ciasto - 162020 przepisów (strona:614/10802)

Makowiec przekładany 129

Może upiekłabym makowca? Ale kto wtedy by go zjadł? Kto by powiedział, że za słodki mak, że znowu skórkę pomarańczową dałaś, a wiesz, że nie lubię! Albo: ale ciasto, noooo powiem ci, że takiego makowca jeszcze nie jadłem. I na jedne i na drugie słowa czekam, z pierwszych zawsze się uśmieję, czasami się wkurzę, te ostatnie sprawiają, że chce(...)się jeszcze bardziej.    Zapraszam na makowca innego. Na struclę w kwadratowym wydaniu :) Ciasto krucho-drożdżowe: 380-400 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru  100 g cukru pudru 110 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany  szczypta soli Przygotowanie:  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i kawałki

bistro mama
Kapuśniaczki drożdżowe 88

kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, doskonałe jako przekąska na przyjęcia, lub imprezy rodzinne a oprócz tego obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole.  farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Kapuśniaczki drożdżowe Składniki na około 25szt. kapuśniaczków: Farsz:           300g kapusty kiszonej 20g suszonych grzybów leśnych(...)liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku szklanka wody 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  ½ łyżeczki pieprzu Ciasto: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + 1 żółtko) 40g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo 1rozmącone jajko i kminek do posmarowania i posypania kapuśniaczków przed

Księga-Smaku
Ciasto Cytrynowiec wg przepisu Siostry Anastazji 102

Ciasto cytrynowiec wg przepisu siostry Anastazji. Wyśmienite ciasto ze słodko-kwaskawą nutą. W mojej rodzinie to ciasto wzbudziło zachwyt. Sama po ten przepis sięgnełam z ciekawości i się nie zawiodłam. Ciasto prezentuje się imponująco i dobrze się kroi. Idealne na różnego rodzaju uroczystości czy Święta. W oryginalnym przepisie był pieczony biszkopt z 6 jaj. Ja przygotowałam biszkopt(...)ciasto i tak jest bardzo wysokie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka L 3/4 szklanki cukru (130 gram), składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej (140 gram) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 2 budynie śmietankowe

Blog kulinarny S9.PL
Rogale Świętomarcińskie. 73

nadzieniem z białego maku . Jest on bardzo popularny w Poznaniu i w niektórych częściach Wielkopolski. Te rogale są głównie wypiekane podczas obchodów dnia Niepodległości. Wypiek ten jest wykonany z ciasta półfrancuskiego, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pyszne nadzienie z białego maku, bakalii i orzechów sprawia, że ciężko się oprzeć tym pysznościom. Od dziś w domu sami możemy wykonać(...)pyszne rogale, które rozpływają się w ustach. Ciężko się im oprzeć, ale raz do roku możemy sobie pozwolić na małe szaleństwo. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 1 kg mąki pszennej tortowej – 110 g miękkiego masła – 300 g masła do wałkowania – 100 erytrytolu – 2 jajka – żółtko – 400 ml ciepłego mleka

Zdrowy Styl Joanny
Drożdżowe ciasto z czekoladą - Robot planetarny do rozdania! 146

Przepis na ciasto powstał we współpracy z marką Ariete. Drożdżówka została wyrobiona robotem planetarnym Ariete z serii Classica. W mojej ocenie robot doskonale sprawdziła w tym zadaniu. Ciasto wyszło doskonałe. Przedstawiam dodatkowo kilka zalet tego urządzania: 1. Ręczne wyrabianie ciasta jest zadaniem pracochłonnym i wymaga sporej wprawy, za to mikser jest w stanie zrobić to praktycznie samodzielnie, a nasza rola(...)się podczas najcięższych zadań. 3. Pojemność misy - Metalowa misa o pojemności 5,5 l wraz z zestawem 3 końcówek sprawi, że za jednym razem z łatwością przygotujesz dużą porcję ciasta lub ubitych białek czy śmietany 4. Praca pulsacyjna - Robot został wyposażony w funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu i rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę

Kulinarne przygody
Chatka Puchatka 95

Ciasto, które tym razem zrobiłam to ciasto bez pieczenia, czy też deser na zimno na bazie białego sera i herbatników. Nosi on wiele nazw, między innymi: chatka Puchatka, chatka Baby Jagi, psia buda, domek Baby Jagi i inne. Mi osobiście najbardziej spodobała się nazwa :Chatka Puchatka" i taką też będę się posługiwała. Podobnie jak nazw, również przepisów na to ciasto(...)bardzo podobne, ale różnią się pewnymi szczegółami. Jedne są z galaretką, inne bez, jedne mają w składzie jajka inne nie, mają inne proporcje składników itp. Ja osobiście zrobiłam to ciast bez jajek i z dodatkiem galaretki. Ciasto wyszło pyszne, tak jak się tego spodziewałam, choć nie do końca wyszedł mi taki kształt jaki ta chatka powinna mieć. Ciasto w oryginale

Waniliowe Improwizacje
Ptysie przepis 67

Ptysie dawniej najczęściej były z kremem bezowym zaparzanym, dużo rzadziej można było spotkać z budyniem czy ptysie z bitą śmietaną. I to właśnie ptysie z budyniem były moimi ulubionymi. Ciasto na ptysie to to samo co ciasto na karpatkę. Ciasto parzone daje wiele możliwości, ptysie, eklerki, karpatka. Dawniej ptysie czy inne wyroby z ciasta parzonego były bez proszku do pieczenia(...)wiem skąd moda na dodawanie go teraz? Jak wyciskać ptysie? Ciasto parzone Aby upiec ptysie lub karpatkę należy zacząć od ciasta parzonego. To z takiego ciasta można przygotować słodkie ptysie na deser lub ptysie jako przystawkę. Ciasto parzone przepis prosty i tylko kilka składników. Będzie to przepis podstawowy na ciasto parzone na słodkie i słone wypieki. Jaka mąka na ciasto

Dieta moja pasja
Lion – ciasto bez pieczenia 71

Lion – ciasto bez pieczenia Wyjątkowe, przepyszne i efektowne ciasto, które z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich łasuchów. Słone orzeszki i krakersy świetnie przełamują smak słodkiego kajmaku i kremu, chrupiące batoniki idealnie komponują się z pozostałymi warstwami, a całe ciacho z pewnością jest warte zgrzeszenia. Polecam!       Składniki: Warstwa karmelowa: ok 15-20 sztuk herbatników maślanych 2-3 łyżki(...)zimnej śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka w proszku (użyłam to w niebieskim woreczku z Biedronki) 3 łyżki cukru pudru 2 batoniki Lion (Użyłam jasnego i ciemnego batonika) Wierzch ciasta: ok 20 sztuk słonych krakersów 2 batoniki Lion (Użyłam jasnego i ciemnego batonika) 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek śmietanki lub mleka       *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Blog z Apetytem
Ciasto "Pleśniak" 89

ciasto, to jest dopiero owiane sławą : ) W każdym rejonie Polski inaczej je nazywają: Pleśniak, Strzępiec, Fuga. Ale w każdym rejonie smakuje równie dobrze: wypieczone kruche ciasto z porządną warstwą powideł ( lub owoców) pod puchatą, słodką pierzynką. Dobre na co dzień, do kawy, jak i na większe rodzinne spotkania. Ciasto przywołujące wspomnienia ; ) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na ciasto kruche(...)szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny ½ szklanki cukru cukier waniliowy 4 żółt ka + 1 łyżka kakao ( do części ciemnej) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na 3 części ( 1 większa i dwie równe) . Do jednej z mniejszych dodajemy kakao i zagniatamy raz jeszcze. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut Środek : 300 g. powideł

Domowe ciasta
Jabłecznik ucierany 105

jesień, a w raz z nią chłodniejsze i krótsze dni, niższe temperatury powietrza itp. Przekłada się to również na zmiany w wypiekach. U mnie zawsze jesienią królują szarlotki i ciasta z orzechami. Najbardziej kojarzą mi się one z tą porą roku, no i jest akurat sezon na te owoce, więc siłą rzeczy sięgam po nie w kuchni. Dziś więc zrobiłam(...)ciasto z użyciem jabłek. Tym razem nie zrobiłam jednak tradycyjnej szarlotki, a jabłecznik/szarlotkę na cieście ucieranym. Robiłam je o raz pierwszy i skorzystałam z przepisu ze strony:  jabłecznik ucierany - PrzyslijPrzepis.pl . Muszę przyznać, że taki jabłecznik bardzo przypadł mi do gustu. Ciasto wyszło bardzo puszyste i mięciutkie, przełożone musem jabłkowym domowej roboty stanowi pyszny deser. Oto przepis: (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Ciasto ze śliwkami 186

Sezon jesienny to także sezon śliwkowy: ) Bez zbędnych wstępów zapraszam Was zatem na pyszne, proste w wykonaniu kruchutkie ciasto z owocami, jakich mamy jeszcze sporo na bazarkach,w sklepach no i oczywiście w sadach. Ale śpieszmy się robić ciacha ze śliwkami bo sezon minie szybko ; ) Wersja na standardową tortownicę( lepsza byłaby forma do tarty, którą nawiasem mówiąc gdzieś posiałam(...)font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny w kostce 1/2 szklanki cukru 5 żółtek Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie

Domowe ciasta
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 80

Dzisiaj przepis na wspaniałe ciasto na kruchym spodzie ze śliwkami i bezą. Ciasto wygląda olśniewająco i tak samo smakuje, kruchy lekko słodki spód, do tego kwaskowe śliwki zrównoważone słodkim smakiem bezy, która jest piankowa w środku i krucha na wierzchu. Całość dopełniają chrupiące płatki migdałowe na górze bezy. Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 60 min   Składniki: (na tortownicę(...)Ciasto kruche: 180 g mąki 75 g zimnego masła 40 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka szczypta soli ew. 1 łyżeczka śmietany kwaśnej Owoce: 350-400 g śliwek 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Beza: 2 białka szczypta soli 100 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: garść płatków migdałowych Tutaj znajdziesz

Słodki Blog
Ciasto śliwkowe z budyniową pianką 52

Kiedy przychodzi ochota na jesienne owoce, zrób ciasto śliwkowe z budyniową pianką. Bardzo delikatne i smaczne Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200 g masła 4 jajka  1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 300 g śliwek 1 szklanka cukru Z podanej porcji mąki ujmuję 2 łyżki(...)Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam

Słodki sentyment
Kruche ciasto śliwkowe pod bezową pianką 102

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g schłodzonego masła  6 żółtek 2 łyżki tartej bułki Śliwki: 1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 3 łyżki mąki kukurydzianej Bezowa pianka: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy szczypta soli Sposób wykonania: Mąkę łączymy z cukrem pudrem i proszkiem(...)pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Całość szatkujemy aby kawałki masła były wielkości ryżu. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto kroimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa - będzie to spód ciasta). Obydwa kawałki zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Śliwki kroimy na połówki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy od czasu

Qchnia po prostu