Składniki: śledzie matiasy 5 sztuk większe, ziemniaki w mundurkach 10 sztuk, papryka konserwowa z cebulką pokrojona 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, groszek konserwy 1 szklanka, olej rzepakowy 6-8 łyżek Świeże , dobrej jakości śledzie matiasy bez moczenia w wodzie pokroić na drobną kostkę, wsypać do miski. Ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w kostkę i dodać(...)śledzi. Paprykę z cebulką marynowaną odsączyć z marynaty na sitku i pokroić w kostkę, dodać do śledzi. Wsypać pieprz mielony, groszek zielony odsączony na sitku i wymieszać, wlać olej, wymieszać i zostawić w lodówce - najprostsza sałatka śledziowa smakuje doskonale nie tylko na postne potrawy ale i bez okazji na każdy dzień..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego! Jak zrobić masę makowa z suchego maku zamiast masy makowej z puszki? 400 g- mak suchy mielony 400 g 1 ½ szklanki gorącego mleka 2 jajka 1 szklanka – cukier puder 1 szklanka 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej kilka kropel(...)aromat migdałowy 150 g – bakalie (siekane orzechy włoskie, siekane migdały, rodzynki namoczone w gorącej wodzie) 2 łyżki – kandyzowana skórka pomarańczowa Mak mielony zalewamy gorącym mlekiem i pozostawiamy go na około 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, aromat, bakalie i kaszę lub bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową.Dalej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNigdy jakoś nie szalałam za tego typu smarowidłami. Od czasu do czasu lubię zjeść jedną kromkę ze smalcem, z ogórkiem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. I tyle. Jedną na rok. Jak już się skuszę, to lubię gdy smarowidło jest zrobione tak jak trzeba i nie „pływa” w większości w smalcu. Lubię czuć w nim cebulę, boczek(...)bardzo biały – dodaje się do niego mleka. Słyszeliście o tym? Ja tego nie robiłam, nie miałam potrzeby. Miałam też kiedyś styczność ze smalcem, który był smażony z mięsem mielonym. Niby spoko, ale jak już mam wybierać, zdecydowanie wolę wersję z boczkiem, . Składniki: 500 g słoniny (ja użyłam wędzonej) 150 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kardamonovywędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy
Kulinarne przygody Gatityśredniej wielkości mały pęczek świeżego majeranku lub 2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku masło, około 1/2 kostki przyprawa do warzyw i ziemniaków: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki drobno zmielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyfasolki szparagowej pokrojonej na wielkość kęsa 50 ml wody Sok z 2 limonek Łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 szalotki drobno pokrojone Kiełki fasoli 2 łyżki prażonego i mielonego ryżu 1-2 papryczki chili pokrojone Świeże zioła Mięta Bazylia Pietruszka Jak zrobić Lap Khmer Polędwicę wołową, oczywiście nie muszę pisać, że bardzo świeżą, lekko odciskamy i kroimy(...)odparuje. Sos rybny wymieszaj z cukrem i szalotkami. Świeże zioła posiekaj. Teraz połącz wszystkie składniki. Dodaj do wołowiny zawartość patelni, kiełki, zioła, mieszankę sosu rybnego i chili, posyp prażonym, mielonym ryżem i wymieszaj. Zjadaj. Jeśli spodobał Ci się mój przepis proszę daj mi znać w komentarzu. Napisz również jakie dania, smaki chciałbyś zobaczyć na moim blogu. Z pewnością, mnóstwo
RafalCooklatte) Krem maślano - jogurtowy 0,25 szklanki masła kakaowego w temperaturze pokojowej 0,25 szklanki erytrytolu 150 g gęstego jogurtu kokosowego 12 sztuk żurawiny świeżej 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania Muffinki piernikowe Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z solą, dodając pod koniec erytrytol. Ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy(...)łyżce jogurt kokosowy i ucierać dalej. Gotową masę przełożyć do szprycy i udekorować muffinki (jeśli masa jest zbyt płynna, schłodzić ją do uzyskania pożądanej konsystencji). Można posypać odrobiną mielonego cynamonu. Na szczycie kremu ułożyć owoc żurawiny. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna: 261 kcal Tłuszcz: 24,5 g Węglowodany: 4,3 g Błonnik
Modern Cave Girlchorizo 1 mała cukinia (ja użyłam młodej, więc była naprawdę mała) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory ćwierć łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz olej rzepakowy (opcjonalnie) 1 gałązka natki pietruszki (przepis na 3 porcje) Pomidory nacinamy lekko z jednej strony, zalewamy je wrzątkiem(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, pokrojoną w półplasterki cukinię i pokrojone w paski papryki, smażymy wszystko razem na wolnym ogniu około 5 minut. Dosypujemy do tego mieloną paprykę, smażymy wszystko paręnaście sekund. Do kiełbasy wrzucamy pomidory, oregano i liść laurowy, mieszamy i gotujemy bez pokrywki około 20 minut, od czasu do czasu mieszamy, żeby
Kardamonovyłyżki oleju roślinnego 2-3 łyżki sosu rybnego 1 zielone mango Warzywa w tym bakłażan, dynia, rzepa, fasolka, 3-5 papryczek chili Sól 3-5 łyżek ryżu prażonego i mielonego Jak zrobić Kambodżańskie Ratatouille Warzywa pokrój w kostkę. Mango obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Chili posiekaj na mniejsze kawałki. Kurczaka lub wołowinę, wieprzowinę a nawet rybę, pokrój(...)wodę gorącą, tak by lekko przykryć całość. Gotuj na średniej temperaturze ok. 30 minut, lub do momentu, kiedym warzywa będą miękkie, przed końcem, dodaj starte mango. Jak zrobić prażony mielony ryż Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wsyp ok. 200 g ryżu i podsmaż go, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Następnie, przy pomocy młynka do kawy lub blendera, zrób z niego
RafalCookKrajanka piernikowa 250 g miodu pszczelego 125 g cukru 125 g masła 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżeczki kakao 1 łyżka cynamonu ćwierć łyżeczki mielonych goździków, duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 20 g przyprawy do piernika, to zazwyczaj 1 całe opakowanie 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki
Cztery Fajerypomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Źródłem białka w takich zupach krem mogą być strączki, tofu, jajka lub mięso. Warto pamiętać o przyprawach powinny być rozgrzewające: imbir, chili, czosnek, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, curry, odrobina cynamonu. Moje trzy ulubione zupy krem to oczywiście z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i curry, zupa krem z soczewicy i batatów(...)chyba najczęściej wybierana przez większość osób forma obiadu, zrobisz go zaledwie w kwadrans. Wykorzystaj np. natkę pietruszki - to bogactwo witaminy C i wielu innych cennych składników, czosnek, świeżo mielony pieprz , chilli, oliwę z oliwek i orzechy. Każdy z tych produktów, to żywność funkcjonalna c zyli taka, która dodatkowo oprócz zaspokojenia głodu , przyczynia się do poprawy naszego stanu zdrowia, jest
SMYKWKUCHNI2012r po który sięgam niemal co roku na święta Bożego Narodzenia. Od jakiegoś czasu można kupić gotowy mak, który zalewamy tylko wrzącym mlekiem i już jest gotowy do mielenia. Przepis był ze zwykłym makiem więc tak go pozostawiam. Masę makową można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się(...)makiem po zmieleniu. Ja zmieliłam i mak i bakalie. Stawiamy garnek na małym ogniu, wkładamy masło aby się rozpuściło. Mak wymieszany z jajkami, bakaliami, jeśli wcześniej nie były mielone i miodem, dodajemy do masła. Mieszamy zawartość do połączenia składników na malutkim ogniu tak do lekkiego podgrzania. Masa makowa gotowa! Ciasto składniki / tortownica o średnicy 22cm / 250g mąki
Leśny ZakątekKiszona kapusta: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: • Mięso z kaczki: Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka. Nogi z kaczki umyć, dołożyć do warzyw. Dorzucić liście laurowe(...)rozgniecione ziele angielskie i owoce jałowca, wlać szklankę wody. Postawić na małym ogniu, gotować pod przykryciem ok. 2 godziny. Gdy kapusta będzie miękka, dosypać cząber, tymianek, majeranek oraz świeżo mielony pieprz, przemieszać i gotować 10 minut. Ugotowaną kiszoną kapustę odstawić do wystygnięcia, przełożyć ją na sitko, po czym odcisnąć nadmiar wody. Ciasto na pierogi: W gorącej wodzie rozpuścić masło
niecodziennikparyłyżeczka proszku do pieczenia 90 ml mleka 80 g brązowego cukru 1 gwiazdka anyżu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika Przyprawa do piernika 50 g cynamonu 25 g mielonego imbiru 25 g goździków 25 g kardamonu 20 g gałki muszkatołowej 20 g ziela angielskiego 1 g czarnego mielonego pieprzu Karmel mandarynkowy (opcjonalnie) 250g cukru 100ml soku z mandarynek
Kuchnia w Słońcu Skąpanamasło min. 82% – 100 g * jajko L – 1 szt * cukier – 50 g * proszek do pieczenia Dr. Oetker – 0,5 łyżeczki MASA: * twaróg 3x mielony – 500 g * jajko L – 2 szt * cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * ekstrakt naturalny Migdał(...)Maroka Dr. Oetker – 1 łyżka * mak mielony – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Składniki na ciasto szybko zagnieść, schłodzić. Wykleić spód oraz boki rantu do pieczenia lub tortownicy. MASA: Ser ucieramy z jajkami, cukrem z wanilią Bourbon Dr. Oetker oraz zwykłym cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Mak zalewamy wrzątkiem ( do przykrycia ), zostawiamy do wystudzenia, odcedzamy i dodatkowo odsączamy usuwając
Ostra na Słodko