Ciasto Bajka bez pieczenia to pyszne połączenie masy budyniowej, dżemu, bitej śmietany i biszkoptów. Jest niezmiernie smaczne i efektownie wygląda. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje i z pewnością zachwyci waszych gości. https://youtu.be/Lm8NoNaj4Gs Składniki na ciasto Bajka bez pieczenia (blaszka o wym. 24x24 cm): 250 g okrągłych biszkoptów 380 g dżemu lub konfitury (dałam dżem wiśniowy) galaretka(...)biszkoptów. Na nich rozprowadzamy krem budyniowy. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Rozsmarowujemy dżem z galaretką. Znowu układamy biszkopty. Na nie nakładamy bitą śmietanę i wygładzamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień. [caption id="attachment_8844" align="aligncenter" width="1024"] Ciasto Bajka bez pieczenia[/caption] Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta
e-PrzepisyKulinarnePrzekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2 główne składniki. Prosta i szybka przekąska na kolację lub wieczór ze znajomymi. Idealna propozycja gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni... Jest to podróbka sajgonek, gdyż papier ryżowy(...)został zamieniony na ciasto francuskie, a poza tym nie są smażone na głębokim oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale! Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego
Kuchnia MagdaLenypamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Chodziły za mną bułki cebularze lub zrobienie chałki. Ale, że w domu były jeszcze dla męża dwie muffinki bananowe do kawy to wymyśliłam cebularze. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy(...)świetny pomysł kiedy mamy ochotę na jakiś wypiek w domu. Cebularze zrobiłam dość nietypowe bo z mozzarellą, dużą ilością tymianku ( to moje ulubione zioło), oliwkami i cebulą oczywiście. Ciasto zrobiłam mocno maślane i aromatyczne. Całość wyszła pysznie! Polecam bo są bardzo proste! Przepis na smykowe cebularze z mozzarellą i oliwkami: - 420 g mąki pszennej - 30 g drożdży świeżych
SMYKWKUCHNIZiemniaki w serniku to intrygujący dodatek, choć w naszym regionie nie spotyka się wiele tego rodzaju przepisów. Ugotowane, zmielone ziemniaki dodane do masy serowej zastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku(...)Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego sernika. Przepis Zespołu z Rożniatowa można znaleźć w publikacji „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”. Sernik z ziemniakami z Rożniatowa - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto ciemne: 150 g mąki pszennej 150 g cukru
Trzeci talerzsilk pie Powrót na słodkie tory No to mieliśmy małą przerwę od słodkości w postaci krokiecików z kalafiora , to teraz można wrócić z powrotem do mojego konika, czyli keto ciast i deserów … A wracam z nie byle czym, bo z keto french silk pie, czyli ciastem o francuskim rodowodzie, którego krem ma być gładki niczym jedwab. Tak przynajmniej mi się(...)wydawało… Prawda okazuje się jednak nieco odmienna, a nazwa dość myląca… Okazuje się, że ciasto zostało wynalezione w połowie XX wieku w USA przez niejaką Betty Cooper z okazji konkursu znanego jako Pillsbury Bake Off. A nazwę zawdzięcza tylko i wyłącznie temu, że wypełnia je czekoladowy mus, co najwidoczniej rodzi skojarzenia z jedwabiem i Francją… Ale krem ma w istocie
Modern Cave Girlpolecam do nadziewania używać dżemu, bo jest za rzadki, chyba, że nadziewacie pączki po smażeniu. I jak dla mnie plusem jest możliwość nadziania pączków przed smażeniem. Wycinamy krążek ciasta, na który nakładamy marmoladę i sklejamy go, a następnie formujemy kulę. Podczas smażenia tradycyjnych pączków, złożonych z dwóch okręgów jest szansa rozlepienia, wypłynięcia nadzienia i zabrudzenia tłuszczu. Tutaj tego(...)Pączki wychodzą idealne. Możemy nadziewać je również za pomocą szprycy cukierniczej po usmażeniu w zasadzie dowolnym nadzieniem. To co dla mnie było nowością przy cieście na pączki, to ubicie jajek i cukru na puszystą masę. I to ubijanie dobrych kilka minut. Tak mi się wydaje, że ta masa powoduje taką puchatość pączków i to, że ciasto jest bardzo leciutkie
Mieszam w GarnkuCiasto 3 bit na herbatnikach – super słodkie, super pyszne ciasto bez pieczenia. Choć jest to ciasto dość czasochłonne, to jednak efekt wart jest włożonej pracy i czasu – jest przepyszne! To chyba najsłodsze ciasto jakie znam, warte grzechu! Herbatniki, masa krówkowa, bita śmietana, masa budyniowa – same super pyszne składniki – dla prawdziwych łasuchów. Sprawdzi się na święta, imprezy(...)rodzinne, uroczystości. PRZEPIS NA CIASTO 3 BIT NA HERBATNIKACH Składniki na ciasto 3 bit na herbatnikach: ok 600g herbatników 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) – zobacz jak zrobić kajmak 2 budynie waniliowe + cukier 600ml mleka 200g miękkiego masła 500ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 5g żelatyny czekolada starta na wiórki do dekoracji Jak zrobić ciasto 3 bit: Zaczynamy od przygotowania
Dorota SmakujeŚwietne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować Składniki na ciasto: 125 g masła 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki likieru (dowolnego) 1 ½ szklanki mąki Wszystkie składniki umieszczamy(...)misce miksera i zagniatamy ciasto końcówką do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Składniki na nadzienie: 500 g czerwonych porzeczek 1 szklanka cukru 5 białek (z żółtek możecie przygotować ciasteczka ) 250 g mielonych migdałów Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku
Słodki sentymentCiasto jogurtowe (albo maślankowe) to już klasyk, wszyscy je robimy i lubimy. Świetne, puszyste, miękkie, można serwować z różnymi owocami. Ciasto idealne, kiedy nie mamy za dużo czasu i ochoty na kuchenne podboje. Do tego chrupiąca kruszonka, a dla podrasowania smaku dodałam czekoladę. To musi smakować Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Składniki na kruszonkę: 100 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 7 łyżek mąki Dodatkowo: 400 g jagód 50 g (1/2 tabliczki) czekolady Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta (jak na muffinki ). Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam
Słodki sentymentGruszkowe górki to pyszne, kruche ciasto z dodatkiem dużej ilości kakao, dzięki czemu ciasto jest intensywnie czekoladowe, smakowite gruszki i doskonały kleks z bitej śmietany Kompozycja idealna, moim skromnym zdaniem Składniki na ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szczypta soli 3 łyżki czubate kakao 2 łyżki czubate cukru pudru (lub 3, jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą ) 2 żółtka (z białek(...)możecie zrobić kokosanki ) 250 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam. Z ciasta formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na ½ godziny. Następnie dzielę ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 60/40. Większy kawałek rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (30 x 40 cm). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentCiasta drożdżowe mogłabym jeść każdego dnia, dlatego dzisiaj kolejna propozycja – wieniec jabłkowo-marcepanowy, który podbił niejedno serce. Smak delikatnego drożdżowego ciasta i wilgotne nadzienie z jabłek i marcepana. Coś fantastycznego Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki na nadzienie(...)średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów 100 g marcepana (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie ) Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko
Słodki sentymentZawijane ciasto francuskie Z ciasta robimy różne zawijane potrawy, ślimaczki, różyczki, słoneczka moja propozycja to kwiatki. Składniki: · 2 opakowania ciasta francuskiego · Sól · ½ fileta z kurczaka · Przyprawa Kebab Gyros · Olej(...)papryki czerwonej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Ciasto rozkładamy, kroimy na połowę, na jednej połowie w odstępach układamy kawałki kurczaka i zawijamy je ciastem. 4. Ciasto z kurczakiem zwijamy w koło. 5. Pozostałą połowę ciasta kroimy ponownie na połową i cienko smarujemy
Kulinarna ChwilaCiasta drożdżowe mogłabym jeść każdego dnia, dlatego dzisiaj kolejna propozycja – wieniec jabłkowo-marcepanowy, który podbił niejedno serce. Smak delikatnego drożdżowego ciasta i wilgotne nadzienie z jabłek i marcepana. Coś fantastycznego Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki na nadzienie(...)średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów 100 g marcepana (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie ) Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko
Słodki sentymentRolada żyrafa z bananami i czekoladą Delikatna rolada biszkoptowa z pięknym wzorkiem, wypełniona pysznym kremem śmietankowym z bananami i czekoladą. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 200ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru 80g czekolady mlecznej(...)masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Do foliowego woreczka przekładamy 6 łyżek ciasta, woreczek zawiązujemy, odcinamy jeden róg i nakładamy kontury na papier. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 4 minuty . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przez chwilę
Blog z ApetytemGruszkowe górki to pyszne, kruche ciasto z dodatkiem dużej ilości kakao, dzięki czemu ciasto jest intensywnie czekoladowe, smakowite gruszki i doskonały kleks z bitej śmietany Kompozycja idealna, moim skromnym zdaniem Składniki na ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szczypta soli 3 łyżki czubate kakao 2 łyżki czubate cukru pudru (lub 3, jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą ) 2 żółtka (z białek(...)możecie zrobić kokosanki ) 250 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam. Z ciasta formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na ½ godziny. Następnie dzielę ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 60/40. Większy kawałek rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (30 x 40 cm). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentyment