bezwarunkową miłość i trud włożony w wychowanie nas wszystkich. W tym dniu chcemy przychylić im chociaż troszkę nieba, a może i nawet podać kawałek niebios do popołudniowej kawki. Niebiański sernik na zimno Składniki*: Spód: ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów Masa serowa: 700 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa) 60 g cukru pudru 2 opakowania galaretki(...)bitą śmietaną wsadziłyśmy do masy serowej i wyciskałyśmy kleksy w odstępach, wykorzystując połowę bitej śmietany. Następnie wyłożyłyśmy resztę niebieskiej masy serowej i wcisnęłyśmy w nią resztę bitej śmietany. Powierzchnię sernika wyrównałyśmy szpatułką i wstawiłyśmy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa serowa stężała. Przygotowałyśmy 1 niebieską galaretkę według przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą wylałyśmy na wierzch sernika
Sprawni w smakumiejsce w zamrażarce pozwala (wtedy wiadomo, że się już nie zgniotą); Zamrożone ciasta przechowujemy w zamrażarce 3-4 miesiące; JAK ROZMRAŻAĆ CIASTA Jak rozmrażać? Wiele delikatnych ciast typu serniki, ciasta z kremem potrzebują powolnego rozmrażania – dlatego wyjmujemy je dzień wcześniej i wkładamy do lodówki by tam powoli rozmrażały się. Ciasta wilgotne typu szarlotka najlepiej położyć na talerzu, który(...)plaster, wrzucić do tostera i w minutę cieszyć się pyszną drożdżówką! Rozmrożonych ciast nie można ponownie zamrażać! JAKIE CIASTA MOŻNA MROZIĆ Mrozić można praktycznie wszystkie ciasta: drożdżowe, babeczki, bułeczki, serniki, kruche, szarlotkę, biszkoptowe, ciasteczka nawet torty, ciasta z kremem i ciasta z bitą śmietaną. Mrozić można również surowe ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie. JAKICH CIAST NIE MOŻNA MROZIĆ
Dorota SmakujeTo jest ciasto po prostu fenomenalne! Zrobicie go dosłownie w 5 minut. Jest puszyste, a zarazem lekko kruche. Mocno czekoladowe z piękną nutką masła orzechowego. Do
Kuchnia ŁukaszaPuszysta babka kajmakowa obficie polana wyrazistym, kremowym solonym karmelem. Po prostu w sam raz na stół Wielkanocny. Jest bardzo łagodna i miękka, nawet po kilku dniach
Kuchnia Łukaszaselerem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Wegetariański pasztet z cukinii Domowy pasztet z pieczarkami Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym Sernik z jogurtów greckich Sernik wiedeński z rodzynkami Zrazy z karkówki Pieczona polędwiczka wieprzowa Pieczony kurczak na butelce Karkówka z pieczarkami Schab w sosie chrzanowym Kotlety schabowe według Magdy Gessler Polędwiczki w kremowym sosie własnym
Kuchnia Bazyliiwysmarowaną tortownicę (26 cm). Na to wylewamy masę serową. Łącznie sernik pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek z cukrem i wylewamy na sernik. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUwysmarowaną tortownicę (26 cm). Na to wylewamy masę serową. Łącznie sernik pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek z cukrem i wylewamy na sernik. Mmm Pycha
Na moim talerzuzamrozić, żeby na Wielkanoc po prostu wyjąć z zamrażalki i udekorować. Składniki: 1,5 białej czekolady (ok 130-150 g) kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) 2 łyżki oleju z dynii u mnie tłoczony na zimno z olejarni Niwki skórka z całej cytryny 2 czubate łyżki miodu garść wędzonych(...)sposób możemy przygotować twarożek warzywny . Spokojnie możemy przygotować go dzień wcześniej i potem tylko podać Składniki twarożku warzywnego pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) 100 g fety pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g pół pęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku pęczek rzodkiewek startych na tarce pół łyżeczki świeżo
Ugotowane pozamiatanePuszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiającego mango świetnie komponuje się z delikatną masą z serków waniliowych ułożoną na słodkim spodzie z sucharków i czekolady. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia. Składniki: Spód: 130g sucharków 200g kremu czekoladowo-orzechowego Masa serowo-waniliowa: 800g serka homogenizowanego waniliowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 70ml mleka(...)masę serowo-waniliową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wylać tężejący mus z mango i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z formy, na wierzchu udekorować bitą śmietaną, kawałkami mango i płatkami czekoladowymi
Szalona Kuchnia EwelinyKlasyczny domowy słodki sernik z duża ilością soczystych wiśni z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z orzeźwiającymi owocami. Składniki: Spód: 100g masła 170g mąki pszennej 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 900g białego sera (trzykrotnie mielonego) 150g masła 4 żółtka 1 całe jajko 200g cukru 400ml(...)małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać aż żelatyna się całkowicie rozpuści i pozostawić do wystudzenia. 4. Zimny sernik polać wystudzoną frużeliną i schłodzić w lodówce
Szalona Kuchnia EwelinyCzy może być coś lepszego niż połączenie białej czekolady z solonym karmelem? Chyba tylko proste ciasto bez pieczenia o tych smakach. Dzisiaj przepis na mega
Kuchnia ŁukaszaSernik, który już samym swoim wyglądem wywołuje zachwyt. Wydaje się skomplikowany do zrobienia ale nic bardziej mylnego. Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak tak pyszny, że zniknął w mgnieniu oka. Dla przełamania dodałam nutkę pomarańczy i smażonego kokosu, dzięki czemu zrobił się ciut egzotyczny. Doskonały pomysł na wypiek Wielkanocny. *foremka 24*24 cm Składniki: na kratki kakaowe(...)znowu ser. Tak tworzyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Gotową szachownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 40 minut. Dobrze wystudzić. Zimny sernik posmarować dżemem pomarańczowym. Kokos, masło i cukier przesmażyć w rondelku na złoto, wystudzić i posypać ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatych, którzy nie lubią piec, kochają serniki na zimno lub chwilowo nie mają piekarnika. Pyszny sernik ze słonym karmelem, z włoską bezą i spodem z ciasteczek owsianych. Przygotowałam wersję także dla wegan z tofu i sojowym jogurtem ( który uwielbiam) lub koksowym i olejem kokosowym. Bezę można zrobić z aqua faby. tortownica 18 cm papier do pieczenia
AZgotuj!Pyszny, tradycyjny, delikatny sernik z brzoskwiniami na idealnym kruchym cieście. Doskonały na co dzień i na święta. Wygląda cudownie a smakuje jeszcze lepiej. Zastanawiam się tylko, dlaczego dopiero teraz po kilku latach prowadzenia bloga piszę Wam przepis na niego, skoro przygotowuję go od wielu lat, moja rodzina i znajomi go uwielbiają :) Jak tylko piekę to ciasto, to wiem(...)cukru i ubijać kilka chwil. Ubitą pianę wyłożyć na masę serową i brzoskwinie. Z zamrażalnika wyjąć mniejszą część ciasta. Ścierać ją na tarce o grubych oczkach na wierzch piany,. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 170'C. Przed rozkrojeniem dobrze schłodzić
Zrób to smacznieSernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest wyjątkowo smaczny. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 340 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru 250 g kakaowych(...)Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy masę serową aby nie było grudek. Ser wlewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170-180 % C, uważając aby sernik się nie spiekł. Po upieczeniu studzimy. Czekolady przekładamy do miski, wlewamy 100 ml śmietany i rozpuszczamy na parze lub mikrofalówce. Mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą, studzimy. Zimną śmietanę ubijamy
Kulinarne Fantazje Marioli