garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki majonezu 3 g gęstej, kwaśnej śmietany 12 % 1 łyżka płynnego miodu akacjowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i mielony pieprz Sposób przygotowania: Białą kapustę oczyść z wierzchnich, stwardniałych liści oraz usuń głąb. Pokrój w jak najcieńsze paski. Umieść ją na durszlaku i przepłukaj wrzącą wodą. Marchew zetrzyj(...)u0119stej, kwa\u015bnej \u015bmietany 12 %","1 \u0142y\u017cka p\u0142ynnego miodu akacjowego","1 \u0142y\u017ceczka octu winnego","1 \u0142y\u017ceczka soku z cytryny","s\u00f3l i mielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Bia\u0142\u0105 kapust\u0119 oczy\u015b\u0107 z wierzchnich, stwardnia\u0142ych li\u015bci oraz usu\u0144 g\u0142\u0105b. Pokr\u00f3j w jak najcie\u0144sze paski
ProstePesto.plsałatę, wymieszaj z pieczonymi warzywami i danie gotowe. My właśnie robimy to w taki sposób. Zobacz: Poniedziałek , czyli dzisiaj na obiad były zdrowe „dewolaje”: z kaszy gryczanej niepalonej z mielonym indyka z pure ziemniaczano-kalafiorowym. Wykorzystaliśmy połowę główki kalafiora i 250 g mięsa z półkilogramowej paczki – drugą połowę zamrozimy – będzie do wykorzystania za kilka dni. Ugotowaliśmy trochę więcej kaszy(...)boczniakami. Przy okazji robienia spaghetti w środę nastawimy garnek ze szklanką ryżu, ugotujemy i odstawimy do lodówki. Czwartek : W czwartek zrobimy meksykańską zapiekankę z ryżu, kukurydzy, fasoli i mięsa mielonego – tu wykorzystamy zamrożonego w poniedziałek indyka i gotowy ryż Piątek : Smażony, czosnkowy ryż z warzywami (rzodkiewka i szpinak) z sadzonym jajkiem. Tu wystarczy tylko przesmażyć wyciągnięty z lodówki ryż
Niedzielny kucharzJabłka Grójeckie , mogą być ze skórką, w której jest najwięcej witamin 3 łyżki miodu, ale możesz go zastąpić melasą daktylową lub winogronową, są dostępne w TureckiSklep.pl 2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub pestek słonecznika opcjonalnie 5-6 suszonych moreli lub 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu lub do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków pół łyżeczki ekstraktu
Cztery Fajerypieprz świeżo zmielony, 2 łyżki oleju, łyżka masła, marynata : 1,5 łyżki musztardy (u mnie miodowa), 3 łyżki miodu (u mnie miód gryczany), sok z 1/2 cytryny, ostra papryka mielona (około 1/2 łyżeczki), słodka papryka mielona (około 1 łyżeczki), Przygotować marynatę: w misce wymieszać musztardę z miodem i sokiem cytrynowym. Doprawić papryką słodką, ostrą i solą. Udka kurczaka
królestwo garówmiałam 3 małe o łącznej wadze 550 g) 80 g orzechów włoskich (łuskanych) 1 duży ząbek czosnku 150 g gęstego jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego kuminu szczypta soli 1 łyżka oliwy Monini NonFiltrato + więcej do polania na talerzu do dekoracji: mielona papryka, płatki chilli lub sumak nasiona sezamu listki świeżej mięty i/lub kolendry (może
Chilli Czosnek i Oliwanadal pozostają ciasta, ciastka i ciasteczka. Składniki: ok. 150 g makaronu kokardki 2 średnie marchewki 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 1 większe udko z kurczaka lub pierś z kurczaka mielona słodka papryka mielony pieprz czarny sól Sos winegret: 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka koperku 0,5 łyżeczki natki pietruszki 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 łyżeczki suszonego oregano kilka
Ciastka - domowe słodkościLasagne z mięsem i cukinią – pyszna zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim na bazie mięsa mielonego, cukinii i pomidorów. Sos boloński z mięsem mielonym i pomidorami to jeden z tych sosów, które lubię przygotowywać w większych ilościach a potem mrozić w porcjach, tak by wykorzystywać na szybkie obiady do makaronu lub właśnie do zapiekanek. Do sosu bolońskiego możecie użyć
Dorota SmakujePotrzebujesz: 350ml maślanki 6 udek z kurczaka bez kości olej do smażenia Panierka: 100g mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka płatków chili / pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sos blue cheese: 60g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki majonezu 100ml
Kuchnia w Słońcu Skąpanadrobiowego 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła klarowanego PRZYPRAWY 1 łyżczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru sól i mielony pieprz garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem roztop masło klarowane . Podsmaż na nim przez 3 minuty plasterki czosnku , poszatkowaną w pióra(...)klarowanego","1 \u0142y\u017cczka s\u0142odkiej papryki","1\/2 \u0142y\u017ceczki ostrej papryki","1 \u0142y\u017ceczka kurkumy","1 \u0142y\u017ceczka curry","1\/3 \u0142y\u017ceczki imbiru","s\u00f3l i mielony pieprz","gar\u015b\u0107 posiekanej \u015bwie\u017cej kolendry lub natki pietruszki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W garnku z grubym dnem roztop mas\u0142o klarowane. Podsma\u017c na nim przez
ProstePesto.plpolędwiczki wieprzowe w sosie własnym, składniki: polędwiczka wieprzowa, na marynatę: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej), 2-3 łyżeczki majeranku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 - 2 szklanki wody lub bulionu, kilka ziarenenk ziela angielskiego, listek
Lekcje w kuchnijako lekka kolacja – Prosta i szybka w przygotowaniu ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Figi – 2 sztuki – Mozzarella – 1 kulka – Liście bazylii – Płatki migdałów – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Sól do smaku – Oliwa z oliwek PRZEPIS: 1. Figi umyj, osusz i pokrój w równe plasterki. 2. Mozzarellę delikatnie osusz i również pokrój w plasterki, o podobnej(...)Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Servings 1 Author Globus Kulinarny Ingredients 2 Figi 1 Mozzarella cała kulka garść Liście bazylii 1 łyżka Płatki migdałów Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sól do smaku 1 łyżka Oliwa z oliwek Instructions Figi umyj, osusz i pokrój w równe plasterki. Mozzarellę delikatnie osusz i również pokrój w plasterki, o podobnej
globuskulinarnyząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku Marynata do warzyw: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Marynata do udek: Do miski (szklanej lub plastikowej) wlewamy kefir. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek. Całość mieszamy. Udka myjemy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min. Marynata do warzyw: Sos sojowy mieszamy z olejem rzepakowym. Dodajemy paprykę słodką mieloną oraz chili. Mieszamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w łódeczki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na pół. Mniejsze możemy zostawić
Kuchnia MagdaLenyząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku Marynata do warzyw: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Marynata do udek: Do miski (szklanej lub plastikowej) wlewamy kefir. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek. Całość mieszamy. Udka myjemy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min. Marynata do warzyw: Sos sojowy mieszamy z olejem rzepakowym. Dodajemy paprykę słodką mieloną oraz chili. Mieszamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w łódeczki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na pół. Mniejsze możemy zostawić
Kuchnia MagdaLenyowsianych 12 łyżek cukru 1 szklanka mleka 5 jajek 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 280 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mielonych orzechów Uwaga: szklanka 200 ml Wydrylowane śliwki kroję na ćwiartki i odstawiam. Płatki owsiane wsypuję do miski, śmietankę wlewam do garnka i zagotowuję, a następnie zalewam nią płatki owsiane(...)garnek z ognia i odstawiam. 220 g masła ucieram mikserem z 3 łyżkami cukru, w trakcie ucierania dodaję po kolei 3 jajka. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Do ucieranej masy dodaję na zmianę masę karmelową i mąkę z orzechami, cały czas ucierając. Pozostałe masło (60 g) rozpuszczam, mieszam z 3 łyżkami cukru i następnie wlewam
Słodki sentymentkażdego. Składniki: 500 g młodych zielonych szparagów 200 g boczku wędzonego, surowego w cienkich plastrach 50 ml oliwy z oliwek 10 g parmezanu tartego w płatki sól morska i mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Szparagi umyj chłodną wodą i oczyść poprzez odłamanie stwardniałych/zdrewniałych końcówek. Każdą łodyżkę owiń plastrem boczku i układaj kolejno na blasze wyłożonej papierem(...)u0142odych zielonych szparag\u00f3w","200 g boczku w\u0119dzonego, surowego w cienkich plastrach","50 ml oliwy z oliwek","10 g parmezanu tartego w p\u0142atki","s\u00f3l morska i mielony czarny pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Szparagi umyj ch\u0142odn\u0105 wod\u0105 i oczy\u015b\u0107 poprzez od\u0142amanie stwardnia\u0142ych\/zdrewnia\u0142ych ko\u0144c\u00f3wek.","text":"Szparagi
ProstePesto.pl