serka topionego śmietankowego 35 dag mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej liść laurowy sól pieprz do smaku 1,5 litra wody WYKONANIE Do wody dodać warzywa liść laurowy i gotować ok 30 min. Warzywa wyjąć . Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce dodać do wywaru Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko
W kuchennym oknie EwyCiudad Juárez, na północy meksykańskiego stanu Chihuahua, gdzie można je kupić w każdej restauracji i ulicznej budce serwującej jedzenie. Składniki na 4 porcje: 4 duże tortille 500 g mielonego mięsa 100 g ryżu cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz oliwa Guacamole: 1 dojrzałe awokado(...)koktajlowych 1/2 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Na kilku łyżkach oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mielone mięso i przyprawy: utarte w moździerzu kumin i kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut. Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy. Składniki
Smakowity Blog KulinarnyCzas przygotowania: 80 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli 30 g tartego parmezanu SKŁADNIKI na farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) 1 puszka pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona włoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora) 1 łyżeczka suszonego oregano(...)kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając
kulinarnyJakaszą gryczaną, którą przesmażyłem z odrobiną cebulki. Czas przygotowania: 80 min. Składniki na 18 szt. Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mleka 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1 szklanka mąka pszennej sól, pieprz SKŁADNIKI na bulion(...)liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a bulion nabierze aromatu warzyw i ziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy bulion. W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, odrobinę mąki, mleko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posikanym koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy
kulinarnyJaPolecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej. składniki: 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego z łopatki 300 g białego ryżu 3 łyżki majeranku sól 2,5-3 l bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Z kapusty(...)ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając
Monia miesza i gotujetego idealna, imprezowo-sylwestrowa przekąska. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 2 średniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa 500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200g żółtego sera 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Kruche babeczki: 1. Składniki na ciasto(...)margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie widelcem. 4. Piec w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Farsz: 1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 2. Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia. 4. Do wystudzonych
Szefowa kuchniskładniki ciasto * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki * 100 g mielonych orzechów * 600 g jabłek * 1/2 szklanki oliwy * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej polewa czekoladowa * 1 mleczna czekolada * 60 g margaryny * 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanego Sposób wykonania Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając(...)dodawać po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do ubitych jajek dodawać stopniowo i mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę
Mix smakuskładniki biszkopt * 6 jajek * 150 g cukru * 150 g mielonych migdałów * 75 g mąki krem kokosowo-czekoladowy * 250 ml śmietany 18% * 125 g wiórków kokosowych * 100 g białej czekolady (np.milka) * 1 opakowanie bitej śmietany w proszku masa krówkowa * 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego * 2 łyżeczki kakao * 350 g margaryny Kasi dodatkowo * biała masa cukrowa *barwniki Sposób wykonania(...)biszkopt Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 min. Do masy dodać mielone migdały, przesianą mąkę I dokładnie wymieszać. Masę wylać do przygotowanej formy (25/30 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie na kilka minut, następnie
Mix smakuskładniki ciasto * 6 białek * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 budynie śmietankowe * 1/2 szklanki mielonych migdałów * 1/3 szklanki oleju masa śmietanowo-migdałowa * 500 ml śmietany kremówki * 5 łyżek cukru * 3 łyżeczki żelatyny * 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody * 100 g płatków migdałowych krem budyniowy * 400 ml mleka * 1 budyń śmietankowy(...)cukier się rozpuści. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać. Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec
Mix smakuzrobienia kefta (czyli marokańskich kotlecików) potrzebujemy mięso mielone wołowe lub baraninę. Ja zrobiłam z wołowego. Składniki do kefta: 450 g mięsa mielonego, 1 cebula (posiekana), Natka pietruszki, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej) Składniki do sosu: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 cebula (posiekana
Kulinarna rozmowazaspokoić nawet największe głodomory? Dziś znalazłam na to odpowiedź i wszyscy w domu zgodnie najedli się ... zupą. KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA Składniki na 5-6 porcji : 420 g mięsa mielonego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego 3/4 puszki kukurydzy (bez soku) 1 spora marchewka 1 mała(...)pokrój w kostkę. W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć
Gotowanie to kochanieWpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach . Składniki (na ok. 30-35 polworonów ): 150 g mąki tortowej 150 g smalcu 150 g cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 37 g siekanych migdałów 1 małe jajko szczypta soli 6 g imbiru 1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z pomarańczy w cukrze cukier puder do posypania Przygotowanie polworonów(...)wystygnięcia. Mąkę, orzechy i migdały można uprażyć wieczorem na dzień przed robieniem polworonów, mogą wtedy spokojnie stygnąć całą noc. Wsyp do dużej miski wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, mielone orzechy i siekane migdały. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj kilka minut, aż do połączenia się składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze
Grahamka, weka i kajzerkadrożdżówek z budyniem - kruszonka migdałowa. Składniki: - 230 g mąki tortowej - 150 g miękkiego masła - 60 g mielonych migdałów - 110 g cukru pudru Mąkę przesiałam z cukrem pudrem do miski. Dodałam miękkie masło i mielone migdały. Składniki połączyłam ze sobą palcami, tworząc grudki kruszonki, mogą być większe lub mniejsze, jakie kto lubi
mojewypiekiinietylkowołowiny - 2 cebule - 1 papryka - 1 marchewka - 500 g brązowych pieczarek - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - 2 liście laurowe - ziele angielskie - papryka słodka mielona - papryka wędzona - chilli mielone - sól, pieprz - 4 łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy Składniki na placki: - 6 dużych ziemniaków - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz
mojewypiekiinietylkowymogi… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 2 łyżki oleju arachidowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki sosu sojowego light - czosnek suszony - świeżo mielony pieprz - mielone chilli - papryka wędzona - świeży rozmaryn - olej kokosowy Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości
mojewypiekiinietylko