margaryna bezmleczna 1 kostka 200 g cukier waniliowy 1 torebka syrop daktylowy 5 łyżek lub daktyle 12 szt. proszek do pieczenia bezglutenowy cukier puder siemię lniane mielone 1 łyżeczka 50 g 1 łyżeczka Przygotowanie: Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękła(...)Jeśli używamy suszonych daktyli, trzeba usunąć z nich pestki, wypłukać. Daktyle zalać 1/4 szklanki wrzątku a gdy zmiękną odcedzić z wody i rozdrobnić blenderem. Przestudzić. Kleik ryżowy, cukier, mielony len i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać margarynę i syrop daktylowy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Szybsza wersja: uformować z ciasta kulki, ułożyć na blasze
głodny alergikbezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka gryczana 1/4 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki wiórki kokosowe 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne(...)dozwolone) 1 1/2 szklanki aromat waniliowy kilka kropli Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się
głodny alergikmąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) aromat waniliowy(...)szklanki kilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką
głodny alergikmąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) płatki migdałowe aromat pomarańczowy(...)szklanki 1/4 szklanki kilka kropli lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką
głodny alergikakurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielone siemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki 2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól 0,5 łyżeczki drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy
głodny alergikbrązowego ryżu, mąki z niepalonej gryki, skrobi i mielonego siemienia lnianego. Wyszedł bardzo delikatny w smaku, a przy tym jest elastyczny i nie kruszy się. Składniki: mąka gryczana z niepalonej gryki 1 szklanka mąka z brązowego ryżu 1 szklanka tapioka lub skrobia kukurydziana 0,5 szklanki siemię lniane mielone odtłuszczone 3 łyżki cukier (najlepiej brązowy
głodny alergikaromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki: filety z kurczaka lub indyka około 0,5 kg panierka: sezam mielony 2 łyżki siemię lniane mielone 2 łyżki mąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżka przyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie) olej
głodny alergikmielonej chudej wieprzowiny 2 ząbki czosnku, drobno posiekane świeża natka kolendry 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż
Apetyczna babeczkanajbardziej, ja lubię podsmażone na patelni, ale o gustach się nie dyskutuje. Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego(...)które są przez środek. 2. Gotuje kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule z tłuszczem, surowe mięso mielone i kaszę, można jeszcze przez kilka minut zapiekać wszystko razem dobrze przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. 3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy
Apetyczna babeczkamięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć
Kuchnia DanusiFaszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody(...)plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem, dobrze obsypać żółtym serem. Włożyć
Kuchnia Danusitakie smaczne ciasto . Śliwkowe z posypką orzechową SKŁADNIKI: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany cukier kryształ - 0,5 szkl 0,5 kg mąki orzechy laskowe mielone do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag 125 g margaryna 125 g smalec szczypta soli jajko do posmarowania ciasta tłuszcz do formy(...)Wysmarowaną formę keksową, wyłożyć połową ciasta, lub wyłożyć do wąskiej długiej blaszki jak na metrowca, całe ciasto. Śliwki węgierki, wypestkować, ułożyć na cieście. Jajko roztrzepać, posmarować nim ciasto, posypać mielonymi orzechami. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stop.przez ok.40 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusijajka - 10 szt masło roślinne - 1,5 kostki mąka pszenna - 7 płaskich łyżek mąka ziemniaczana - 4 łyżki cukier kryształ -2 szkl śliwki węgierki orzechy laskowe mielone - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: KRUCHE CIASTO Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać żółtka jaj i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić(...)wymiarach (26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część ciasta zetrzeć na śliwki i posypać mielonymi orzechami. Piec ciasto w 180 stop, przez ok. 45 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia DanusiDodam że młode patisony można jeść ze skórką, natomiast starsze mają twardą skórę. Patisony faszerowane SKŁADNIKI: patison - 6 szt papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt mięso mielone - 250 g pomidor większy - 1 szt bazylia suszona keczup pikantny - 2 łyżki sól i pieprz wegeta tłuszcz cebula - 1 szt PRZYGOTOWANIE: Ściąć górę z patisonów, środek wyciąć nożem(...)wolnym ogniu. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, razem z pomidorem i miąższem z patisonów. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa mielonego. Gdy mięso jest już podsmażone dodać paprykę i pomidory i miąższ, przyprawy i bazylię suszoną. Do gotowego mięsa dodać keczup pikantny, dokładnie wszystko wymieszać i trochę razem poddusić. Wrzucić
Kuchnia Danusikundel" :) Składniki: 1 sos Bolognese z mięsem , 1 sos Napoli z bazylią , 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 cebula , 1 ząbek czosnku , 1 łyżeczka bazylii otartej , szczypta chilli , szczypta papryki słodkiej , 1 makaron spaghetti 50 cm. Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy pokrojoną w drobną
Aga w kuchni