Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy(...)21cm. Tarta z truskawkami Składniki: ciasto kruche 150g mąki pszennej 75g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 100-150g truskawek
Smakołyki BerenikiJakiś czas temu dostałam advokat..czyli likier jajeczny o cudownym zapachu wanilii...pyszny..idealny na babskie spotkania...advokat także można dodawać do ciast itp..ja upiekłam ciasto z jego dodatkiem...ciasto wyszło pyszne...mimo, tego ,że krówki opadły na samo dno ciasta..Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj .Moje ciasto z braku czasu posypane jest tylko cukrem pudrem(...)Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 20 dkg masła lub margaryny 28 dkg mąki pszennej + 1 łyżka (użyłam tortowej) 18 dkg cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. ajerkoniaku/advokatu 15 dkg twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki szczypta soli Mąkę (260g) wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.K rówki wymieszać z 1 łyżką
Moje domowe kucharzeniepodziękować za życzenia z okazji urodzin bloga i słowa wsparcia. Jesteście wspaniali :) To danie bardzo się Wam spodobało, gdy pokazałam Wam je na Facebooku . Proste w przygotowaniu tarty z ciasta francuskiego z farszem z botwinki i sera gorgonzola, efektownie zwieńczone sadzonym jajkiem. Możecie je zjeść na śniadanie lub lunch, albo zabrać ze sobą w plener, bo równie dobrze smakują(...)zimno. Aby tarty się udały, ciasto francuskie musimy podpiec wcześniej przez 10 minut w piekarniku. Ciasto kroimy na kwadraty, następnie przy pomocy noża delikatnie nacinamy brzegi (ale nie przecinamy ich na wylot!), które w czasie pieczenia podniosą się i utworzą rant podtrzymujący wewnątrz nadzienie tarty. Choć jajka nie chciały utrzymać się wewnątrz i niesfornie wylały się na blachę
Chilli Czosnek i OliwaJuż niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam! Przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Francuskie ciasto jabłkowe (tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji) Składniki(...)rdzeniem i pokrojone w ósemki 2 łyżki masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki (140g) rodzynek 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy Składniki na ciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek (115g) zimnego masła 2 duże jajka Składniki na lukier: 1 (140g) szklanka
karmelowybotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z delicjami, galaretką i truskawkami. Do nasączenia delicji użyłam kawy VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu: www.sklep.coffea.pl. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 6 białek, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich, 8 dag kokosu, 8 dag rodzynek, 1,5 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku(...)masła Dodatkowo: 18 sztuk delicji o smaku wiśniowym, 1/2 szklanki mocnej parzonej kawy VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl , 40 dag truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały. Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki(...)oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane
Moniki Smakołykimęczyła. I za każdym razem każdego dnia pobytu mamy dwudaniowy obiad z deserem. Tym razem na deser Mama upiekła nam pyszną szarlotkę wiśniową. To jedno z naszych ulubionych ciast w ostatnim czasie. Teraz Mama przygotowała je ze świeżymi owocami, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem konfitur. Wprawdzie drzewka w ogrodzie Mamy już ogołocone, ale na targu wiśnie jeszcze(...)razem podczas produkcji ciasta towarzyszyłam Mamie z aparatem fotograficznym. Przedstawiam ilustrowany przepis na przepyszne niby-kruche ciasto ze świeżymi jabłkami i wiśniami. Składniki ( na dużą blachę): 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru kostka margaryny lub masła 4 żółtka (białka do piany) 1łyżka octu 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku
Kuchnia po mojemuWęgierskie ciasto, na które przepis znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.Nie będę pisać w jakiej, gdyż mam tylko sam przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży 1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa(...)mąką, którą użyję później do zrobienia polewy. W kubku dokładnie mieszam śmietanę,żółtka, cukier, sól i drożdże i wlewam to do mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową
Ciasteczkowy PotwórWielkanoc - to koniecznie mazurek, ale nie koniecznie suchy i twardy. W tym roku postanowiłam zaproponować coś niestandardowego. Mazurek z bitą śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań(...)pewno mazurek będzie wyjątkowy :) Składniki na kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 120 g masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżka zimnej wody Do przełożenia: 250 ml śmietany kremówki 2 cukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch
Świat CiastaPrzepis na to ciasto znalazłam w swoim starym zeszycie kucharskim z lat młodzieńczych, bodajże z podstawówki. Za żadne skarby nie mogłam sobie przypomnieć, kiedy to ciasto robiłam ostatni raz, aż wstyd się tak przyznawać. Ciasto to jest idealne na taką pogodę jaką dzisiaj mamy za oknem, szaro, buro i zimno :( Ale, że sezon na jabłka trwa, polecam Wam to ciasto(...)czystym sumieniem. Powiem Wam, że jest to ciasto, które również można przyrządzić w zwykłym prodiżu, więc nie macie wymówki, że nie zrobicie ciasta, bo nie posiadacie piekarnika ;) 'oldschoolowe ciasto z jabłkami' Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 200g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.1 kg jabłek* - 1 szklanka cukru
CookYourselfCiekawe w smaku ciasto, trochę przypomina ciasto budyniowe ( klik ), chociaż nie w 100%. Kruche ciasto z góry i z dołu oraz domowy budyń nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Na wierzchu powinny pojawić się posiekane migdały lub orzeszki ziemne, niestety ja jestem na nie uczulona i po prostu ich u nas w domu nie znajdziecie ;) - bo jeszcze by niepotrzebnie kusiły a wtedy(...)mógłby pojawić się problem :( Zatem pamiętajcie, aby na wierzch, przed pieczeniem posypać posiekanymi migdałami/orzeszkami a będą Wam przyjemnie chrupać podczas jedzenia :) 'placek włoskiej babci' Składniki: * ciasto: - 125g miękkiego masła - 150-200g cukru pudru - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 500ml mleka - 4 żółtka - 3/4-1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki pszennej
CookYourselfPRZE-pyszny! Delikatny, lekko słodkawy i do tego z pysznym, wilgotnym jabłkiem. Czego chcieć więcej? Plusem tego ciasta jest to, że nie zawiera w sobie jajek. Prosty w wykonaniu i ładnie wyglądający po upieczeniu. Polecam wszystkim, tym, którzy jeszcze tego ciasta nie jedli. Jest przepyszne. Specjalnie dla Was dzisiaj wstałam wcześniej, żeby "obfocić" ciacho i jak najszybciej podzielić się przepisem(...)jabłka pod ciastem, jabłecznik z serkiem homogenizowanym bez jajek' Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm): - 3 szklanki mąki pszennej - 200g masła - 1/2-3/4 szklanki cukru pudru - 200g serka waniliowego homogenizowanego (jeśli serek będzie bardzo słodki, radzę dodać mniej cukru pudru) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii - szczypta soli - cynamon
CookYourselfPoza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie(...)likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować w malakserze. Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię
SzczyptaSmaQskładniki: 300 g mąki 125 ml mleka 15 g drożdży 50 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajo do smarowania ciasta wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko(...)rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Miskę o średnicy ok. 20 cm oklejamy po zewnętrznej stronie folią aluminiową, którą smarujemy tłuszczem. Odwracamy miskę „do góry nogami”. Gdy ciasto powoi swoją objętość, krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części a następnie każdą
Domowy Smak JedzeniaCiasto oczy Carycy, w sumie nie wiem skąd się wzięła ta nazwa.. ,ale ważne że ciasto jest mega smaczne i efektowne. Cieszy oko i podniebienie:) Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania . Jeśli nie piekliście, to zachęcam do spróbowania. Warto je upiec nie tylko od święta. Cudownie lekkie ciasto, biało -czarne ,nasączone Inką biszkopty(...)galaretki, smaki doskonale się ze sobą komponują . U nas będzie powtórka na święta. Może z innym kolorem galaretki... Dodam nowe fotki, bo to ciasto kroiłam mało schłodzone i wyszły takie sobie :D Na jasne ciasto: 7 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka skrobi ( u mnie kukurydziana) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1/3 szklanki
Takie tam pichcenie