Znacie jagielniki? To chyba moje ulubione ciasta, zaraz po sernikach. Zresztą nazywa się je też jaglanymi sernikami, bo swoją konsystencją przypominają te ostatnie – ale są nieco bardziej kremowe. Tym razem mam dla Was korzenny, aksamitny wegański jagielnik jabłkowy z karmelem daktylowym. Jest doskonały! Pyszne Read More Artykuł Bezglutenowy wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmelem daktylowym pochodzi
FlymetothespoonŚwiętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;) lista ciast: Zemsta teściowej Cycki murzynki Seromakowiec kakaowy Brazylianka Kilimandżaro Sernik w biszkopcie zpolewą Makowe roladki wserowej masie Sernik gotowany x 2 Torcik z serka owarzanego z galaretką Pokusa Puchatek Wesoły Słonecznik Murzynek ze śliwkami i kremem Aniołek 3 bit Pani Walewska Orzechowiec Smacznego i Wesołych Świąt
Domowe ciastamoim blogu „Słodki Listopad” zapraszam Was na kolejne jesienne ciasto, które być może zagości u kogoś z Was na świątecznym stole. Dziś jest to wymyślona przeze mnie wersja sernika o dwóch smakach przewodnich: słodkiej masie z orzechów włoskich i lekko kwaskowej nucie czarnej porzeczki. To ciasto to znana już pewnie wszystkim masa z sera gotowanego, tym razem przełożona kruchym
Domowe ciastatypowych dla tego okresu: Makowca i sernika. To jest jednak dużo lżejszą wersją typowego Seromaku, bowiem zamiast sera mamy… śmietanę. Tak- to znany już z bloga przepis na oszukany sernik tym razem w połączeniu z bogatą w smaku, pełną bakalii masą makową. Całość zamknięta w kruchutkim, czekoladowym cieście. Idealny, bo nie opada, masa serowa nie dociąża masy makowej
Domowe ciastafiliżanki ciepłego mleka w chłodny, zimowy prawie już wieczór… Ten przepis powstał w mojej głowie bardzo spontanicznie- zostało mi trochę kruchego ciasta, a że lubimy bardzo sernik w wersji piankowej- wybór padł na miniaturowe „oszukane” serniki. Aby jednak odnieść się do wyglądających zza każdego rogu Świąt- zdecydowałam się na piernikową kruszonkę, zamiast tradycyjnej. Efekt? Kruchutka babeczka z sernikowym
Domowe ciastaNazwałam tego przekładańca tak, Moi Drodzy, nie od parady;) To kwintesencja rozpusty dla podniebienia i słodkich zmysłów… Połączenie kruchego ciasta, sernika gotowanego, słodkiego domowego kajmaka oraz nut różanych zakręci Wam w głowach i sprawi, że będziecie chcieli więcej i więcej;) Szczególnie jeśli jesteście fanami bardzo słodkich, innych niż te tradycyjne, serników. Ciasto było przeznaczone na specjalną okazję- zakończenie pewnego bardzo
Domowe ciastasię słodkie kawałki owoców brzoskwiń.. Jeśli chodzi o mnie- pasuje mi w 100%- i jak to ostatnio bywa- był to przepis- spontanicznie wymyślony przeze mnie, bo wiecie z sernikami bardzo się lubimy:)Blacha 30x 40 Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka
Domowe ciastaSerników nigdy za wiele- w każdej wersji! Dziś serniczki w formie ciastek bankietowych z serka tzw. owarzanego. Niebiańsko delikatny smak masy serkowej z dużą ilości skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, aromatyczny biszkopt kakaowy z dodatkiem esencji pomarańczowej i nasączenie kawowo- pomarańczowe… 3 x razy pomarańcza J Pachnie Wam już Swiętami? Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia
Domowe ciastaJeśli myśleliście , że po Świętach nie będzie nowej wersji sernika- och, w jak bardzo wielkim błędzie byliście;P Moja Bożonarodzeniowa wariacja sernika stała się makosernikiem z brzoskwinią. Osobiście mak lubię tylko w towarzystwie( sera , owoców, marcepanu, czekolady). Nie przepadam za tradycyjnymi makowcami( za to uwielbiam japoński). Tym razem jednak postawiłam na serowo- makowy miks .Bardzo konkretny , orzeźwiony słodkim smakiem soczystej
Domowe ciastaSernik inny od klasycznego? Zawsze warto spróbować innych smaków, bo człowiek poznaje świat całe życie. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki np. gryczanej 2 łyżki sproszkowanych daktyli 250g (opakowanie) twarogu półtłustego aromat Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy erytrytol. ubijamy na puszystą masę
Truskawkowa Fiestaprosty przepis na sernik straciatella na spodzie piernikowym. Dzisiejsza moja propozycja zalicza się do kuchennego recyklingu, gdyż do sporządzenia spodu użyłam pozostałego ze świąt piernika staropolskiego. Continue reading Sernik straciatella at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plciasta francuskiego Blok z ciasteczkami Tiramisu Herbatnikowiec Stefanka bez pieczenia przekładana gotowanym serem Kretowisko Chatka Piwoszki Wafelki czekoladowe Sernik straciatella Serniki
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisu spokojnie można ich użyć. Jogurt grecki jest bardzo treściwy i tłusty - zupełnie jak śmietana. Śmietanowiec na kruchym cieście to nasze ulubione ciasto, bardzo przypominające sernik. Taki kremowy sernik, bardzo mazisty i puszysty. Do jego przygotowania idealne są owoce z kompotu. Na końcu posta znajdziecie link do kompotu, jaki ja wykorzystałam. Kompot okazał się tak pyszny, że synek
MamaOskarkabloga Kasi Guzik Gotuję bo lubię . Jak szukam ciasta tak żeby coś wybrać na szybko, to zaglądam właśnie tam. Ciasta wychodzą i są pyszne. Tym razem padło na sernik gotowany z kajmakiem na spodzie orzechowym. Przepis zmodyfikowałam nieco, bo zmniejszyłam ilość cukru i nie przekrawałam spodu na dwa blaty, tylko zostawiłam jeden, potem dałam ser, ciastka petitki(...)polecam, idealne na święta :-) Blaszka 22x32 cm Składniki ciasto orzechowe: 6 jajek 250 g zmielonych orzechów 150 g cukru 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik gotowany: 1 kg gęstego twarogu sernikowego (Piątnica, Mój ulubiony, Hej, ja użyłam z Piątnicy) 150 g masła 1 puszka kajmaku (500 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka
kruche babeczkiciepłego piekarnika, aby lukier zastygł. Pierniki będą wilgotniejsze , jeżeli połowę tłuszczu zastąpimy oliwą z oliwek. 2. Sekret udanego ciasta kruchego Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka(...)posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto
Ciastka - domowe słodkości