mielone - 47549 przepisów (strona:585/3170)

Czekoladki marcepanowe z orzechami 146

laskowymi Składniki: 30 sztuk orzechów laskowych 200 g masy marcepanowej 20 g cukru pudru 1 łyżka amaretto 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie ściągamy z nich błonkę. Masę marcepanową zagniatamy z amaretto(...)formujemy kulki. Czekoladę wraz z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej i zatapiamy w niej każdą z kulek. Odkładamy na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Możemy posypać czekoladki mielonymi orzechami. Przepis na 30 sztuk/ 4-6 osób Czas : 30 minut (pieczenie 10 minut, przygotowanie 20 minut

Przysmaki Karolki
Mini mazurki 133

cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów 125 g gorzkiej czekolady 100 g masła do dekoracji użyłam płatków migdałowych, wykonanie: Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż do chwili gdy powstanie gęsty syrop. Następnie dodajemy do garnka mielone orzechy i połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż czekolada się

Przysmaki Karolki
Marchewka w roli głównej 126

serka mascarpone 1 łyżka mielonych migdałów 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz masło do posmarowania foremek wykonanie: Obraną marchewkę kroimy w plasterki równej grubości. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą na tyle by przykryć marchewki. Dodajemy kurkumę i sól, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i miksujemy marchewki. Dodajemy następnie mascarpone, mielone migdały, jajka i wszystko ubijamy

Przysmaki Karolki
Zapiekane bakłażany 245

Bakłażany, zapiekane z mięsem mielonym pod chrupiącą kołderką z parmezanu i kolendry.  Danie dla dwojga, idealne. Składniki :   1 duży bakłażan 250 g zmielonego mięsa, wieprzowego 1 cebulka szalotka 3 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1/2 czerwonej papryki garść świeżej kolendry 50 ml gęstego przecieru pomidorowego oliwa sól pieprz Dodatkowo : 3 łyżki bułki tartej 20 g sera(...)czasie przygotować farsz oraz panierkę.  Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać drobno posiekaną cebulkę, łodygę selera oraz czosnek. Gdy cebulka się ładnie zeszkli dodać mięso mielone. Do podpieczonego mięsa dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko zalać przecierem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem a na koniec wsypać posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić. Do miseczki wsypać bułkę

Zabawa smakiem
Lasagne: 272

Dzisiaj obiad przygotowywal moj maz- a specjalnoscia jest lasagne a la moj maz Farsz: ok 600-800 gr miesa mielonego 2-3 marchewki pokrojone w kostki 1 cebula 200 gr pieczarek 1 cukinia koncentrat pomidorowy w tubce lub puszka pomidorow 3 trojkaciki sera topionego 3 zabki czosnku 1 lyzeczka musztardy dijon sol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku(...)beszamelowy" ok 500 ml smietany 1/3 szklanki maki jajko sol, pieprz ser pokrojony w plastry makaron Wykonanie: 1. Mieso mielone wrzucic do garnka z podgrzana niewielka iloscia oleju, dodajac wycisniety czosnek, pieprz i sol do smaku. Po ok 5  min dodac dodac pokrojona w cwierctalarki cebule i marchew. Dolac niewielka ilosc wody, dusic

Smaki Edyty
grecka moussaka 141

Zapraszam dzisiaj na grecka moussake. Kroimy dwie oberzyny w plastry I obsmazamy po dwoch stronach na patelni- bez tluszczu OK 600 gr miesa mielonego doprawiamy sola I pieprzem - smazymy na patelni ok 5 min, dodajemy pokrojona duza cebule I smazymy dalsze 5 min. Dodalemy puszke pomidorow, posiekana pietruszke I smazymy na malym ogniu ok 20 min. W miedzyczasie przygotowujemy(...)moussaki- rozbeltac dwa jaka , dodac 500 ml jogurtu greckiego, posolic , popieprzyc. Dodac dwie lyzki startego sera. Wymieszac. Do naczynia zaroodpornego ukladamy na spodzie oberzyne, na to mieso mielone, oberzyne I polewamy sosem jogurtowym. Na wierzch posypujemy starty parmesan. Wkladamy do nagrzanego do 180 c piekarnika na ok 40 min. Smacznego

Smaki Edyty
Pulpety z pieczonymi ziemniakami 185

Zapraszam na pulpety z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki Pulpety w sosie pieczarkowym Pulpety: 600 gr mielonej wolowiny 1 cebula bulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min) pieprz sol jajko Do miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta. Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce

Smaki Edyty
makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs. 193

mojemu maluchowi ulatwic zycie wiec wybralam swiderki. Zapraszam na makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs. Przepis na 800 gr miesa mielonego. Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske. Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso mielone, posiekana natke pietruszki ,sol I pieprz. Wszystko razem laczymy. Formujemy male kulki, obtaczamy maka, smazymy na oliwie z oliwek

Smaki Edyty
Shepherd’s Pie-zapiekanka pasterza 187

też nazywana wiejską zapiekanką. Co ja mogę powiedzieć- jest sycąca- I któż z nas nie kocha zapiekanek? Zapraszam na zapiekanke pasterza.  Składniki:  ok 500 gr mięsa wolowego- mielonego 1 cebula pokrojona w kostke 2-3 marchewki pokrojne w kostkę puszka groszku puszka kukurydzy 200 gr pieczarek 4-6 ziemniakow- ugotowanych 0,5 kostki masła 100 ml bulionu(...)śmietany sól, pieprz 100 gr startego sera Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy połowe z masła- podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, pieczarki. Smażymy ok 10-15 min. Dodajemy mięso mielone, kukurydze, groszek. Doprawiamy sola I pieprzem. Smażymy do momentu gdy mięso nie będzie rożowe. Dodajemy bullion I sos Worcestershire . Smażymy do odparowania bulionu. Ziemniaki tłuczemy z pozostałym masłem, śmietana. Na koniec

Smaki Edyty
Spaghetti bolognese 148

uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek ok 100 gr pieczarek(...)Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe .  Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około

Smaki Edyty
Nadziewane naleśniki z sosem pieprzowym 244

zapraszam do wypróbowania przepisu . Zaczynamy:  Składniki na farsz: 500 gr mięsa wołowego mielonego 150 gr małych pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka olej sól, pieprz, papryka, natka pietruszki, Wykonanie: Siekamy cebulę I podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki. Mieszając smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso mielone , przyprawiamy. Smażymy aż mięso przestanie być różowe, wtedy dodajemy paprykę, pozostawiamy

Smaki Edyty
14 SANTE znaczy zdrowie - Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 128

Dzisiaj zdrowa propozycja na obiad. Klopsiki z fileta z dodatkiem otrębów. Idealna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Składniki : * 2 mielone filety z kurczaka bądź z udek kurczaka * jajko * cebula * ząbek czosnku  * 4 łyżki otrębów pszennych Sante * różowa sól himalajska Sante   , pieprz * pół kubeczka jogurtu naturalnego * koperek Przygotowanie : Do mięsa dodać startą na tarce o drobnych oczkach

Magiczne Życie Marty
Lazania po bolońsku 146

bolońskim i żółtym serem. Składniki : * płaty makaronu * puszka pomidorów  * pół kilogram mielonej łopatki * cebula * czosnek * oliwa  * ulubione zioła i przyprawy * ser żółty Przygotowanie : Makaron obgotować w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić do miękkości. Przyprawić

Magiczne Życie Marty
Strucla makowa 330

niektórych sklepach mak mielony. Korzystam z tej pierwszej opcji i niezbędne jest zmielenie maku dwa lub trzy razy. Jeśli ktoś nie posiada maszynki do mielenia, można poszukać wspomnianego wyżej maku mielonego. Dla wielkich fanów masy makowej polecam przygotować ją z 1,5 porcji podanych składników, warstwa maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej

Smakołyki Bereniki
Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 190

naprawdę, tym razem nie xd ). GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. (przepis bardzo popularny ;) 500g mielonego mięsa 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni,  bez panierowania. Zdjęłam

W kuchni Karmel-itki