ciasto - 162020 przepisów (strona:586/10802)

Focaccia z jarmużem, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 141

koniec ubiegłego roku opatentowałam dla Was wspaniały przepis na idealne ciasto drożdżowe. Postanowiłam przygotować na nim pyszną focaccie czyli włoski placek drożdżowy, który stanowi bazę do pizzy. Dodatki to już Wasza inwencja twórcza. Ja postawiłam tym razem na jarmuż, szynkę parmeńską, suszone pomidory oraz anchois. Całość bardzo smaczna, idealnie z zewnątrz chrupiące ciasto a w środku delikatne, miękkie. Świetnie smakuje(...)oliwą z oliwek, z dobrym winem w gronie najbliższych. Polecam! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe: Przygotuj z połowy porcji! 500 gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oliwy z oliwek 1 jajko Dodatki: 2-3 plastry szynki parmeńskiej garść jarmużu oliwa z oliwek 2-3 suszone

Mango Papaja
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 153

blogu - link wkrótce... Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu(...)ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby ją napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami

Grunt to przepis!
Makowe święta 2016 378

Klasyczne smaki w nowej odsłonie, czyli... Makowo-kokosowe ciasto i kawowo-żurawinowe nadzienie, a to wszystko posypane dodatkową porcją wiórek kokosowych. Pyszności :) I to bezglutenowe! Dzięki zastąpieniu mąki mielonymi migdałami, nadawać się będzie również dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten i pozwoli także im cieszyć się prawdziwie świątecznymi smakami. Spróbujecie? Wiem, że już późno i być może(...)kokosowymi, które przywodzą na myśl biały puch (którego niestety i tym roku chyba na Boże Narodzenie zabraknie) i łączący w sobie wiele kojarzących się z tą porą roku smaków. Ciasto można przygotować zarówno w prostokątnej formie, jak i w tortownicy (polecam przekroić je wtedy na trzy blaty). Zamiast migdałów można użyć dowolnych mielonych orzechów, a konfiturę żurawinową zastąpić pomarańczową

Ratunku obiad
Przekładaniec malinowy 143

Jeśli macie zalegające gdzieś jeszcze na dnie zamrażarki maliny, to proponuję wykorzystać je do tego pysznego deseru. Chrupiące (no, może na początku) ciasto parzone, przełożone śmietanowo-malinowym kremem. Ja nie dodałam do śmietany żadnego zagęstnika, jednak proponuję dodać do kremu żelatynę, by masa przy krojeniu nie wypływała. Ciasto: 70 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g mąki(...)grubym dnem wlewamy 200 ml wody, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier oraz sól. Gdy woda się zagotuje, a masło roztopi, wsypujemy mąkę i ciągle mieszając parzymy ciasto 4-5 minut na małym ogniu, do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Ciasto wykładamy

Smaki Na Talerzu
Tort świąteczny 244

się znaleźć smakołyki. Najlepiej jak jeszcze postaramy się je w miarę możliwości ładnie przyozdobić. Z tym tortem na pewno sobie poradzicie i z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Składniki: Ciasto razy 2 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)Krem śmietanowy 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma 250 g serka mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia: wiórki kokosu mielone orzechy laskowe biały mak czekoladowa posypka siekane orzechy arachidowe rum lub spirytus ozdoby do dekoracji wiórki kokosu

Ala piecze i gotuje
Pierniczki z bakaliami 179

Pierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Pierniczki z poniższego przepisu, jak ich nazwa wskazuje, są najeżone bakaliami, które możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone(...)gdyż duże kawałki mogą utrudnić wałkowanie ciasta i formowanie pierniczków. Wierzch pierniczków bakaliowych warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im dodatkowej słodyczy (ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie) i sprawi, że będą ładnie się prezentować. Pierniczki najłatwiej uformować w kwadraty, gdyż duża ilość bakalii utrudnia wykrawanie ich foremkami. Jeśli jednak uprzecie się na różne kształty, wybierzcie foremki metalowe, które

Smakołyki Bereniki
Makowiec z wiśniami i galaretką 447

poniedziałkowy poranek mam dla Was przepis na pyszne ciasto makowe z wiśniami i galaretką.  Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki(...)łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dorsz w cieście z porem 280

ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto.Zamiast dorsza można użyć innej ryby. zaczyn: 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki wody letniej szczypta cukru 1 dkg drożdży ciasto: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz: 40 dkg filetu z dorsza 1 por biała część 15 dkg pieczarek sól, pieprz, przyprawa do ryby(...)miski przekładam drożdże, dodaję letnią wodą, cukier, mąkę i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i ostudzone masło, sól i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny nakryte ściereczką. farsz: Rybę sole, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle. Przekładam

wesoła kuchnia
Ciasto z masą budyniową i czekoladową 178

Kilka dni temu natknęłam się w internecie na bardzo ciekawy przepis. Bardzo mnie zaintrygował, bo ciasto wyglądało pięknie. Postanowiłam go zrobić. Wyszedł naprawdę bardzo ładnie. A co do smaku: jest IDEALNY! Lekki, miękki i puszysty. Naprawdę, polecam.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga dużo czasu. Zasmakuje każdemu. Polecam.   Do ozdobienia ciasta, użyłam pysznych ozdób(...)rynku w wielu smakach.                 -TRUDNOŚĆ: średnie  -CZAS: powyżej 60 min   -PORCJI: ok. 15   -BRYTFANNA: 20x26 cm To ciasto to jedno z ciast, które na pewno zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Uwielbiam święta... i ciasta. Na 2-3 dni przed samymi świętami mam wszystko dopięte na ostatni guzik. Tylko

Gotuję Testuję
Mazurek a’la Snickers 114

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej pieczone w okolicy Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że nie będziemy jeść byle jakich, zwykłych ciast na święta. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej(...)kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta Wielkanocne królowały u nas babki, babeczki, serniki i inne pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone orzeszki i gorzka czekolada. I będzie następny! Składniki: Ciasto

To co kocham
Mazurek czekoladowy 131

mazurku Snickers przedstawiam Wam mazurek czekoladowy. Ciasto bardzo kruche, masa mocno czekoladowa i dekoracja koszyk z kwiatami, to typowo wielkanocny mazurek. Jeśli myślicie, że jest ubiegłoroczny, albo, że mazurek czeka tydzień na święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed(...)świętami pewnie bym nie zdążyła, bo nie samymi mazurkami żyje człowiek, a moje ciasta czekają sobie zamrożone. Nic im nie będzie – najpierw zamroziłam na tacy bez przykrycia, potem zamarznięte szczelnie owinęłam folią spożywczą. Tak czekają do Wielkiej Soboty, kiedy to je wyjmę i od razu odwinę folię, aby nie przykleiła się

To co kocham
Bułki do hamburgerów 196

instant (7-9 g) 400 ml mleka ciepłego 800 g mąki (np. chlebowej) 80 g masła rozpuszczonego 80 g cukru 2 łyżeczki soli 2 szt. jajekjka (1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania) 0,5 szklanki sezamu (do posypania) opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania Do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na około(...)masło oraz jedno jajko i wymieszać łyżką. Następnie wlać mleko z drożdżami. Mieszać przez 2 minuty drewnianą łyżką lub miksować mieszadłem miksera na najmniejszej prędkości przez około 2 minuty. Ciasto wyrabiać rękami na podsypanym mąką blacie lub stolnicy przez 5 minut lub miksować hakiem miksera na średnio małych obrotach przez 5 minut (ciasto powinno być miękkie, gładkie i plastyczne). Niezależnie

Wypieki i Rumieńce
Szybkie ciasto ze śliwkami 134

Miało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam  tutaj . Od razu przypadło mi do gustu, ponieważ bardzo często piekę ciasta późno wieczorem, kiedy już położę dzieci spać. Do zrobienia tego ciasta nie potrzeba miksera, więc nie musiałam się obawiać, że obudzę dzieci :) To ciasto jest świetną alternatywą(...)szklanki mąki 1 mały cukier waniliowy Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście poukładać owoce i całość posypać

kuchnia doski
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 233

wkrótce pojawi się na blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wykorzystaniem musu z pigw . Spieszę dziś zatem spełnić obietnicę :) Jak widzicie niżej, nie dodałam za dużo cukru do tego ciasta. Tylko dlatego, że nie lubię przesłodzonego ciasta drożdżowego. Pomyślałam, że zawsze można bułki posypać cukrem pudrem, jeśli komuś brakuje w nich słodyczy. Składniki (na 24 bułki) : 500 g mąki pszennej(...)schłodzenia. W miseczce rozbełtać duże jajko. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól.  Do suchych składników dolać 200 ml ciepłego mleka. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodać rozbełtane jajko. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewać resztę mleka. Może się okazać, że nie potrzeba go aż tyle w dniu, w którym wyrabiacie to ciasto. Na koniec

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania