mielone - 47549 przepisów (strona:569/3170)

Bakłażany faszerowane mięsem 235

kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą.   Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki czosnku - kawałek czerwonej papryki - 2 pomidory - kilka pomidorków koktajlowych - 150 g startej mozarelli - sól, pieprz(...)solimy – odstawiamy na 15-20 minut. Czosnek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Bakłażany i miąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy

mojewypiekiinietylko
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 141

kakao - ekstrakt waniliowy - ¼ szklanki wrzątku - szczypta soli (do białek) Składniki na masę: - 500ml fresh double cream - 250g mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - 1 galaretka cytrynowa (na 285ml wody) - mielone, niesolone pistacje Dodatkowo: - 2-3 dojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do babeczek)   Przesiewamy obie mąki z dodatkiem kakao. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy(...)rolady i do babeczek), rozsmarowujemy po całej powierzchni. Roladę zwijamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do stężenia (ok. godziny). Wyjmujemy z lodówki, smarujemy pozostałą częścią masy, posypujemy mielonymi pistacjami i ponownie chłodzimy . W środek każdej babeczki włożyłam po kawałeczku banana, ozdobiłam masą i wisienką. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą wyszła przepyszna. Nie za słodka

mojewypiekiinietylko
Migdałowy makowiec 181

250g cukru pudru - 250g miękkiej margaryny (lub masła) - 4 żółtka surowe - 2 żółtka gotowane - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku - 1/2 litra mleka - 200g mielonych migdałów - 6 białek - 200ml słodkiej śmietanki - ok. 50g migdałów w płatkach - 4 łyżki miodu - rodzynki - suszona żurawina - skórka pomarańczowa - esencja migdałowa Dodatkowo: - płatki migdałowe do posypania - lukier (cukier puder(...)szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową

mojewypiekiinietylko
Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką 150

należą do moich ulubionych.   Składniki: - 13 dużych pieczarek (portobello) - 220g mielonych migdałów - ok. 40g pistacji - 2 pory - 2 jajka - sól - olej arachidowy   Pieczarki dokładnie oczyszczamy przy użyciu pędzelka. Łyżeczką wydrążamy korzeń. Kapelusze obieramy ze skórki (skórki zostawiamy, zużyjemy do farszu). Na suchej patelni lekko prażymy mielone migdały, uprażone przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni

mojewypiekiinietylko
Chili con carne 132

się wokół chili con carne.” Dylemat, czyja to potrawa, zostawmy historykom. Najważniejszy jest fakt, że jest prosta w wykonaniu, pożywna i niewątpliwie bardzo smaczna.   Składniki: - 1 kg mięsa mielonego mieszanego (600g wołowiny, 400g wieprzowiny) - 3 cebule - 2 papryki (różne kolory) - 500g pieczarek brunatnych - 2 puszki czerwonej fasoli - 1 puszka kukurydzy (285g) - 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g) - 1 świeży(...)cebulę, dodajemy czosnek i przyprawy – czerwoną papryczkę chili (drobno posiekaną, bez nasion), pieprz, kumin, chilli w płatkach i oregano. Chwilę smażymy, aby uwolnić aromat przypraw. Następnie dodajemy mięso mielone, solimy i smażymy ok. 30 minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy

mojewypiekiinietylko
Praliny Mozarta 189

łupinkach) - 70g mielonych migdałów - 4 łyżki oleju arachidowego - 2 łyżki cukru pudru - 200g dobrej czekolady (81%) Pistacje pozbawiamy łupinek i brązowej otoczki (skórki). Mielimy w młynku, przesypujemy do blendera. Dodajemy 70g mielonych migdałów, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki oleju arachidowego. Całość dokładnie miksujemy, do uzyskania dosyć gładkiej masy. Nabieramy łyżeczką (do melonów) porcję masy i robimy małe

mojewypiekiinietylko
Tort maślano migdałowy 314

mielonych migdałów - esencja migdałowa Dodatkowo: - sok do nasączenia biszkoptu (marakuja) - konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki) - kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków - podprażone płatki migdałowe - wiśnie w syropie - ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino z brandy. Dokładnie miksujemy robotem. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Blat, który będzie stanowił spód tortu nasączamy, przy użyciu pędzelka, sokiem z marakui. Następnie smarujemy go cienką warstwą konfitury malinowej (chociaż polecam z czarnej porzeczki). Na warstwę konfitury nakładamy warstwę kremu, równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy

mojewypiekiinietylko
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 143

mięsa mielonego  1 czerwona papryka 200g pieczarek 1 duża cebula 6 łyżek sosu teriyaki od De Care  1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki się "otworzą". 4. Rożki pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez około 25 minut

Szefowa kuchni
Chrupiace burgery z soczewicy i pstraga czyli Srodowe Rybki odc.45 167

dziecko na wycieczkach szkolnych koleżanki i koledzy oddawali mi swoje "mielone" i nie miało znaczenia czy były takie czy siakie, lubiłam i zjadałam choć mistrzostwo świata w mielonych miała moja mama. Dzisiaj jestem trochę bardziej wybredna ale jednocześnie otwarta na nowe smaki i połączenia. Burgery jakie zrobiłam wczoraj, wbrew

Dzieje kuchennej Wiewióry
Twarożek migdałowy z białą czekoladą 138

osób Składniki: 1 twaróg chudy 200g 1 łyżeczka śmietanki 36% 30g czekolady białej mleko 20ml migdały mielone 2,5 łyżki Przygotowanie: 1/ Twaróg mieszamy z łyżeczką śmietanki, mielonymi migdałami 2/ Podgrzewamy mleko a następnie w podgrzanym mleku rozpuszczamy białą czekoladę 3/ Łączymy rozpuszczoną białą czekoladę z twarogiem z migdałami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Paprykowe pesto z kaparami 106

wyszło, że zrobiłam czerwone pesto :-P 1 duża papryka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku, 2 suszone pomidory z zalewy 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek bazylii ½ szklanki mielonych migdałów (w paczce), oraz kilka orzechów pinii (u mnie migdały i orz. piniowe) 2 łyżki kaparów sól i pieprz 2-4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku tymianku(...)studzimy i obieramy ze skórki. Gotową paprykę kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę wrzucamy do blendera.Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie. Następnie do blendera dodajemy także mielone migdały oraz orzeszki pinii, natkę pietruszki, bazylię, podsmażoną cebulę, ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy

Bon Appetit Małgorzaty
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 183

samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej  ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórki ok. 15 suszonych grzybów 3 cebule 1 jajko sól, pieprz

Bon Appetit Małgorzaty
Burger z miętą + camembert z sosem porzeczkowym i tagliatelle z cukinii 193

porcję burgera: 200 g wołowiny mielonej (dobrego gatunku) 1 łyżeczka przyprawy do kebaba od  Edmir-pol albo kumin sól, pieprz 1 garść posiekanej, świeżej mięty 2 łyżki zimnej wody pozostałe składniki: 1 camembert 1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych) 1 łyżka cukru 1 mała cukinia 1 liść jarmużu do dekoracji Mielone mięso mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 173

Przepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO ) Składniki potrawy, którą wykonałam w woku: 400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku) 2 młode cukinie  2 białe papryki 2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu 1 mały fenkuł 1/4 papryczka  chili 100 g sera mozzarella 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 wiązanka natki(...)nich miąższ, tworząc łódki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Podgotowane warzywa odcedzamy.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania