łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: 4 duże świeże jajka 1,5 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka śmietany 30% 3/4 szklanki drobnego cukru pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 szklanki brandy + 1 łyżka (w oryginalnym przepisie były 3 uncje, dlatego jest to tak dziwnie rozbite) 1/3 szklanki koniaku + 1 łyżka Jajka
Kardamonovymiodu albo do smaku, Przyprawy, możesz dodać wszystkie niżej wymienione, albo tylko te które akurat masz w domu. 4-5 goździków 1 laska cynamonu albo 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, opcjonalnie 2 duże szczypty mielonego kardamonu, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii. Jak zrobić kompot jabłkowy ze śliwkami 1. Umyj jabłka i śliwki. Pokrój
Cztery Fajerywniosku, że jak z każdą ludową potrawą, receptura jest banalnie prosta. Many, czy manti to pierogi z cienkiego ciasta pszennego – czasem z dodatkiem jajka, czasem bez – nadziane mielonym (siekanym) mięsem. W zależności od regionu jest to wołowina lub baranina (tak jest u polskich Tatarów i wszystkich wyznawców islamu), albo wieprzowina (Chiny). Mięso jest surowe, dobrze doprawione solą(...)użyliśmy mąki typ 650) – 1 szklanka 125 ml gorącej wody – pół szklanki 2 łyżki oleju Duża szczypta soli 1 łyżka oleju do smażenia pierogów Farsz 200 g mielonej wołowiny Duża cebula Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przesyp mąkę do misy, dodaj sól. Wlej połowę wrzątku i olej, wymieszaj w mąkę. Potem stopniowo dolewaj wodę, aż mąką wchłonie
Niedzielny kucharzłyżki kremowego serka – takiego do kanapek ząbek czosnku łyżka dowolnych ziół – użyłam mieszanki pietruszki i szczypiorku Dodatkowo: 3-4 dojrzałe pomidory – użyłam czerwonych i żółtych grubo mielony pieprz kilka plasterków szynki serrano lub szwarcwaldzkiej – opcjonalnie Zaczynamy od ciasta – do miski przesiewamy mąkę, dodajemy od niej szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło(...)układamy pomidory, na bogato, dwie warstwy albo niewielka zakładka. Jeśli używamy szynki, rozkładamy ją na pomidorach, lekko wciskając między plastry. Wierzch posypujemy wcześniej odkrojonym kawałkiem fety i grubo mielonym pieprzem. Brzegi ciasta zawijamy, tworząc nieregularny brzeg, delikatnie dociskamy, aby składniki się nie uciekły z ciasta w trakcie pieczenia. Brzegi ciasta smarujemy pozostałym jajkiem i posypujemy wybranymi przez siebie
Smaczna StronaGofry jajeczne - składniki na 4 gofry: * 6 jajek * 1/3 czerwonej papryki * 5-6 gałązek szczypiorku * garść żółtego startego na tarce o dużych oczkach sera * sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Do miski wbić jajka, rozbić przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, drobno posiekany szczypiorek i starty na tarce żółty ser, wsypać(...)smaku sól i pieprz czarny mielony, wymieszać. Gofrownicę dobrze nagrzać. Wylewać porcje masy jajecznej, piec gofry na rumiano
Zrób to smacznieoliwek do skropienia pomidorów, 1 mała cebula, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 - 2,5 szklanki wody albo bulionu z kurczaka lub warzywnego, sól, pieprz, mielona papryka (najlepiej wędzona) i ulubione zioła (np. oregano, bazylia) do smaku. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów przepis 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzałka góra - dół(...)podsmażoną cebulą i rozgnieć dokładnie praską do ziemniaków lub zblenduj na gładki krem. 6. Dodaj koncentrat pomidorowy, zioła (oregano, bazylia) i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Stopniowo dodawaj bulion, aż uzyskasz taką konsystencję zupy pomidorowej, jaką lubisz. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na średnim ogniu około 5-10 minut. Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów
Cztery Fajerysprawiony kurczak (około 2 kg) w temp. pokojowej 1/2 szklanki masła, roztopionego i wystudzonego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku starte sok z połowy cytryny sól, mielony pieprz 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki posiekanej drobniutko natki pietruszki główka czosnku przekrojona w poprzek na pół Kurczak pieczony przepis Krok 1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (bez termoobiegu(...)czosnek i natkę pietruszki. Kurczaka natrzeć dokładnie masłem z czosnkiem i ziołami - na zewnątrz i wewnątrz, a także pod skórą (szczególnie na brzuchu). Następnie równomiernie posolić i oprószyć mielonym pieprzem. Krok 3. Do środka kurczaka włożyć czosnek, połówkę cytryny po wyciśnięciu soku i gałązki rozmarynu. Nóżki kurczaka związać sznurkiem kuchennym. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia
Moja Książka Kucharskacebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, szpinak odmrożony 1 opakowanie, tarta bułka 2 szklanki, jajka 2 sztuki "M", kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Jajka ugotować w osolonej wodzie ( lepiej się obierają ) na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Na oleju zeszklić posiekaną(...)dodać odmrożony na sitku szpinak i podsmażać do odparowania płynu mieszając na średnim ogniu, wystudzić. Obrane jajka zetrzeć na kratce do jajek, dodać szpinak, tartą bułkę, jajko, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka i wszystko dobrze, szybko wyrobić i od razu smażyć. Na gorący olej kłaść kotlety nie za grube, lekko na patelni je widelcem spłaszczyć i smażyć
W Mojej Kuchni Lubięmąka ziemniaczana 3/4 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, sól 2 łyżki, cebula 4 sztuki większe, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, majeranek 2 łyżki, sól i pieprz mielony - ile potrzeba Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków lub zetrzeć ręcznie na tarce do ziemniaków. Ziemniaki starte lecą od razu na położony na garnku durszlak(...)wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować kluski na talerz. Na oleju rzepakowym usmażyć pokrojone cebule, ząbki czosnku pokrojone, pod koniec wsypać sól, pieprz mielony, majeranek i zdjąć z ognia - bardzo smaczne, łatwe, sycące kluski z surowych ziemniaków, z okrasą z cebuli smakują wybornie ale też i do sosów , kapusty kiszonej zasmażanej pasują doskonale.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękwaśnej śmietany, u mnie 18% - 800g kefiru (mój był dość gęsty) - 300g maślanki - koper - sól (ja dałam 2 łyżeczki himalajskiej, ale najlepiej dodawać stopniowo, do odpowiadającej nam ilości) - świeżo mielony pieprz - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru - 1 duży ząbek czosnku (nie trzeba, my lubimy) dodatkowo: - po 1 jajku ugotowanym na twardo na osobę - szczypior(...)także sok z buraków. Dodajemy kwaśną śmietanę, kefir oraz maślankę (u mnie z braku śmietany i kefiru, ale była kremowa i gęsta, więc super się sprawdziła). Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny oraz ksylitolem lub cukrem. Wsypujemy pokrojony koperek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy szczypiorem
Smaczne ZdroweCukinia z grilla ostro kwaśna z pieprzem świeżo mielonym i cytryną. Bardzo łatwa do przygotowania, niezwykle smaczna. Idealnie sprawdzi się jako warzywny dodatek do mięs, ryb czy grillowanych dań wegetariańskich. Dla mnie jeśli o grillowania dania chodzi musi być zawsze spory wybór warzyw i wtedy jestem w pełni zadowolona z posiłku. Jeśli o grillowane warzywa chodzi to cukinia(...)GRILLA OSTRO KWAŚNĄ Składniki: cukinie młode i nieduże sztuki ząbek czosnku ok 5-6 łyżek oleju 3-4 łyżki soku z cytryny + starta cytrynowa skórka sól pieprz czarny świeżo mielony chili Jak zrobić cukinię z grilla ostro kwaśną: Najpierw czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Następnie do miski wlewamy olej, dodajemy czosnek oraz skórkę i sok z cytryny – wszystko
Dorota SmakujeSUROWIEC-ROZDRABNIANIE Rozdrabniałem na maszynce nr.8 -karkówka / fi 5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16-18 g/kg -pieprz kolorowy 4-5 g/kg (grubo mielony) -papryka słodka mielona -wędzona 2g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki, szybkowar, garnek, termometry, zamykarka do puszek. W/w przyprawy to tylko moja
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Potrzebujemy: 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku ( u mnie mrożony liście ) 1 łyżeczka oliwy 4 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie według uznania bazylia suszona według uznania papryka słodka mielona według uznania pomidory suszone ( przyprawa ) według uznania Wykonanie pysznej szakszuki: 1. Szpinak rozmrażamy. Czosnek obieramy
Izabelawkuchnimniejszej wielkości 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 250 ml ciepłej wody 50 g gęstej kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej sól i mielony pieprz SCHAB DUSZONY 600 g schabu wieprzowego (z tłustymi przerostami) 1 żółta cebula 1 marchewka 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 300 ml ciepłej(...)oleju rzepakowego","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a","250 ml ciep\u0142ej wody","50 g g\u0119stej kwa\u015bnej \u015bmietany 18 %","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki pszennej","s\u00f3l i mielony pieprz","600 g schabu wieprzowego (z t\u0142ustymi przerostami)","1 \u017c\u00f3\u0142ta cebula","1 marchewka","3 listki laurowe","3 ziela angielskie","1 \u0142y\u017cka ziaren czarnego pieprzu
ProstePesto.pl