ciasto - 160568 przepisów (strona:578/10705)

Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 135

Chicken Pie, to placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).  Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki(...)pszennej 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię

Codziennik Kuchenny
Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu 152

zakalcowaty spód. Skła dniki zaczynu: 2 łyżki startera, czyli aktywnego zakwasu (pszennego lub żytniego) 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 (lub innej razowej) 100 g lekko ciepłej wody Ciasto właściwe: 200 g zaczynu 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 230-250 g lekko ciepłej wody ½ łyżki soli 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika(...)liście chrzanu Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu przełożyć do miski, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu. Najlepiej pozostawić zaczyn do fermentacji na całą noc. Przygotowanie ciasta właściwego: Następnego dnia odłożyć 2 łyżki zaczynu, na starter do następnego pieczenia chleba.  Obie mąki orkiszowe przesiać do dużej miski, dodać zaczyn, olej, ziarna słonecznika i sól. Następnie dodać

Codziennik Kuchenny
Bułki do odrywania z garnka żeliwnego 142

pierwszy wypiek w tym naczyniu i wiem już, że nie ostatni! Na początku miałam zrobić słodkie bułki z nadzieniem  czeko-śliwka, ale jak zaczęłam w domu już przygotowywać ciasto, okazało się, że nie mam w domu masła ;-(. Ech no tak, bo ja masła używam tylko do pieczenia i do smażenia czasami. Więc swoje zamiary musiałam zrewidować w trakcie hehehe(...)powstały buchty - bułki do odrywania z ziołami prowansalskimi, kminkiem i miodem. Bardzo fajnie puszyste, i o dość sporych dziurach w cieście. Samo ciasto jest dość luźne, i trochę klejące przy wyrabianiu, ale dzięki temu potem w cieście jest dużo pęcherzyków powietrza, a samo ciasto jest puszyste. Sprawdźcie listę składników i pieczemy ;-) SKŁADNIKI: - 1 paczka drożdży instant - 400 g maki pszennej

SMYKWKUCHNI
Indyk po francusku - rolada 145

Ciasto francuskie marznie bo jest mocno schłodzone, mięso z indyka jest już zmielone, ser camembert w plasterki pokroić by się chciało, ale to jeszcze za mało!  Oliwki nie chcą być już w całości, a musztarda i pieprz szaleją z ostrości.  Jajko chce pozbyć się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki.  Cebula z chęcią by się rozebrała(...)pokroić w kostkę by się dała.   Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny  na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy. Składniki: 300 g ciasta francuskiego

Moniki Smakołyki
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 134

pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty, a ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy 28 cm. A good tart is a good thing. There’s no argue with that. Tart has something in common with pizza(...)last time his year, chanterelle mushrooms. The recipe below is easy, and the pastry is enough to fill the form with diameter 28 cm. SKŁADNIKI (6 kawałków): Ciasto: 75 g masła 60 g mąki pszennej 60 g mąki żytniej razowej 1 jajko 1 żółtko Farsz: 300 g kurek 200 g jarmużu 1 średnia czerwona cebula 200 g sera typu bałkańskiego

Martyna Cooks
Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia  392

Mojprzepisna.pl | Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Po krótkiej przerwie zapraszam na ciasto mega słodkie, chyba najsłodsze ciasto na blogu. Bardzo proste i szybkie, można przygotować na godzinę przed imprezą, jednak najlepiej smakuje mocno schłodzone. Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia, to będzie mały hit tej jesieni. Przepis na dużą, rodzinną blachę. Składniki na blachę(...)dużo słodyczy) 200 g pestek dyni Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Orzechy drobno posiekać lub przełożyć do worka strunowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Warstwę herbatników posmarować połową masy kajmakowej, posypać orzechami, przykryć drugą warstwa. Ugotować budyń. W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka, dodać masło, cukry, ewentualnie ekstrakt. Pozostałe mleko blenderem zmielić z mąkami

moj przepis na
Chatka baby jagi 194

Witam Kochani Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszne ciasto, w zasadzie moje ulubione, które zawsze robię na święta. Nie ma świąt bez chatki. Mowa tu oczywiście o chatce baby jagi . Jest to pyszne ciasto składające się z 3 warstw herbatników, przełożonych masą zrobioną na bazie serka homogenizowanego, margaryny oraz cukru waniliowego. Spotkałam się z opiniami, że chatka baby jagi(...)opinię ciasta dość kapryśnego, że często się zważa, i nie wychodzi. Ja robię to ciasto od bardzo wielu lat, i zawsze wychodzi. Jednak WAŻNE są produkty, z których robicie ciasto. Próbowałam wiele ciastek, wiele serków. Jednak ciasto wychodzi IDEALNE,(i tu mnie nie posądzajcie o jakąkolwiek reklamę) z herbatników maślanych BONITKI z Biedronki, a serek używam zawsze GARWOLIN waniliowy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
jesienne kruche ciasto ze śliwkami 145

oprószenia wykonanie: Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z cukrem, cynamonem oraz jajkiem. Dodajemy masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka o schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną wylepiamy dno tortownicy (24 cm średnicy, wyłożonej(...)papierem do pieczenia). Ciasto podpiekamy w 180 st. C. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy równomiernie śliwki, ścieramy na nie część pozostałego ciasta, posypujemy posiekanymi migdałami i ścieramy pozostałą część ciasta. Całość pieczemy, aż ciasto się zrumieni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Chruściki z ciasta na pierogi 168

Szykując pierogi zawsze staram się wyrobić nie tylko cały farsz, ale także i ciasto. Tym razem robiąc pierogi z kaszanką gryczaną specjalnie zostawiłam porcję ok. 500g ciasta pierogowego. Jeśli zostanie Wam ciasto, zróbcie chruściki z ciasta na pierogi. Składniki: - ok. 500g gotowego ciasta na pierogi ( z tego przepisu ) - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki skrobi kukurydzianej Dodatkowo: - olej do głębokiego(...)smażenia - cukier puder do oprószenia Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ja niepotrzebnie rozwałkowałam całość, dlatego później przekroiłam na pół. Każdą porcję (nie naraz) bardzo cienko rozwałkowujemy (prostokąt ok. 15 x 30 cm). Przy użyciu pędzla smarujemy olejem, a następnie równomiernie oprószamy skrobią kukurydzianą. Zwijamy w ciasny rulon zaczynając od krótszego boku. Kroimy na 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek

mojewypiekiinietylko
SZARLOTKA LEŚNA 169

Cześć Wam po krótkiej przerwie, dzisiaj pyszności i słodkości specjalnie dla Was. Pyszne ciasto kruche z dużą ilością jabłek, jagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania(...)rodzinnego. Zerknijcie na listę składników i upieczcie to ciasto ;-) SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g masła z lodówki - 430 g mąki pszennej - 3 żółtka - 1 białko - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka śmietany - 130  cukru W/w składniki bardzo szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. FARSZ: - 5 jabłek kwaskowatych - 1 szklanka

SMYKWKUCHNI
Idealny tort czekoladowy! 2331

tort czekoladowy!". Takie słowa naprawdę mnie ucieszyły. Przygotowanie takiego tortu jest dziecinnie proste, robi się go bardzo prosto i momentalnie. W smaku tort jest po prostu fantastyczny! Bardzo wilgotne ciasto o mocnym przysmaku czekolady i kawy, przełożone łagodnym kremem czekoladowym - mówię Wam ,,niebo w gębie"! Jeżeli upieczecie taki tort czekoladowy komuś na urodziny, to będzie naprawdę miło zdziwiony i zachwycony(...)Idealny tort czekoladowy! - przepis: Wszystkie składniki odmierzałem szklanką o pojemności 250 ml Ciasto czekoladowe: 2 szklanki cukru 1 i 3/4 mąki 3/4 szklanki kakao (ok. 100 g ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12-18% 3/4 szklanki mleka 1 szklanka przestudzonej mocnej kawy (bez fusów) 1/2 szklanki

Kuchnia Łukasza
Drożdżowe ciasto z pesto z rukoli i camembert 150

Pesto z rukoli   przygotowałam i tak sobie pomyślałam, czemu nie zrobić coś nietypowego  i w smaku ciekawego. Ciasto z dodatkiem pesto w mikserze wyrobiłam i z camembert  połączyłam.  Następnie do formy je przełożyłam, pozostałe pesto dołożyłam,  które brzegiem ciasta przykryłam i do zimnego piekarnika włożyłam.  Ciasto powoli się wypiekało i pod wpływem temperatury swoją(...)objętość zmieniało.  Wierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie.   Składniki: pesto: 50 g pestek dyni, 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, pieprz czarny mielony do smaku, 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek, 125 g świeżej rukoli, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki poznańskiej typ 500, ½ łyżeczki cukru

Moniki Smakołyki
Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami 99

Przyznam szczerze, że ciasta ze śliwkami nie za często goszczą na naszym stole. Dlatego, kiedy dostałam śliwki, wiadomo było, że powstanie z nich ciacho. Padło na ciasto drożdżowe. Ale, żeby nie było zbyt nudno, dodałam jeszcze warstwę serową. Całość wieńczy kruszonka. W sumie, ten placek drożdżowy przypomina więc w smaku drożdżówki, ale jest zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Wilgotny(...)wysycha szybko, ładnie wyrasta. Ciacho pięknie pachnie w czasie pieczenia, a mąż jak to mąż… uwielbia wyskubywać kruszonkę z jeszcze gorącego ciasta. Nie chciałam aby ciasto było zbyt słodkie, dlatego ilość cukru jest tu naprawdę niewielka. Jak już pisałam w jednym z poprzednich wpisów, do pieczenia użyłam papieru, aby ciasto łatwo wyszło z foremki i nie ciemniało. Jeśli lubicie

Mieszam w Garnku
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką 243

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyka wśród wypieków. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste, rozpływa się w ustach, a cynamonowa kruszonka idealnie komponuje się z aromatycznymi śliwkami. Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką - Składniki: ok. 1/2 kg śliwek  Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru(...)drożdży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła łyżeczka cynamonu odrobina soli Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało

Słodka Strona
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 165

przy zielonych oliwkach można ciut więcej) 330 g + 20 g wody 15 zielonych oliwek (dałam mniej niż czarnych zachowawczo, ale spokojnie można dodać więcej) Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę płesznik w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać(...)wody oraz napęczniałe siemię z babką. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) - składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie