeżo mielony 6) 1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR 7) 130 g oliwy lub oleju rzepakowego Dodatki(...)tarce 3) Do wysokiego naczynia przekładamy liście rzodkiewki i bazylii, starty ser, uprażone pestki słonecznika, oliwę oraz przyprawę warzywną do potraw VEGETA NATUR oraz pieprz czarny świeżo mielony (według upodobania) i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, ale takiej w której będą wyczuwalne drobne kawałki pestek słonecznika. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku. 4. Każdy
Na kulinarnym poligoniepołowy cytryny 7) 60 g startego sera grana padano 8) sól, pieprz czarny świeżo mielony 9) oliwa Sposób przygotowania: 1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Następnie odcinamy główki, a pozostałe łodygi kroimy w plasterki. 2. W garnku zagotowujemy(...)Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 250 ml wody, w której gotował się makaron oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 5. Plasterki szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki, suszone śliwki kroimy w paseczki. 6. Na patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej i suszonych śliwek
Na kulinarnym poligoniesuszone: bazylia, oregano, 6) sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy w plasterki (główki pozostawiamy w całości). Tak przygotowane szparagi wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut. Po tym czasie wyjmujemy(...)podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem albo oliwą z suszonych pomidorów. 5. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą i doprawiamy suszonymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 6. W misce delikatnie mieszamy kaszę, suszone pomidory, szynkę, fetę i szparagi i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
Na kulinarnym poligoniełyżka miodu 8) łyżka masła 9) 500 ml śmietanki 30 % 10) pieprz czarny świeżo mielony 11) chili Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Orzechy prażymy na suchej patelni(...)będą już podsmażone wlewamy śmietanę, dodajemy uprażone orzechy włoskie, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i chwilę podgrzewamy. Ser trochę się rozpuści, ale mogą zostać też małe kawałki. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy makaron oraz winogrona i gruszki i delikatnie mieszamy. Smacznego
Na kulinarnym poligoniekroimy na mniejsze kawałki, a ser koryciński w kostkę. 4) Do kaszy gryczanej dodajemy suszone pomidory, szpinak i 50 ml oliwy Gallo classico oraz sól, pieprz czarny mielony i mieszamy. Na koniec dodajemy ser koryciński i delikatnie mieszamy. 3. Przygotowujemy sos: 1) Przecier pomidorowy przelewamy do garnuszka, dodajemy do niego oliwę(...)oraz przyprawy (bazylię, oregano, sól, pieprz czarny mielony, paprykę) i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Opcjonalnie możemy dodać do sosu również odrobinę keczupu. 4. Na środku każdego liścia układamy trochę farszu, zwijamy boki liścia do środka, a następnie zwijamy w rulon. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wylewamy odrobinę sosu, układamy w nim gołąbki jeden
Na kulinarnym poligoniebalsamicznego 3) sok z 2 cytryn 4) łyżeczka słodkiej papryki 5) łyżeczka chilli 6) 3 łyżki miodu 7) łyżka cukru 8) sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki marynaty mieszamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Mięso wkładamy do marynaty na co najmniej godzinę, albo
Na kulinarnym poligoniesera grana padano 5) 100 ml oliwy lub oleju rzepakowego 6) sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu. 2. Mozzarellę kroimy w kostkę. 3. Przygotowujemy pesto: 1) Pestki(...)Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą. 4. Pomidorki kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i układamy na niej połówki pomidorków (najpierw wewnętrzną stroną) i chwilę podsmażamy, następnie przewracamy je na drugą stronę
Na kulinarnym poligoniesera grana padano 5) 100 ml oliwy lub oleju rzepakowego 6) sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni 2. Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne(...)drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą. Smacznego! *Jeśli chcemy przechować pesto, należy przełożyć je do pojemnika i z wierzchu polać oliwą
Na kulinarnym poligoniesera grana padano 5) 100 ml oliwy lub oleju rzepakowego 6) sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu. 2. Przygotowujemy pesto: 1) Pestki słonecznika(...)Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą. 3. Suszone pomidory kroimy w paseczki, a orzechy prażymy na suchej patelni i kruszmy na mniejsze kawałki. 4. Do miski przekładamy makaron, mieszamy go delikatnie z pesto
Na kulinarnym poligonieśredniej wielkości cebula 1,2 litr bulionu (u mnie bulion warzywny w słoiczku z Winiar) Mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego Do smaku: sól, szczypta białego mielonego pieprzu, spora szczypta mielonego czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Opcjonalnie pieprz cayenne do dodania ostrości Przygotowanie: Do głębokiego garnka, w którym będzie się gotowała zupa wlać
W garach u Gosiciasto z dodatkiem dyni. Dynia jest mało wyczuwalna w smaku, co sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto czekoladowo-dyniowe Składniki 100 g orzechów laskowych mielonych 100 g orzechów włoskich mielonych 1 łyżka spirytusu 200 g dyni startej na tarce (duże oczka) 120 g cukru 4 jajka 150 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mąki
To co lubię - gotuję i polecamząbki czosnku pół papryki zielonej pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 4-5 średnich ziemniaków 2 płaski łyżki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego (opcjonalnie) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego mały słoiczek koncentratu pomidorowego (30 g) 400 ml passaty pomidorowej Instrukcje Na patelni
To co lubię - gotuję i polecammasę czerwoną (truskawkową): 600 g truskawek mrożonych (w sezonie świeże) 3 galaretki o smaku truskawkowym 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 250 g sera białego (3-krotnie mielonego lub z wiaderka) Składniki ma masę białą (serową): 750 g sera białego 3-krotnie mielonego lub z wiaderka 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 3 galaretki przezroczyste
To co lubię - gotuję i polecamdniu przygotowania jak i następnego dnia. Smacznie, zdrowo i sycąco. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cannelloni ze szpinakiem i ricottą Składniki Składniki na farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub mielony) 250 g serka ricotta 1 kulka mozzarelli 4 łyżki startego parmezanu 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli pieprz mielony Składniki na sos: 500 ml passaty
To co lubię - gotuję i polecam