ciasto - 160568 przepisów (strona:625/10705)

Ciasto Plaster Miodu 114

tego z przepisu s. Anastazji- wykończenie to biszkopciki nasączone w rumowej herbatce, oblane lukrem w kolorze pomarańczowym- tak, by przypominały plaster miodu właśnie;) Najlepiej smakuje po 2 dniach- ciasto miodowe wyraźnie mięknie, a nadzienie kulek rozpływa się w ustach. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 150 g margaryny 100 g miodu 1 jajo 1 ½ łyżeczki(...)sody Z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. + 1 łyżka kakao + słoik dżemu z czarnej porzeczki Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zarabiamy.    Ciastem białym wykładamy spód i boki blachy do pieczenia  i wykładamy dżem porzeczkowy. Składniki na nadzienie uli szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich szklanka rodzynek pół szklanki miodu 4 pokruszone pierniki

Domowe ciasta
Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem 180

Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem jest pysznym i łatwym do zrobienia deserem. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a cieszy swoim smakiem. To jest taka rozszerzona wersja ciasta banoffee pie z bananami bez pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje chyba studzenie budyniu i późniejsze czekanie, aż zrobione ciasto się schłodzi. Do tego ciasta lepiej nie dodawać zbyt mocno dojrzałych bananów, gdyż(...)będą one trzymały formy i nawet jeśli skropimy je sokiem z cytryny, będą miały ciemny kolor, a w smaku będą bardzo słodkie. Wygląd ciasta zależy również od rodzaju posiadanej masy krówkowej. Masę bardzo gęstą, należy delikatnie podgrzać, ale tylko tak, aby dała się rozsmarować na herbatnikach. Jeśli masa ma konsystencję, która daje się smarować to lepiej jej nie podgrzewać, gdyż

Kuchcik gotuje
Drożdżówki na słono 134

Drożdżówki na słono to wspaniała alternatywa, jeżeli pizza to Wasze drugie "ja". Słone ciasto drożdżowe to smakowity kąsek, któremu ciężko się oprzeć - zwłaszcza, jeżeli masz pod ręką pyszny sos pomidorowy, albo sos czosnkowy.  Drożdżówka z kiełbasą przygotowana według tego przepisu jest pulchna i bardzo smaczna, spróbuj, nie pożałujesz. Konsystencja ciasta drożdżowego w przypadku tego przepisu jest dosyć rzadka, absolutnie(...)się tym nie przejmujcie, po dobrym wyrobieniu ciasta, garowaniu (wyrastaniu) i lekkim podsypaniu pracuje się z nim świetnie. Nie polecam go jednak, jeżeli to jest Twoje pierwsze spotkanie z ciastem drożdżowym.  Drożdżówki na suchych drożdżach przygotujesz analogicznie zastępując świeże drożdże, w proporcji:  suche drożdże : świeże drożdże 1 : 2 Potrzebujemy: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych

MamaOskarka
Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity 189

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie(...)szklanki rodzynek 2 garstki posiekanych orzechów włoskich skórka pomarańczowa 2 białka Przygotowanie: drożdże rozmieszaj z jogurtem. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Teraz wyrabiaj ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stollen - drożdżowa strucla świąteczna 126

Stollen, to tradycyjne ciasto pieczone i spożywane w okresie świąt Bożego Narodzenia w Niemczech. Jak można przeczytać w wielu publikacjach, drożdżową struclę świąteczną wypiekano dawniej już w okresie adwentu, a zjadano dopiero w okresie świąt. Tradycyjnie do tej strucli drożdżowej dodawano bakalie, orzechy, skórki owoców i posypywano ogromną ilością cukru pudru. Dodatek marcepanu pojawił się w późniejszym czasie, bo dodaje(...)ciastu niezwykłego smaku i aromatu. Polecam poczytanie o całej historii Stollen, bo jest na prawdę ciekawa. W czasie powstania tego wypieku, nie dodawano do niego masła, bo było to zabronione w okresie adwentu, który to był zarazem czasem postu. Bazowymi składnikami była mąka, drożdże, olej i woda. Dopiero z czasem Stollen stawało się ciastem coraz bardziej słodkim i bogatym

Passions hobbies life
Piernik staropolski z bakaliami 197

silną konkurencję. Od ubiegłego roku zatem  mamy na święta zarówno miodownik, jak i dojrzewający piernik. Kiedy robiłam go po raz pierwszy w ubiegłym roku miałam wiele obaw. Ciasto w lodówce przez 4 tygodnie? Rany! Przecież po takim czasie ono samo z tej lodówki wyjdzie! Nic z tych rzeczy. Ciasto grzecznie dojrzewa w lodówce i nic się(...)dzieje. Gotowy piernik to prawdziwa uczta! Wyraźnie miodowy, korzenny, wilgotny. Słodycz ciasta przełamują kwaskowe powidła śliwkowe. Całość polana czekoladową polewą i udekorowana włoskimi orzechami. Z porcji z tego przepisu (na podstawie Lucyny Ćwierczakiewiczowej) wyjdą 3-4 pierniki z trzech warstw ciasta. Składniki: 1 kg mąki 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła  3 jajka

Kulinarne Inspiracje
Ciasto Shrek bez pieczenia 196

Lekkie i bardzo owocowe w smaku ciasto Shrek bez pieczenia to idealny deser nie tylko na święta. Proste wykonanie bez użycia piekarnika na pewno jest dodatkową jego zaletą. Ciasto bez wyrzutów sumienia można podać dzieciom, gdyż zawiera w sobie mało cukru. Ciasto Shrek bez pieczenia pięknie prezentuje się na talerzu i na pewno będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu. Wśród ciężkich(...)makowców i pierników to ciasto będzie przyjemnym orzeźwieniem. Zazwyczaj do tego ciasta piekę spód, ale tym razem poszłam na skróty i wykonałam je na biszkoptach. Zabieg ten sprawił, że ciasto stało się delikatniejsze i mniej kaloryczne. Shrek może być bez owoców, ale ja je bardzo lubię i zawsze dodaję zielone winogrona bez pestek lub dojrzałe gruszki. Ciekawa jestem, jak jest

Kuchcik gotuje
Chrupiąca choinka z grzybami 157

jadalna choinka może zagościć na świątecznym stole zamiast tradycyjnych pasztecików do barszczu. Może też być po prostu przekąską na spotkaniu z przyjaciółmi, bo przyjemnie urwać sobie nadziany grzybami kawałek ciasta i zjeść go ze smakiem.  Moja rodzina to tradycjonaliści więc kolacja wigilijna co roku składa się właściwie z tych samych potraw. Karp, barszcz z uszkami , pierogi z grzybami, grzybowe(...)jakich konkretnie dań mają być użyte. Zapraszam na świąteczną choinkę, którą można zjeść! różne rodzaje Vegety Natur Choinka z farszem grzybowym czas przygotowania: 60 minut składniki: 2 op. gotowego ciasta francuskiego, 300 g każde FARSZ: 300 g świeżych pieczarek  100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego  1 łyżka masła  2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem

Smaczna Pyza
Oponki z ciasta francuskiego 96

Ciasto francuskie to taki "magic ingredient", który pozwala na bardzo szybkie wyjście z opresji, kiedy natychmiast potrzebujemy przekąsek. Oponki z piekarnika jak dla mnie wyglądają bombowo. Ciasto francuskie po upieczeniu ma w sobie tak niesamowity urok, te rozdzielające się cienkie płatki ciasta są jak najpiękniejszy obraz. Szybkie oponki z ciasta francuskiego wykonacie w kilka chwil. Jedynie pieczenie wymaga solidnych(...)minut w wysokiej temperaturze. Przekąski na ciepło są moimi ulubionymi przekąskami, z resztą chyba wszyscy w domu preferujemy takie właśnie na ciepło.  Przepis na oponki z ciasta francuskiego jest niezwykle łatwy, chyba że pokusilibyście się o samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego. Ja w takie coś nie wchodzę, nie mam tyle czasu :) Kupuję gotowe ciasto francuskie, z którego wychodzą świetne przekąski

MamaOskarka
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #21 Biszkopt z jabłkami 125

Właściwie to nie wiem dlaczego nie wpadłam na ten przepis sama tylko musiałam podejrzeć u teściowej Przecież to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata (no dobra jak nie masz miksera planetarnego to trzeba dołożyć z 5 minut). Generalnie biszkopt można robić ze wszystkimi owocami, ale teraz jak mamy dostęp do dość tanich jabłek to, aż żal ich nie wykorzystywać. Zazwyczaj(...)dlatego korzystam z przepisu na biszkopt genueński, czyli całe jajka i cukier do miksera i z głowy. Oryginalnie do biszkoptu genueńskiego dodaje się rozpuszczone masło, ja w przypadku tego ciasta (czyli idąc na łatwiznę) dolewam oleju, a ciasto dzięki temu nie wysusza się zbyt szybko. W ogóle ciacho pozostaje długo świeże, jeżeli będziecie je zawijać w folię spożywczą. Składniki

Relaxtime
…Tam gdzie szafran rośnie 132

Święta już tuż tuż! Bigos już ugotowałam, farsz na pierogi z kapustą już gotowy…no i oczywiście na święta koniecznie muszę upiec ciasto z szafranem. Zapraszam na moje ulubione ciasto szafranowe z tosca. Tosca na ogół robię z migdałami lub kokosowymi wiórkami. Do tej tosca wykorzystałam praktycznie wszystkie orzechy jakie miałam , tak aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej świątecznie. Ciasto(...)szafranowe jest puszyste i pięknie pachnie szafranem i pomarańczą. Moja rodzina uwielbia to ciasto! Jest to proste ucierane ciasto, a dodatek szafranu sprawia, że jest nietypowe i bardzo świąteczne! Bardzo lubię świąteczne wypieki. Ciasto szafranowe należy do jednych z nich. Lubicie wypieki z szafranem? Znacie szafran i wiecie jak go się uprawia? Szafran to pręciki krokusa. Możecie sobie wyobrazić

codojedzenia
Pizza na cieście francuskim 121

Pizza na cieście francuskim to ekspresowy obiad dla każdego. Warto zrobić ją szczególnie wtedy, kiedy w lodówce zostało wiele okrawków wędlin, czy kawałków różnych rodzajów sera. Im bardziej zróżnicowane dodatki, tym smaczniejsza pizza. Polecam do jej przygotowania użyć minimum dwóch rodzajów sera lub żółtego sera o ostrzejszym smaku. Przed rozłożeniem składników na ciasto, musimy posmarować je ketchupem. Ja użyłam domowego(...)ketchupu z dyni i papryki – szczególnie polecam Do przygotowania pizzy na cieście francuskiej użyjcie dodatków, które lubicie i eksperymentujcie z ich łączeniem Im więcej kombinacji, tym więcej doznań smakowych Smacznego! Zobacz też: Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Przepis na pizzę na cieście francuskim Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego ketchup

Kuchnia Bazylii
Szybkie i łatwe ciasto z gruszką i orzechami 155

Lubię zjeść coś słodkiego – mniej lubię sam proces robienia ciast, dlatego w większości korzystam z prostych przepisów które zawsze wychodzą i nie wymagają dwugodzinnego szykowania blatów, nugatów, kolejnych dwóch godzin na zrobienie kremów, żelek i innych widowiskowych pierdół. Nie inaczej jest z tym ciastem – mocno maślanym, lekkim i bardzo wilgotnym – jest prościutkie, szybkie i przepyszne, a w dzisiejszym wydaniu – bardzo(...)sezonowe. UWAGA! Wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki na 2-3 godziny wcześniej przed robieniem ciasta i mieć taką samą temperaturę – w innym wypadku ciasto podczas miksowania się zwarzy, a po przekrojeniu zobaczycie malowniczy zakalec. Ciasto można upiec w kilku wielkościach okrągłej formy – albo w małej, wysokiej formie tortowej o średnicy 18cm – wtedy otrzymamy wysokie ciasto do podzielenia

Karo in the Kitchen
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC CZYLI MAKOWA CHOINKA 106

Święta pachną ciastem drożdżowym, makiem i powidłami śliwkowymi. Zrobienie takiego ciasta jest dziecinne proste. Można wykorzystać do ciasta własną masę makową jak i taką z puszki. Możemy zrobić ją również z kremem czekoladowym, orzechowym lub cynamonowym. Makowa choinka składa się małych drożdżowych bułeczek idealnych do oderwania i zjedzenia. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g mąki orkiszowej 20 g świeżych(...)masy makowej (ja użyłam własnej roboty bez dodatku rodzynek) 1 słoik powideł śliwkowych 1 żółtko 2 łyżki mleka LUKIER 1 łyżka wody 1 szkl. cukru pudru Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn drożdżowy dolać do pozostałej mąki. Dodać jajko

Kuchnia w oparach