Ostatnio niestety zaczął dokuczać mi żołądek. Ataki bólu potrafiły mnie dopaść w najmniej oczekiwanym momencie. Lekarz zalecił mi wprowadzenie do diety siemię lniane (poza lekami oczywiście). Mielone siemię lniane zalane ciepłą wodą okazało się tym, czego "tygryski nie lubią najbardziej". Postanowiłam więc przemycić je w ... chlebie! :) Trochę się tego obawiałam, ale efekt był zaskakująco pozytywny. Chleb wyszedł zwarty(...)czuć. Przepis znalazłam na stronie chleby.info . Zapraszam do pieczenia! Składniki na jeden bochenek: 9 g suchych drożdży* 350 g mąki pszennej typ 550 70 g siemienia lnianego, mielonego 40 g płatków owsianych 1 1/2 łyżeczki soli 1 niepełna łyżeczka cukru 350 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W dużej misce łączymy
My Culinary Artprozaiczną nocną gastrę;) TARTA Z MIRABELKAMI Na ciasto 150g zimnego masła 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75g cukru Na wypełnienie 500g mirabelek 100ml śmietanki 32% 25g mielonych migdałów 100g brązowego cukru (polecam Dark Muscovado- jest wilgotny i bardzo intensywny w smaku) 1 jajko 25g rozpuszczonego i ostudzonego masła po kilka kropli migdałowego i waniliowego aromatu Natłuszczamy(...)żeby ciasto się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Mirabelki myjemy i usuwamy z nich pestki- jest to znacznie łatwiejsze jeśli śliwki są mocno dojrzałe. W misce mieszamy śmietankę, mielone migdały, brązowy cukier, jajko, rozpuszczone masło i aromaty do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i umieszczamy w piekarniku na 10 minut. Następnie układamy
les mirabellespieprz do smaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (tej, w której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy(...)lodówce). Piekarnik nastawiamy na 180*C, formę do zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy. Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec
les mirabellesbiałko kilka łyżek płatków róży w cukrze (nasze!) Jeśli mielimy orzechy i migdały **bardzo ważne jest, żeby nie mielić ich zbyt długo, bo puszczają olej i przestają być sypkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180*C. Mielone pistacje, migdały i cukier mieszamy. Białko lekko ubijamy do otrzymania zaczątków piany. Mieszamy białko z suchymi składnikami
les mirabellesdużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym
Jadło i czytadłokurczaka 1 opakowanie sosu bolońskiego w proszku 300 g mięsa mielonego 200 ml. bardzo gęstej śmietany 500 g pieczarek 1 cebula 5-6 plastrów dobrego sera żółtego olej do smażenia pieprz, sól Kotlety delikatnie rozbić posolić i popieprzyć. Przygotować sos boloński dodać podsmażone mięso mielone i śmietanę, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć
Jadło i czytadłoPulpeciki: 250g mięsa mielonego 2-3 łyżeczki suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej) 1 małe jajko bułka tarta (ilość zależna od konsystencji) sól, pieprz Sos: kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata 5 suszonych pomidorów w zalewie 1 średnia cebula 250ml śmietanki 12% sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko
Szefowa kuchnisumie jestem dobry w daniach z parowaru, więc może taki podział mnie nie dotyczy :) Składniki : 3 jabłka 7 czubatych łyżek mąki amarantusowej 5 płaskich łyżek lnu mielonego odtłuszczonego 1 jajko 2 łyżki cukru trzcinowego 5 łyżek mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały) 2 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki otrębów owsianych(...)obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego. Po godzinie odlewamy sok, który się wydzielił, a do jabłek dodajemy jajko, len mielony, mąkę amarantusową, bakalie i żurawinę. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa. Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż
Parowar FacetaSmaczny, naprawdę tani obiad. Udka z kurczaka to chyba najtańsze dostępne mięso. A mielone przyrządzone właśnie z tego mięsa są bardzo soczyste. Polecam. Składniki - udka z kurczaka 4 sztuki - bułka kajzerka - jajko - czosnek 2 ząbki - domowa(...)wegeta - majeranek - bułka tarta Wykonanie. Z udek wycinam kości,żyłki i skórę. ( Kości nie wyrzucam, wykorzystuję je do przygotowania wywaru, który może być bazą do sosów i zup.) Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z namoczoną i odciśniętą kajzerką. Dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam, a następnie wyrabiam ręką. Odstawiam na ok.godzinę do lodówki
Kuchnia z widokiem na ogródszklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 % Wykonanie Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około
Kuchnia z widokiem na ogródprostu Viva l’Italia. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 450 g szpinaku rozdrobionego mrożonego np. Hortex 150 g sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz 500 g mięsa mielonego wołowego 1 pomidor 1 cebula 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml wody 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz Makaron gotujemy(...)przykryciem do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę fetę. Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy mielone mięso i pomidora. Dolewamy wodę, przyprawiamy przyprawami. Na talerzu układamy kolejno szpinak, makaron i mięso (flaga Włoch). Smacznego
VioletoweKucharzeniegotowanego mielonego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 zielona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 225g pędów bambusa z puszki 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki wody sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Sposób przygotowania Mięso mielone
W kuchni wieczoremSkworcu 2 czubate łyżki orzechów włoskich mielonych, u mnie od Skworcu szczypta sody oczyszczonej (dosłownie na czubku łyżeczki) 2 łyżeczki błonnika jabłkowego, u mnie od Skworcu 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1. W misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, błonnik jabłkowy, orzechy
Szefowa kuchnimnie rurki Czaniecki 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1,5 łyżki kaszy manny sól,pieprz oragano 200 g kwaśnej śmietany 18 % (pół dużego kubka) 75 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego ser grana padano masło do posmarowania formy Makaron ugotować al'dente i osączyć. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną
Monia miesza i gotujepistacjowy. Składniki: - 42 szt.herbatników (Petit Beurre, Krakuski…) - mleko do moczenia herbatników Masa: - 25 dag miękkiego masła - 5 żółtek - niepełna szklanka cukru pudru - 125g czekolady deserowej - 200g mielonych migdałów - 3 łyżki kawy cappuccino rumowej - esencja rumowa i kawowa Polewa: - 150g czekolady - 2 łyżki oleju arachidowego Dodatkowo: - 80g posiekanych niesolonych pistacji Świeże jajka (o temp. pokojowej) sparzamy przez(...)Odstawiamy do przestudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, porcjami dodajemy do utartej masy maślanej. Mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy esencję rumową i kawową (do smaku), kawę cappuccino (proszek) oraz mielone migdały – mieszamy. Ciasto najwygodniej uformować na folii aluminiowej rozłożonej na tacy. Herbataniki przez chwilę moczymy w letnim mleku (herbatnik wystarczy włożyć do miseczki z mlekiem, obrócić i natychmiast
mojewypiekiinietylko