mielone - 47549 przepisów (strona:614/3170)

Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami 62

bazylii 3)       100 g parmezanu 4)       5 łyżek pestek słonecznika 5)       pieprz czarny świeżo mielony 6)       1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR 7)       130 g oliwy lub oleju rzepakowego Dodatki(...)tarce 3)    Do wysokiego naczynia przekładamy liście rzodkiewki i bazylii, starty ser, uprażone pestki słonecznika, oliwę oraz przyprawę warzywną do potraw VEGETA NATUR oraz pieprz czarny świeżo mielony (według upodobania) i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, ale takiej w której będą wyczuwalne drobne kawałki pestek słonecznika. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku. 4.   Każdy

Na kulinarnym poligonie
Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami 86

połowy cytryny 7)       60 g startego sera grana padano 8)       sól, pieprz czarny świeżo mielony 9)       oliwa Sposób przygotowania: 1.     Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Następnie odcinamy główki, a pozostałe łodygi kroimy w plasterki. 2.     W garnku zagotowujemy(...)Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 250 ml wody, w której gotował się makaron oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 5.     Plasterki szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki, suszone śliwki kroimy w paseczki. 6.   Na patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej i suszonych śliwek

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 72

suszone: bazylia, oregano, 6)              sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.     Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy w plasterki (główki pozostawiamy w całości). Tak przygotowane szparagi wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut. Po tym czasie wyjmujemy(...)podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem albo oliwą z suszonych pomidorów. 5.    Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą i doprawiamy suszonymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 6.    W misce delikatnie mieszamy kaszę, suszone pomidory, szynkę, fetę   i szparagi i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Bavette z kremowym sosem, orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i winogronami 90

łyżka miodu 8)        łyżka masła 9)        500 ml śmietanki 30 % 10)     pieprz czarny świeżo mielony 11)     chili Sposób przygotowania: 1.      Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2.      Orzechy prażymy na suchej patelni(...)będą już podsmażone wlewamy śmietanę, dodajemy uprażone orzechy włoskie, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i chwilę podgrzewamy. Ser trochę się rozpuści, ale mogą zostać też małe kawałki. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy makaron oraz winogrona i gruszki i delikatnie mieszamy.  Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 75

kroimy na mniejsze kawałki, a ser koryciński w kostkę. 4)    Do kaszy gryczanej dodajemy suszone pomidory, szpinak i 50 ml oliwy Gallo classico oraz sól, pieprz czarny mielony i mieszamy. Na koniec dodajemy ser koryciński i delikatnie mieszamy.   3.     Przygotowujemy sos: 1)    Przecier pomidorowy przelewamy do garnuszka, dodajemy do niego oliwę(...)oraz przyprawy (bazylię, oregano, sól, pieprz czarny mielony, paprykę) i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Opcjonalnie możemy dodać do sosu również odrobinę keczupu. 4.     Na środku każdego liścia układamy trochę farszu, zwijamy boki liścia do środka, a następnie zwijamy w rulon. 5.     Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wylewamy odrobinę sosu, układamy w nim gołąbki jeden

Na kulinarnym poligonie
Marynata do mięs z grilla 115

balsamicznego 3)  sok z 2 cytryn 4)  łyżeczka słodkiej papryki 5)  łyżeczka chilli 6)  3 łyżki miodu 7)  łyżka cukru 8)  sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania:  Wszystkie składniki marynaty mieszamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Mięso wkładamy do marynaty na co najmniej godzinę, albo

Na kulinarnym poligonie
Makaron z pesto z rukoli, smażonymi pomidorkami i mozzarellą 84

sera grana padano 5)       100 ml oliwy lub oleju rzepakowego 6)       sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.     Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu. 2.     Mozzarellę kroimy w kostkę. 3.     Przygotowujemy pesto:      1)     Pestki(...)Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą. 4.    Pomidorki kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i układamy na niej połówki pomidorków (najpierw wewnętrzną stroną) i chwilę podsmażamy, następnie przewracamy je na drugą stronę

Na kulinarnym poligonie
Pesto z rukoli 123

sera grana padano 5)       100 ml oliwy lub oleju rzepakowego 6)       sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.      Pestki słonecznika   prażymy na suchej patelni 2.     Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne(...)drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą.  Smacznego! *Jeśli chcemy przechować pesto, należy przełożyć je do pojemnika i z wierzchu polać oliwą

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z makaronu z pesto z rukoli z suszonymi pomidorami i orzechami 95

sera grana padano 5)       100 ml oliwy lub oleju rzepakowego 6)       sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.      Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu. 2.      Przygotowujemy pesto:       1)       Pestki słonecznika(...)Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą. 3.     Suszone pomidory kroimy w paseczki, a orzechy prażymy na suchej patelni i kruszmy na mniejsze kawałki. 4.     Do miski przekładamy makaron, mieszamy go delikatnie z pesto

Na kulinarnym poligonie
Zupa z dyni z papryką 105

średniej wielkości cebula 1,2 litr bulionu (u mnie bulion warzywny w słoiczku z Winiar) Mały kubek   jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego Do smaku: sól, szczypta białego mielonego pieprzu, spora szczypta mielonego czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Opcjonalnie pieprz cayenne do dodania ostrości Przygotowanie: Do głębokiego garnka, w którym będzie się gotowała zupa wlać

W garach u Gosi
Ciasto czekoladowo-dyniowe 84

ciasto z dodatkiem dyni. Dynia jest mało wyczuwalna w smaku, co sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto czekoladowo-dyniowe Składniki 100 g orzechów laskowych mielonych 100 g orzechów włoskich mielonych 1 łyżka spirytusu 200 g dyni startej na tarce (duże oczka) 120 g cukru 4 jajka 150 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mąki

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa gulaszowa 61

ząbki czosnku pół papryki zielonej pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 4-5 średnich ziemniaków 2 płaski łyżki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego (opcjonalnie) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego mały słoiczek koncentratu pomidorowego (30 g) 400 ml passaty pomidorowej Instrukcje Na patelni

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik biało-czerwony na zimno 92

masę czerwoną (truskawkową): 600 g truskawek mrożonych (w sezonie świeże) 3 galaretki o smaku truskawkowym 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 250 g sera białego (3-krotnie mielonego lub z wiaderka) Składniki ma masę białą (serową): 750 g sera białego 3-krotnie mielonego lub z wiaderka 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 3 galaretki przezroczyste

To co lubię - gotuję i polecam
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą. 80

dniu przygotowania jak i następnego dnia. Smacznie, zdrowo i sycąco. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cannelloni ze szpinakiem i ricottą Składniki Składniki na farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub mielony) 250 g serka ricotta 1 kulka mozzarelli 4 łyżki startego parmezanu 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli pieprz mielony Składniki na sos: 500 ml passaty

To co lubię - gotuję i polecam