Mojprzepisna.pl | Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Po krótkiej przerwie zapraszam na ciasto mega słodkie, chyba najsłodsze ciasto na blogu. Bardzo proste i szybkie, można przygotować na godzinę przed imprezą, jednak najlepiej smakuje mocno schłodzone. Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia, to będzie mały hit tej jesieni. Przepis na dużą, rodzinną blachę. Składniki na blachę(...)dużo słodyczy) 200 g pestek dyni Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Orzechy drobno posiekać lub przełożyć do worka strunowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Warstwę herbatników posmarować połową masy kajmakowej, posypać orzechami, przykryć drugą warstwa. Ugotować budyń. W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka, dodać masło, cukry, ewentualnie ekstrakt. Pozostałe mleko blenderem zmielić z mąkami
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym Dawno miałam ochotę na coś z jabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje oczekiwania. Jest idealne na drugie śniadanie, mało słodkie, bardzo wartościowe, zawierające kaszę jaglaną, mleko kokosowe, jabłka i olej kokosowy oraz orzechy. Następna moja wersja tego ciasta będzie zawierać masło orzechowe (np. z migdałów) zamiast(...)Spód wykonanie: Kaszę przełożyć do miski dodać roztopiony tłuszcz, ugniatać w rękach, do momentu, aż masa połączy się w jedną całość, a z kaszy łatwo będzie można uformować kulę. Ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozwałkować, jeżeli będzie się kleić można wałek posmarować odrobiną oleju kokosowego. Ciasto przełożyć do lodówki na 30 min. Formę wyjąć z lodówki. Piec
moj przepis namojprzepisna.pl | Jak upiec idealny biszkopt? Biszkopt – dla wielu czarna magia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta na biszkopt, poznasz moje sposoby na idealny biszkopt. Mój biszkopt jest puszysty, mało słodki, nie opada, nie zawiera tłuszczu czy proszku do pieczenia, zawsze wychodzi. Możesz przełożyć go kremem i powstanie tort, możesz też(...)wyjęta ze zmywarki) najlepiej metalowa lub szklana. mieszadła służące do ubijania też muszą być czyste, suche, odtłuszczone, w temperaturze pokojowej. mikser – zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj
moj przepis naRolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z półtłustego sera twarogowego z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny. Pyszne ciacho o orzeźwiającym smaku, które je się z przyjemnością. Szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny, a całość smakuje jak cytrynowy sernik na zimno(...)Taka rolada świetnie się prezentuje się na stole i przyciąga uwagę gości... Składniki: Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 500 g sera białego półtłustego (w kostce) 70 g masła 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią sok z 1 cytryny
Kuchnia MagdaLenyzakwasie. Nie z braku drożdży jak można by sądzić, bo choć z tym ostatnio wielki problem, u mnie na szczęście jeszcze są..., bardziej zależało mi na tym, że jednak ciasto na zakwasie jest zdrowsze niż na drożdżach. I tak oto bazując na różnych dostępnych przepisach w necie, stworzyłam swoją własną pizzę, na mące orkiszowej na bazie zakwasu żytniego. Jest tylko(...)jeden minus tego ciasta, najlepiej przygotować je sobie 2 dni wcześniej (za pierwszym razem piekłam na drugi dzień, za późno zarobiłam ciasto, za drugim po 2 dniach i pięknie wyrosło mi już w lodówce). Tak więc warto zaczekać, zaplanować sobie pizzę wcześniej... Ja połowę ciasta wykorzystuję na przygotowanie 4 pizz, z reszty piekę bagietki. Składniki: - 1 kg mąki orkiszowej typ750
Smaczne Zdrowechłodnym pomieszczeniu, na parapecie, gdzieś gdzie jest najchłodniej w mieszkaniu). Po tym czasie dojrzały zaczyn powinien mieć dosyć wyraźny zapach chlebowy, fermentacyjny. Przed dodaniem zaczynu do ciasta należy go przez 20 minut namoczyć w letniej wodzie z cukrem. W 500 g (pół litra wody) rozpuścić 5 g cukru, następnie zalać tym zacierkę i zostawić na 20 minut. Taka "kąpiel(...)usuwa z zaczynu nadmierną kwasowość i uzupełnia niedobory cukrów, które zostały wykorzystane podczas fermentacji. Następnie odcedzić zaczyn z wody z cukrem na sitku i dopiero użyć do sporządzenia ciasta. Wodę z namaczania wylać. Nie używamy jej do ciasta. Ciasto: cały zaczyn po 14-16 h, przygotowany jak powyżej 157 g woda lodowata do hydratacji 65% 235 g mąki (dałem
Przepisy na domowy ser i chlebPrzepis na ciasto cukiniowe z limonką mam od Siostry Maryli, która była nim tak zachwycona, że poprosiła o recepturę i zachowała ją na telefonie. Nam, podobnie jak Jej i Rodzince zza płotu, ciasto bardzo smakowało, dodatek cukinii wzbudzał zaciekawienie i zdziwienie, że ciasto z tym zielonym warzywem może tak dobrze smakować. Składniki na ciasto cukiniowe z limonką Ciasto cukiniowe(...)limonkowa: 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki sok z 1 / 2 limonki skórka starta z 1 limonki 3 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto cukiniowe: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W wysokim naczyniu ubić jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Ciągle miksując, powoli wlewać olej. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę wraz
niecodziennikparykarnawałowym czasie pieczenia pączków zostawało nam sporo białek, na spożytkowanie których wymyślaliśmy coraz to nowe sposoby. Jednym z nich jest czekoladowe ciasto na białkach , które było sporym sukcesem kulinarnym. Jednak awaria aparatu pokrzyżowała nam plany zamieszczenia przepisu na blogu, więc z kolejnych białek zrobiliśmy nowe ciasto, które połączyliśmy z kawową pianką. Lekkie czekoladowe ciasto na białkach dobrze komponowało się(...)puszystą, delikatną kawową masą. Udostępnij Składniki na ciasto czekoladowe na białkach Czekoladowe ciasto: 8 białek 250 g mąki pszennej 180 g cukru 2 czubate łyżki kakao 1 szklanka mleka 1 / 2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli Kawowa pianka: 660 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 2 czubate łyżki zmielonej kawy 250 ml wody 2 łyżki
niecodziennikparyDziś kolejne ciasto, które swoim smakiem osłodzi Wam dzień i pobudzi dzięki dodatkowi kawowego ponczu z alkoholem. Bogate w smaku „murzynkowe” ciasto czekoladowe i kawa plus grysikowa masa. Brzmi słodko? Bo tak jest : ) Przepis na blachę 25 cm x 36 cm (standard). Na zdjęciach widzicie ciasto w blaszce 25 x 26 cm- ponieważ za pierwszym razem nie zdążyłam(...)zrobić zdjęć; ) Składniki na ciasto: baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy. biszkopt: 5 jaj ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem
Domowe ciastaWitam Kochani, dziś chcę Wam przedstawić przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto, które pewnie większości z Was kojarzy się z dzieciństwem. Mowa o chatce baby Jagi/chatce Puchatka. Jest to ciasto, które u mnie w rodzinie przygotowujemy na każde święta, zarówno Wielkanoc jak i Boże Narodzenie, i zawsze znika jako pierwsze. Składa się z herbatników przełożonych bardzo prostą(...)masa na bazie masła i serka homogenizowanego. Polane polewą, posypane kolorową posypką. Polecam i zapraszam ZAPRASZAM SZCZEGÓLNIE NA FILM, NA KTÓRYM POKAZUJĘ JAK Z MAMĄ ROBIMY TO PYSZNE CIASTO SKŁADNIKI *z tych proporcji wychodzą dwie chatki o wymiarach 3x7 herbatnika. Jak chcecie jedną, zróbcie z połowy :) -1 kg serka homogenizowanego waniliowego -300g masła -1 łyżka cukru waniliowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś Popielec, ja oczywiście zapomniałam kupić ryb na obiad, więc trzeba było wymyślić coś na szybko. W lodówce miałam ciasto francuskie, ser żółty, ketchup itp. Postanowiłam to połączyć w jedno i zrobić świderki z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym, z czosnkiem i ziołami prowansalskimi oraz wędzonym żółtym serem. Nie jest to co prawda danie główne do najedzenia, ale fajna przekąska(...)więc nadadzą się również na różne imprezy czy posiadówki przy piwie. Można je podać z dodatkiem sosu czosnkowego lub innego dipu/sosu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g ok. 100g żółtego sera wędzonego np. rolada ustrzycka ok. 2 łyżki ketchupu łagodnego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Waniliowe ImprowizacjePrzepisy Thermomix. Przepis na wszystkie modele Thermomix. Przepis pochodzi z platformy cookidoo Składniki na ciasto: 200 g wody 20 g drożdży świeżych, pokruszonych 1 łyżeczka cukru 500 mąki pszennej 2 łyżeczki soli 30 g oleju rzepakowego 1 jajko Składniki na hamburgera: 100 g boczku pokrojonego na cienkie plastry 80 g cebuli 1 ząbek czosnku 30 g oleju rzepakowego(...)łyżki ketchupu 2 łyżeczki musztardy 3 – 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry 5 – 6 plastrów sera cheddar dodatkowo: mleko i sezam na wierzch ciasta Hamburger XXL. Przepisy Thermomix. Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp 37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut aż zaczyn na ciasto
Themo przepisyciasta, których po zrobieniu jest „za mało”. Są tak dobre, że znikają dosłownie w mgnieniu oka. Do listy takich ciast z pewnością można dopisać napoleonkę. Szybkie ciasto, przygotowane z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, z masą budyniową i bezpestkowymi winogronami, które nie są tutaj punktem obowiązkowym, a jedynie nadają całości pewnego orzeźwienia. Jak dla mnie najlepsze jest na drugi(...)dzień po przygotowaniu, gdy ciasto francuskie lekko zmięknie, a masa budyniowa smakuje budyniem, a nie masłem;) Polecam. około 400 g ciasta francuskiego 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru 2 op. budyniu waniliowego bez cukru (80g) 1-2 łyżki rumu 150 g masła 250 g jasnych, bezpestkowych winogron Ciasto rozwijamy, dzielimy na pół. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzuzachęcam do przygotowania dwukolorowych naleśników. Będą idealne na słodkie śniadanie, obiad czy kolację. Takie naleśniki możecie również przygotować na walentynki. Wystarczy, że paski zamienicie na serca. Praktycznie z każdego ciasta naleśnikowe możecie przygotować takie naleśniki. Jednakże, musicie pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, należy odlać mniejszą część ciasta naleśnikowego do szklanki i do niej wsypać kakao. A po drugie, najpierw(...)rysujemy wzorki z ciemnego ciasta, chwilę smażymy i dopiero na to wylewamy białe ciasto. Składniki na 6 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 2 jajka 1 łyżka zwykłego cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka gorzkiego kakao szczypta soli Etapy przygotowywania ciasta Do miski umieszczamy wszystkie składniki (oprócz kakao!) na ciasto naleśnikowe
Ugotowaćpiekarniku i obsypane mieszanką cukru z cynamonem. Przypominają trochę donaty, z tym że są dużo szybsze i prostsze w wykonaniu, bo nie zawierają drożdży, więc omija nas wyrastanie ciasta i czekanie. Wystarczy niecałe 15 minut pracy i do piekarnika! Poza tym, nie są smażone na głębokim oleju, dzięki temu nie są tłuste. Wychodzą naprawdę pyszne - mięciutkie i pulchne, z cynamonowym(...)proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz cukier z wanilią i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę, jogurt grecki i wbijamy całe jajka. Mieszamy i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę i dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na placek o grubości
Kuchnia MagdaLeny