podsmażoną cebulą i skwarkami. Znam także osobnika, który kocha ruskie ze śmietaną, a moja przyjaciółka wielbi combo, czyli ruskie podsmażone, na to skwarki z cebulą, śmietana i odrobina mielonej ostrej papryki. Są różne gusta. Zacznijmy od farszu Ruskie to farsz, a jak farsz jest skopany, mdły, mało wyrazisty, to równie dobrze można przeżuwać kurz spod szafy i smutek oblepiony(...)sera białego półtłustego 500 g ziemniaków 4 duże cebule drobno pokrojone i przesmażone na złoto (na 5 łyżkach oleju) 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól i sporo świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie farszu: Ziemniaki i ser rozdrabniamy. Ja przepuszczam przez praskę, bo nie lubię grudek. Jeśli nie macie praski, to ziemniaki można zetrzeć na grubych oczkach tarki, a ser potraktować ubijakiem
ladykitchenskładników 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 2 uda z kurczaka karmionego kukurydzą i wolno chodzącego 3 szklanki wody 3-5 łyżek oleju roślinnego 3 laski cynamonu 1 łyżeczka kardamonu mielonego 0/5 łyżeczki goździków mielonego 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego 100 g ryżu basmati Szczypta soli 2 łyżki masła 3 cebule obrane i pokrojone w plasterki 4 ząbki czosnku
RafalCookśmietany kremówki 30 % lub 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszcona w 3 łyżkach wrzątku. 1 puszka masy kajmakowej o smaku adwokatowym 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 słoiczek konfitury jabłkowej lub szklanka gotowych jabłek na szarlotkę 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub agrestowej poncz: 1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny(...)konfiturę wykładamy całą masę kajmakowo - adwokatową. Przykładamy drugi blat biszkoptowy, który nasączamy resztą ponczu. Wykładamy puszystą masę kawową i wyrównujemy wierzch. Tort ozdobiłam resztą masy kajmakowej i mielonymi orzechami. Wykończenie to kwestia estetyki, wyobraźni, lub po prostu składników, które pozostały do wykorzystania :). Moja wersja - to ta opcja z wykorzystaniem resztek ;) Powodzenia i smaczengo
Kronika Piekarnikawięcej. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm na 7 cm Składniki na sernik z brzoskwiniami na biszkopcie: 1 kg mielonego białego sera twarogowego (tłusty lub półtłusty) 150 g masła 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 g) 1 łyżka soku z cytryny(...)zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki. Masło utrzeć z cukrem prawie do białości. Następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, budyń, sok z cytryny i po łyżce mielony ser. Miksować do czasu połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać z masą serową. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchcik gotujewindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g jogurtu greckiego lub typu greckiego (zawierającego tylko mleko i kultury bakterii) 1/2 łyżeczki soli 1 drobny pęczek świeży szczypiorek lub cebulka dymka (zielona część) mielony pieprz AKCESORIA 1 gaza bawełniana gumka recepturka durszlak głęboki talerz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Zawartość kubeczków jogurtów greckich przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, sól i pieprz(...)typu greckiego (zawieraj\u0105cego tylko mleko i kultury bakterii)","1\/2 \u0142y\u017ceczki soli","1 drobny p\u0119czek \u015bwie\u017cy szczypiorek lub cebulka dymka (zielona cz\u0119\u015b\u0107)","mielony pieprz","1 gaza bawe\u0142niana","gumka recepturka","durszlak","g\u0142\u0119boki talerz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Zawarto\u015b\u0107 kubeczk\u00f3w jogurt\u00f3w greckich prze\u0142\u00f3\u017c
ProstePesto.pldniu, w którym została zrobiona. Wyszła pyszna. Strach się bać, jakby smakowała dzień później. Składniki: 2 duże czerwone papryki 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku ćwierć łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) parę gałązek tymianku 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Papryki myjemy, całe wkładamy do piekarnika i pieczemy(...)uzyskania nie za bardzo gładkiego sosu. Chyba, że wolicie sos zmiksowany na śmierć, to miksujcie sobie do woli. Do gotowego sosu dodajemy pokrojoną drobno fetę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Z solą uważajcie, feta w końcu też jest słona. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły. Podobne przepisy: Muhammara – sos paprykowy
Kardamonovyziemniaków 1 łyżka tymianku + 1 łyżeczka do ziemniaków ¼ łyżeczki cynamonu 4 liście laurowe 1 butelka passaty pomidorowej (700 g) 2 łyżki czerwonego octu winnego lub balsamicznego sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier olej do smażenia Mięso oczyszczamy z błon (jeśli posiada), myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, łyżką wędzonej papryki i łyżką czosnku
Poezja smakujajko z chowu ekologicznego 60 g masła roztopionego, ostudzonego CEBULOWE NADZIENIE 300 g cebuli żółtej (3 sztuki średniej wielkości) 3 łyżki maku 30 ml oleju rzepakowego sól i mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ CEBULOWY Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulkę, posól i skarmelizuj do złocistości bez przykrycia. Rumianą cebulkę dopraw(...)ekologicznego","60 g mas\u0142a roztopionego, ostudzonego","300 g cebuli \u017c\u00f3\u0142tej (3 sztuki \u015bredniej wielko\u015bci)","3 \u0142y\u017cki maku","30 ml oleju rzepakowego","s\u00f3l i mielony czarny pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"FARSZ CEBULOWY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Cebul\u0119 pokr\u00f3j w pi\u00f3rka. Na patelni\u0119 z rozgrzanym olejem wrzu\u0107 cebulk\u0119
ProstePesto.plwindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g serduszek kurzych 1 papryka pomarańczowa 1 większa marchewka 1 korzeń pietruszki 1 żółta cebula 300 ml gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego sól, duża ilość mielonego pieprzu 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżka mąki pszennej 30 ml oleju rzepakowego 1 torebeczka kaszy orkiszowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Serduszka kurcząt(...)pomara\u0144czowa","1 wi\u0119ksza marchewka","1 korze\u0144 pietruszki","1 \u017c\u00f3\u0142ta cebula","300 ml gor\u0105cego bulionu jarzynowo - drobiowego","s\u00f3l, du\u017ca ilo\u015b\u0107 mielonego pieprzu","1 \u0142y\u017cka suszonej s\u0142odkiej papryki","50 ml \u015bmietanki 30 %","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki pszennej","30 ml oleju rzepakowego","1 torebeczka kaszy orkiszowej"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep
ProstePesto.plsumie wyszły lekkostrawne. Piszę oczywiście o tych, które dostał My. Przepis poniżej jest na moje, z cebulą, która dla mnie jest podstawą każdych wytrawnych pierogów. I dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. My jadł więc w sumie to samo, tylko bez cebuli i pieprzu. Podstawą dzisiejszego przepisu był kurczak zagrodowy, na którym ugotowałam rosół. Oczywiście najsmaczniejsze pierogi wyjdą z mieszanego(...)minut. W międzyczasie kaszę dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy i wsypujemy do miski. Mięso, marchewkę i pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub rozdrabniamy w rozdrabniarce, dodajemy do kaszy. Ja najczęściej korzystam z rozdrabniarki, bo jest mniej dokładna niż maszynka do mielenia. Lubię w pierogach czuć niewielkie kawałki mięsa i warzyw. Cebulę kroimy
Kardamonovypęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać(...)żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżka octu - 1 jajko Farsz - 500 - 600 g mięsa najlepiej mieszanego ( kawałek wieprzowiny i wołowiny lub kurczaka ) - porcja włoszczyzny - 1 większy ząbek czosnku - po szczypcie majeranku i kminku mielonego - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz do smaku - 1 jajko - mała bułka namoczona w wodzie Dodatkowo - olej do smażenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto(...)czosnek obieram, zalewam zimną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa, dodaje sól i przyprawy, gotuję na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmuję z wywaru, studzę i mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z odciśniętą wymoczoną bułką. Wraz z mięsem można zmielić warzywa z wywaru w/g gustu. Do zmielonego mięsa dodaję jajko mieszam i doprawiam do smaku
Kuchnia z widokiem na ogródgyros 30 ml oleju rzepakowego 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 czerwona cebula, mniejsza kawałek zielonego ogórka SOS CZOSNKOWY 300 g gęstego jogurtu 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól morska cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CHLEB TURECKI Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną. Wsyp torebeczkę suchych drożdży i sól morską, po czym wszystkie suche składniki(...)u0142\u00f3wki kapusty peki\u0144skiej","1 pomidor","1 czerwona cebula, mniejsza","kawa\u0142ek zielonego og\u00f3rka","300 g g\u0119stego jogurtu","4 z\u0105bki czosnku","\u015bwie\u017co mielony pieprz","s\u00f3l morska","cukier"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CHLEB TURECKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Do miski przesiej przez sito m\u0105k\u0119 pszenn\u0105. Wsyp torebeczk\u0119 suchych dro\u017cd
ProstePesto.pldrożdzy 2 łyżki cukru 300 ml ciepłego mleka 700 g mąki 100 ml wody ciepłej 150 g oleju 0, 5 łyżeczki soli dodatkowo: mąka olej nadzienie: 400 g mielonego maku 2 łyżki cukru waniliowego 100 g cukru 200 ml gorącego mleka ewentualnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny dodatkowo: 250 g margaryna(...)mąkę i sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 20 małych kulek. Każdą kulkę lekko posmarować olejem. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. 3. Nadzienie makowe: Mielony mak wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostygnięcia. 4. Domowe ciasto francuskie: na stolnicy lekko podsypanej mąką
dolcevitainmykitchensmalec z fasoli Składniki na smalec z fasoli Puszka białej fasoli 70 ml wody 1 jabłko 1 duża cebula olej do smażenia 1,5 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz Jak zrobić smalec z fasoli Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na ok. 2-3 łyżkach oleju. Powinna się mocno zarumienić. W międzyczasie przekrój jabłko(...)masę uda ci się uzyskać, tym lepiej, jednak ostateczny efekt zależy od mocy blendera, którym dysponujesz. Do masy fasolowej dodaj cebulę z jabłkami, sos sojowy oraz sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Smalec z fasoli najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Przechowuj go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Powinien wytrzymać około tygodnia. Zobacz też inne
okolicepalnika.pl