Ciasto kefirowe z jabłkami i cynamonem to znakomity pomysł na słodki smakołyk do kawy lub herbaty. Ciasto jest wilgotne, lekkie, delikatne i bardzo smaczne a do tego szybkie w przygotowaniu co jest jego dodatkowym atutem. składniki na tortownicę 26 cm 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu + 1 łyżka do posypania ciasta 4 jajka 200 ml kefiru(...)oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu 2 duże jabłka cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, 3/4 szklanki cukru, łyżkę cukru zostawiamy do posypania ciasta, wsypujemy również proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy kefir oraz olej, na końcu dodajemy jajka i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gęstego
Smakowite Daniasmak możecie modyfikować i będzie taki, jakich dodatków użyjecie. Z ilością dodatków nie należy przesadzać, a szczególnie z takimi, które zawierają w sobie dużo wody, gdyż nawet najlepiej wyrobione ciasto ich nie udźwignie, a po upieczeniu pizza będzie przemoczona. Z mego doświadczenia wynika, że oprócz sosu i sera niewielkie ilości 3 - 4 dodatków w zupełności wystarczą. Ostatnio robiłam dwa rodzaje(...)salami, pieczarek i świeżej papryczki chili, a druga z boczkiem, pieczarkami i papryczką chili, oczywiście każda z sosem pomidorowym i żółtym serem mozzarella. Ważną kwestią, jeśli chodzi o cienkie ciasto, jest wybór mąki, najlepiej typ 00, ale jeśli takiej nie ma, sprawdza się również typ 405 lub 450. Uważam, że najważniejsze jest dokładne wyrobienie ciasta i pozwolenie
Kuchcik gotujework with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka wrzątku (200 ml) szczypta soli Farsz: 500 g bobu 200 g surowego wędzonego boczku 1 średnia cebula 250 g sera Capreggio INGREDIENTS: Pastry: 300 g white flour(...)boiling water (200 ml) pinch of salt Filling: 500 g broad beans 200 g bacon 1 medium onion 250 g Capreggio cheese Najpierw ciasto. Moje dłonie są mało wrzątko-odporne, dlatego do wstępnego zagniecenia ciasta używam robota, dopiero po jakimś czasie zagniatam ciasto dłońmi. Mąkę, wodę i szczyptę soli wrzuć do miski robota i zagnieć wstępnie ciasto przy jego pomocy
Martyna CooksJeżeli lubicie banany to polecam Wam takie pyszne ciasto. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać gdy będzie gotowe. Płatki owsiane bardzo ciekawie się komponują w tym cieście. Ciasto jest również szybkie i łatwe w wykonaniu. Bardzo je polecam. Zapraszam na ciasto :) Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam(...)GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 dojrzałe banany pół szklanki cukru 2 jajka 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie
IzabelawkuchniLubicie ciasta z owocami? Ja bardzo, nawet z tak kwaśnymi jak moje czarne porzeczki w tym roku. Polecam Wam pyszne ucierane ciasto. Proste i szybkie w wykonaniu, idealne na podwieczorek. Ze zdjęć jestem tylko tak średnio zadowolona :( Coś mi ostatnio nie wychodzą. A teraz zapraszam na ciasto :) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto(...)żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie rozkładamy je równomiernie
Izabelawkuchnichrupiące migdały w miodzie z orzechami, pychotka! Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pakowanie cukru wanilinowego 16g 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 130g masła Nadzienie(...)goździków Wierzch: garść posiekanych orzechów włoskich 50g cukru około 70-80g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać jajko, śmietanę i wymieszać
Mała CukierenkaStartujemy! Po wielu przejściach z łączem internetowym, domeną, serwerami, zatokami witam Was w końcu na stronie przepisem. :) Z okazji niedzieli zapraszam Was na pachnące wanilią kruche maślane ciasto - tartę pełną jabłek i malin. Zachęceni? Jeszcze nie? Dodam,że jest naprawdę prosta w wykonaniu i pyszna! Tarta jabłkowa z malinami Składniki: a)kruche ciasto 1 kostka schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki(...)cm/1-2cm) 2. Posiekaj szybko masło z mąką i cukrem tak by masa przypominała kruszonkę. 3. Dodaj żółtka i sól. Szybko zagnieć. 4. Jeżeli masz problem z wyrobieniem ciasta i uformowaniem go w kulę - dodaj odrobinę lodowatej wody. (ok. 1 łyżki) 5. Z ciasta uformuj kulę, obwiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum godzinę. (Ciasto możesz zrobić dzień
U FiolkiCiasto z masłem orzechowym i jeżynami . Niedawno piekłam murzynka z masłem orzechowym. Masło orzechowe doskonale zastępuje tradycyjne masło w wypiekach. Mogę je też jeść łyżeczką prosto ze słoika. W okresie letnim trwa nieustannie pieczenie ciast z letnimi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami i jeżynami.. Jeżyny rosną na naszej działce, lubię je jeść prosto z krzaka, w cieście też(...)bardzo smaczne. Upiekłam pyszne, błyskawiczne ciasto z masłem orzechowym i jeżynami. Polecam też inne przepisy na ciasta z jeżynami: kruche ciasto z jeżynami , drożdżówki dyniowe z jeżynami, murzynek z nektarynkami i jeżynami, Kakaowe babeczki z jeżynami, Składniki na 2 małe keksówki ciasta z masłem orzechowym i jeżynami: 1 jajko, 1-1 1/2 szkl. jogurtu , 4-5 łyżek masła orzechowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniektórych ciast zabieram się czasem kilka miesięcy, dlaczego hm nie jestem chyba przekonana na 100 procent do ich dobrego smaku. Tak było z tym plackiem, w internecie znalazłam kilka różnych przepisów w końcu zmajstrowałam swój i tak wyszło pyszne ciacho, które naprawdę warto zrobić. Zapraszam. Skala smaku 10/10 - zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem(...)jednak wole smak czekolady. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa: 1 litr jogurtu naturalnego typu greckiego 4 czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g) 5 białek 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 250 g borówki
Kubki smakuciasto kojarzy nam się głównie ze świętami. Ale u mnie do kawy pojawia się częściej niż raz w roku. Przede wszystkim robię wtedy gdy jest mi potrzebne ciasto a przed imprezą mam nawał pracy. To ciasto najlepiej smakuje po 3-4 dniach kiedy placki zmiękną i ciasto się przegryzie. Nieodzownym produktem do tego ciasta jest jak sama nazwa wskazuje miód(...)swojej kuchni korzystam z miodów Miody Wileński. Składniki: Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 jajka 70 g masła 70 g miodu rzepakowego Miody Wileńskich 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem grysikowy: 0,5 l mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 250 g masła 1 szkl cukru pudru
Ala piecze i gotujecholerę, ale żeby to zrobić, trzeba było opracować bezglutenową recepturę. Każdy kto miał do czynienia z wypiekami bezglutenowymi wie, że nie jest to taka prosta sprawa, a szczególnie kruche ciasto, gdyż mąki bezglutenowe z reguły są bardziej suche i sypkie niż pszenna. Ja dodatkowo trzymam się z daleka od gotowych miksów z "ulepszaczami". Pełna obaw wkładałam moją cholerę do piekarnika(...)udało się, a ciasto wyszło tak genialne, że nawet zdrowym osobom mogę spokojnie polecić, aby zastąpiły pszenne ciasto tym. Na pewno nie jest to danie dietetyczne. Jak wiecie, rzadko przygotowuję takie bomby kaloryczne, może raz na pół roku, ale tym razem było warto i wcale nie miałam wyrzutów sumienia podczas jedzenie, poszłam wieczorem na spacer, a następnego dnia poszalałam
Quinoa Raz!Ciasto fasolowe już raz gościło na blogu ( brownie z fasoli ) i było to moje pierwsze ciasto z fasoli, eksperyment, którego nie byłam pewna. Ale eksperyment udany, bo wszystkim smakowało, chociaż oczywiście nie mogę powiedzieć, że było lepsze od klasycznego brownie:) Gdy trafiłam na ten przepis na blogu tuulia od razu wiedziałam, że go kiedyś wypróbuję. Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe(...)krem z nerkowców z wierzchu jest przepyszny i można go zjeść jako samodzielny deser. Całość przybrane jagodami i wiórkami kokosowymi pięknie się prezentuje i może być to z powodzeniem ciasto na specjalne okazje. A u nas ciąg dalszy urlopowania, z Wrocławia przeniosłam się na Mazury, odwiedzamy zeszłoroczną miejscówkę ale tym razem w poszerzonym składzie – będzie
Cooking for Emilyczarną porzeczką. Żałuję, że sezon porzeczkowy trwa tak krótko, bo bardzo cenię każdą odmianę porzeczki. W rzeczy samej ów szarlotka z czarną porzeczką to świetny pomysł na letni deser. Ciasto kruche aromatyzowane wanilią podkreśla i dopełnia całość. Wierzch ciasta to chrupka i słodka beza zwieńczona niewielką ilością kruszonki z cynamonem. Zapraszam. Składniki : Na ciasto kruche : 240 g mąki(...)czarnej porzeczki na bezę : 3 białka 150 g cukru Ponadto : 2-3 łyżeczki cynamonu Wykonanie : 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą do otrzymania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 45 minut. 2. Ciasto dzielimy na dwie części i z jednej z nich odrywamy kawałek
vaniliowoczekoladowaTaki, za którymi przemierzamy Polskę, by właśnie tam zjeść te najlepsze, oryginalne. Podlasie to niewątpliwie obszar ziemniaczany. Kiszki ziemniaczane, kartacze, babki ziemniaczane. A wśród deserów króluje on- SĘKACZ. Tzw ciasto z kija, którym nie pogardzi nikt, zaskarbi sobie ono serce każdego miłośnika dobrego jedzenia. Sękacze najtańszym kosztem możemy przygotowywać nad ogniem , gdyż nie będziemy do ich produkcji potrzebowali żadnych(...)specjalistycznych urządzeń, wystarczy ruszt z drewnianym wałkiem, ręce do pracy, ognisko i produkty do przygotowania ciasta. Z ogniskiem jednak, jak to z ogniskiem, wszędzie go ze sobą nie zabierzemy. Musimy mieć odpowiednie miejsce na jego przygotowanie. Co więc robić? Sękacza możemy wypiekać w domu, takiego tradycyjnego z wałka, pod warunkiem że mamy odpowiedni sprzęt. Jako, że mogę pochwalić się mężem
Z Majeczką w kuchnisoboty już tradycyjnie piekę dużą blachę ciasta, w sumie to mogłabym tą serię ciast nazwać „duża blacha dla Mańka”, bo to właśnie dla taty piekę takie ciasta, bo jak to on określa „normalne ma być, a nie jakieś wynalazki”. Wykorzystałam resztę agrestu, i upiekłam kruche ciasto, tyle tylko, że nie męczyłam się z jego wałkowaniem(...)jest to tzw. sypane ciasto, czyli sypie się takie ciasto nie zagniecione, a w formie bułki tartej na spód formy, na to warstwa owoców, a na górę reszta ciasta. Podczas pieczenia wszystko się ładnie scala, ale nie jest twarde, tylko bajecznie kruche. Składniki na blachę 24×24, ewentualnie tortownica 26 cm, a jeżeli macie blachę standardową
greenscarf