mielone - 47549 przepisów (strona:613/3170)

Hummus z warzywami 122

duże ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz 3-4 łyżki pasty tahini WYKONANIE Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie i zostawić na noc. Na następny dzień ciecierzycę odcedzić z wody, zalać nową(...)dolać jeszcze wody z gotowania ciecierzycy). Zostawić do ostudzenia. Warzywa przełożyć do misy blendera, dodać 1/2 szklanki wody z gotowania ciecierzycy, sok z cytryny, słodką paprykę, wędzoną paprykę, chili, mielony kminek, płaską łyżkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, po czym włączyć urządzenie. Do gładkiej masy dodać nieco ugotowanej ciecierzycy i ponownie zmiksować. Masa powinna być delikatna, więc w razie

Passions hobbies life
Espresso Tonic – esencja kawy z gorzkim tonikiem 81

recipeCategory":["Nap\u00f3j"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["2","2 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"90 cal"},"recipeIngredient":["400 ml toniku Fentimans, Schweppes lub Kinley","100 ml wody","4 \u0142y\u017cki kawy mielonej","1 cytryna","1 limonka","kostki lodu"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Zaparz esencj\u0119 kawy parzonej w 100 ml gor\u0105cej\/prawie wrz\u0105\u0107ej wody, co najmniej przez(...)trakcie upałów. Goryczka toniku, kostki lodu i espresso. Kofeina na zimno, idealna na lato. Składniki: 400 ml toniku Fentimans, Schweppes lub Kinley 100 ml wody 4 łyżki kawy mielonej 1 cytryna 1 limonka kostki lodu Sposób przygotowania: Zaparz esencję kawy parzonej w 100 ml gorącej/prawie wrząćej wody, co najmniej przez 10 minut. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, przygotuj

ProstePesto.pl
SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ 72

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT SKŁADNIKI: – Pęczek rzodkiewki – Ogórki gruntowe – 3 sztuki – Sałata rzymska mini – 2 główki – Cebula czerwona marynowana* – Mozzarella mini – opakowanie – Sól do smaku – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Oliwa – 2 łyżki DO MARYNOWANIA CEBULI: – Ocet ryżowy – 2 łyżki – Woda – 2 łyżki – Sól do smaku – Cukier trzcinowy do smaku DO SOSU CZOSNKOWEGO: – Jogurt naturalny małe opakowanie(...)Majonez – 1 łyżka – Czosnek – 1 ząbek – Sól do smaku – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku PRZEPIS: 1. MARYNOWANA CEBULA: Cebulę czerwoną przekrój na pół i potem w dość cienkie pióra. Przełóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki, zamieszaj i odstaw aby smaki się przegryzły. 2. SOS CZOSNKOWY: Jogurt przełóż do miseczki, dodaj majonez i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

globuskulinarny
FIGA Z MOZZARELLĄ I CHIPSAMI Z PROSCIUTTO 67

powinna zawierać tylko 2 składniki – a mianowicie mięso oraz sól / 2 plasterki – Mozzarella mini – 6 kulek – Rukola – garść – Oliwa z oliwek – 1 łyżka – Ocet balsamiczny – 1 łyżka – Świeży pieprz mielony PRZEPIS: 1. Szynkę porwij lub potnij na mniejsze elementy. I na suchej patelni przygotuj z niej chipsy. Przesmażaj z obu stron do momentu aż szynka stwardnieje i zrobi się(...)Figi umyj osusz i przekrój na ćwiartki. 3. Na talerze wyłóż rukolę. Na rukoli ułóż ćwiartki figowe. 4. Dodaj kulki mozzarelli oraz chipsy z szynki. 5. Popieprz świeżo mielonym pieprzem do smaku. 6. Skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. SMACZNEGO! Artykuł FIGA Z MOZZARELLĄ I CHIPSAMI Z PROSCIUTTO pochodzi z serwisu Globus Kulinarny

globuskulinarny
Sałatka "Smaki lata" 73

łyżki oliwy z oliwek 3)       2 łyżki miodu 4)       pieprz czarny świeżo mielony 5)       2 łyżki wody   Sposób przygotowania: 1.   Mieszankę kaszy i soczewicy przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu. 2.   Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy je w plastry. Następnie(...)przez chwilę podsmażamy je na patelni grillowej lekko wysmarowanej olejem. 3.   Pomidorki koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki, oprószamy je solą, świeżo mielonym pieprzem oraz bazylią i oregano i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (lub oleju). 4.    Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z serkiem kozim. Następnie z masy serowej formujemy kulki i oprószamy je słodką papryką. (Kulki

Na kulinarnym poligonie
Śródziemnomorska kanapka 72

kilka liści sałaty 9)       kilka listków świeżej bazylii 10)    oliwa z oliwek 11)    świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania:         Bagietkę rozkrajamy w poprzek ale nie całkowicie. Wnętrze bułki smarujemy pesto, na to kładziemy liście sałaty, zwinięte plastry szynki parmeńskiej, plasterki ogórka, pokrojone z paseczki suszone pomidory(...)oraz kostki sera feta i pokrojone w plasterki czarne oliwki. Na wierzch układamy liście świeżej bazylii. Całość posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzch możemy również zrobić kilka kleksów z pesto.                 Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Makaron z cukinią i sosem ze świeżych pomidorów 70

pomidorów 3)       1-2 ząbki czosnku 4)       8 gałązek świeżej bazylii 5)       sól, świeżo mielony pieprz czarny 6)       oliwa 7)       250-300 g makaronu spaghetti Sposób przygotowania: 1.        Cukinię obieramy(...)niej obrane i pokrojone pomidory. Smażymy aż sok z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane listki bazylii oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 4.        Makaron gotujemy al dente, a następnie mieszamy z przygotowanym sosem. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Makaron z sosem paprykowym i szynką szwarcwaldzką 79

serki topione śmietankowe (2x100g) 12)    1,5-2 szkl. wody, w której gotowany był makaron 13)    garść pestek dyni 14)    świeżo mielony pieprz czarny 15)    sól 16)    oliwa do smażenia 17)    natka pietruszki Sposób przygotowania: 1.   Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy(...)sałatkowy, serki topione i 1,5 szklanki wody, w której gotował się makaron i wszystko delikatnie mieszamy aż serki się rozpuszczą i sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki i uprażonymi pestkami dyni.             Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Omlet z kiełbasą, pomidorami i oliwkami 90

kilka pomidorków koktajlowych 8)       3-4 łyżki czarnych oliwek 9)       olej do smażenia 10)    sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: 1.   Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy połówki pomidorków koktajlowych i jeszcze chwilę podsmażamy(...)roztrzepujemy jajka z 3 łyżkami mleka i dodajemy do nich starty ser żółty pokrojoną w kosteczkę   paprykę, porwane listki bazylii, pokrojone w plasterki oliwki oraz sól i świeżo mielony pieprz czarny. 3.    Podsmażoną kiełbasę zalewamy masą jajeczną i smażymy delikatnie podważając brzegi. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, przykrywamy patelnię talerzem, odwracamy do góry dnem

Na kulinarnym poligonie
Makaron farmera 142

łyżek czarnych oliwek 10)    12 pomidorków koktajlowych 11)    olej do smażenia 12)    sól, pieprz czarny mielony 13)    serek topiony (100g) 14)    200 g śmietany 18% 15)    chili Sposób przygotowania: 1.   Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, ale zostawiamy wodę, w której gotował się(...)podsmażamy. 3.       Następnie dodajemy serek topiony i śmietanę oraz ok. 200 ml wody, w której gotował się makaron i wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym oraz chili i jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron oraz ukolę i wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego! * oczywiście ilość składników można dowolnie modyfikować, bo np. mój Smakosz dodaje duuużo

Na kulinarnym poligonie
"Babeczki" z kiełbasą i soczewicą 88

liści szpinaku 8)       3 łyżeczki czarnych oliwek 9)       40 g tartego parmezanu 10)    sól, pieprz czarny świeżo mielony 11)    olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.      Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. 2.   Kiełbasę z szynki Morliny kroimy w półplasterki, a cebulkę(...)kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy do niej ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plasterki czarne oliwki, kapary oraz liście szpinaku i chwilę podsmażamy.  Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy tarty parmezan i delikatnie mieszamy. 4.   Kokilki wykładamy plastrami boczku, tak aby kawałki plastrów wystawały na zewnątrz. Następnie do każdej kokilki wkładamy kiełbasę

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze ze śliwką i sosem żurawinowym 98

cebula 6)       olej do smażenia 7)       sól 8)       pieprz czarny świeżo mielony 9)       czubryca zielona 10)    kilka suszonych wędzonych śliwek Sos żurawinowy 1)       6 łyżek suszonej żurawiny(...)miękkości. Następnie po odcedzeniu dodajemy do niej pokrojoną w kawałki marchewkę oraz podduszoną cebulkę wraz z olejem i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czubrycą i mieszamy. Na koniec dodajemy do masy jajko i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać do niej

Na kulinarnym poligonie
Kurczak po japońsku 87

pędów bambusa 8)       ok. 200 g ryżu 9)       pieprz czarny świeżo mielony 10)    olej do smażenia 11)    kilka łyżek sezamu Sposób przygotowania: 1.   Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego(...)łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny. 2.   Pierś z kurczaka kroimy w kawałki (ok. 2 cm), wkładamy do przygotowanej marynaty i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy pędy bambusa i mieszamy

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z rukoli z kaki i szynką parmeńską 85

octu winnego 3)       4 łyżki octu balsamicznego 4)       sól himalajska 5)       pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.     Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. 2.     Przygotowujemy sos: Mieszamy olej, ocet winny oraz ocet balsamiczny aż składniki się połączą. Doprawiamy solą(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. 3.   Rukolę układamy na dużym płaskim talerzu. Na niej układamy plasterki kaki, kawałki szynki parmeńskiej i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika oraz pestkami granatu. Tak przygotowaną sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Bruschetta z mozzarellą, szynką parmeńską i oliwkami 114

łyżek ketchupu 7)       1 łyżka oliwy 8)       bazylia, oregano 9)       sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.   Przygotowujemy sos: 9 łyżek ketchupu mieszamy z 2 łyżkami oliwy i dodajemy bazylię, oregano, odrobinę soli i pieprz czarny świeżo mielony 2.   Suszone

Na kulinarnym poligonie