tarta kapuściano-batatowo-buraczkowa ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo(...)wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym
Niedzielny kucharzMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł od szefa kuchni Pomysł(...)inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto wędzoną rybą (konkretnie łupaczem) z ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu
Niedzielny kucharzPomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec... Wykonanie jest całkiem proste. Ja robię mak z suchego maku mielonego ale można użyć również maku z puszki. Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę. Składniki - na dużą blachę: Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe(...)margaryny 100 ml cukru białego 2 jaja Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść całość. Dodać jaja, zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wygnieść dużą blachę. Wcześniej wyłożyć ją pergaminem i nasmarować margaryną. Masa makowa : Wg przepisu na masę makową z suchego maku 4 białka Masę makową przygotować odpowiednio wcześniej tak, aby wystygła
Ze smakiem bez glutenumasła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już(...)obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić
Niedzielny kucharzbędą smakowały idealnie. Z tego co mi się zdaje to jako pierwsze zniknęły ze stołu w Sylwestrową noc. Składniki (na około 40 sztuk bułeczek czyli dwa takie okrągłe placki): Ciasto drożdżowe Tajemnica mojego ciasta drożdżowego to przede wszystkim długie wyrabianie ciasta i pilnowanie odpowiedniej konsystencji. Ciasto musi być wilgotne, niezbyt zbite i nie należy podsypywać ciasta mąką. Aby było miękkie(...)delikatne należy smarować dłonie olejem jeżeli zbyt mocno klei się do rąk. Wówczas ciasto pięknie wyrasta, ma jednolitą konsystencję a przy tym jest smaczne i długo zachowuje świeżość. Poniższy przepis to również dobra receptura dla ciasta na pizze, jeżeli lubicie taką na grubym cieście w stylu amerykańskim. Składniki: 500 gram mąki pszennej tortowej lub 00 lub semoliny
Mango Papajasylwestrowym przyjęciu, zresztą jak na każdym innym spotkaniu nie może zabraknąć słodkości. Ja polecam Wam szybką szarlotkę na kruchym cieście z migdałową nutą . Prosta w przygotowaniu, pyszna, idealna dla każdego wielbiciela kruchych ciast czy jabłeczników Spróbujcie i Wy. A do szarlotki polecam podać jakąś pyszną kawę. U mnie kawa rozpuszczalna od Tea Rebels . Taka kawa budzi do życia(...)masła lub margaryny 1 całe jajko klasy M 3 żółtka jaj klasy M 1 słoik jabłka prażonego z cukrem trzcinowym 900 ml (gęste) cukier puder do oprószenia ciasta mała garść płatków migdałowych Emix do posypania po wierzchu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy
Słodkie okruszkibiga jest pachnąca i ma świetny smak. Polecam. Składniki na bigę: 40 ml wody w temperaturze pokojowej 3 g drożdży świeżych 50 g mąki pszennej (typ 650) Składniki ciasta właściwego: 220 ml wody w temperaturze pokojowej 14 g drożdży świeżych 300 g mąki pszennej (typ 650) 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru Wykonanie: Składniki(...)bigę mieszamy łyżką (tylko do połączenia się składników). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, w temperaturze pokojowej, na 11 godzin. Po tym czasie do bigi dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego i całość wyrabiamy mikserem (hakami) przez 5 minut. Ciasto będzie kleiste i dość rzadkie. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie blaszkę
Smak mojego domugotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy. Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe. Smacznego
Ciasta z tradycjaminaszymi ulubionymi bakaliami. Wierzch pierniczków bakaliowych, warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im to dodatkowej słodyczy i ciekawego wyglądu. Ze względu na dużą ilość użytych bakalii w cieście, zachęcam do wycinania z ciasta prostych kształtów (kółek lub kwadratów). Składniki na ciasto (około 40-45 sztuk): 360 g mąki pszennej 100 g miodu 80 g masła 50 g cukru(...)krótko podprażyć na suchej patelni, owoce suszone i rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (rodzynki również) (fot.1) . Gdy mieszanka ostygnie, ale będzie ciągle lejąca, przygotować ciasto. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika do większej miski, dodać mieszankę z miodem i jajko. Sodę oczyszczoną rozpuścić w śmietanie i od razu dodać do ciasta. Wsypać bakalie. Wszystko
Świat Ciastawykorzystać do murzynka pełnego wiśni. Jak się później okazało smak wyszedł intrygujący. Połączenie ciemnego kakao z kwaskowym dżemem sprawiła, iż murzynek zniknął w ciągu dwóch dni. Polecam to niezwykłe ciasto-murzynek pełen wiśni. Składniki: 200 g mąki(1,5 szklanki) 200 g dżemu wiśniowego 150 g wody 150 g masła 80 g cukru 80 g kakao 20 g proszku(...)połączenia się składników. Studzimy. Dżem krótko podgrzewamy. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Na koniec dodajemy do masy wystudzony, gładki dżem. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ciasta z tradycjamiwiększość osób bardzo lubiany. Prosty tort śmietanowy jest bardzo uniwersalny i pozwala dopasowanie smaków. Popularność tego typu tortu widoczna jest również na różnego rodzajach imprezach i przyjęciach. Polecam ! Składniki: ciasto 200 g cukru 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 180 g mąki tortowej(1 szklanka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 4 jajka krem 500 ml śmietany(2 opakowania(...)wody Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. studzimy. Brzoskwinie odsączmy z zalewy. Kroimy w kostkę. Syrop zostawiamy. Syrop łączymy z wodą. Śmietanę
Ciasta z tradycjami