ciasto - 163312 przepisów (strona:571/10888)

Ciasto cytrynowo jogurtowe z makiem 154

Ciasto cytrynowe to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem jogurtu, cytrynowego soku i maku. Uwielbiam cytrynowe wypieki z makiem. Są wilgotne, mocno aromatyczne i po prostu przesmaczne! Mam słabość do ucieranego ciasta. Zazwyczaj piekę je w podłużnej foremce lub foremce z kominkiem. Będzie to wtedy popularna babka cytrynowa . Ciasto cytrynowe jogurtowe zawiera nieco mniej masła ale dodałam tłustego jogurtu. Ciasto(...)zyskało jeszcze bardziej na wilgotności. Upiekłam jej kilka dni temu i wciąż jest mocno wilgotne. Ciasto cytrynowo jogurtowe Foremka z kominkiem o pojemności 1,2l Składniki: 225 g pszennej mąki 2 łyżki maku + 1½ łyżeczki do posypania 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 250 g cukru 3 jajka 150 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu 50 ml soku z cytryny

codojedzenia
Kruche ciasto z budyniem, porzeczkami i migdałową bezą z kruszonką. 145

Chodziło za mną to ciasto, oj chodziło w minioną sobotę byliśmy na fajnej imprezie, na której zjadłam trzy kawałki pysznych ciast. Między innymi jednym z nich było ciasto z porzeczkami. Pomyślałam sobie, że muszę w domu zrobić jakieś ciasto z tymi owocami. W lato robiłam z Lubym dżem z czarnej porzeczki okazał się strzałem w dzisiątkę! To ciasto jest bardzo(...)wymaga zbyt dużych umiejętności, lubię je po jest to połączenia słodkiego i kwaśnego, chrupiącej bezy z migdałami i kruszonką z migdałów.  Polecam do zimowej kawki! PRZEPIS NA CIASTO Z PORZECZKAMI I BEZĄ MIGDAŁOWĄ przepis na dużą torownicę CIASTO KRUCHE Wskazówki dot. ciasta kruchego: - zagniataj najszybciej, jak się da, nie ogrzewaj ciasta - nigdy nie zamieniaj masła na margarynę bo inaczej

SMYKWKUCHNI
WALENTYNKOWE CIASTO SERCE 447

Walentynkowe ciasto serce Walentynkowe ciasto serce , jest to biszkoptowe ciasto kakaowe, połączone z delikatną pianką truskawkową i zwieńczone sercem z galaretki . Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jak wykonać te smakowite ciasto pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z  nowościami. Kliknij TUTAJ . WALENTYNKOWE CIASTO SERCE(...)serduszkowymi otworkami. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę. 3. Wykończenie : Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Wystudzoną galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu. Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc. ❤ ❤ ❤ Szukacie więcej przepisów walentynkowych? Koniecznie zobaczcie jak zrobiłam walentynkowy sernik czekoladowy oraz ciasto walentynkowe serduszko

RITA food channel
Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku 190

wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście z puree z zielonego groszku. Jeśli do tej pory mieliście złe zdanie o śledziach to myślę, że ten przepis zmieni Wasze myślenie i smak… Składniki na śledzie w cieście (2 porcje) 4-6 filetów(...)łyżki mąki 3 łyżki mleka sól pieprz olej do smażenia Składniki na puree z zielonego groszku 200g mrożonego groszku 4 łyżki oliwy sól pieprz Przepis na śledzie w cieście Jajko, mąkę, mleko mieszamy aż powstanie ciasto naleśnikowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dość gęste, więc jeśli jest zbyt rzadkie dodajcie odrobinę więcej mąki. Filety myjemy, osuszamy i moczymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ucierane ciasto z kandyzowaną aronią HELIO 154

Ucierane ciasta uwielbiam za ich delikatność i to coś co mają w sobie, urzekają, kuszą, jest na nie tysiące możliwości. Ubóstwiam domowe wypieki, są najlepsze i mimo słodyczy najzdrowsze, bez polepszaczy, utwardzaczy, sztucznych barwników i innych niepotrzebnych. Kilka składników, chwila pracy i mam! Mam i częstuję, bo lubię – smakować i dzielić się celebrując wspólnie chwile. Do ciasta można dodać(...)dowolne suszone owoce lub świeże, orzechy lub kakao. Gotowe ciasto polewam domowym lukrem cytrynowym i dekoruję dodatkowo aronią, polewa czekoladowa lub sypany cukier puder też będzie pasował, będzie fantastycznie! Zapraszam na pyszne, domowe ciasto ucierane z kandyzowaną aronią HELIO . Wspaniałe do kawy! Jeśli zamierzam zamrozić kawałki ciasta to nie polewam go lukrem. Będzie idealne na kolejne spotkanie z przyjaciółką

Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 264

Kiedy po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem startego jabłka a był to rok 2012 myślałam, że to przypadek sprawił, iż ciasto szybciej wyrosło. Minęło kilka lat od upieczenia i publikacji pierwszego chleba z tartym jabłkiem. To już piąty raz i za każdym razem ciasto właściwe wyrasta szybciej. U mnie przeważnie ciasto chlebowe wyrasta w ciągu 2,5 godziny(...)czasami i dłużej. Po dodaniu jabłka w niecałe 1,5 godziny, czyli tyle ile po dodaniu odrobiny drożdży do ciasta właściwego. Chleb jest puchaty, delikatny z chrupiąca skórką i nigdy nie jest kwaśny. Jakie składniki w jabłku przyspieszają fermentację? Myślę, że to na pewno nie witaminy czy składniki mineralne ale kwas jabłkowy, którego najwięcej jest w jabłkach, bo około

Leśny Zakątek
Gwiazda makowa z marcepanem 140

marcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych drożdży ekstrakt waniliowy Masa(...)zmieszaniu wszystkich składników zostawiam na 20 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Kiedy drożdże “ruszyły” dodaję resztę mąki, olej, jajka, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość ciasta wyrabiam na elastyczną masę i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Ciasto zawsze zgniatam dwukrotnie. W czasie kiedy ciasto pozostawiam do wyrośnięcia przygotowuję masę makową. Mak należy sparzyć

Cookery.pl
Ciasto Egzotyczna Fantazja 183

Owocowe ciasto jesienną porą smakuje jak słodka łyżeczka wspomnień z lata.. A w tym wypadku można nawet rzec, że z egzotycznych wakacji;) Ananasy i brzoskwinie są tego sprawcami. A sam przekładaniec to wielokolorowy biszkopt’( nie jest to jednak tradycyjny biszkopt bo zawiera dodatek oleju) przekładany kremem na bazie budyniu i galaretki, w którym to dumnie prześwitują owocowe kryształy. Pycha(...)Jeśli znudziły się Wam( chwilowo) tradycyjne maślane kremy- wypróbujcie ten wariant- nada się również do przełożenia standardowego biszkopta. „Egzotyczna Fantazja” to połączenie smacznego ciasta, orzeźwiających owocowych smaków i deserowej, czekoladowej glazury. Składniki na biszkopt kolorowy: 9 białek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2  szklanki oleju Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę

Domowe ciasta
Tort miś 122

sprawę. Zmieniłam przepis, gdyż nie lubię białej czekolady i upiekłam dwa ciemne blaty, zapisuję go na swoim blogu, gdyż masa budyniowa jest bardzo smaczna i można wykorzystać do wielu ciast. Mój synuś Antoś z tortem :) Składniki: 2 x Ciasto czekoladowe ciemne: 300g gorzkiej czekolady 200g cukru (zmniejszyłam do 150g) 4 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 200g margaryny 200g mąki pszennej(...)szklanka mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: nie miałam marcepanu, więc oczy zrobiłam z plasterków banana, nos, uszy to wiórki kokosowe Ciasto Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu

Na moim talerzu
CIASTO Z ARONIĄ, GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ. 214

Bardzo łatwy przepis na ciasto z aronią , gruszkami i kruszonką.  Ciasto jest bardzo smaczne i nie musicie się obawiać goryczki z aronii , bo  gubi się ona między innymi słodkimi składnikami. Jak wykonać ten przepis możecie zobaczyć na  filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu ?  Subskrybujcie mój kanał na YouTube  Rita(...)Grecja,  Rosja, Bułgaria, Litwa, Szwecja, Czechy, oraz Polska zajmująca czołowe miejsce w tej dziedzinie. W kuchni wykorzystywana do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Sok z aronii świetnie się też nadaje jako barwnik spożywczy. W moim przepisie  na ciasto z aronią, gruszkami i kruszonką , wykorzystałam aronię mrożoną.  Dostałam ją od znajomego

RITA food channel
Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad 233

Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad Dzisiaj zapraszam po prosty pomysł na pyszny obiad Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą !     Pewnej niedzieli przyszła pora na obiad, a ja jakoś nie miałam inwencji twórczej, co by tu zrobić. Otworzyłam lodówkę, zrobiłam przegląd i znalazłam ciasto francuskie i mięso mielone. Hmmm. co by tu zrobić. Pierwsza myśl(...)zrobić coś zawijanego z ciasta na słodko, na deser, a z mięsa jakiś sos. Ale wtedy przypomniałam sobie o kiszonej kapuście, którą od kilka lat robimy wspólnie z Berniką z bloga mojkulinarnypamietnik . I tak powstało to danie, szybko, sprawnie i przedewszystkim bardzo smacznie. Ponieważ grunt to zadowolona rodzina.   Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą 1 opakowanie ciasta francuskiego

Kuchnia na wzgórzu
BANANOWE CIASTO DO TORTU 134

Bananowe ciasto do tortu, na które dziś podaję przepis to wilgotne ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Na blogu jest podobny przepis na ciasto bananowe, które również można wykorzystać do tortu, np. Tort bananowy z masłem orzechowym. Ciasto, forma śr 20 cm: 2 duże banany (ok 200 g bez skórki) 2 duże jajka ‘L’ 140 g cukru trzcinowego(...)otrzymanej masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, dlatego polecam użyć szpatułki silikonowej lub łyżki do mieszania. Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok 40-50 min w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy

Słodki Pomysł
Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką 173

misce. Miskę wkładamy do reklamówki foliowej, takiej z supermarketu i pozostawiamy, najlepiej w kuchni, do przefermentowania na 14-15 godzin U mnie godz. 21.45 wieczór - 12.45 następnego dnia. Ciasto właściwe: • Cały zaczyn, • 340g mąki pytlowej, x) • 210g mąki pszennej, • 330g wody, • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości, • 1 łyżka smalcu, • 1 łyżka octu balsamicznego. • szczypta soli. Składniki ciasta(...)właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np.  łyżką drewnianą. Wkładamy do reklamówki foliowej i czekamy aż ciasto sobie odpocznie gdzieś 40-50 minut. Powinno lekko podrosnąć. Po tym czasie do ciasta dodajemy zeszkloną cebulkę. Wyrabiamy jeszcze raz aby połączyć cebulkę z ciastem. Wykładamy do wcześniej przygotowanej formy lub 2 foremek. Ja upiekłam w 2 20x11

Leśny Zakątek