włoskiej (średniej wielkości) 1 kg mielonego mięsa indyczego 1 duże jajko 1 cebula 1 sucha kajzerka 100 gram ryżu sypkiego sól, pieprz 1 puszka koncentratu pomidorowego 1 słoik domowego przecieru pomidorowego (250ml) 2 kostki rosołowe - wołowe Przygotowanie: Mięso wyrabiamy z jajkiem, cebulą (możemy ją zmielić razem z mięsem) solą i pieprzem - jak na mielone. Dzielimy na pół
Kuchnia po mojemuczosnku solidna szczypta płatków chili kilka szczypt mielone papryki wędzonej sól, pieprz przyprawa do żeberek (opcjonalnie) Przygotowanie: Osuszone żeberka dzielimy na porcje - nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. Miód mieszamy z octem i oliwą, tartym czosnkiem oraz płatkami chili. Tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie każdy kawałek. Na koniec oprószamy z każdej strony papryką wędzoną. Odstawiamy
Kuchnia po mojemuzastąpiliśmy indykiem i to mielonym. Pyszności. Składniki: 6 tortilli pomidorowych mały udziec indyczy do zmielenia 1/2 cebuli 1/3 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju. Dorzucamy do niej mięso mielone. Dusimy do miękkości
Kuchnia po mojemuząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu(...)godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki) Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie robimy dziurkę. Kluski śląskie gotujemy
kgwjanczewoTradycyjne danie kuchni amerykańskiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chili bez pestek 1 puszka pomidorów bez skóry 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano sól pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej i zeszklić(...)drobno posiekaną cebulę po czym dodać mięso mielone i podsmażyć chwilę. Przełożyć całość do garnka zalać 1,5 l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę paprykę.. Kukurydzę , fasolę odcedzić na sitku i dorzucić do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki , doprawić i gotować. Podawać na gorąco z ryżem
O kuchni z uczuciemZapraszam :) Składniki : 0,5 kg dobrego mięsa mielonego ( może być mielone z indyka ) 1 słoik Sos do spaghetti ORZECH 1 łyżka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki dobrej oliwy 1do 1.5 szklanki bulionu Makaron rurki Wykonanie : Makaron ugotować all dente. W rondlu rozgrzać
Sama słodycz i szczypta chilizapiekance makaronowej. To pyszne danie nadające się zarówno na obiad jak i na kolację. Świetnie smakuje z lampką wina. Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz kurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona bazylia słodka papryka w proszku opakowanie makaronu pene ser żółty(...)zapiekanki Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce, paprykę i bakłażan pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez chwilę. Dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Dodać pomidory i całą papryczkę chilli, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać bakłażan, wymieszać i smażyć aż bakłażan
Mama GotujeWczoraj było łagodnie, dziś będzie piekielnie ostro Meksykańska zupa podana z nachosami zapiekanymi pod serem;-) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1,5 cebuli 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona, zielona i żółta (po kawałaku) 1 puszka kukurydzy 0,5 puszki groszku 1 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórek lub przecier(...)wodą wlać do dość niedużego garnka. Następnie dolać do garnka wodę tak aby całość była rzadka. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. Międzyczasie podsmażyć cebulkę i mięso mielone ok 10 min. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, papryką chili. Po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Następnie
MarciochaKucharzynajbardziej intensywnym kolorze:D może ona obudzi wiosnę !! Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami SKŁADNIKI: 5 dużych marchewek 1 ziemniak łyżka masła 200-300 ml śmietany 12% mięso mielone cebula sól, pieprz, ostra papryczka bułka(...)tarta, jajko Marchewkę i ziemniaka kroimy w na mniejsze kawałki , gotujemy na parze do miękkości. Następnie dolewamy masło i jogurt. Blenderujemy doprawiając solą i pieprzem. Klopsiki robimy z mięsa mielonego wieprzowego, dodając pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i papryczkę, jajko i odpowiednią ilość bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju. Zupę podałam z klopsikami i szczypiorkiem Smacznego
MarciochaKucharzyMakaronowa zapiekanka Meksykańska SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego puszka mieszanki meksykańskiej puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ogórek korniszony pikantny 2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 250 g makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą
MarciochaKucharzysmaczne:P SKŁADNIKI 300 g makaronu 0,5kg mięsa mielonego 1 mała cebula kilka pieczarek pomidory z puszki oliwki sól, pieprz, ostra papryczka, przyprawa włoska, świeża bazylia, parmezan Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym masełku podsmażamy cebulkę i mięso mielone. Następnie dodajemy pieczarki, chwile dusimy
MarciochaKucharzykalafior 1 cukinia 3 kolorowe papryki 1 cebula 500g mięsa mielonego puszka pomidorów sól, pieprz, ostra papryka, czosnek, majeranek, słodka papryka, olej Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka i ugotować na parze. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie mięso mielone. Dodać czosnek i pokrojoną papryczkę chilli
MarciochaKucharzySKŁADNIKI: 2 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego pomidory krojone 1 pomidor 2 kulki mozzarella cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość
MarciochaKucharzypapryka tym razem mięsem, ryżem i szpinakiem SKŁADNIKI: 4 duże papryki 500g mięsa mielonego wołowego pół opakowania szpinaku mrożonego cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska, olej pomidory z puszki krojone Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone Usmażyć mięsko i dodać szpinak. Na koniec przyprawić według uznania
MarciochaKucharzySKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (powinno być filo) 500g mięsa mielonego 1 duża cebula koperek świeży sól, pieprz, tymianek, papryczka chili, 2 ząbki czosnku masło Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym
MarciochaKucharzy