ciasto - 162258 przepisów (strona:580/10818)

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami 144

Ciasto "Leśny mech" podbiło serce niejednego blogera. Nie znam osoby, którą by nie zaskoczył niezwykły zielony kolor ciasta, a po pierwszym kęsie jego smak. Największe jednak zdziwienie wywołuje sam przepis, gdyż nie ma w nim żadnych sztucznych barwników, a soczystą zieleń zawdzięcza dodatkowi szpinaku. I tu po raz kolejny zaskoczenie, bo szpinak w cieście jest absolutnie niewyczuwalny. Tym razem upiekłam(...)ciasto w kształcie tortu, przekładając go delikatnym kremem serowo-śmietankowym z dodatkiem frużeliny. Cóż, wywołało efekt WOW zarówno wizualny, jak i smakowy:) Składniki: ciasto: 200g świeżego szpinaku 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 jaja 1 i 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z cytryny krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 250ml

Obiad gotowy
Ciasto ucierane z morelami, białym serem i świeżym tymiankiem 152

Ciasta ucierane u mnie w domu są bardzo popularne. Nie zajmują dużo czasu a ich wykonanie jest bardzo proste. Ciasto ucierane z brzoskwiniami, białym serem i świeżym tymiankiem Ciasto ucierane robię głównie z brzoskwiniami, morelami, śliwkami, gruszkami czy też jabłkami. Nie robiłam go nigdy przyznam szczerze z malinami czy borówkami. Możliwe, iż i z tymi owocami postaram się je wypróbować(...)zwłaszcza teraz gdy jest na nie sezon. Przy ucieranym cieście ważne jest aby składniki miały temperaturę pokojową. Zwłaszcza masło czy margaryna nie powinno być wyjęte bezpośrednio z lodówki, gdyż nam się nie utrze. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Owoce przygotowanie: 500 gr moreli 2 łyżki

mecooks
Delikatne knedle twarogowe z truskawkami 141

środku w postaci truskawki. Taka mała, słodka zaskoczka Knedle jak to knedle, możecie jeść z bułką zrumienioną na maśle, ze śmietaną czy sosem jogurtowo-owocowym. Spróbujcie koniecznie tego ciasta! Jest zdecydowanie lżejsze, niż tradycyjne ciasto na knedle na bazie ziemniaków, ale równie sycące. Dla wszystkich miłośników wyrobów na bazie sera w tym szczególności leniwych, obowiązkowa pozycja tego i pewnie kolejnych(...)wszystko zależy, jakiego sera użyjecie. Jeśli to będzie dobrej jakości ser tłusty, możecie pominąć mielenie. Jeśli preferujecie ser chudy, który jest bardziej suchy, to jeśli nie zmielicie sera, w cieście będą widoczne białe serowe grudki. Ja użyłam do ciasta pełnoziarnistej kaszy manny, dlatego kluski mają nieco ciemnawą barwę i wyraźne ciemne kropki w fakturze. A jeśli macie ochotę na tradycyjne

Mieszam w Garnku
Ciasto z truskawkami i galaretką 236

Ciasto z truskawkami i galaretką to moje ulubione ciasto wakacyjne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Co roku gdy na naszej działce pojawią się truskawki to na stole obowiązkowo musi pojawić się ciasto z truskawkami i galaretką " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> A więc na rozpoczęcie tegorocznego lata nie mogło go zabraknąć! Ciasto(...)jest lekko kwaskowe, z dużą ilością truskawek – nasze ulubione ciasto z truskawkami:) Czas wykonania: 3 h (+3 h oczekiwania) Ilość porcji: 15 – 18 kawałków (forma 37 cm x 24 cm) Składniki: Biszkopt: 10 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany

KuchniaWeDwoje.pl
TARTA Z MASŁEM ORZECHOWYM! 161

TARTA Z MASŁEM ORZECHOWYM!  IDEALNE CIASTO NA WEEKEND! Obłędne ciasto! Warte grzechu! Oj warte!  Ciasto chodziło za mną dość długo, wiedziałam, że musi być z masłem orzechowym i bardzo chciałam aby smakował niemal jak baton. No to wymyśliłam! Przepyszną tartę na spodzie czekoladowym, z kremowym i obłędnie dobrym nadzieniem sernikowo-orzechowym, oblane czekoladą. Ciasto robi się bardzo szybko(...)wymaga ono od Nas większych umiejętności kulinarnych. Przepis na ciasto mojego autorstwa. SKŁADNIKI: SPÓD TARTY: - 100 g masła z lodówki - 90 g mąki pszennej typ 480 - 15 g kakao - 30 g cukru pudru (możesz użyć 1 łyżki stewi) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka + mąką do podsypywania Ciasto szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut

SMYKWKUCHNI
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą z kiwi 137

Idealne połączenie, nie ściemniam :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1 mały(...)ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby ją napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami

Grunt to przepis!
Bananowa chmurka 517

była pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy po spróbowaniu kawałeczka „Bananowej chmurki”. I choć zwykle mam do swoich wypieków jakieś „ale”, po przygotowaniu tego ciasta, chodziłam po domu i śmiałam się, że muszę szybko przygotować kolejne na niedzielę, bo to całe zjem sama. O tak! Dawno już żadne ciasto nie zniknęło w takim tempie. Apeluję(...)wszystkich, którzy jeszcze jakimś cudem nie znają tego ciasta – Upieczcie je, bo jest po prostu RE-WE-LA-CYJ-NE! Kruchy spód, warstwa świeżych owoców w galaretce, na to krem śmietanowo-waniliowy, a całość przykryta czekoladową bezą. Polecam!!! Ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego, około

Smaki Na Talerzu
PROSTE CIASTO Z RABARBAREM 137

ŁATWE CIASTO Z RABARBAREM  Sezon na rabarbar się rozpoczął, nie może więc zabraknąć ciasta z rabarbarem. Pyszne i łatwe ciasto, które każdy z Was może samodzielnie zrobić w domu. Ciasto, które umili Wam chwilę, przy kubku kawy czy filiżance herbaty. Podstawą tego ciasta, jest kruche ciasto i duża ilość rabarbaru.  Ciasto aby ładnie wyglądało przyozdobiłam dodatkowo finezyjnym zdobieniem(...)postaci warkocza i liści. PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM CIASTO KRUCHE: - 110 g zimnego masła - 240 g mąki krupczatki - 80 g cukru pudru - 3 żółtka - łyżka śmietany -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z w/w zagnieć szybko ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na 15 minut. W tym czasie zrobimy nadzienie. - 5 sztuk grubych lasek rabarbaru - 5 łyżeczek cukru

SMYKWKUCHNI
Sernik Królewski 209

dziecka, jednak ten wpisany na listę produktów regionalnych (woj. małopolskie), zawiera zarówno rodzynki jak i wiórki kokosowe. Ja wolę postawić na prostotę. Charakterystyczną cechą sernika królewskiego jest ciemne ciasto, które ścieramy na spód sernika jak i na wierzch. I chyba te proporcje…złote proporcje między warstwą ciasta a sernika robią ciasto. Samo ciasto też jest pyszne i doskonale współgra(...)prawdziwe serniki Mąż nie mógł się go nachwalić i na pewno odkurzę ten przepis i będę częściej do niego wracać Przepis baaardzo długo w naszej rodzinie, chociaż przyznam, że ciasto to robimy rzadko. Bynajmniej nie dlatego, że niedobre, tylko zawsze jest do wyboru tyle przepisów i jakoś pada zwykle na inny rodzaj sernika. Do sernika użyłam sera moim zdaniem najlepszego

Mieszam w Garnku
Racuchy z jabłkami 147

Cześć Jednym z ciast, które najbardziej pamiętam z dzieciństwa, jest ciasto drożdżowe. Zawsze robiła je moja babcia, nigdy moja mama. Babcia zawsze robiła je na oko, bez odmierzania składników. Lata wprawy sprawiły, że zawsze się jej udawało. Część rodziny nawet teraz, po latach od jej śmierci, wspomina właśnie ciasto drożdżowe robione przez moją babcię. Ale z ciasta drożdżowego można(...)tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy z jabłkami znalazłam na stronie 14 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Racuchy z jabłkami Przygotuj miski, patelnię lub rondel, wagę kuchenną, szklankę, łyżkę, kuchenną ściereczkę, sitko, ręczniki papierowe, łopatki do obracania racuchów, mały garnek lub rondelek, widelec. Przygotuj składniki (na 25-35 sztuk

blog.moje-pasje.info
Chleb pszenno-orkiszowy, z ostropestem i nutą kolendry 246

Rozpuść drożd ż e w wodzie. Dodaj przesianą mąkę i całość dokładnie wymieszaj. P o przykryciu folią spożywczą pozostaw do przefermentowania na 12 godzin (na noc) w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm): cała podmłoda 50 g mąki żytniej razowej 30 g mąki pszennej chlebowej 180 g mąki orkiszowej razowej 20 g mąki z pestek dyni(...)dopóki się nie połączą, a następnie wyrabiaj ręcznie lub robotem przez około 5 minut. Zmielony ostropest dodaj na 1 - 2 minuty przed końcem wyrabiania. Zdąży wtedy rozprowadzić się w cieście równomiernie. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do wysmarowanej olejem miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania w ciepłym miejscu na około 1 godzinę - do podwojenia się objętości ciasta

Grahamka, weka i kajzerka
najlepsze ciasto z białej fasoli... 168

kandyzowana 125 gram, śmietana 30 % 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, orzeszki ziemne - ile potrzeba nie miałam jogurtu i użyłam mleko ze śmietaną(jogurt naturakny 200 ml), składniki do ciasta temp. pokojowa, śmietana do ubicia zimna, zamiast ostropestu i otrąb można dać płatki owsiane błysk.i np czystek,siemie mielone lub same płatki + 1 łyżka zamiast = białe fasole z puszek(...)inne, ostropest, cukier, olejek, kakao, mąkę, proszek z sodą, mleko ze śmietaną lub jogurt naturalny 200 ml i łyżką krótko wymieszać dodać kandyzowaną skórkę i łyżką wymieszać z ciastem wysoka forma keksówka 20x15 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy, pare razy stuknąć formą o blat stołu aby odpowietrzyć ciasto piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Croissanty 235

podaje W ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład(...)drożdży świeżych Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i chwilę wyrabiamy. Zaczyn przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia (na 18 godzin) w temperaturze pokojowej. Dzień 2 Ciasto cały zaczyn z poprzedniego dnia 350 g mąki  25 g masła 175 g wody 12 g soli 25 g cukru Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy mikserem ciasto: 4 minuty na wolnych

Przepisy na domowy ser i chleb
Mazurek przekładany 213

dniach, więc dobrze zrobić go już tydzień przed Świętami:) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 18 – 20 kawałków (forma 22 cm x 32 cm) Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 150 g cukru 70 g miodu 50 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa grysikowa: 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki grysiku (drobnego, błyskawicznego) 200 g masła(...)kostka) 1 szklanka cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego kieliszek rumu lub żubrówki Dekoracja: 100 g migdałów 10 sztuk migdałów blanszowanych 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić całość na 2 równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (rozmiar 22 cm x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania