ciasto - 162258 przepisów (strona:562/10818)

Chinkali gruzińskie z mięsem. 106

pierożków, z którymi często są mylone. Gruzińskie chinkali, jedzone w Gruzji są na prawdę duże, tak jak te moje na zdjęciach i w filmie- tutorialu. Jest to duży płat ciasta, z dużą ilością farszu, to taka porządna duża łyżka z czubkiem farszu zamknięta w sakiewce z ciasta pierogowego. Cechą charakterystyczną dla chinkali jest sposób ich przygotowania, to sakiewka, gdzie(...)koło razu, zagniatamy płat ciasta, tworząc taki woreczek - sakiewkę. Te oryginalne chinakli powinny mieć 28 zakładek, ale na próżno gdziekolwiek takich szukać, te sprzedawane w restauracjach gruzińskich w Gruzji zazwyczaj miały od 15 do 18 zakładek, a w wielu miejscach po 12 -13 zakładek. Będąc też na kolacji u Gruzinów, gdzie chinkali robiono w domu, były one jeszcze ciut większe

SMYKWKUCHNI
Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia 86

Kultowe ciasto bez pieczenia, tak smaczne i wciągające jak słynne ciasto 3 BIT . Ciasto na herbatnikach z czekoladą, śmietanką i mascarpone i oczywiście królową przepisu – pszenicą ekspandowaną w miodzie. Inspirowane pysznym batonikiem Kinder Country. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kinder Country ciasto inspirowane batonikiem Kinder 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto Trudność: Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie(...)Chłodzenie 2 godz.  Kalorie 300 kcal Ciasto bez pieczenia Kinder Country, deser inspirowany znanym batonikiem z preparowaną pszenicą. Czytasz przepis na własną odpowiedzialność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g maślanych herbatników Leibniz 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 250 g mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka 1 tabliczka gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark 1 tabliczka białej czekolady Milka

ProstePesto.pl
Kokardki karnawałowe (chrust pieczony) 83

kalorii niż te smażone i są lżejsze, ale równie smaczne. Faworki pieczone są bardziej suche od tych smażonych, ale wychodzą kruche i chrupiące, z bąblami powietrza. Przygotowane zostały z ciasta zbijanego z dodatkiem śmietany. Dzięki zbijaniu ciasto napowietrza się i staje się elastyczne, a podczas pieczenia lub smażenia pojawiają się bąbelki.  Jeśli nie liczycie kalorii to z podanego przepisu(...)posypania Wykonanie: W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, masło oraz spirytus lub ocet. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciastoCiasto wyrabiamy przez co najmniej 10 min., aby było idealnie gładkie.  Następnie ciasto przekładamy na blat i uderzamy wałkiem lub tłuczkiem kilkakrotnie, zwijamy na pół i ponownie uderzamy spłaszczając

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto "Szampańskie" 115

witam,witam moi Mili:) Dziś przepis na ciasto łączące kilka smaków, ale z gatunku supersłodkich ;) Kruche ciasto na sodzie( które najlepsze jest dnia kolejnego po upieczeniu) , warstwa mlecznego budyniu, słooooodki kajmaczek i orzeźwiająca warstwa pomarańczowo- czekoladowa… Brzmi nieźle, co? I smakuje tak że mmm :) Polecam na blaszkę 22x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line(...)language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Składniki na ciasto: 1 jajo 1/4 szklanki śmietany 1/4 szklanki cukru ½ łyżki mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej 75 g margaryny 1 łyżeczka sody Jajko, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną miksujemy na gładko. Masło

Domowe ciasta
Ciasta z Serkiem Homogenizowanym – Najlepsze Przepisy 96

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szukacie przepisów na lekkie i wilgotne wypieki? Ciasta z serkiem homogenizowanym będą idealnym wyborem! Ciasta z serków homogenizowanych możemy podzielić na dwa warianty. Serek możemy dodać do masy lub do samego ciasta. Obie wersje są przepyszne. Ciasta z serkiem homogenizowanym są bardzo lekkie, puszyste i delikatne. Z dodatkiem serka można przygotować różnego rodzaju serniki(...)zimno, a także pieczone ciasta. W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy dla Was 10 przepisów na pyszne ciasta z serkiem homogenizowanym. Pośród tylu smacznych przepisów, każdy z Was znajdzie coś idealnego dla siebie. 1. Ciasto Familijne Przepis na: Przepiski.pl 2. Brzoskwiniowa chmurka Przepis na: lyzkaczywidelec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Ciasto herbatnikowe wg Aleex Przepis na: kuchniaaleex 4. Caffee Cake

Damusia.pl
Keto eklerki (Paleo, LowCarb) 158

lepiej później niż wcale ” wracam do Was z przepisem na ten pyszny keto deser . Przepis nie jest właściwie specjalnie nowy, bo podstawą keto eklerków jest prawie takie samo ciasto parzone jak w przypadku keto pączków . keto eklery Ciasto parzone – wydanie drugie, zmienione Co w praktyce oznacza „prawie”? Ano biorąc pod uwagę fakt, że do użycia kremu budyniowego zużywa się same(...)żółtka , spróbowałam – dla równowagi – wykonać ciasto parzone na bazie samych białek . Co prawda ostatnio znalazłam super sposób na zużycie nadprogramowej ich ilości w postaci keto rajskiego mleczka … No ale keto desery należy spożywać sporadycznie, a tutaj byśmy mieli i keto eklerki i ptasie mleczko za jednym zamachem. A to już by była przesada… Śpieszę jednak donieść, że ciasto parzone

Modern Cave Girl
Bananowa fantazja 107

ciasto bananowe to hit w moim domu. Mój mąż je uwielbia, gdyż nie jest przesadnie słodkie a do tego zawiera owoce, które mają kremową formę. Do przygotowania ciasta Bananowa fantazja potrzebne są dojrzałe, słodkie banany, śmietana kremówka, serek mascarpone, herbatniki maślane oraz biszkopt kakaowy. Biszkopt kakaowy zrobicie bez większego trudu, jest on naprawdę z grupy tych łatwych. Polecam(...)ciasto do kawy, na słodki stół oraz kiedy chcecie zrobić w miarę łatwe lecz nadal smaczne ciasto. Przepis na ciasto Bananowa fantazja znajdziecie poniżej. Udanych wypieków Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bananowa fantazja Składniki na ciasto Bananowa fantazja. Biszkopt kakaowy: 8 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg cukru pudru

MeCooks
Pączki z jabłkami 86

jednak sentyment pozostał. Karnawał bez pączków z jabłkami, nie byłby dla nas karnawałem.  Najlepsze pączki z jabłkami, taki smak pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Doskonale puszyste ciasto i najlepsze polskie jabłka z Grójecczyzny.   Pączki z jabłkami  proporcje na 16-18 owalnych pączków, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży(...)wymieszaj. Jeżeli masz świeże drożdże, to najpierw przygotuj rozczyn. Tutaj znajdziesz opis jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży . 2. Do mąki dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem do ciasta, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zajmuje to około 10 minut. 3. Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go całkowicie wchłonie. Odstaw ciasto na pączki

Cztery Fajery
Gnocchi ziemniaczane 79

Mąkę wymieszaj z solą. Rozsyp około 120 g mąki na silikonowej stolnicy. Do mąki dodaj przestudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki,  rozbełtane jajko i wymieszaj palcami. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i bardzo się klei do rąk, to dodaj pozostałą mąkę, ale pamiętaj, że im mniej mąki dodasz, tym smaczniejsze będą gnocchi.  3. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto(...)staraj się zrobić to bardzo szybko i nie wyrabiaj ciasta na gnocchi zbyt długo.  4. Oderwij kawałek ciasta, pozostałe ciasto przykryj folią spożywczą, aby nie obsychało. Na podsypanej mąką stolnicy zroluj ciasto w wałeczek o średnicy około 2 cm. Pokrój go na około 2-2,5 cm kawałki. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem.  5. Teraz uformuj rowki

Cztery Fajery
Chleb Maryny 129

foremce, więc jest dość duży a właściwie to bardzo duży. Poprzednio piekłam na kamieniu w kształcie okrągłego bochenka.  Warkocze na chlebie są proste do zrobienia. Wystarczy odjąć odrobinę ciasta właściwego dodać mąki, wyrobić i można tworzyć na powierzchni chleba różne wzory. Dekorujemy powierzchnię ciasta po wyłożeniu do foremki przed wyrośnięciem. Do każdego chleba można dodać odrobinę prażonej mąki nawet(...)mąki prażonej, • 450g wody z solą  /16-17g/. Ponownie mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin. Miskę z ciastem chlebowym czy zaczynem, zawsze wkładam do dużej torby foliowej i lekko zawiązuję u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. W tym czasie ciasto powinno ładnie

Leśny Zakątek
Ciasto z owocami 55

Lekkie, delikatne ciasto do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone. Składniki 1,5 szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 4-5 łyżek cukru Piana: 4 białka szczypta soli pół szkl. cukru 1 budyń śmietankowy Blaszka(...)Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, zagniecione ciasto dzielimy na 2 części (nie muszą być równe). Jedną częścią ciasta wylepiamy blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto nakłuwamy widelcem), druga część ciasta ląduje w zamrażalce. Blachę z jedną częścią ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C ( pieczemy aż się zrumieni). Kiedy ciasto będzie podpieczone układamy owoce (jakie

Wasze Przepisy
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka 93

Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka Pierogi w lanym cieście to pierogi ruskie dla wszystkich tych, którzy nie mają miejsca na wałkowanie ciasta, czasu na lepienie pierogów albo po prostu mają ochotę na małą odmianę. Dobrze znany smak farszu z ziemniaków i białego sera zaskakująco dobrze komponuje się ze smakiem ciasta naleśnikowego. Tak przygotowane pierogi smażone są na tłuszczu(...)podawane na gorąco. Podobnie jak w przypadku klasycznych pierogów, te w lanym cieście również można odsmażać lub odgrzewać w piekarniku. Przepis na pierogi w lanym cieście pochodzi z Przedmieścia Dubieckiego (gmina Dubiecko). Zaprezentowano go w ciekawej regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka Składniki: Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 średnia cebula

Trzeci talerz
Chleb orkiszowy na drożdżach pieczony w żeliwnym garnku 99

przykładu podaje (orientacyjny) grafik według którego przygotowuję ten chleb: Dzień 1 18:00 – mieszam mąki i wodę, autoliza 19:00 – dodaję drożdże i sól, wyrabiam ciasto 19:30 – składam 20:00 – składam 20:30 – składam 21:00  – ostatni raz składam i wstawiam ciasto do lodówki na noc, do garowania Dzień(...)wyjmuje miskę z ciastem z lodówki 08:00 – wykładam ciasto na blat, formuje bochenek i przekładam do koszyka 09:00 – piekę Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły drożdży i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Składniki 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

Tajemnice Smaku
Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka 66

kruche i pyszne serowe ciasteczka. Skąd taka zabawna nazwa tych ciasteczek? Ponieważ kształtem przypominają  właśnie takie błoniaste gęsie łapki.  Dodatek masła i sera sprawia, że konsystencja upieczonego ciasta przypomina bardzo ciasto francuskie. Ciasto podstawowe możemy również wykorzystać do innych wypieków, jak  strudel czy tarta. Dzięki temu, że nie zawiera cukru sprawdzi się zarówno w daniach słodkich(...)masło się nie rozpuściło. Masło powinno być twarde, możemy je nawet przed tarciem lekko przemrozić.  Następnie, ścieramy do mąki twaróg. Dodajemy żółtka i za pomocą rąk szybko mieszamy ciasto, aż wszystkie składniki  zaczną się łączyć. Wyrzucamy ciasto na blat i krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (ciasto

Tajemnice Smaku
Ciasta Bez Pieczenia 111

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Idealne dla osób, które nie lubią piec, a chcą przygotować smaczy deser w formie ciasta. Ciasta bez pieczenia można przygotować na herbatnikach, krakersach lub biszkoptach. Świetnym dodatkiem do nich będzie mascarpone, śmietanka 30%, a także masa kajmakowa. Ciasta bez pieczenia to cudowny wynalazek, który cieszy się w ostatnim(...)czasie ogromną popularnością. Kiedy mamy ochotę na szybki i smaczny deser, na co stawiamy? Oczywiście na ciasto bez pieczenia , ponieważ nie ma nic szybszego i smaczniejszego! Jedynym minusem tego deseru jest to, że po jego przygotowaniu musimy go odstawić do lodówki na kilka godzin, aby odrobinę się schłodziło i nie rozwalało podczas krojenia. Ciasta bez pieczenia to idealny wybór

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania